Direktlänk till inlägg 18 juni 2012
Hur vill du helst ha dina jordgubbar? Själv föredrar jag dom naturella, köper ibland 2-3 liter och häller upp i en stor skål.
Det är klart det är gott med grädde, glass eller vaniljvisp till också, men då vill jag dela dom först och låta dom safta sig med råsocker.
Min son gör ibland "glass" med bär och vaniljvisp som han fryser. Borde funka urbra med jordgubbar. Bra om man som han har både fru o barn som inte är jätteförtjusta i grädde.
Jag brukar köpa från en lokal odlare, fryser in och göra både saft och sylt. Sylt är ju löjligt enkelt idag tack vare syltsocker. Lika mycket bär o socker, koka upp och koka 1 minut. Klart!
Saft gör jag enligt mormors recept
Kokt jordgubbssaftsaft
Blir ca 1 l
2 l väl mogna bär
3-4 dl vatten
6 dl socker + 1 krm natriumbensonat / liter avrunnen saft
Rensa och skölj bären
Koka upp vattnet och lägg i bären
Tryck sönder bären med mosstöt under uppkokningen
Koka 10-15 min
Häll bärmassan i silduk på ställning att självrinna minst 30 min helst längre
Mät saften, häll den i den rengjorda grytan
Koka upp och tillsätt socker
Koka upp på nytt o rör så sockret löser sig
Skumma
Tillsätt natr.ben i lite av saften och rör ner det
Häll upp på rengjorda flaskor.
Eftersaft:
Lägg den avrunna bärmassan i rengjord gryta
Tillsätt vatten så det täcker väl
Koka upp och koka 4-5 min
Sila och gör på sama sätt som saften.
Eftersaften av jordgubbar blir riktigt bra också.
Jag gör väl sylt på 3-4 liter och saft på 10-12 liter. Fryser också 10-12 liter precis som dom är varje år, ja jag snoppar dom så klart sen lägger jag tillbaka dom i förpackningen och så in med den i en fryspåse. Förpackningen från vår odlare är i plast med lock och lufthål.
Här är några fler favoriter.
Jordgubbspaj med citronkräm
Till 6 pers
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 gr kallt smör
2 tsk socker
2 msk iskallt vatten
1 ägg
Citronkräm:
1 dl lemoncurd
1 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
1-2 tsk socker
1 l jordgubbar
färsk mynta
Hacka ihop mjöl, smör och socker.
Tillsätt vattnet och sen ägget, arbeta snabbt ihop degen och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm.
Nagga och ställ i kylen 30 min.
Sätt ugnen på 225 gr, sätt in formen och sänk värmen till 200 gr.
Grädda 12-15 min.
Låt den svalna och lossa den sen från formen.
Rör ihop lemon curd och fraichen.
Vispa grädden och vänd ner den.
Blanda och smaka av med socker.
Fyll pajskalet med krämen och fördela jordgubbarna.
Dekorera med mynta.
Jordgubbsparfait med mandelnougat
Till 8-10
100 gr finhackad mandel
1 dl socker
3 msk vatten
ca 400 gr jordgubbar
3 äggvitor
1 dl socker
2 dl vispgrädde
Rosta mandeln i en torr stekpanna på låg värme ca 5 min.
Tillsätt socker och vatten och låt det sjuda till det blir som sirap.
Häll snabbt upp massan på bakpapper och låt det kallna.
Krossa den sen, ev i mixer. Lägg åt sidan.
Mixa därefter jordgubbarna till mos.
Vispa äggvitorna till fast skum.
Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills det blir segt o blankt.
Vispa grädden.
Blanda äggvita med jordgubbsmoset och vänd därefter ner grädden.
Klä en avlång 1.5 l form med plastfolie.
Bred ut hälften av mandelnougaten i formens botten.
Täck med hälften av parfaitsmeten.
Blanda resten av mandelnougat med kvarvarande smet och bred ut överst.
Täck över med plastfolie och frys minst 4 timmar.
Ta fram parfaiten i rumstemperatur ca 30 min innan den ska serveras.
KALLMIXAD JORDGUBBSSOPPA
1 l jordgubbar
6 dl passionsfruktjuice
ca 1 dl fiorsocker
1 tsk vanillinsocker
ev färska jordgubbar till garnering
Skölj och rensa bären. Kör dem till mos i en mixer eller matberedare.
Tillsätt passionsfruktjuicen och florsockret. Smaka av och blanda ner vanillinsockret.
Servera den kalla soppan med jordgubbsskivor.
Vattenmelon och jordgubbssallad med feta och oliver
1 l jordgubbar, halverade eller kvartade
ungefär lika mkt tärnad vattenmelon
1-2 dl svarta oliver
100 g fetaost i tärningar
ev några myntakvistar
flingsalt, svpeppar och olivolja
Blanda alltsammans
Gudomlig jordgubbsmoussetårta
Chokladbottnen
110 gramsmält smör
2,25 dlströsocker
1 msk sirap
2 stägg
1,5 dlvetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dlkakao
2 stdubbeldaim
ströbröd + smör till formen
Moussen
5 stgelatinblad
0,5 literfärska jordgubbar
3 stäggulor
2 dlflorsocker
6 dlvispgrädde
Ovanpå
1 literfärska jordgubbar
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör sedan ner äggen ett i taget.
Blanda de torra ingredienserna med den grovhackade daimen och blanda sedan
ner detta i smeten.
Bred ut smeten i en smord och bröad springform med avtagbar kant, ca24 cm
diameter.
Grädda ca 20 minuter och låt svalna. Ta sedan av kanten och diska den så att
det inte kommer ströbröd på moussen. Sätt tillbaka kanten.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Mixa den halva litern jordgubbar till en slät puré.
Vispa äggulor och florsocker luftigt.
Vispa grädden till lös konsistens.
Värm0,5 dlav jordgubbspurén i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och rör
dom i den värmda purén och rör om tills dom löst sig. Rör ner detta i resten av
purén.
Blanda försiktigt ner äggblandningen i purén och sedan grädden. Rör försiktigt
till en slät mousse-smet.
Häll smeten över bottnen och ställ in i kylen minst 4 timmar.
Lossa försiktigt på kanten från formen, skär eventuellt med en kniv längs
kanten.
Toppa tårtan med färska jordgubbar innan servering.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 |
7 | 8 | 9 |
10 | |||
11 | 12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 | |||
18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 | 26 |
27 |
28 |
29 |
30 | ||||
|