Matsedeln

Direktlänk till inlägg 18 oktober 2015

V 43

Av Neta - 18 oktober 2015 15:42

  

Veckans vego:

 

 

Pizza med manchego

 

1 rödlök
1 röd paprika
1 gul paprika
1 burk kronärtskockor, ca 390 g
2 pizzakit (med tomatsås)

3 msk olivolja
salt och svartpeppar
1 msk finhackad oregano
50 g manchengo, eller picorinc, hyvlad


 

Till servering:
sallad

 

Sätt ugnen på 250 grader.
Skala och dela löken i två delar. Skiva i tunna skivor.
Kärna ur paprikorna och strimla i mindre bitar.
Dela kronärtskockorna i kvartar.
Rulla ut pizzadegarna på plåt klädd med bakplåtspapper.
Bred ut tomatsåsen och fördela ut lök, paprika och kronärtskocka.
Ringla över olivolja och krydda med salt, peppar och finhackad oregano.
Grädda mitt i ugnen, en pizza i taget i cirka 15 minuter tills de fått fin färg.
Toppa med hyvlad ost. Servera med en god sallad

  

Veckans sallad:

 

Netas råkost


2 morötter
1 pkt sparrisbroccoli
1 röd spetspaprika
½ pkt sockerärtor
1 brk minimajs
½ röd chili (mild)
1 stort Granny Smithäpple
½ dl olivolja
2 msk vit balsamico
2 tsk salladskrydda
½ tsk salt
1-2 krm grovmalen sv.peppar


Skala morötterna, fortsätt sen o gör strimlor med skalaren
Ansa och dela buketterna och broccolistjälkarna i mindre bitar
Halvera, kärna ur och skiva paprikan
Ansa och skär ner sockerärtorna
Häll av och dela minimajsen i mindre bitar
Kärna ur och hacka chilin
Skala, kärna ur och tärna äpplet
Rör ihop dressingen och blanda alltsammans, låt den dra minst en timme, gärna längre.

  

Veckans bröd:

 

Briocher med ost

 

12 st

görs i små krukor eller på muffinsplåt, mysiga frukostbröd

 

25 g jäst

2 msk ljummet vatten

1 msk socker

1 tsk salt

drygt 3 dl vetemjöl (200 g)

150 g rumsvarmt smör

2 stora eller 3 små ägg

 

Fyllning:

150 g smakrik ost, feta eller ädelost

 

Lös jästen med vattnet, tillsätt resten, arbeta hop degen och låt den jäsa under duk 2.5 timme

Sätt därefter ugnen på 225 gr

Lägg en bit bakpapper i varje kruka/form

Klicka ner lite deg med en sked i varje

Tryck i en bit ost

Täck med mera deg

Grädda 12 min.

  

Månd:

 

Shepards pie

 

4 port av din egen köttfärsröra

Eller

500 gr nötfärs
1 hackad gul lök
1 hackad morot
100 gr hackad rotselleri
½ paket strimlat bacon
1 msk kalvfond
2 tsk torkad timjan
2 msk worcestersås
1 brk krossade tomater
salt & svartpeppar

1 kg potatis
1.5 dl mjölk
1 msk smör
2 äggulor
1 dl riven lagrad ost
salt & vitpeppar

Sätt ugnen på 225 gr
Koka potatisen till moset mjuk och mosa det.
Hetta upp mjölk, smör och rör i det potatisen.
Tillsättt äggulorna snabbt och krydda.
Rör i osten.
Fräs lök, morot, selleri och bacon lätt. Lägg åt sidan.
Bryn färs, tillsätt fond, timjan och worcestersås.
Smaka av.
Blanda färsen med rotfrukter o bacon, tillsätt tomaterna.
Fördela i en smord ugnsform.
Bred över moset och gratinera i 25 min.
Servera med kokta ärtor och lingonsylt.

  

Tisd:

 

TACOFISK MED CHIPS

 

600 gr fiskfilé, tinad

1 tsk salt

smör till formen

2,5 dl mellangrädde

0,5 – 1 dl tacosås medium eller hot

2 dl riven texmexost

15-20 tacochips

 

Sätt ugnen på 225 gr. 

Salta och vik ihop fileérna om de är tunna.

Lägg dem i smord ugnsform.

Blanda grädde, tacosås och osten, häll det över fisken.

Krossa chipsen och strö det över fisken.

Stek fisken mitt i ugnen ca 25 min.

Servera med kokt potatis och sallad.

  

Onsd:

 

Oxrullader

 

4 skivor lövbiff á 150 g lätt utbankade

salt & peppar

tandpetare

 

4 skivor rimmat fläsk

1 morot

1 gul lök

2 ättiksgurkor

2 ansjovisfiléer

1 msk senap

6 dl oxfond med rödvin, alt buljong

 

2 dl vispgrädde

1 msk ansjovisspad

1 msk sv.vinbärsgelé

ev redning

 

Servera med kokt potatis eller potatispuré, gelé och/eller rårörda lingon och ättiksgurka.

