Matsedeln

Direktlänk till inlägg 21 februari 2016

V 8.

Av Neta - 21 februari 2016 18:53

Sportlovsvecka!


  

Veckans vego:

 

Grillad squash med bulgur och feta

 

2 medelstora squash, sköljda

4 portioner helkornsbulgur

1 tråg (à 150 g) sugarsnaps eller sockerärter

1 burk kidneybönor, sköljda

1 paket (à 150 g) fetaost

Dressing:

1 msk dijonsenap

2 msk vit balsamvinäger

1 klyfta vitlök, riven

4 msk olivolja

salt och peppar

Topping:

1 bunt mynta, bladen

pistagenötter

 

Skiva squashen tunt på längden, gärna med mandolin.

Lägg på skärbräda och salta lätt.

Tillaga bulgur enligt anvisning på förpackningen.

Koka ärterna ett par minuter i saltat vatten och skölj sedan med kallt så att kokningen avstannar.

Vispa samman senap, vinäger och vitlök i en skål, vispa sedan i oljan.

Smaka av med salt och peppar.

Torka av squashen noga och grilla i omgångar i torr het grillpanna tills den är fint randig.

Vänd ihop bulgur, kidneybönor, smulad fetaost och hälften av dressingen, toppa med squash, sugar­snaps, mynta och pistagenötter.

Häll över resterande dressing.

  

Veckans sallad:

Veckosallad

 

Variant på Vänskapssallad

 

300 g vitkål, strimlad

2 grovt rivna morötter

1 stjälk selleri, tunt skivad

20 cm purjo, finstrimlad eller ½ rödlök

1 stort rivet äpple

 

1 dl äppelcidervinäger

1 dl rapsolja

Salt, grovmalen sv.peppar

2 tsk Italiensk Salladskrydda

 

Blanda grönsakerna i en burk med lock

Blanda hop dressingen i en kastrull, koka upp och häll över salladen.

Blanda noga

  

Veckans bröd:

 

Goda långpannebröd

 

4 ”limpor”

 

2 pkt jäst

1 l vatten, mjölk eller fil, eller blandning av

100 g smör eller olja

5 tsk salt

4 tsk brödkrydda

2 msk sirap

2.8 l eller 1680 g mjöl

 

Lös jästen i 37 gr vätska + smör

Tillsätt kryddor och sirap

Arbeta in mjöl o kör 4 min i maskin

Jäs 40 min

Sätt ugnen på 200 gr

Knåda degen o dela den i 4 delar

Platta till varje del och rulla hop till en ”limpa”

Lägg på långpanna och jäs 40 min

Skåra brödet med vass kniv och pensla med lite olja mellan så dom går att sära sen

Grädda 25-30 min.

  

Veckans bonus:

 

Citrondricka

1 l
vatten
5-6 dl socker
4 citroner (eller apelsiner)
1 påse citronsyra

Blanda socker och citronsyra
koka upp vattnet och häll det över, rör om till det löser sig
låt det bli handljummet
skala citronerna tunt och tillsätt skalen i vätskan, ta med så lite som möjligt av det vita på skalen.
Låt stå en timme
pressa saften ur citronerna och tillsätt detta
låt stå kallt några timmar till
ta upp skalen med en hålslev
häll upp på rena flaskor
förvara i kylen, hållbar ca 1 vecka
spädes 1 + 5
          

 

Picknickluncher:

 

Korv med bröd, koka upp ca 1 l vatten med 1 tsk salt, 5 kryddpepparkorn och ett par lagerblad. Lägg kalla korvar i en termos, slå på den kokande vätskan, förslut termosen och korven är både klar och varm då ni ska äta.

 

Pannkakor i rullar med sylt eller nutella

 

Tortillabrödrullar med tacofärs i

 

Soppa i termos

 

Grillad korv med pinnbröd

 

Pinnbröd

 

4 dl mjöl, funkar med grövre sorter också

½ tsk salt

2 tsk bakpulver

½ dl olja

1½ dl vatten

 

Arbeta hop degen, gärna i plastpåse som tas med som den är sen

Rulla smala längder som viras runt korven

Grilla!

 

Pizzabullar

 

Funkar med bara ost med

 

1 pkt jäst

5 dl fingervarmt vatten

½ dl olivolja

1 tsk salt

Ca 13 dl vetemjöl special

 

Tomatsås, måste inte va med

Skivad skinka, antal beror på strl eller ca 400g färdigstekt kryddad köttfärs

Riven ost

Oregano

 

Ugn 225 gr

 

Lös jästen i vattnet

Tillsätt salt, olja och det mesta av mjölet

Jäs 30 min

Kavla ut till 2 rektanglar

Bred på ev tomatsås

Täck med skinka eller köttfärs

Strö på ost, snåla inte.

Rulla ihop som en rulltårta

Skiva varje längd i ca 20 skivor och lägg på plåt

Jäs 20 min

Pensla med vatten, strö på ost och oregano

Grädda 10-15 min.

           


Månd:

 

Tacojärpar med mexikanskt ris

 

½ dl ströbröd

1 dl vatten

1 ägg

500 g blandfärs

1 påse tacokrydda

2 msk smörolja

1 brk tacosås

2 dl vatten

½ dl tomatpuré

2 tomater

 

Blanda ströbröd och vatten och låt det svälla några min

Rör ner ägg, färs och tacokrydda

Forma avlånga järpar med lätt fuktade händer

Stek dem runtom så att de får fin färg

Blanda tacosås, vatten och tomatpuré, slå det över järparna och låt det puttra 5-7 min

Kärna ur och tärna tomaterna, vänd ner i såsen.

 

Mexikanskt ris

 

1 finhackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 msk tomatpuré

2 dl basmatiris

4 dl vatten

1 buljongtärning

1 tsk spiskummin

300 g svarta bönor fr burk

Persilja

Salt & sv.peppar

 

Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök blankt och smidigt

Tillsätt tomatpuré

Vänd ner ris, vatten, buljong och spiskummin

Låt allt koka till riset är klart

Skölj bönorna och låt dom rinna av under tiden

Vänd ner dom i riset med lite hackad persilja

Smaka av.

 

Servera järparna med ris och sallad

  

Tisd:

 

Pytt i panna

 

2 gula lökar
600 g potatis, kokt eller frysta förkokta tärningar
500 g rester av kött och charkprodukter
3 msk smör
½ tsk salt
1 krm sv.peppar
½ dl hack persilja
4 ägg + lite smör

 

Hacka löken
Tärna potatisen
Tärna kött & chark
Smält smöret och lägg i lök och potatis om den är fryst
Stek till löken börjar bli genomskinlig och ev potatis är halvmjuk
Tillsätt resten och låt det bli varmt
Smaka av och rör ner persilja, ställ åt sidan
Stek äggen
Servera med rödbetor och rivna morötter.

   

Onsd:


Tjockkorv och mos, räksallad


Snitta korvarna lite på snedden på båda sidor och stek dom i panna


Potatismos


1 kg
skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.

Servera med senap & ketchup, rostad lök, bostongurka och sallad

  

Räksallad


1.5 dl skalade räkor
½ rödlök
½ äpple, typ Granny smith

1 dl grovt riven rotselleri
1 dl gräddfil
1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk svensk senap
1 msk chilisås
1 krm cayennepeppar
½ tsk salt

 

Dela räkorna i 2 -3 delar beroende på storlek
Finhacka rödlöken
Tärna äpplet
Lägg det i en skål och tillsätt gräddfil och yoghurt
Rör i senap och chilisås
Smaksätt med salt och cayennepeppar.

  

Torsd:

 

Blomkål- och köttfärssoppa

 

400 gr köttfärs
1 lök, hackad
1 press vitlöksklyfta
2-3 selleristjälkar i cm-stora bitar
1 brk krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 l vatten
1 blomkålshuvud i buketter
2 tsk torkad dragon
salt & sv.peppar

Bryn färsen med löken och pressa i vitlöken
Tillsätt tomater. selleri, vatten och buljongtärningarna.
Koka upp och låt sjuda i 5 min.
Tillsätt blomkålen delad i små buketter.
Krydda och koka 10 min.

  

Apelsinplättar

 

1 apelsin

2 dl vetemjöl

½ tsk salt

½ msk socker

1 tsk bakpulver

2½ dl mjölk

1 ägg

1 msk smält smör

 

Skrubba apelsinen och riv skalet fint

Vispa hop mjöl, salt, socker, bakpulver och hälften av mjölken till en slät smet

Tillsätt resten av mjölken, ägg, smör och apelsinskal

Grädda tjocka plättar i plättlagg på medelvärme, 1 msk smet/plätt

Vänd när dom jäst upp och blivit porig

Servera med flytande honung gärna med hackad mynta i och blåbär.

  

Fred:

 

Kebabtårta

 

½ röd spetspaprika, lite ringar och lite hackad
ca 1 dm gurka, skivor i kvartar
4-5 cocktailtomater i skivor
3 tortillabottnar
1 pkt Järvsökebab 330 g
1.5 dl gräddfil
2 rejäla skedar färskost
1 msk majjo
salt & sv.peppar
kebabkrydda
isbergssallad, strimlad
½ rödlök, delad och skivad

 

Stek kebaben och låt den rinna av på hushållspapper
Rör ihop gräddfil, ost och majjo med kryddorna och bre det på en tortilla, vill du ha mer kebabsmak så strö på lite extra krydda
Lägg på, lök, grönsaker och kebab
Gör likadant igen med tortilla 2, tänk på att kladdet ska räcka till alla tre bröden och som ni ser har vi mer kött på grönsakerna där.
Den sista bres och dekoreras lite snyggare.
Våra bottnar var lite ojämna i storlekarna som ni ser sticker det fram lite under.
Ät och njut, den är väldigt mättsam.

  

Kebabkrydda


2 msk spiskummin

1 msk paprikapulver

1 tsk cayennepeppar

1 tsk koriander

1 tsk grovmalen svartpeppar

1-1½ tsk salt

1 tsk oregano


Lägg i burk med tätt lock, ta 1-2 tsk till 2 dl gräddfil.

  

Lörd:

 

 

LAXFILÉ MED KRÄMIG MEDELHAVSFYLLNING

 

6 pers

 

 

6 portionsbitar laxfilé ca 150 gr/st

300 ge philadelphiaost, light går bra

½ finhack. rödlök

3 msk hackade soltorkade tomater

3 msk kapris

2 hackade sardellfiléer (går lika bra med ansjovis)

1 msk tomatpuré

3 msk färsk hackad basilika

nymalen sv.peppar och ev. lite salt

 

Sätt ugnen på 225 gr.

Skär en lång skåra på längden i varje fiskbit.

Blanda till fyllningen, fördela den rikligt i varje skåra.

Lägg laxbitarna på en smord plåt och baka dem i 8 – 10 min.

 Servera med rostade potatisskivor av bakpotatis, och sallad.

  

Sönd:

 

Familjemiddag och kalas

 

Lasange

 

  • 400 g köttfärs
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • Smör
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk oregano, basilika, timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 st buljongtärning
  • 9 st lasagneplattor

Ostsås:

  • 3 msk vetemjöl
    7 dl
    mjölk
    3 dl
    riven ost
    0,5
    tsk salt

 

Sätt ugnen på 225°.

Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna.
Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano, peppar och buljongtärning.
Låt såsen koka ca 5 min.
Ostsås:
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning.
Låt såsen koka ca 3 min.
Rör ner 2 1/2 dl av osten och smaksätt med salt.
Varva köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form.
Avsluta med sås.
Strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

  

Marängtårta med limekräm, svarta vinbär och rosor

 

"Som en dröm är denna smaksensation med lime, svarta vinbär och rosenblad, dessutom så vacker. Marängen blir krämig inuti och frasig på ytan. Vid hög luftighet kan det vara svårt att få en frasig och bra maräng. Vispa inte för länge då spricker marängen"

 

Till 6 pers

 

5 äggvitor

1 tsk vitvinsvinäger

2,5 dl socker

1 msk maizenastärkelse

 

Fyllning:

5 äggulor

3/4 dl socker

saft av 2 lime (knappt 1 dl)

 

Garnering:

2 dl vispgrädde

svarta vinbär

rosenblomsblad

rivet skal av 2 lime

 

Sätt ugnen på 125 gr

Vispa äggvitor och vinäger till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är fast och glansig. Vänd ner majsstärkelse.

Klä en24 cm form med löstagbar botten med bakplåtspapper. Bred ut halva mängden smet i formen. Klicka ut resten utmed kanterna. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 1 1/2 timme. Låt kallna helt innan botten vänds upp på ett fat och pappret lossas försiktigt. Vänd tillbaks marängen på ett tårtfat.

Riv limeskal och spar till garnering. Vispa samman äggulor, socker och limesaft i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda på medelvärme under omrörning till en tjock kräm. Låt kallna.

Bred ut limekrämen på tårtbotten. Vispa grädden och bred över. Strö limeskal, svarta vinbär (klipp av den torkade blomman om den är lång) och rosenblad över tårtan och servera.

  

 Reservation för ev ändringar


 

 

 



 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards