Matsedeln

Direktlänk till inlägg 14 juni 2015

V 25

Av Neta - 14 juni 2015 18:09

Midsommarveckan:

 

 

  

Veckans vego:

 

Skiva en mozzarella

Lägg på en tallrik och flingsalta och peppra, eller ta flingsalt med örter

Strimla ½ liten rödlök

Skiva en tomat och strö även där på lite flingsalt o peppar

Tärna en avokado, fördela allt på tallriken

Stänk på lite vit balsamico och ringla över lite olivolja.

  

Veckans sallad:

 

Vattenmelon och jordgubbssallad med feta och oliver

 

 

1 l jordgubbar, halverade eller kvartade

ungefär lika mkt tärnad vattenmelon

1-2 dl svarta oliver

100 g fetaost i tärningar

ev några myntakvistar

flingsalt, svpeppar och olivolja eller en fruktig vinegrett

 

Blanda alltsammans.

  

Månd:

 

Kycklingsallad med rödbetor

 

 

Till 4

 

2 färdiga kycklingfiléer, tärnade

salt o peppar

1 pkt, 140 g bacon

8 små rödbetor

pinjenötter

1 litet huvud isbergssallad

1 påse machésallad

½ färsk rödlök

2 tomater

10 cm gurka

svarta oliver

150 g (feta)ost

 

Skär bacon i bitar och bryn i stekpanna

Låt rinna av på papper

Borsta och koka rödbetorna i 20 min

Rosta pinjenötterna i torr panna

Skölj alla grönsaker och låt dem rinna av ordentligt

Skär rödlöken i tunna skivor

Tomater och gurka i bitar

Lägg sallad och grönsaker på ett stort fat

Strö kycklingen över det tillsammans med bacon, oliver och smulad fetaost

Avsluta med rödbetorna i klyftor och de rostade pinjenötterna

Ringla ev över lite olja o krämig balsamvinäger

  

Tisd:

 

Varmrökt lax med färskpotatis och romsås, nedan kallad pricksås, sallad

 

Pricksås

 

 

3 dl kladd, matyoghurt, gräddfil eller fraishe, eller blandning härav

2 msk citronmajonnäs

1 burk svart eller röd rom

blandas

  

Onsd:


Vårrullar med spenat och räkor  serveras med ris och sweet chilisås med lite japansk soja i.


 

Kan göras i förväg och sen värmas 10 min i 175 gr ugn innan servering

 

150 gr vårlök

1 liten röd paprika

150 gr färsk spenat

250 gr skalade räkor

½ dl sweet chilisås

salt 12 ark filodeg 15 x 15 cm

olja till fritering

 

 

Finhacka vårlöken och tärna paprikan fint.

Fräs detta mjukt

Vänd ner spenaten och låt detta bara mjukna

Blanda ner räkor och sås.

 

Fördela fyllningen på filodegsarken och vik ihop till paket.

Fritera dem gyllenbruna eller stek i rikligt med het olja på båda sidor till dom fått fin färg.

Serveras varma.

  

 

Torsd:

 

Gazpacho

 

 

4 tomater

1 gurka

1 röd paprika

½ vitlöksklyfta

¼ gul lök, skalad

2 skivor formfranska

1 msk balsamvinäger

2 msk olivolja

salt o sv.peppar

 

 

Toppa med fintärnad gurka, dill o räkor.

 

Ansa och dela grönsakerna men ta undan ¼ del av gurkan

Mixa grönsaker o löksorterna med bröd

Smaka av med vinäger olja o kryddor

Spä med vatten om den blir för tjock

Låt kallna i kyl

Servera med toppingen

  

Knäckig rabarberpaj

ca 500 g rabarber
150 g smör
1/2 dl sirap
1 dl grädde
2 dl mjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 gr
Skär rabarbern i bitar och lägg i en form.
Sockra lätt.
Smält smöret och tillsätt sirap samt grädde.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
Blanda ordentligt.
Fördela smeten ovanpå rabarbern och grädda i 25-30 minuter tills ytan är lj.brun och ser knäckig ut.
Låt den svalna så ytan hårdnar.

   


Fred:

 

 

Matjesill med gräslök och gräddfil, blanda rejält med klippt gräslk i gräddfil med lite salt och sv.peppar

  

Mariannes sill

 

 

3 dl gräddfil

skalet av 1 citron

1 tsk mald koriander

2 brk matjesillfiléer i bitar

 

Låt sillen rinna av i en trådsil.

Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.

Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.

  

Abbas senapssill och Skärgårdssill

  

Gravad lax

 

Ca 1 kg lax av mellanbit

2-3 tsk vitpepparkorn

½ dl salt

kn ½ dl socker

2 dillknippor

 

Gravlaxsås:

2-3 msk svensk senap

1 msk socker

½-1 msk vinäger

2 krm salt

½ krm vitpeppar

1 ½ dl olja

2-3 mskfinklippt dill

 

Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner

Man kan också grava först och sen frysa.

Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.

 

Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.

Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.

Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.

Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.

Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.

Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.

Ös gärna med vätskan som bildas

Skiva sedan tunt och skär ”snett” över fibrerna, nästan diagonalt.

Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.

 

Såsen:

Blanda alla ingredienser utom olja o dill till såsen, tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig omrörning. Rör därefter ner dillen.

 

 

Limegravad:

Till 1 kg lax

4 msk råsocker

3 msk salt

1 tsk kross vitpeppar

2 lime rivet skal o saft.

 

Dela och förbered laxen som ovan.

Blanda alla ingredienser utom limesaften som du i stället pressar över laxbitarna, fördela den andra blandningen på den ena laxbiten och lägg på den andra.

Ställ i kylen 1 ½ - 2 dygn, vänd laxen efter halva tiden.

Torka av och skiva.

 

Martinigravad lax med rosépeppar

Till 1 kg lax

4 msk strösocker

3 msk salt

1 tsk kross rosépeppar

3 msk torr vermoth

 

Dela och förbered laxen som ovan.

Lägg den ena biten med skinnsidan ner i en form med kanter.

Blanda socker, salt och peppar.

Ringla martinin över båda laxbitarna och fördela sockerblandningen på, lägg hop bitarna köttsida mot köttsida.

Ställ i kylen 1 ½ - 2 dygn, vänd laxen efter halva tiden.

Torka av och skiva.

  

Köttbullar och prinskorv

Allt serveras med kokt färskpotatis, tunnbröd med ost, och öl.

Jordgubbar och glass.

  

På kvällen hoppas vi på grillväder eller så kör vi på kallskuret och


Potatisallad



175 g majonnäs
1 dl kaffegrädde
1 msk svensk senap
salt och sv.peppar
½ strimlad purjo eller motsv hackad färsk rödlök
600 g nykokt potatis, varm
2 gröna äpplen, skalade och tärnade
1 dl bostongurka
½ dl vardera av persilja, dill (1 msk torkat, tillsätts från början) och kapris



Vispa hop majonnäs, grädde, senap och kryddor, smaka av
Rör ner löken, låt det sen gärna stå och dra en stund
Rör i den varma potatisen i bitar, blanda och låt det svalna.
Detta för att smakerna ska sätta sig ordentligt i potatisen.
Färdigtärnad potatis från fryst går utmärkt att använda men får inte vara förstekt, förväll 2 min.

Tillsätt därefter äppeltärningarna, bostongurkan, örterna och kapris, blanda väl.

Använder ni torkade örter så ha i det i "kladdet" från början
Har ni större kapris så skiva den.

   

 

Lörd:

 

Kräfttårta

 

Ca 240 gr kavring

100 gr smält smör

 

1-2 msk finhackad rödlök

2-3 msk finstrimlad purjo

100 gr stenbitsrom

3 hårdkokta hackade ägg

1 brk (170 gr) frysta kräftstjärtar

2 msk dill

4 dl turkisk youghurt

5 gelatinblad

 

100 gr rom av valfri sort

1 citron

några kräftstjärtar eller räkor

 

Kantskär och smula sönder brödet i matberedare eller likn. tillsätt det smälta smöret och tryck ner massan i en form med löstagbar kant.

 

Tina kräftstjärtarna och skär dom i mindre bitar.

Lägg i blöt gelatinbladen 10 min i kallt vatten.

Blanda alltsammans, smält gelatinet och rör ner det.

Häll ”kladdet” över massan i formen och ställ kallt minst 3 tim.

Bred rommen över tårtan och garnera med citron och kräftstjärtar eller räkor.

  

Samma här vi grillar eller kör på kalskuret och reater av sill m.m som förrätt. Nån god röra kanske.

Jordgubbar o glass.

  

Sönd:

 

Kycklingspett med färskpotatis, tzatziki och sallad.

 

Kycklingspett

 

 

Ca 1 kg kycklingfilé

3 msk smör

1 msk soja

Sv.peppar

Ev salt

Paprikapulver eller grillkrydda

 

Sätt ugnen på 225 gr, eller tänd grillen

Dela filéerna i 3 delar på längden, trä upp dem på blötlagda träspett, vrid dem när du trär på dom

Smält smöret, tillsätt soja och kryddor

Pensla kycklingen ymnigt

Stek eller grilla ca 15 min

  

Tzatziki

 

 

1-2 gurkor

1 tsk salt

2 vitlöksklyftor

5 dl matlagningsyoghurt

svartpeppar

1 msk olivolja

oregano

 

Skala ev. gurkan

Dela den på mitten och sen varje del i 2 halvor mitt i kärnhuset

Ta bort kärnhuset med en sked

Riv gurkan grovt och salta rejält, blanda om

Lägg gurkrivet i en trådsil minst 1 timme, pressa försiktigt med baksidan av en sked för att få bort så mycket vätska som möjligt

Blanda gurka och yoghurt

Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt

Strö oregano över.

  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards