Direktlänk till inlägg 18 oktober 2015
Veckans vego:
Till servering:
sallad
Veckans sallad:
Netas råkost
2 morötter
1 pkt sparrisbroccoli
1 röd spetspaprika
½ pkt sockerärtor
1 brk minimajs
½ röd chili (mild)
1 stort Granny Smithäpple
½ dl olivolja
2 msk vit balsamico
2 tsk salladskrydda
½ tsk salt
1-2 krm grovmalen sv.peppar
Skala morötterna, fortsätt sen o gör strimlor med skalaren
Ansa och dela buketterna och broccolistjälkarna i mindre bitar
Halvera, kärna ur och skiva paprikan
Ansa och skär ner sockerärtorna
Häll av och dela minimajsen i mindre bitar
Kärna ur och hacka chilin
Skala, kärna ur och tärna äpplet
Rör ihop dressingen och blanda alltsammans, låt den dra minst en timme, gärna längre.
Veckans bröd:
Briocher med ost
12 st
görs i små krukor eller på muffinsplåt, mysiga frukostbröd
25 g jäst
2 msk ljummet vatten
1 msk socker
1 tsk salt
drygt 3 dl vetemjöl (200 g)
150 g rumsvarmt smör
2 stora eller 3 små ägg
Fyllning:
150 g smakrik ost, feta eller ädelost
Lös jästen med vattnet, tillsätt resten, arbeta hop degen och låt den jäsa under duk 2.5 timme
Sätt därefter ugnen på 225 gr
Lägg en bit bakpapper i varje kruka/form
Klicka ner lite deg med en sked i varje
Tryck i en bit ost
Täck med mera deg
Grädda 12 min.
Månd:
Shepards pie
4 port av din egen köttfärsröra
Eller
500 gr nötfärs
1 hackad gul lök
1 hackad morot
100 gr hackad rotselleri
½ paket strimlat bacon
1 msk kalvfond
2 tsk torkad timjan
2 msk worcestersås
1 brk krossade tomater
salt & svartpeppar
1 kg potatis
1.5 dl mjölk
1 msk smör
2 äggulor
1 dl riven lagrad ost
salt & vitpeppar
Sätt ugnen på 225 gr
Koka potatisen till moset mjuk och mosa det.
Hetta upp mjölk, smör och rör i det potatisen.
Tillsättt äggulorna snabbt och krydda.
Rör i osten.
Fräs lök, morot, selleri och bacon lätt. Lägg åt sidan.
Bryn färs, tillsätt fond, timjan och worcestersås.
Smaka av.
Blanda färsen med rotfrukter o bacon, tillsätt tomaterna.
Fördela i en smord ugnsform.
Bred över moset och gratinera i 25 min.
Servera med kokta ärtor och lingonsylt.
Tisd:
TACOFISK MED CHIPS
600 gr fiskfilé, tinad
1 tsk salt
smör till formen
2,5 dl mellangrädde
0,5 – 1 dl tacosås medium eller hot
2 dl riven texmexost
15-20 tacochips
Sätt ugnen på 225 gr.
Salta och vik ihop fileérna om de är tunna.
Lägg dem i smord ugnsform.
Blanda grädde, tacosås och osten, häll det över fisken.
Krossa chipsen och strö det över fisken.
Stek fisken mitt i ugnen ca 25 min.
Servera med kokt potatis och sallad.
Onsd:
Oxrullader
4 skivor lövbiff á 150 g lätt utbankade
salt & peppar
tandpetare
4 skivor rimmat fläsk
1 morot
1 gul lök
2 ättiksgurkor
2 ansjovisfiléer
1 msk senap
6 dl oxfond med rödvin, alt buljong
2 dl vispgrädde
1 msk ansjovisspad
1 msk sv.vinbärsgelé
ev redning
Servera med kokt potatis eller potatispuré, gelé och/eller rårörda lingon och ättiksgurka.
Strimla fläsk och morot
Finhacka lök, ättiksgurka och ansjovisfiléerna
Blanda allt detta
Salta och peppra köttet och bred ett tunt lager senap på köttets ena sida
Fördela fyllningen på köttskivorna och rulla hop dem, fäst med tandpetare
Bryn rulladerna i smör så alla sidor får färg
Tillsätt fonden och låt dem bräsera under lock i 45 min
Ta upp rulladerna och ta bort tandpetarna
Reducera fonden till hälften
Tillsätt grädde, ansjovisspad och gelé, red av om det behövs
Lägg rulladerna i såsen och värm upp dem
Servera.
Torsd:
Korvsoppa
4 medelstora potatisar, alt 2 potatisar och 2 morötter
20 cm purjo
1-2 msk smörolja
2 hönsbuljongtärning
6 dl vatten
4 dl mjölk
Salt & sv.peppar
4-5 vita korvar med mejram (Lidl, dubbelpack)
3-4 tsk torkad timjan
Skala och skiva potatisen tunt
Skiva purjon
Fräs potatisen i hälften av smöret ca 3 min, tillsätt purjon och fräs 3 min till
Smula ner buljongen och låt det fräsa med ca 1 minut
Tillsätt vattnet, koka upp under omrörning och sjud under lock tills potatisen är mjuk (5-8 min)
Tillsätt mjölken och koka upp, smaka av.
Dela korvarna i 3 delar och fräs den ca 3 min, lägg över i soppan och koka 1 min
Tillsätt timjan.
Chokladäppelpaj
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
4 äpplen
400 g mandelmassa
50 g mörk choklad
Sätt ugnen på 200 gr
Mixa hop degen i en matberedare och kavla ut den lagom till en 24 cm form
Förgrädda i 5 min
Skala, kärna ur och klyfta äpplena
Riv mandelmassan grovt och strö ut hälften i pajskalet
Fördela äppelklyftorna över
Strö över resten av mandelmassan och riv chokladen över det
Grädda mitt i ugnen i ca 15 min
Servera med grädde eller vaniljsås
Fred:
Tostadas med krabbröra
300 g krabbkött, färskt eller från burk
2 tomater
½ silverlök
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad japaleno (kan bytas)
2 msk färsk koriander alt bladpersilja
1 dl majonnäs
1 mak färsk limesaft
½ tsk salt
Servera med:
8 rädisor
8 tostadas (krispiga majstortillor) eller hårda skal
2 dl finskuren isbergssallad
1 msk hackad färsk koriander
Limeklyftor
ev salsa
Riv eller hacka krabbköttet
Kärna ur tomaterna och tärna dom
Finhacka lök o vitlök
Blanda med övrigt till en jämn röra
Strimla rädisorna fint
Bottna varje tostada med isbergssallad och lägg på krabbröran
Toppa med rädisor och koriander, pressa lite lime över
Droppa ev lite het salsa ovanpå.
Het salsa verde
1 urkärnad och tärnad gurka
¼-1 (beroende på önskad hetta) grön chili, urkärnad i mindre bitar
1 kruka persilja
1 kruka mynta
1 kruka koriander
2 lime, skal och saft av
½ dl olivolja
Mixa ihop och låt stå 1 timme
Lörd:
Färsk rostbiff i skivor marineras i
Blanda
1 dl röd balsamvinäger
1 dl olivolja
Flingsalt
Sv.peppar
I tsk socker
1 finhackad rödlök
1 dl finhackade örter ex basilika, timjan och dill
Lägg köttskivorna i en plastpåse, häll över marinaden
Låt marinera minst 1 timme men gärna längre
Stek dem sedan medium
Potatisgratäng
1kg potatis
200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor
1-2 press vitlöksklyftor
140 gr riven ost
1,5 tsk salt
2 krm sv.peppar
2,5 dl grädde
Sätt ugnen på 225 gr.
Skala och skiva potatisen tunt.
Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.
Blanda salt och peppar och strö över hälften.
Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen*.
Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.
Häll försiktigt över grädden.
Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.
Sönd: Födelsedag
Plockmat
Kycklingspett
Ca 1 kg kycklingfilé
3 msk smör
1 msk soja
Sv.peppar
Ev salt
Paprikapulver
Sätt ugnen på 225 gr, eller tänd grillen
Dela filéerna i 3 delar på längden, trä upp dem på blötlagda träspett, vrid dem när du trär på dom
Smält smöret, tillsätt soja och kryddor
Pensla kycklingen ymnigt
Stek eller grilla ca 15 min
Filorullar med färs, svamp o purjo
250 g nötfärs
1 + 1 msk smält smör
125 g champinjoner, hackade
10 cm purjo, strimlat
1 tsk kinesisk soja
salt & peppar
250 g filodeg
1 msk sesamfrö
Sätt ugnen på 225 gr
Fräs färsen smulig
Låt svamp o purjo fräsa med mot slutet
Smaka av med soja, salt & peppar
Låt röran svalna
Dela varje filodegsark så varje ruta blir 25 x 20 cm
Lägg lite av fyllningen i ena kanten av varje ruta och rulla ihop
Pensla kanterna med smör och fäst ihop rullen
Läggg på en plåt med bakpapper
Pensla rullarna med smör och strö över sesamfrö
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min
Servera med sweet mangosås utrörd i lite gräddfil.
Gravade tomater med halloumi (kan bytas mot mozzarella)
500 g cocktailtomater, röda och gula
3/4 tsk salt
1 tsk socker
2 halloumi á 200 gr
3/4 dl pinjenötter
1 dl basilikablad
Till servering:
olivolja
balsamvinäger
flingsalt
sv.peppar
Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan upp i en form med lite kant
Strö på salt och socker och låt det dra minst 30 min
Rosta pinjenötterna
Skiva, pensla med olivolja och stek eller grilla osten
Häll av vätskan från tomaterna och klappa dom torra med hushållspapper
Lägg dem på ett fat tillsammans med ost, pinjenötter och basilika
ringla över lite olja o vinäger, samt strö över lite salt och sv.peppar
Kräftstubbar
200 g hackade kräftstjärtar
200 g färskost med pepparrot
2 msk majonnäs
1.5 tsk rivet citronskal
3 msk finhackad rödlök
2 msk finhackad dill
salt & peppar
rektangulära mjuka tunnbröd
Blanda röran, bred på tunnbröd, rulla ihop från långsidan och slå in i gladpack, lägg kallt minst 2 timmar.
Skär i skivor till drinktilltugg eller i ”stubbar” som ev garneras till buffé eller förrätt.
Citronmarinerade räkor
1 kg Räkor, skalas
3/4 dl hackad färsk dill,
1 citron, saften av
en "doft av" cayennepeppar
Lägg räkorna i en skål
Blanda resten och slå över, rör om
Ställ kallt minst 1 timme
Rombomb
200 g nat philadelphiaost
2 dl fraiche
1 hackad rödlök
salt
1 brk röd rom, 75 g
1 brk svart rom, 75 g
Täck insidan av en liten skål med plastfolie så stor att den går att vika över också
Rör osten mjuk och blanda med fraiche och rödlöken
Smaka av med salt
Häll blandningen i skålen, täck och ställ kallt i kyl i minst 2 timmar
Vänd skålen upp och ner på ett serveringsfat, dra bort folien
Garnera med romen som ska täcka helt
Servera med kex.
Rostbiffsrullar
Tunna skivor av rostbiff läggs ut på en skärbräda
Gör en sträng av cremebalsamico på köttet
Vit hel sparris på burk delas på längden
Lägg 2 halvor av sparrisen på varje skiva, en knopp åt vardera håll
Rulla hop ganska hårt och lägg upp på fat
Bröd, grönsaker, ost och frukt
Apelsinprincess
Botten:
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl mjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2-3 msk kakao
2 msk vatten
Vispa ägg och strösocker fluffigt. Rör ner alla torra varor. Sist vispar du ner vattnet.
Häll smeten på en plåt (går bra både med en vanlig plåt och en långpanna) med bakplåtspapper. Grädda på 225 grader i 5-10 minuter, beroende på ugn.
Låt kakan svalna, dela den sen på 3
Apelsinsmörkräm:
2 äggulor
1,5 dl vatten
1,1 dl strösocker
1,5 tsk potatismjöl
200 g smör
Cest och saft från en apelsin
Häll äggulor, vatten strösocker och potatismjöl i en kastrull. Låt det sjuda och koka sedan på svag värmeunder omrörning tills du fått en smet. Låt smeten kallna. Vispa ner smöret. Riv skalet från en citron och pressa ur saften från densamma. Vispa ner ordentligt i smörkrämen.
Orange curd
Till ca 3 dl
3 apelsiner
2,5 dl socker
100 gr smör
2 ägg
Riv skalet av tre apelsiner och pressa saften ur två.
Lägg skal och saft, socker och smör i en kastrull.
Sätt den i en större kastrull med lite vatten i botten och koka apelsinblandningen i vattenbad till smöret smält.
Tillsätt då äggen uppvispade.
Rör i massan tills den känns tjock - det tar ca 20 min.
Häll på burk och låt kallna.
Sätt på lock och förvara svalt.
3 dl vispgrädde, vispad
1 orange mandelmasselock, färgas med röd och gul färg
Lägg ihop bottnarna med smörkräm på 1 och apelsincurd på 1, du kan ha lite vispad grädde i curden
Stryk sidorna av tårtan med grädde, lägg resten ymningt på toppen
Kavla ut mandelmassan ganska tunt, ta ut några höstlöv, täck sen tårtan
Måla löven vackra i höstfärger, garnera och sikta över florsocker
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | ||||||
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
11 | |||
12 | 13 | 14 |
15 | 16 |
17 | 18 | |||
19 |
20 |
21 | 22 |
23 |
24 |
25 | |||
26 | 27 | 28 |
29 |
30 | 31 |
||||
|