 

Strimla fläsk och morot

Finhacka lök, ättiksgurka och ansjovisfiléerna

Blanda allt detta

Salta och peppra köttet och bred ett tunt lager senap på köttets ena sida

Fördela fyllningen på köttskivorna och rulla hop dem, fäst med tandpetare

Bryn rulladerna i smör så alla sidor får färg

Tillsätt fonden och låt dem bräsera under lock i 45 min

Ta upp rulladerna och ta bort tandpetarna

Reducera fonden till hälften

Tillsätt grädde, ansjovisspad och gelé, red av om det behövs

Lägg rulladerna i såsen och värm upp dem

Servera.

  

Torsd:

 

Korvsoppa

 

4 medelstora potatisar, alt 2 potatisar och 2 morötter

20 cm purjo

1-2 msk smörolja

2 hönsbuljongtärning

6 dl vatten

4 dl mjölk

Salt & sv.peppar

4-5 vita korvar med mejram (Lidl, dubbelpack)

3-4 tsk torkad timjan

 

Skala och skiva potatisen tunt

Skiva purjon

Fräs potatisen i hälften av smöret ca 3 min, tillsätt purjon och fräs 3 min till

Smula ner buljongen och låt det fräsa med ca 1 minut

Tillsätt vattnet, koka upp under omrörning och sjud under lock tills potatisen är mjuk (5-8 min)

Tillsätt mjölken och koka upp, smaka av.

Dela  korvarna i 3 delar och fräs den ca 3 min, lägg över i soppan och koka 1 min

Tillsätt timjan.

  

Chokladäppelpaj

 

125 g smör

3 dl vetemjöl

2 msk kakao

1 msk socker

2 tsk vaniljsocker

 

4 äpplen

400 g mandelmassa

50 g mörk choklad

 

Sätt ugnen på 200 gr

Mixa hop degen i en matberedare och kavla ut den lagom till en 24 cm form

Förgrädda i 5 min

Skala, kärna ur och klyfta äpplena

Riv mandelmassan grovt och strö ut hälften i pajskalet

Fördela äppelklyftorna över

Strö över resten av mandelmassan och riv chokladen över det

Grädda mitt i ugnen i ca 15 min

Servera med grädde eller vaniljsås

  

Fred:

 

Tostadas med krabbröra

 

300 g krabbkött, färskt eller från burk

2 tomater

½ silverlök

1 vitlöksklyfta

1 msk finhackad japaleno (kan bytas)

2 msk färsk koriander alt bladpersilja

1 dl majonnäs

1 mak färsk limesaft

½ tsk salt

 

Servera med:

8 rädisor

8 tostadas (krispiga majstortillor) eller hårda skal

2 dl finskuren isbergssallad

1 msk hackad färsk koriander

Limeklyftor

ev salsa

 

Riv eller hacka krabbköttet

Kärna ur tomaterna och tärna dom

Finhacka lök o vitlök

Blanda med övrigt till en jämn röra

 

Strimla rädisorna fint

Bottna varje tostada med isbergssallad och lägg på krabbröran

Toppa med rädisor och koriander, pressa lite lime över

Droppa ev lite het salsa ovanpå.

  

Het salsa verde

 

 

1 urkärnad och tärnad gurka

¼-1 (beroende på önskad hetta) grön chili, urkärnad i mindre bitar

1 kruka persilja

1 kruka mynta

1 kruka koriander

2 lime, skal och saft av

½ dl olivolja

 

Mixa ihop och låt stå 1 timme

  

Lörd:

 

Färsk rostbiff i skivor marineras i

 

Blanda

 

1 dl röd balsamvinäger

1 dl olivolja

Flingsalt

Sv.peppar

I tsk socker

1 finhackad rödlök

1 dl finhackade örter ex basilika, timjan och dill

 

Lägg köttskivorna i en plastpåse, häll över marinaden

Låt marinera minst 1 timme men gärna längre

 

Stek dem sedan medium

  

Potatisgratäng

 

1kg potatis                                           


             

200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor                                      

1-2 press vitlöksklyftor

140 gr riven ost                                                  

1,5 tsk salt

2 krm sv.peppar                                         


               

2,5 dl grädde                                                      

 

Sätt ugnen på 225 gr.

Skala och skiva potatisen tunt.

Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.

Blanda salt och peppar och strö över hälften.

Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen*.

Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.

Häll försiktigt över grädden.

Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.

  

Sönd: Födelsedag

 

Plockmat

 

Kycklingspett

 

Ca 1 kg kycklingfilé

3 msk smör

1 msk soja

Sv.peppar

Ev salt

Paprikapulver

 

Sätt ugnen på 225 gr, eller tänd grillen

Dela filéerna i 3 delar på längden, trä upp dem på blötlagda träspett, vrid dem när du trär på dom

Smält smöret, tillsätt soja och kryddor

Pensla kycklingen ymnigt

Stek eller grilla ca 15 min

  

Filorullar med färs, svamp o purjo

 

250 g nötfärs

1 + 1 msk smält smör

125 g champinjoner, hackade

10 cm purjo, strimlat

1 tsk kinesisk soja

salt & peppar

250 g filodeg

1 msk sesamfrö

 

Sätt ugnen på 225 gr

Fräs färsen smulig

Låt svamp o purjo fräsa med mot slutet

Smaka av med soja, salt & peppar

Låt röran svalna

Dela varje filodegsark så varje ruta blir 25 x 20 cm

Lägg lite av fyllningen i ena kanten av varje ruta och rulla ihop

Pensla kanterna med smör och fäst ihop rullen

Läggg på en plåt med bakpapper

Pensla rullarna med smör och strö över sesamfrö

Grädda mitt i ugnen i ca 10 min

Servera med sweet mangosås utrörd i lite gräddfil.

  

Gravade tomater med halloumi (kan bytas mot mozzarella)


 

500 g cocktailtomater, röda och gula

3/4 tsk salt

1 tsk socker

2 halloumi á 200 gr

3/4 dl pinjenötter

1 dl basilikablad

 

Till servering:

olivolja

balsamvinäger

flingsalt

sv.peppar

 

Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan upp i en form med lite kant

Strö på salt och socker och låt det dra minst 30 min

Rosta pinjenötterna

Skiva, pensla med olivolja och stek eller grilla osten

Häll av vätskan från tomaterna och klappa dom torra med hushållspapper

Lägg dem på ett fat tillsammans med ost, pinjenötter och basilika

ringla över lite olja o vinäger, samt strö över lite salt och sv.peppar

  

Kräftstubbar

 

200 g hackade kräftstjärtar

200 g färskost med pepparrot

2 msk majonnäs

1.5 tsk rivet citronskal

3 msk finhackad rödlök

2 msk finhackad dill

salt & peppar

rektangulära mjuka tunnbröd

 

Blanda röran, bred på tunnbröd, rulla ihop från långsidan och slå in i gladpack, lägg kallt minst 2 timmar.

Skär i skivor till drinktilltugg eller i ”stubbar” som ev garneras till buffé eller förrätt.

 

Citronmarinerade räkor

 

1 kg Räkor, skalas

3/4 dl hackad färsk dill,

1 citron, saften av

en "doft av" cayennepeppar

 

Lägg räkorna i en skål

Blanda resten och slå över, rör om

Ställ kallt minst 1 timme

   

 

Rombomb

 

 

200 g nat philadelphiaost

2 dl fraiche

1 hackad rödlök

salt

1 brk röd rom, 75 g

1 brk svart rom, 75 g

 

Täck insidan av en liten skål med plastfolie så stor att den går att vika över också

Rör osten mjuk och blanda med fraiche och rödlöken

Smaka av med salt

Häll blandningen i skålen, täck och ställ kallt i kyl i minst 2 timmar

Vänd skålen upp och ner på ett serveringsfat, dra bort folien

Garnera med romen som ska täcka helt

Servera med kex.

  

Rostbiffsrullar

 

Tunna skivor av rostbiff läggs ut på en skärbräda

Gör en sträng av cremebalsamico på köttet

Vit hel sparris på burk delas på längden

Lägg 2 halvor av sparrisen på varje skiva, en knopp åt vardera håll

Rulla hop ganska hårt och lägg upp på fat

  

Bröd, grönsaker, ost och frukt

 

Apelsinprincess

 

Botten:

3 ägg
2 dl strösocker
1 dl mjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2-3 msk kakao
2 msk vatten

Vispa ägg och strösocker fluffigt. Rör ner alla torra varor. Sist vispar du ner vattnet.

Häll smeten på en plåt (går bra både med en vanlig plåt och en långpanna) med bakplåtspapper. Grädda på 225 grader i 5-10 minuter, beroende på ugn.

Låt kakan svalna, dela den sen på 3
  

Apelsinsmörkräm:


2 äggulor
1,5 dl vatten
1,1 dl strösocker
1,5 tsk potatismjöl
200 g smör
Cest och saft från en apelsin

Häll äggulor, vatten strösocker och potatismjöl i en kastrull. Låt det sjuda och koka sedan på svag värmeunder omrörning tills du fått en smet. Låt smeten kallna. Vispa ner smöret. Riv skalet från en citron och pressa ur saften från densamma. Vispa ner ordentligt i smörkrämen.

  

Orange curd

 

 

Till ca 3 dl

 

3 apelsiner

2,5 dl socker

100 gr smör

2 ägg

 

Riv skalet av tre apelsiner och pressa saften ur två.

Lägg skal och saft, socker och smör i en kastrull.

 Sätt den i en större kastrull med lite vatten i botten och koka apelsinblandningen i vattenbad till smöret smält.

Tillsätt då äggen uppvispade.
Rör i massan tills den känns tjock - det tar ca 20 min.

Häll på burk och låt kallna.
Sätt på lock och förvara svalt.

 

3 dl vispgrädde, vispad

1 orange mandelmasselock, färgas med röd och gul färg

 

Lägg ihop bottnarna med smörkräm på 1 och apelsincurd på 1, du kan ha lite vispad grädde i curden

Stryk sidorna av tårtan med grädde, lägg resten ymningt på toppen

Kavla ut mandelmassan ganska tunt, ta ut några höstlöv, täck sen tårtan

Måla löven vackra i höstfärger, garnera och sikta över florsocker

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards