Matsedeln

Direktlänk till inlägg 21 juni 2015

Midsommarmaten

Av Neta - 21 juni 2015 01:55

Ja den är väldigt lika jul o påsk egentligen.
Ingen skinka och nu gjorde jag ingen Jansson heller. Matjes hör bara till midsommar, men sill äter man ju alla högtider. Sill/kräft/laxtårta, varierar ju men det gör jag inte till jul. I dag gjorde vi ett nytt recept på en sån.

5 dl turkisk mezeyoghurt
20 g hackad dill
1 liten finhackad rödlök
10 cm finhackad purjo
200 g nerskurna kräftstjärtar
Rivet skal och saft från en liten citron
2 tärnade avocado
Salt & sv.peppar
5 gelatinblad
150 g kavring eller osötat rågbröd
100 g smält smör

Mixa smör och bröd, tryck ut det i en plastfolieklädd form med löstagbar kant. Ställ i kyl.
Blanda allt utom citronsaft och gelatin i en bunke
Lägg i blöt gelatinbladen i kallt vatten i 10 min, krama ur
Smält dem i citronsaften ca 30 sek i micron
Rör i det i resten av fyllningen, blanda väl
Häll fyllningen på brödbotten och slå ut alla bubblor gm att slå formen i bordet
Ställ kallt minst 2 timmar och bre den sen med svart rom
Garnera med hackad rödlök.

Numera köper jag sill, 4 sorter plus matjes, hårt tunnbröd vill vi gärna ha till den med ost så klart, helst kryddost. Köttbullar, gravlax med hovmästarsås, färskpotatis, rädisor och öl. Ja gräddfil m gräslök i till matjes förstås.
Jordgubbar med glass och grädde så klart.

Vi grillade marinerade skivor av fransyska, snäppet under färsk rostbiff. Till det hade vi potatisgratäng, vit och grön sparris, sallad med jordgubbar i med en mangovinegrett och aioli. Vin till det.

Nu ikväll då vi åt kräfttårtan hade vi även, havskräftor och pepparrots & laxrullar.

Ingen snaps för oss, men gjorde varsitt glas med persikosangria som smuttdricka igår.

Frysta jordgubbar och en klyfta nektarin i varje glas. 1/3-del med kosken peach, sen fyllde jag upp glasen med systemets alkoholfria persikobubbel. Funkar även med persikocider.

Idag gjorde vi en mjölkfri tårta. Gjorde citronfromage på vatten, blev faktiskt bra.
La det plus skivade jordgubbar på en marängbotten. På med en sån till och på den vegetarisk vispgrådde, jordgubbar och tunna halverade plattor av mörk choklad.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards