Matsedeln

Direktlänk till inlägg 30 oktober 2015

Svartkål

Av Neta - 30 oktober 2015 00:02

 

Svartkål är en korsning mellan savoykål och grönkål och har varit en mycket uppskattad kålsort sedan 1700-talet framförallt i italienska Toscana. I Sverige kallas svartkålen även för palmkål då växtsättet påminner om palmens.

Med sin milda, angenäma smak passar den bra i soppor, grytor, wok och att bräsera.

Svartkål odlas under den svenska säsongen på Bjärehalvön genom Bjäre Hembygd. Under senvinter och vår importeras den från bland annat Spanien.

Svartkål har även ett stort prydnadsvärde och används ofta i blomsterrabatter för att få mer färg, form och höjd. Helt klart en grönsak som är spännande på många vis!

 

Såg den här i butik för ett tag sen men har aldrig ätit den själv. Har du? Såg att en person ätit den gräddstuvad till stekt fisk idag. Den är ju lite lik romansallad kan jag tycka med. Ja man får väl prova kanske.

 

 

Krämig svartkålspasta med citron (4 port.)

4 port. (fullkorns)pasta
2 l strimlad svartkål (alt. grön- eller savojkål)
1 gul lök
Smör/olja att steka i
En skvätt vatten
3 dl crème fraiche
2 msk citronsaft
Salt, peppar

Börja med att koka pastan. Gör såsen under tiden. Skär bort ev. grov stam på kålen och skär den sedan i strimlor. Hacka löken och fräs den mjuk i en stekgryta. Vänd ner kålen och häll på en skvätt vatten. Låt kålen fräsas mjuk och sjunka ihop under lock. När kålen sjunkit ihop, häll på crème fraiche och låt koka upp. Ta av från värmen och smaka av med citron, salt och peppar. Blanda såsen med pastan och servera på studs.


 
Gräddstuvad svartkål 2 portioner
 
  • 100 g svartkål
  • 3 msk gul lök, finhackad
  • 
1 fint hackad vitlöksklyfta

  • 
1 1/2 dl grädde
  • salt och nymald svartpeppar
  • 1 dl riven parmesan
  •  
  • Fräs lök, vitlök och finskuren svartkål i olivoljan.
  • Låt fräsa någon minut och häll över grädden.
  • Koka på svag värme cirka 5 minuter.
  • Riv i parmesanen och smaksätt med salt och peppar.

 

 

Baconfräst svartkål

  • ca 300 g svartkål
  • 1 gul lök
  • 140 g tärnad bacon
  • salt och peppar

 

Strimla kålen fint.
Skala och skiva löken.
Stek bacontärningarna knapriga, sänk värmen och tillsätt kål och lök. Stek kål och lök sakta tills de är mjuka.
Smaksätt med salt och peppar.

 

 

Kålchips

 

Grön eller svartkål, recept Lenas blogg


Sätt ugnen på 100-150C (många kör varmare ugn men jag föredrar lägre temperatur för att inte bränna dem).

Tvätta och torka bladen noga.

Skär bort den grova mittnerven och skär bladen i bitar (inte för små för då smular de bara) och lägg dem på en ugnspappersklädd plåt. Överlappa inte bladen.

Droppa (oliv)olja över bladen och strö på lite salt (eller eventuellt annan krydda). Vänd runt bladen och se till att alla ytor täcks. Lite olja räcker länge, bara att massera och vända och vrida lite. Ju noggrannare man är här desto krispigare blir chipsen.

In i ugnen ca 15 minuter. Passa dem för de bränner lätt och då smakar de beskt. De ska inte bli bruna utan mörkgröna och fjäderlätta när är de färdiga. Testa några gånger under tiden i ugnen!

De kan kryddas med vilken krydda som helst. Jag river gärna parmesan över dem direkt de kommer ut ur ugnen.

Ät de som snacks, servera dem som tillbehör till någon rätt (bara att anpassa kryddningen) eller toppa en soppa. Jättegott!

Förvånansvärt gott!

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards