Direktlänk till inlägg 17 juni 2012
Har gått igenom lite tidningar jag ska lämna till grannfrun och hittat lite fler kul saker.
Melon och fetaostsallad
2 dl valfria, gärna blandade salladsblad
1 galiamelon
1 honungsmelon
150 g fetaost
½ gurka
1 ask körsbärstomater
½ dl finhackade örter
Olivolja
Flingsalt och sv.peppar
Skölj, ansa och dela salladen
Skala och kärna ur melonerna
Gör kulor eller tärna dem
Dela fetaosten i mindre bitar
Skala, dela på längden och kärna ur gurkan, skär den i halvmånar
Halvera tomaterna
Finhacka örterna
Blanda allt i en skål och vid serveringen ringlar du över lite olja och saltar och pepprar.
Marinad till fläskfilé
Krydda och bryn 1 kg fläskfilé och stek den klar i 200 gr i ugnen
Låt den kallna, skär upp den i sneda skivor ½-1 cm och lägg på ett fat med lite fördjupning.
Blanda en marinad på:
2 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 dl vatten
1 tsk salt
2 press vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
1 msk vardera av finhackad persilja, rosmarin och timjan
Skalet av ½ citron, rivet
Häll marinaden över köttskivorna, täck fatet och låt det marinera ett par timmar i kylen eller över natten.
Garnera ev. med cestat citronskal och mer av örterna.
Servera med melon och fetaostsallad.
Matjestubbar
4 hackade matjesillfiléer
1 fint tärnat äpple
4 tärnade kokta potatisar
2 hårdkokta hackade ägg
½ dl hackad gräslök
½ dl hackad dill
½-1 dl gräddfil, den ska precis bara binda hop
4 rektangulära tunnbröd
Blanda alla ingredienser och fördela på bröden rulla ihop och skär lagom tjocka bitar och ställ som stubbar på ett fat.
Varm sparrissallad
500 g grön sparris
500 gr vit sparris
125 g smör
3 msk kapris
1 liten kn dill
1 dl brödkrutonger
Salt
Skala den vita sparrisen
Bryt av basen på den gröna och ta bort fjällen
Dela båda sorterna i mindre bitar
Koka sparrisen i lättsaltat vatten, den gröna 2-3 min och den vita 6-7 min
Spola den i kallt vatten och låt den rinna av på en handduk
Lägg den därefter på ett uppläggningsfat
Bryn smöret och tillsätt kaprisen
Grovhacka dillen och strö över sparrisen
Häll över kaprissmöret
Strö över krutongerna och servera.
Laxröra
200 g gravad lax
2 små röda äpplen
1/2 rödlök
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad gräslök
Brödskivor av fransktyp
Dela franskbröden diagonalt och rosta i 200 C i 2 min.
Hacka laxköttet, skala och tärna äpplena, finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.
Fördela på bröden
Lax & skaldjurspaté med grön sås
För 6 st
600 gr skinn- o benfri lax
3 ägg
1 tsk salt
2 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
2 msk finhackad dill
1 krm chilipulver
100 gr grovt hackade kräftstjärtar
100 gr skalade och grovt hackade räkor
75 gr avrunna musslor
Garnering:
100 gr skalade räkor
400 gr skivad lax
50 gr kräftstjärtar
dillvippor
citron i skivor eller tunna klyftor
Grön sås:
3 msk finhackad dill
3 msk finhackad persilja
skal av 1 citron
saft av en halv citron
3 dl gräddfil
salt & peppar
Sätt på ugnen på 175 gr
Smörj en 1,5 l avlång form och lägg i ett bakpapper i botten
Skär laxen i mindre bitar och hacka dem grovt i en matberedare
Tillsätt ägg, salt, grädde, potatismjöl, dill och chilipulver och kör till en slät smet.
Häll över smeten i en bunke och rör ner räkor och kräftstjärtar.
Fördela hälften av smeten i formen, lägg på musslorna och täck med resterande smet.
Grädda i nedre delen av ugnen 50-55 min eller till innetempen är 75 gr.
Låt patén svalna, vänd upp och ner och garnera.
Såsen:
Blanda alla ingredienser och smaka av. Låt den stå svalt före servering
Pannacotta med räkor
För 8
2 gelatinblad
2½ dl matlagningsgrädde
2 dl matyoghurt
1 msk rivet citronskal
1 dl hackad dill
Topping:
150 g skalade räkor
pressad citron
2 msk hackad gräslök
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i 10 min
Koka upp grädden, ta kastrullen från värmen, ta upp gelatinet och låt det smälta i grädden under omrörning
Tillsätt yoghurt, citronskal o dill
Fördela i 8 glas, ställ kallt minst 4 timmar
Rör samman räkor, citronsaft o gräslök, toppa med det och ev en citronskiva.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 |
7 | 8 | 9 |
10 | |||
11 | 12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 | |||
18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 | 26 |
27 |
28 |
29 |
30 | ||||
|