Direktlänk till inlägg 14 juni 2015
Midsommarveckan:
Veckans vego:
Skiva en mozzarella
Lägg på en tallrik och flingsalta och peppra, eller ta flingsalt med örter
Strimla ½ liten rödlök
Skiva en tomat och strö även där på lite flingsalt o peppar
Tärna en avokado, fördela allt på tallriken
Stänk på lite vit balsamico och ringla över lite olivolja.
Veckans sallad:
Vattenmelon och jordgubbssallad med feta och oliver
1 l jordgubbar, halverade eller kvartade
ungefär lika mkt tärnad vattenmelon
1-2 dl svarta oliver
100 g fetaost i tärningar
ev några myntakvistar
flingsalt, svpeppar och olivolja eller en fruktig vinegrett
Blanda alltsammans.
Månd:
Kycklingsallad med rödbetor
Till 4
2 färdiga kycklingfiléer, tärnade
salt o peppar
1 pkt, 140 g bacon
8 små rödbetor
pinjenötter
1 litet huvud isbergssallad
1 påse machésallad
½ färsk rödlök
2 tomater
10 cm gurka
svarta oliver
150 g (feta)ost
Skär bacon i bitar och bryn i stekpanna
Låt rinna av på papper
Borsta och koka rödbetorna i 20 min
Rosta pinjenötterna i torr panna
Skölj alla grönsaker och låt dem rinna av ordentligt
Skär rödlöken i tunna skivor
Tomater och gurka i bitar
Lägg sallad och grönsaker på ett stort fat
Strö kycklingen över det tillsammans med bacon, oliver och smulad fetaost
Avsluta med rödbetorna i klyftor och de rostade pinjenötterna
Ringla ev över lite olja o krämig balsamvinäger
Tisd:
Varmrökt lax med färskpotatis och romsås, nedan kallad pricksås, sallad
Pricksås
3 dl kladd, matyoghurt, gräddfil eller fraishe, eller blandning härav
2 msk citronmajonnäs
1 burk svart eller röd rom
blandas
Onsd:
Vårrullar med spenat och räkor serveras med ris och sweet chilisås med lite japansk soja i.
Kan göras i förväg och sen värmas 10 min i 175 gr ugn innan servering
150 gr vårlök
1 liten röd paprika
150 gr färsk spenat
250 gr skalade räkor
½ dl sweet chilisås
salt 12 ark filodeg 15 x 15 cm
olja till fritering
Finhacka vårlöken och tärna paprikan fint.
Fräs detta mjukt
Vänd ner spenaten och låt detta bara mjukna
Blanda ner räkor och sås.
Fördela fyllningen på filodegsarken och vik ihop till paket.
Fritera dem gyllenbruna eller stek i rikligt med het olja på båda sidor till dom fått fin färg.
Serveras varma.
Torsd:
Gazpacho
4 tomater
1 gurka
1 röd paprika
½ vitlöksklyfta
¼ gul lök, skalad
2 skivor formfranska
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
salt o sv.peppar
Toppa med fintärnad gurka, dill o räkor.
Ansa och dela grönsakerna men ta undan ¼ del av gurkan
Mixa grönsaker o löksorterna med bröd
Smaka av med vinäger olja o kryddor
Spä med vatten om den blir för tjock
Låt kallna i kyl
Servera med toppingen
Knäckig rabarberpaj
ca 500 g rabarber
150 g smör
1/2 dl sirap
1 dl grädde
2 dl mjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker
Sätt ugnen på 175 gr
Skär rabarbern i bitar och lägg i en form.
Sockra lätt.
Smält smöret och tillsätt sirap samt grädde.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
Blanda ordentligt.
Fördela smeten ovanpå rabarbern och grädda i 25-30 minuter tills ytan är lj.brun och ser knäckig ut.
Låt den svalna så ytan hårdnar.
Fred:
Matjesill med gräslök och gräddfil, blanda rejält med klippt gräslk i gräddfil med lite salt och sv.peppar
Mariannes sill
3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar
Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.
Abbas senapssill och Skärgårdssill
Gravad lax
Ca 1 kg lax av mellanbit
2-3 tsk vitpepparkorn
½ dl salt
kn ½ dl socker
2 dillknippor
Gravlaxsås:
2-3 msk svensk senap
1 msk socker
½-1 msk vinäger
2 krm salt
½ krm vitpeppar
1 ½ dl olja
2-3 mskfinklippt dill
Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner
Man kan också grava först och sen frysa.
Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.
Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.
Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.
Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.
Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.
Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.
Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.
Ös gärna med vätskan som bildas
Skiva sedan tunt och skär ”snett” över fibrerna, nästan diagonalt.
Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.
Såsen:
Blanda alla ingredienser utom olja o dill till såsen, tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig omrörning. Rör därefter ner dillen.
Limegravad:
Till 1 kg lax
4 msk råsocker
3 msk salt
1 tsk kross vitpeppar
2 lime rivet skal o saft.
Dela och förbered laxen som ovan.
Blanda alla ingredienser utom limesaften som du i stället pressar över laxbitarna, fördela den andra blandningen på den ena laxbiten och lägg på den andra.
Ställ i kylen 1 ½ - 2 dygn, vänd laxen efter halva tiden.
Torka av och skiva.
Martinigravad lax med rosépeppar
Till 1 kg lax
4 msk strösocker
3 msk salt
1 tsk kross rosépeppar
3 msk torr vermoth
Dela och förbered laxen som ovan.
Lägg den ena biten med skinnsidan ner i en form med kanter.
Blanda socker, salt och peppar.
Ringla martinin över båda laxbitarna och fördela sockerblandningen på, lägg hop bitarna köttsida mot köttsida.
Ställ i kylen 1 ½ - 2 dygn, vänd laxen efter halva tiden.
Torka av och skiva.
Köttbullar och prinskorv
Allt serveras med kokt färskpotatis, tunnbröd med ost, och öl.
Jordgubbar och glass.
På kvällen hoppas vi på grillväder eller så kör vi på kallskuret och
Potatisallad
175 g majonnäs
1 dl kaffegrädde
1 msk svensk senap
salt och sv.peppar
½ strimlad purjo eller motsv hackad färsk rödlök
600 g nykokt potatis, varm
2 gröna äpplen, skalade och tärnade
1 dl bostongurka
½ dl vardera av persilja, dill (1 msk torkat, tillsätts från början) och kapris
Vispa hop majonnäs, grädde, senap och kryddor, smaka av
Rör ner löken, låt det sen gärna stå och dra en stund
Rör i den varma potatisen i bitar, blanda och låt det svalna.
Detta för att smakerna ska sätta sig ordentligt i potatisen.
Färdigtärnad potatis från fryst går utmärkt att använda men får inte vara förstekt, förväll 2 min.
Tillsätt därefter äppeltärningarna, bostongurkan, örterna och kapris, blanda väl.
Använder ni torkade örter så ha i det i "kladdet" från början
Har ni större kapris så skiva den.
Lörd:
Kräfttårta
Ca 240 gr kavring
100 gr smält smör
1-2 msk finhackad rödlök
2-3 msk finstrimlad purjo
100 gr stenbitsrom
3 hårdkokta hackade ägg
1 brk (170 gr) frysta kräftstjärtar
2 msk dill
4 dl turkisk youghurt
5 gelatinblad
100 gr rom av valfri sort
1 citron
några kräftstjärtar eller räkor
Kantskär och smula sönder brödet i matberedare eller likn. tillsätt det smälta smöret och tryck ner massan i en form med löstagbar kant.
Tina kräftstjärtarna och skär dom i mindre bitar.
Lägg i blöt gelatinbladen 10 min i kallt vatten.
Blanda alltsammans, smält gelatinet och rör ner det.
Häll ”kladdet” över massan i formen och ställ kallt minst 3 tim.
Bred rommen över tårtan och garnera med citron och kräftstjärtar eller räkor.
Samma här vi grillar eller kör på kalskuret och reater av sill m.m som förrätt. Nån god röra kanske.
Jordgubbar o glass.
Sönd:
Kycklingspett med färskpotatis, tzatziki och sallad.
Kycklingspett
Ca 1 kg kycklingfilé
3 msk smör
1 msk soja
Sv.peppar
Ev salt
Paprikapulver eller grillkrydda
Sätt ugnen på 225 gr, eller tänd grillen
Dela filéerna i 3 delar på längden, trä upp dem på blötlagda träspett, vrid dem när du trär på dom
Smält smöret, tillsätt soja och kryddor
Pensla kycklingen ymnigt
Stek eller grilla ca 15 min
Tzatziki
1-2 gurkor
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
5 dl matlagningsyoghurt
svartpeppar
1 msk olivolja
oregano
Skala ev. gurkan
Dela den på mitten och sen varje del i 2 halvor mitt i kärnhuset
Ta bort kärnhuset med en sked
Riv gurkan grovt och salta rejält, blanda om
Lägg gurkrivet i en trådsil minst 1 timme, pressa försiktigt med baksidan av en sked för att få bort så mycket vätska som möjligt
Blanda gurka och yoghurt
Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt
Strö oregano över.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 |
16 |
17 | 18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 | 23 |
24 |
25 | 26 | 27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|