Matsedeln

Direktlänk till inlägg 7 juni 2015

Plockmat

Av Neta - 7 juni 2015 23:32

Jag lovade ju när jag gjorde inlägget med buffétips den 11 maj att jag skulle lägga in lite plock också. Här kommer det.

Serverinsförslag kan ni ju strunta i om det ska vara plockmat. Hoppas ni hittar någonting, och använd er fantasi till att byta ut saker eller lägga till.


Minipajer med smördeg

 

 

10 st

 

1 kyld smördegsplatta

1 ägg

 

5 skivor parmaskinka

10 körsbärstomater

3 msk finhackade örter

1½ dl riven lagra ost, gärna parmesan

 

2 dl gräddfil

3 ägg

1 tsk salt

1 krm nymald peppar

 

10 muffinsformar

 

Ugn 200 gr

Rulla ut smördegsplattan enligt anvisning och dela den i 10 delar, 10 x 10 cm

Placera smördegen i muffinsformar i en muffinsplåt, pensla med uppvispat ägg

Halvera skinkskivorna och tomater, lägg dem på degen

Strö över örterna och riven ost

Vispa samman ägg, gräddfil och kryddor och häll det över, peta försiktigt med en gaffel så stanningen rinner ner ordentligt

Grädda 15-17 min mitt i ugnen, täck med folie om dom blir för mörka.

  

Rostbiffsrullar

 

 

Tunna skivor av rostbiff läggs ut på en skärbräda

Gör en sträng med cremebalsamico på ena sidan

Vit hel sparris på burk delas på längden

Lägg 2 halvor av sparrisen på varje skiva på balsamicon, en knopp åt vardera håll

Rulla hop ganska hårt och lägg upp på fat

  

Lax- och pepparrotsrullar

 

 

Mjukt tunnbröd

Färskost med pepparrot

Skivor av kallrökt lax

 

Bred osten på bröden ända ut i kanterna

Lägg på laxskivor diagonalt, men så det täcks på hela brödet

Rulla från långsidan

Skär i ”rulltårtsskivor”

  

 

 

EKOS PATÉ  3 st 1,5 l formar

 

 

300 gr kycklinglever

3 gula lökar

1800 gr nötfärs

4,5 tsk salt

6 krm svartpeppar

3 tsk timjan

6 press vitlöksklyftor

6 msk potmjöl

6 ägg

7,5 dl matlagningsgrädde

 

300 gr gröna oliver

 

Sätt ugnen på 200 gr

Kör kycklinglever och lök i matberedaren, rör ihop med resten av ingredienserna.

Fördela  i tre smorda 1,5 l avlånga formar

Tryck i oliverna lite här och var och olika djupt

Grädda i nedre delen av ugnen 45-60 min, prova med sticka, de är klara när köttsaften är klar.

Låt kallna i formen, gärna med en tyngd på.

Servera kall i skivor med cumberlandsås

Som ensamrätt med potatis och sallad eller på buffébordet.

  

Omelettmuffins

 

 

12 st

 

2 röda paprikor, fintärnade

2 stjälkar salladslök, strimlade

140 g tärnat bacon

4 ägg

2 dl mjölk

100 g riven smakrik ost

 

1 dl fraiche

100 g fetaost

Timjan

 

Sätt ugnen på 200 gr

Fräs baconet i torr panna och låt rinna av på papper

Fördela bacon, salladslök och paprika i muffinsformar på muffinsplåt

Vispa hop ägg, mjölk och ost

Fördela i formarna och grädda mitt i ugnen ca 15 min

Smula under tiden fetaosten i fraichen och rör om.

Klicka röran över muffinsen och dekorera med färsk timjan (eller rör i den)

  

Rödlöksost

 

 

200 g naturell färskost

1-2  finhackad rödlök

Salt och sv.peppar

 

Blanda väl och ställ kallt någon timme före servering

Gott på kex och på grovt bröd.

  

Minicarlzone med mozzarella

 

 

6 st

 

25 g jäst

1 tsk salt

3 dl vatten, 37 gr

1 msk olivolja

ca 7 dl vetemjöl

250 g fryst bladspenat, tinad

150 g champinjoner

2 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 förp mozzarella

2 msk olivolja

½ kruka basilika

salt & sv.peppar

 

Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet

Tillsätt resten av vattnet, salt, olja och mjöl, arbeta smidig

Jäs 40 min

Skär ner svampen och stek den i oljan, ställ åt sidan

Skala och hacka vitlöken

Fräs spenaten i olja och tillsätt vitlök och tomatpuré när vätskan är borta

Ta från värmen

Hacka örterna och riv mozzarellan grovt, rör ner i spenaten

Sätt ugnen på 225 gr

Knåda degen och dela i 6 delar, rulla varje del till en bulle och kavla ut till en rundel

Lägg på pappersklädd plåt, lägg fyllning på en halvan, pensla med vatten runt kanten,  vik över och stäng runtom med en gaffel

Grädda i ca 20 min.

 

Minipajer med ansjovis

 

 

1 kyld smördegsplatta

1 ägg

½ dl riven smakrik ost

1 brk avrunnen ansjovis, 65 g avrunnet

 

3 dl gräddfil

4 äggulor

1 dl riven smakrik ost

Gräslök

 

Sätt ugnen på 225 gr

Dela eller sporra ut 16 kvadrater ur degen ca 10 x 10 cm

Lägg kvadraterna i lätt smorda aluminiumformar och pensla dem med uppvispat ägg

Fördela osten i formarna

Vispa hop gräddfil, äggulor och ost, fördela i formarna

Lägg på ansjovisen i små kryss

Grädda mitt i ugnen ca 20 min

Toppa med klippt gräslök vid serveringen

Lika goda kalla som varma.

  

Minipajer med räkor och parmesan

 

 

8 st

 

1 kyld smördegsplatta

1 ägg

 

Fyllning:

1½-2 dl parmesanost

500 g oskalade räkor

 

Stanning:

3 äggulor

2 dl gräddfil

2 msk hackad dill

½ tsk salt

1 krm sv.peppar

 

Garnera med räkor o dillvippor

 

Sätt ugnen på 225 gr

Sporra eller skär ut 7-8 cm stora kvadrater ur smördegen

Lägg i folieformar så lite av kanterna hänger ut

Pensla degen med uppvispat ägg

Riv parmesanen och skala räkorna

Fördela detta i formarna

Vispa hop stanningen och fördela i formarna

Ställ på en plåt och grädda mitt i ugnen ca 20 min

Garnera med räkor o dill

Lika goda kalla som varma

  

”Falska” sniglar

 

 

24 stora champinjoner

50 g smör

4-6 press vitlöksklyftor

5-6 msk hackad persilja (ung 1 påse fryst)

salt & peppar

ströbröd

 

Vrid försiktigt loss foten på svampen och hacka den

Rör smöret mjukt och blanda med det övriga, utom ströbröd

Fyll hattarna, strö över ströbröd

Gratinera i 250 gr ugn eller ställ på folieark på grilllen.

Servera med vitt bröd

   

Grillade nektariner med getost

 

 

8 nektariner (eller 4 av varje persika/nektarin)

1 vaniljstång

2 msk flytande honung

150 g getost

Ev några myntablad

 

Dela och kärna ur frukterna

Skär varje frukt i 6 klyftor (3/halva)

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna

Blanda fröna med honungen

Lägg fruktklyftorna på ett stort ark aluminiumfolie

Ringla över honungen och lägg sist på den urskrapade vaniljstången

Förslut paketen väl, se till att skarvarna är vända uppåt

Lägg paketen på grillen i 15 min

Lägg upp frukten på ett fat och smula över osten

Garnera ev med myntablad

  

Grekiska fetaostknyten

 

 

30 st

 

2 rullar färdigkavlad smördeg

1 ägg

 

300 gr babyspenat

2 hack vitlöksklyftor

½ dl hackad dill

200 gr fetaost

1 krm mald muskot

flingsalt & svartpeppar

½ dl sesamfrö

 

Fräs spenat och vitlök

Låt svalna, krama ur vätskan och hacka spenaten

Blanda med dill, smulad feta, muskot, salt o peppar

Sätt ugnen på 225 gr

Ta ut rundlar ur smördegen med ett glas ca 8 cm i diam.

Lägg på bakpappersklädda plåtar och lägg lite av fyllningen på ena halvan

Pensla kanterna med uppvispat ägg och vik över degen så det blir halvcirklar

Tryck till kanterna med en gaffel och pensla hela med ägg

Strö på sesamfrön

Grädda mitt i ugnen ca 12 min.

  

Olivbollar

30 st



100 g smör

2 dl vetemjöl

1 tsk chilipulver

2 krm salt

150 g riven smakrik ost

30 gröna oliver

 

Lägg smör, mjöl och kryddor i en matberedare

Kör ihop detta och tillsätt sen osten, kör tills en deg formas

Rulla ut degen till en längd och låt den vila 30 min i kylen

Sätt ugnen på 200 gr

Skär längden i 30 bitar och rulla varje bit till en boll

Tryck i en oliv i varje boll, rulla den sen i handen så inte oliven syns

Grädda 10 min

Kan frysas, serveras varma.

  

Ostbollar med baconkross

 

 

Ca 25 st

 

150 g bacon

200 g färskost

10 torkade aprikoser, fint tärnade

4 msk rostad mandel, grovhackat

½ dl fint tärnad röd paprika

Salt och sv.peppar

 

Stek baconet knaprigt, låt det rinna av på hushållspapper

När det svalnat så smula sönder det på en tallrik

Blanda övriga ingredienser, ställ kallt en stund och rulla sen bollar som rullas i baconsmulet.

   

Oströra med valnötter på endiveblad

 

 

140 g Kvibille gräddädel
3 3 msk crème fraîche
1 1 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 1 st äpple, Granny smith
150 150 g valnötter
1 1 huvud endivesallad, röd (eller vit)

:

1. Smula sönder osten i en skål och rör samman med créme fraiche, det ska vara lite klumpar kvar av osten.

2. Smaksätt med olivolja, en liten nypa flingsalt och svartpeppar från kvarn.

3. Skala och tärna äpplet i små tärningar, blanda med osten.

4. Rosta valnötterna med lite flingsalt i en torr stekpanna.

5. Skölj salladsbladen och låt dem torka.

6. Lägg en klick ostcrème i varje blad och strö över lite krossade valnötter.

   

Oststänger

 

 

25 st

 

100 g kallt smör

100 g vällagrad ost

2 dl mjöl

uppvispat ägg

kummin eller vallmofrön (sesam?)

 

Använd matberedare med kniv

Dela smör och ost i bitar

Lägg det tillsammans med mjölet i matberedaren och kör snabbt ihop till en deg

Låt den vila kallt i 30 min

Sätt ugnen på 200 gr

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till ½ cm

Sporra ut 1 cm breda remsor

Vrid ihop dem 2 och 2

Lägg dem intill varandra på bakpappersklädd plåt och och skär dem tvärsöver till 10 cm långa stänger

Pensla med ägg

Strö över frön

Grädda i mitten av ugnen 10-12 min

Låt dem svalna på smörpapper

Servera gärna plockgrönsaker till.

   

Snittar

 

 

Ost:

skivor rågbröd

100 g ricotta

Gurkskal, finstrimlat

stora rullbara ostskivor

Pärltomater

Salladsblad, gärna röd sort

 

Dela ev brödskivorna

Spritsa på ricottan

Rulla ostskivor som cigarrer och lägg ovanpå

Skär tomater i klyftor och lägg med gurkstrimlor som dekoration

Servera på salladsblad

 

Räk:

Skivor av vitt bröd + smör

Skalade räkor

Rom

Delade och putsade citronskivor

Dill

 

Kantskär, dela och smöra brödet

Fördela räkor på, toppa med rom och garnera med citron och dill

 

Skink:

Rektangulära kex + smör

Skivor av gästabudsskinka

Mandarinklyftor från burk, eller annan frukt

Blad av machésallad

 

Smöra kexen

Rulla hop skinkan med frukt i och lägg på

Garnera med fina blad

  

 

Med lax

 

200 g kallrökt lax

1 msk finhackad dill

1 dl smakrik ost

 

1 dl gräddfil

½ dl gravlaxsås

3 ägg

 

Garnera med dill och strimlor av lax

 

Bered degen som ovan

Strimla laxen

Blanda med dill och fördela i skalen

Strö över osten

Vispa ihop gräddfil med gravlaxsås och ägg

Häll över pajerna

Peta lite i dom med en gaffel så det rinner ner

Grädda 18-20 min, kolla så dom inte blir för mörka

Garnera med lax och dill

Servera gärna med gravlaxsås blandat med gräddfil.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards