Matsedeln

Direktlänk till inlägg 17 juni 2012

Fler (mid)sommartips

Av Neta - 17 juni 2012 23:33

Har gått igenom lite tidningar jag ska lämna till grannfrun och hittat lite fler kul saker.


Melon och fetaostsallad

 

 

2 dl valfria, gärna blandade salladsblad

1 galiamelon

1 honungsmelon

150 g fetaost

½ gurka

1 ask körsbärstomater

½ dl finhackade örter

Olivolja

Flingsalt och sv.peppar

 

Skölj, ansa och dela salladen

Skala och kärna ur melonerna

Gör kulor eller tärna dem

Dela fetaosten i mindre bitar

Skala, dela på längden och kärna ur gurkan, skär den i halvmånar

Halvera tomaterna

Finhacka örterna

Blanda allt i en skål och vid serveringen ringlar du över lite olja och saltar och pepprar.

 

Marinad till fläskfilé

 

 

Krydda och bryn 1 kg fläskfilé och stek den klar i 200 gr i ugnen

Låt den kallna, skär upp den i sneda skivor ½-1 cm och lägg på ett fat med lite fördjupning.

 

Blanda en marinad på:

2 msk vitvinsvinäger

1 dl olivolja

1 dl vatten

1 tsk salt

2 press vitlöksklyftor

2 msk dijonsenap

1 msk vardera av finhackad persilja, rosmarin och timjan

Skalet av ½ citron, rivet

 

Häll marinaden över köttskivorna, täck fatet och låt det marinera ett par timmar i kylen eller över natten.

Garnera ev. med cestat citronskal och mer av örterna.

Servera med melon och fetaostsallad.

 

Matjestubbar

 

 

4 hackade matjesillfiléer

1 fint tärnat äpple

4 tärnade kokta potatisar

2 hårdkokta hackade ägg

½ dl hackad gräslök

½ dl hackad dill

½-1 dl gräddfil, den ska precis bara binda hop

4 rektangulära tunnbröd

 

Blanda alla ingredienser och fördela på bröden rulla ihop och skär lagom tjocka bitar och ställ som stubbar på ett fat.

 

Varm sparrissallad

 

 

500 g grön sparris

500 gr vit sparris

125 g smör

3 msk kapris

1 liten kn dill

1 dl brödkrutonger

Salt

 

Skala den vita sparrisen

Bryt av basen på den gröna och ta bort fjällen

Dela båda sorterna i mindre bitar

Koka sparrisen i lättsaltat vatten, den gröna 2-3 min och den vita 6-7 min

Spola den i kallt vatten och låt den rinna av på en handduk

Lägg den därefter på ett uppläggningsfat

Bryn smöret och tillsätt kaprisen

Grovhacka dillen och strö över sparrisen

Häll över kaprissmöret

Strö över krutongerna och servera.

 

Laxröra

 

 

 

 

200 g gravad lax
2 små röda äpplen
1/2 rödlök
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad gräslök

Brödskivor av fransktyp

 

Dela franskbröden diagonalt och rosta i 200 C i 2 min.
Hacka laxköttet, skala och tärna äpplena, finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.
Fördela på bröden



Lax & skaldjurspaté med grön sås

För 6 st

 

600 gr skinn- o benfri lax

3 ägg

1 tsk salt

2 dl vispgrädde

1 msk potatismjöl

2 msk finhackad dill

1 krm chilipulver

100 gr grovt hackade kräftstjärtar

100 gr skalade och grovt hackade räkor

75 gr avrunna musslor

 

Garnering:

100 gr skalade räkor

400 gr skivad lax

50 gr kräftstjärtar

dillvippor

citron i skivor eller tunna klyftor

 

Grön sås:

3 msk finhackad dill

3 msk finhackad persilja

skal av 1 citron

saft av en halv citron

3 dl gräddfil

salt & peppar

 

Sätt på ugnen på 175 gr

Smörj en 1,5 l avlång form och lägg i ett bakpapper i botten

Skär laxen i mindre bitar och hacka dem grovt i en matberedare

Tillsätt ägg, salt, grädde, potatismjöl, dill och chilipulver och kör till en slät smet.

Häll över smeten i en bunke och rör ner räkor och kräftstjärtar.

Fördela hälften av smeten i formen, lägg på musslorna och täck med resterande smet.

Grädda i nedre delen av ugnen 50-55 min eller till innetempen är 75 gr.

Låt patén svalna, vänd upp och ner och garnera.

 

Såsen:

Blanda alla ingredienser och smaka av. Låt den stå svalt före servering

 

 

Pannacotta med räkor

 

 

För 8

 

2 gelatinblad

2½ dl matlagningsgrädde

2 dl matyoghurt

1 msk rivet citronskal

1 dl hackad dill

 

Topping:

150 g skalade räkor

pressad citron

2 msk hackad gräslök

 

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i 10 min

Koka upp grädden, ta kastrullen från värmen, ta upp gelatinet och låt det smälta i grädden under omrörning

Tillsätt yoghurt, citronskal o dill

Fördela i 8 glas, ställ kallt minst 4 timmar

Rör samman räkor, citronsaft o gräslök, toppa med det och ev en citronskiva.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards