Direktlänk till inlägg 30 oktober 2015
Svartkål är en korsning mellan savoykål och grönkål och har varit en mycket uppskattad kålsort sedan 1700-talet framförallt i italienska Toscana. I Sverige kallas svartkålen även för palmkål då växtsättet påminner om palmens.
Med sin milda, angenäma smak passar den bra i soppor, grytor, wok och att bräsera.
Svartkål odlas under den svenska säsongen på Bjärehalvön genom Bjäre Hembygd. Under senvinter och vår importeras den från bland annat Spanien.
Svartkål har även ett stort prydnadsvärde och används ofta i blomsterrabatter för att få mer färg, form och höjd. Helt klart en grönsak som är spännande på många vis!
4 port. (fullkorns)pasta
2 l strimlad svartkål (alt. grön- eller savojkål)
1 gul lök
Smör/olja att steka i
En skvätt vatten
3 dl crème fraiche
2 msk citronsaft
Salt, peppar
Börja med att koka pastan. Gör såsen under tiden. Skär bort ev. grov stam på kålen och skär den sedan i strimlor. Hacka löken och fräs den mjuk i en stekgryta. Vänd ner kålen och häll på en skvätt vatten. Låt kålen fräsas mjuk och sjunka ihop under lock. När kålen sjunkit ihop, häll på crème fraiche och låt koka upp. Ta av från värmen och smaka av med citron, salt och peppar. Blanda såsen med pastan och servera på studs.
Baconfräst svartkål
Kålchips
Grön eller svartkål, recept Lenas blogg
Sätt ugnen på 100-150C (många kör varmare ugn men jag föredrar lägre temperatur för att inte bränna dem).
Tvätta och torka bladen noga.
Skär bort den grova mittnerven och skär bladen i bitar (inte för små för då smular de bara) och lägg dem på en ugnspappersklädd plåt. Överlappa inte bladen.
Droppa (oliv)olja över bladen och strö på lite salt (eller eventuellt annan krydda). Vänd runt bladen och se till att alla ytor täcks. Lite olja räcker länge, bara att massera och vända och vrida lite. Ju noggrannare man är här desto krispigare blir chipsen.
In i ugnen ca 15 minuter. Passa dem för de bränner lätt och då smakar de beskt. De ska inte bli bruna utan mörkgröna och fjäderlätta när är de färdiga. Testa några gånger under tiden i ugnen!
De kan kryddas med vilken krydda som helst. Jag river gärna parmesan över dem direkt de kommer ut ur ugnen.
Ät de som snacks, servera dem som tillbehör till någon rätt (bara att anpassa kryddningen) eller toppa en soppa. Jättegott!
Förvånansvärt gott!
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | ||||||
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
11 | |||
12 | 13 | 14 |
15 | 16 |
17 | 18 | |||
19 |
20 |
21 | 22 |
23 |
24 |
25 | |||
26 | 27 | 28 |
29 |
30 | 31 |
||||
|