Matsedeln

Direktlänk till inlägg 23 april 2017

V 17

Av Neta - 23 april 2017 22:17

  

Veckans frukt:

 

 

Vattenmelon

Vattenmeloner är stora, ofta mycket stora, runda med glatt skal. Färgen är kraftigt mörkgrön eller strimmigt i gröna och gula nyanser, köttet är rött med insprängda svarta kärnor. Finns även gula vattenmeloner. God som den är, i sallader och desserter. Frys stavar av vattenmelon och du får en god och nyttig isglass.

  

 

Veckans frukost:

 

Kikärtspannkakor

Receptet är lagom till 2-3 personer

  • 2 1/2 dl kikärtsmjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • ev lite kryddfrön
  • 1/2 tsk gurkmeja

Vispa ut kikärtsmjölet i vattnet, blanda i socker och salt.
Krydda med förlagsvis "lite trevliga kryddfrön" (till exempel koriander-, fänkåls- eller spiskumminfrön) och gurkmeja.
Låt stå minst en timme, gärna längre eller över natten.
Grädda pannkakor på hög värme i mycket smör och olja.
Grädda dem ganska hårt. Håll färdiga pankisar varma i ugnen.
Täck inte över dem, då smakar de bara "kokt"

   

Veckans bröd:

Favorit i repris:

 

 

GOD MORGON BULLAR

 

25 gr jäst

5 dl kallt vatten

2,5 tsk salt

0,5 dl olja

6 dl rågsikt

6 dl vetemjöl

eller

2 dl grahamsmjöl

1 l vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke

Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen är löst.

Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl.

Arbeta degen smidig.

Dela den i 4 delar som rullas till smala längder och läggs på smord plåt.

Skåra  ca 5 cm långa bitar rakt igenom

Lägg bakduk över och ställ i kylen över natten.

På morgonen sätts ugnen på 225gr SAMTIDIGT som plåten skjuts in.

Klart efter ca 30 min.

 

Kan göras med nästan vilken mjölkombo som helst bara hälften är vetemjöl, ta reda på slattarna!

  

 

Veckans sallad:

 

Ingefärscoleslaw

 

300 g vitkål, tunt skivad på mandolin

1 morot, skalad och grovt riven

½ rödlök, tunt skivad

1 dl gräddfil

1 tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk flyt honung

4 cm färsk, riven ingefära

Salt & sv.peppar

 

Rör ihop gräddfil med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar

Vänd ner rotfrukterna och ställ kallt.

  

 

Veckans vego:

 

Nässelrisotto

 

2  schalottenlökar

4 dl risottoris, arborio eller carnaroli

16 dl vatten

2-3 msk el. motsvarande koncentrerad grönsaksfond

2 dl vitt vin

2 liter färska, rensade och sköljda nässlor

1 rejäl klick smör

2 dl god färskriven ost parmesan eller västerbottens

salt svartpeppar

 

Gräslöksolja:

1 knippa gräslök

¾ dl rapsolja

lite salt

 

Börja med gräslöksoljan.

Hetta upp oljan till ca 50 grader och mixa den med gräslöken.

Smaka av med salt.

 

Skala och finhacka löken.

Hetta upp lite fett i en tjockbottnad kastrull.

Stek eller svetta löken så den blir genomskinlig, inte brynt.

Lägg i riset och låt det gona sig i värmen några minuter.

Koka upp vatten och blanda till en god grönsaksbuljong.

Häll en skvätt över riset och rör samtidigt som vätskan kokar in.

Fortsätt att späda och röra.

Det vita vinet ska också röras i .

Riset ska puttra friskt utan att stormkoka, det får inte bli torrt utan ska hela tiden vara löst och krämigt.

Fräs nässlorna i en panna bredvid. Det går på ett ögonblick. Lite salt på.

Hela risprocessen tar ungefär 18-20 minuter.

Smaka av riset som ska ha aningen av en kärna när det är klart.

Ta av och rör i nässlorna tillsammans med en klick smör och osten.

Lägg upp i tallrikar och droppa gräslöksoljan över.

      

Månd:

 

Torskrygg med äggsås

 

800 gr torskrygg eller filé
2 kryddpepparkorn
1 lagerblad
 flingsalt

Äggsås med persijla:
4 ägg
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 dl hackad persilja
salt peppar
2 msk smör

 

Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke.
Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad.
Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning.
Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök.
När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan.
Låt stå och dra i 12 minuter.

Äggsåsen:
Hårdkoka äggen i ca:10 min. Kyl.
Skala och hacka dom.
Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet.
Rör runt tills det har blivit en slät röra.
Häll i mjölken och grädden och rör om.
Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan.

Servera med kokt potatis och rivna morötter

  

Tisd:

 

Kokt wienerkorv m mos och räksallad (ev i tunnbröd)

 

8 wienerkorvar

vatten så det täcker
1 tsk salt, 2 lagerblad och  6-8 kryddpepparkorn
(1 lök, klyftad, koka isf det i 5 min innan korv går i)


Koka upp vattnet med kryddorna, om korven är fryst går den med från början
Lägg i korven, sätt på ett lock och dra grytan från värmen

Låt stå i 10 min

  

Potatismos

 

1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.

   

Räksallad


1.5 dl skalade räkor
½ rödlök
½ äpple, typ Granny smith

1 dl grovt riven rotselleri
1 dl gräddfil
1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk svensk senap
1 msk chilisås
1 krm cayennepeppar
½ tsk salt

 

Dela räkorna i 2 -3 delar beroende på storlek
Finhacka rödlöken
Tärna äpplet
Lägg det i en skål och tillsätt gräddfil och yoghurt
Rör i senap och chilisås
Smaksätt med salt och cayennepeppar.

 

Tunnbröd

gurkskivor

tomatskivor

lökringar

senap o ketchup

 

Om ni serverar i tunnbröd:

 

Skär till en kvadrat av brödet

Lägg det med ett hörn mot dig på folie som täcker 2 3delar nerifrån

Smöra lätt och lägg på ett salladsblad

Lägg mos på salladen i en avlång formation, lämna 5 cm runtom på brödet och stick ner ett par gurk och tomatskivor samt lökringar i mosets överdel, krydda ev med grillkrydda

Lägg 2 korvar på moset, sätt på ketchup och senap

Fördela räksallad över korvarna

Vik upp den nedre snibben av brödet

Vik in sidorna på brödet, de ska gärna gå nån cm omlott

Slå in i folien.

   

Onsd:

 

Cowboygryta


400 gr köttfärs,

100 gr stark korv, t ex chorizo

1-2 msk smör

½ röd mild chili eller röd paprika

2 röda lökar 

1 brk kidneybönor

1 brk hela tomater

1 tsk salt

1 krm svartpeppar.

 

Fräs färsen smulig i smör.

Dela korven i bitar

Skär löken i smala klyftor

Finhacka den urkärnade chilin.

Blanda ner korv, lök och chili i färsen o låt fräsa runt lite.

Tillsätt tomater o avsköljda kidneybönor o låt småputtra en stund.

Smaka av med salt o peppar.

Vitlöksbröd är gott till !!

   

Torsd:

 

Broccolisoppa

 

4-500 gr broccoli

1 msk smörolja

1 hackad gul lök

100 g purjo i skivor

1 hackad morot

5 msk ris

ca 13 dl vatten

1 lagerblad

2 buljongtärningar

6 msk grädde

150 gr tärnad skinka

salt & peppar

krutonger

 

Dela broccolin, hacka stjälkarna i småbitar, men låt buketterna vara hela.

Hetta upp smör och olja i en stor kastrull, i med lök, purjo och morot fräs detta en stund.

Lägg i stjälkarna, ris, vatten, lagerblad och salt. Koka en kort stund, sänk därefter värmen och låt den sjuda en kvart.

Lägg i broccolibuketterna och sjud en kvart till.

Krydda och rör ner grädde och skinka, låt det puttra några minuter till.

Servera gärna med brödkrutonger

  

Popovers,

pannkaksbakelser 12 st

 

4 dl mjölk

ca 4 1/2 dl vetemjöl (4,5 dl motsvarar ca 270 g)

1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver

6 ägg

smör (till muffinplåtsformarna)

 

Till servering:

sylt och färskost

 

Sätt ugnen på 225°C.

Värm mjölken i en kastrull tills den är ljummen.

Blanda de torra ingredienserna.

Vispa äggen luftiga och blanda med hälften av mjölken.

Vispa sedan i mjölblandningen och resten av mjölken.

Smörj muffinplåtsformarna med smöret och fyll nästan ända upp med smeten.

Grädda först mitt i ugnen 15 minuter och sänk sedan ugnstemperaturen till 200°C och grädda ytterligare ca 25 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Servera med sylt och färskost.

  

Fred:

 

Tacofyllda piroger

 

50 g jäst

2 msk Salt

10 dl Vetemjöl

5 dl Fingervarm vatten

 

Fyllning:

400 g köttfärs

1 rödlök

1 påse Tacokrydda

1 påse Riven ost

1 ägg till pensling

 

Sallad

gräddfil

 

Sätt ugnen på 225 gr.

Smula jästen i en bunke

Ta i det fingervarma vattnet och  lös jästen i det

Blanda i vetemjöl och salt  blanda ihop till en jämn och fast deg.

Låt sedan jäsa under handduk i 1 timme.

Bryn köttfärsen och tillsätt lök och tacokrydda

När degen jäst färdigt så mjölar du ett bakbord och arbetar ihop den och delar upp den i små bollar som du sedan kavlar ut till runda plattor

Lägg på en klick fyllning

Pensla kanterna med ett uppvispat ägg

Tillslut pirogerna och tryck till kanterna med en gaffel

Pensla dom och in i ugnen ca 5-7 min.

Servera med blandad sallad och gräddfil

  

Lörd:

 

Apelsinkyckling

 

4 kycklingfiléer

2 msk smör

salt, peppar

2 apelsiner

4 msk pinjenötter

6 morötter

4 schalottenlökar

3 msk olivolja

6 msk färsk timjan

2 dl blandade bönor

 

Ugn: 150°

Stek kycklingen på båda sidor i en stekpanna med smör tills kycklingen fått fin färg.
Salta och peppra och lägg kycklingen i en ugnsfast form.
Skölj apelsinerna noga. Skiva och lägg skivorna på kycklingen.
Pressa dem lätt så saften rinner över kycklingen.
Tillaga i ugnen, ca 20 minuter, tills köttsaften är ofärgad.
Rosta pinjenötterna i torr stekpanna.
Skala och skär morötterna i stavar. Skala och skiva löken.
Fräs morötter och lök i en stekpanna med olja, 8 minuter.
Häll apelsinskyn från kycklingen över morötterna och blanda med timjan och bönor.
Skiva kycklingen och servera med ris, grönsakerna grönsakerna och strö på pinjenötter.

   

 

 

Söndag:

Valborg! Uppsalas egen festdag.

 

Rostbiffstårta

 

Smörgåstårtsbottnar

 

2 runda bröd (dubbel sats i långpanna)

 

7 ½ dl mjölk, eller mjölk & vatten

75 g jäst

1 ½ tsk salt

1 ½ tsk socker

¾ dl olja

400 g rågsikt

700 g vetemjöl special

 

Lös jästen i vätskan, tillsätt salt, socker + olja, blanda och arbeta sen in mjölsorterna.

Spar lite vetemjöl spec till utbakningen.

Arbeta den smidig, jäs 30 min.

Sätt ugnen på 250 gr

Ta upp och knåda degen smidig, dela den i 2 delar och forma till runda bröd, som läggs i 2, 2l  formar (ca 22 cm)

Jäs i 30 min under duk.

Pensla med kallt vatten, grädda i 10 min.

Stäng av ugnen och låt bröden eftergrädda ytterligare 20 min.

Låt kallna under duk.

Dela bröden, helst med en tårtbottenskärare, i 5-7 bottnar.

Kan frysas med gladpack mellan, för att sedan användas till smörgåstårtor, kvarnhjul eller pizzabottnar.

   

3 bottnar

 

Fyllning 1:

3 dl kesella

1 pkt knaperstekt och avrunnet bacon i småbitar

½ dl inlagd gurka i småtärningar

¾ dl hackad syltlök

 

Fyllning2:

200 g philadelphiaost

1 dl kesella

4 msk remoladsås

200 g grovhackad rostbiff

100 g fryst avrunnen tinad mango, ev nerskuren

1-2 msk riven pepparrot

 

Spacklas med:

2½ dl kesella

½ dl majonnäs

 

Ovanstående görs med fördel dagen innan.

 

Garnering:

20 skivor rostbiff, rullade 2 och 2 lite omlott, ska se ut som en ros i ena änden

¾ grovriven och lätt pressad gurka

1 gul paprika, fintärnad

1 färsk mango i klyftor

7 gula och 7 röda små körsbärstomater, halverade

1 grön carambole, skivad

Persiljekvist

 

Blanda fyllningarna och montera och spackla tårtan

 

Blanda paprika och gurka, tryck fast på kanterna

Lägg rostbiffsrullarna som solstrålar på tårtan, jämna mellanrum

Lägg en halverad tomat av varje färg mellan rostbiffsrullarna längst ut

Lägg mangoklyftor på högkant bakom tomaterna och carambole också på högkant bakom den

Resterande tomathalvor i mitten gärna med en persiljekvist i toppen.

 

Mango kan bytas mot konserverade mandarinklyftor.

  

Cheescakerutor med hallon och choklad


Botten:

100 g smör (+ extra till formen)

300 g chokladkex (av oreo-typ)

 

Fyllning:

5 gelatinblad

200 g mörk choklad

600 g naturell färskost (av cream cheesetyp)

2 dl vispgrädde

200 g rörsocker

100 g vit choklad

100 g mjölkchoklad

125 g frysta tinade hallon

 

Till garnering:

färska hallon

havssalt

 

Tina hallonen.

Botten:

Smöra eller lägg bakplåtspapper i botten på en fyrkantig eller rektagulär springform ca 36x24 cm (för 15 bitar), för att kakan ska bli lättare att ta ur.

Smält smöret i en kastrull.

Smula kakorna fint, i en mixer eller genom att lägga dem i en plastpåse, knyta igen och kavla på påsen.

Blanda smöret och kaksmulorna ordentligt och tryck ut massan i formen.

Använd baksidan av en sked för att få en jämn yta. Låt botten vila i kylen medan du gör fyllningen.

 

Fyllning:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min.

Smält den mörka chokladen i vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn på låg- till medelvärme.

Rör om då och då tills all choklad är smält.

Krama vattnet ur gelatinbladen och låt dem smälta i chokladen.

Lägg färskosten i en stor skål och rör ordentligt med en gaffel.

Vispa grädden med sockret i en annan skål.

Blanda den vispade grädden och den smälta avsvalnade chokladen med färskosten.

  

Löjromsdip m syrad rödlök

 

2 dl crème fraiche

1 dl löjrom(eller annan rom)

4 msk finhackad syrad rödlök

 

Blanda samman samtliga ingredienser i en skål.

Garnera med lite extra finhackad rödlök.

Låt stå svalt fram till servering.

Servera tillsammans med lättsalta lantchips.

 

 

Syrad rödlök

 

2 röda lökar

1 dl 12% ättiksprit

2 dl strösocker

3 dl vatten

 

Skala och skiva löken tunt.

Koka upp ättiksprit, socker och vatten, låt svalna helt.

Lägg lökskivorna i en tätslutande burk och slå på lagen.

Låt stå och dra minst en timme men gärna längre.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards