Direktlänk till inlägg 7 juni 2015
Jag lovade ju när jag gjorde inlägget med buffétips den 11 maj att jag skulle lägga in lite plock också. Här kommer det.
Serverinsförslag kan ni ju strunta i om det ska vara plockmat. Hoppas ni hittar någonting, och använd er fantasi till att byta ut saker eller lägga till.
Minipajer med smördeg
10 st
1 kyld smördegsplatta
1 ägg
5 skivor parmaskinka
10 körsbärstomater
3 msk finhackade örter
1½ dl riven lagra ost, gärna parmesan
2 dl gräddfil
3 ägg
1 tsk salt
1 krm nymald peppar
10 muffinsformar
Ugn 200 gr
Rulla ut smördegsplattan enligt anvisning och dela den i 10 delar, 10 x 10 cm
Placera smördegen i muffinsformar i en muffinsplåt, pensla med uppvispat ägg
Halvera skinkskivorna och tomater, lägg dem på degen
Strö över örterna och riven ost
Vispa samman ägg, gräddfil och kryddor och häll det över, peta försiktigt med en gaffel så stanningen rinner ner ordentligt
Grädda 15-17 min mitt i ugnen, täck med folie om dom blir för mörka.
Rostbiffsrullar
Tunna skivor av rostbiff läggs ut på en skärbräda
Gör en sträng med cremebalsamico på ena sidan
Vit hel sparris på burk delas på längden
Lägg 2 halvor av sparrisen på varje skiva på balsamicon, en knopp åt vardera håll
Rulla hop ganska hårt och lägg upp på fat
Lax- och pepparrotsrullar
Mjukt tunnbröd
Färskost med pepparrot
Skivor av kallrökt lax
Bred osten på bröden ända ut i kanterna
Lägg på laxskivor diagonalt, men så det täcks på hela brödet
Rulla från långsidan
Skär i ”rulltårtsskivor”
EKOS PATÉ 3 st 1,5 l formar
300 gr kycklinglever
3 gula lökar
1800 gr nötfärs
4,5 tsk salt
6 krm svartpeppar
3 tsk timjan
6 press vitlöksklyftor
6 msk potmjöl
6 ägg
7,5 dl matlagningsgrädde
300 gr gröna oliver
Sätt ugnen på 200 gr
Kör kycklinglever och lök i matberedaren, rör ihop med resten av ingredienserna.
Fördela i tre smorda 1,5 l avlånga formar
Tryck i oliverna lite här och var och olika djupt
Grädda i nedre delen av ugnen 45-60 min, prova med sticka, de är klara när köttsaften är klar.
Låt kallna i formen, gärna med en tyngd på.
Servera kall i skivor med cumberlandsås
Som ensamrätt med potatis och sallad eller på buffébordet.
Omelettmuffins
12 st
2 röda paprikor, fintärnade
2 stjälkar salladslök, strimlade
140 g tärnat bacon
4 ägg
2 dl mjölk
100 g riven smakrik ost
1 dl fraiche
100 g fetaost
Timjan
Sätt ugnen på 200 gr
Fräs baconet i torr panna och låt rinna av på papper
Fördela bacon, salladslök och paprika i muffinsformar på muffinsplåt
Vispa hop ägg, mjölk och ost
Fördela i formarna och grädda mitt i ugnen ca 15 min
Smula under tiden fetaosten i fraichen och rör om.
Klicka röran över muffinsen och dekorera med färsk timjan (eller rör i den)
Rödlöksost
200 g naturell färskost
1-2 finhackad rödlök
Salt och sv.peppar
Blanda väl och ställ kallt någon timme före servering
Gott på kex och på grovt bröd.
Minicarlzone med mozzarella
6 st
25 g jäst
1 tsk salt
3 dl vatten, 37 gr
1 msk olivolja
ca 7 dl vetemjöl
250 g fryst bladspenat, tinad
150 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 förp mozzarella
2 msk olivolja
½ kruka basilika
salt & sv.peppar
Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet
Tillsätt resten av vattnet, salt, olja och mjöl, arbeta smidig
Jäs 40 min
Skär ner svampen och stek den i oljan, ställ åt sidan
Skala och hacka vitlöken
Fräs spenaten i olja och tillsätt vitlök och tomatpuré när vätskan är borta
Ta från värmen
Hacka örterna och riv mozzarellan grovt, rör ner i spenaten
Sätt ugnen på 225 gr
Knåda degen och dela i 6 delar, rulla varje del till en bulle och kavla ut till en rundel
Lägg på pappersklädd plåt, lägg fyllning på en halvan, pensla med vatten runt kanten, vik över och stäng runtom med en gaffel
Grädda i ca 20 min.
Minipajer med ansjovis
1 kyld smördegsplatta
1 ägg
½ dl riven smakrik ost
1 brk avrunnen ansjovis, 65 g avrunnet
3 dl gräddfil
4 äggulor
1 dl riven smakrik ost
Gräslök
Sätt ugnen på 225 gr
Dela eller sporra ut 16 kvadrater ur degen ca 10 x 10 cm
Lägg kvadraterna i lätt smorda aluminiumformar och pensla dem med uppvispat ägg
Fördela osten i formarna
Vispa hop gräddfil, äggulor och ost, fördela i formarna
Lägg på ansjovisen i små kryss
Grädda mitt i ugnen ca 20 min
Toppa med klippt gräslök vid serveringen
Lika goda kalla som varma.
Minipajer med räkor och parmesan
8 st
1 kyld smördegsplatta
1 ägg
Fyllning:
1½-2 dl parmesanost
500 g oskalade räkor
Stanning:
3 äggulor
2 dl gräddfil
2 msk hackad dill
½ tsk salt
1 krm sv.peppar
Garnera med räkor o dillvippor
Sätt ugnen på 225 gr
Sporra eller skär ut 7-8 cm stora kvadrater ur smördegen
Lägg i folieformar så lite av kanterna hänger ut
Pensla degen med uppvispat ägg
Riv parmesanen och skala räkorna
Fördela detta i formarna
Vispa hop stanningen och fördela i formarna
Ställ på en plåt och grädda mitt i ugnen ca 20 min
Garnera med räkor o dill
Lika goda kalla som varma
”Falska” sniglar
24 stora champinjoner
50 g smör
4-6 press vitlöksklyftor
5-6 msk hackad persilja (ung 1 påse fryst)
salt & peppar
ströbröd
Vrid försiktigt loss foten på svampen och hacka den
Rör smöret mjukt och blanda med det övriga, utom ströbröd
Fyll hattarna, strö över ströbröd
Gratinera i 250 gr ugn eller ställ på folieark på grilllen.
Servera med vitt bröd
Grillade nektariner med getost
8 nektariner (eller 4 av varje persika/nektarin)
1 vaniljstång
2 msk flytande honung
150 g getost
Ev några myntablad
Dela och kärna ur frukterna
Skär varje frukt i 6 klyftor (3/halva)
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna
Blanda fröna med honungen
Lägg fruktklyftorna på ett stort ark aluminiumfolie
Ringla över honungen och lägg sist på den urskrapade vaniljstången
Förslut paketen väl, se till att skarvarna är vända uppåt
Lägg paketen på grillen i 15 min
Lägg upp frukten på ett fat och smula över osten
Garnera ev med myntablad
Grekiska fetaostknyten
30 st
2 rullar färdigkavlad smördeg
1 ägg
300 gr babyspenat
2 hack vitlöksklyftor
½ dl hackad dill
200 gr fetaost
1 krm mald muskot
flingsalt & svartpeppar
½ dl sesamfrö
Fräs spenat och vitlök
Låt svalna, krama ur vätskan och hacka spenaten
Blanda med dill, smulad feta, muskot, salt o peppar
Sätt ugnen på 225 gr
Ta ut rundlar ur smördegen med ett glas ca 8 cm i diam.
Lägg på bakpappersklädda plåtar och lägg lite av fyllningen på ena halvan
Pensla kanterna med uppvispat ägg och vik över degen så det blir halvcirklar
Tryck till kanterna med en gaffel och pensla hela med ägg
Strö på sesamfrön
Grädda mitt i ugnen ca 12 min.
Olivbollar
30 st
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 tsk chilipulver
2 krm salt
150 g riven smakrik ost
30 gröna oliver
Lägg smör, mjöl och kryddor i en matberedare
Kör ihop detta och tillsätt sen osten, kör tills en deg formas
Rulla ut degen till en längd och låt den vila 30 min i kylen
Sätt ugnen på 200 gr
Skär längden i 30 bitar och rulla varje bit till en boll
Tryck i en oliv i varje boll, rulla den sen i handen så inte oliven syns
Grädda 10 min
Kan frysas, serveras varma.
Ostbollar med baconkross
Ca 25 st
150 g bacon
200 g färskost
10 torkade aprikoser, fint tärnade
4 msk rostad mandel, grovhackat
½ dl fint tärnad röd paprika
Salt och sv.peppar
Stek baconet knaprigt, låt det rinna av på hushållspapper
När det svalnat så smula sönder det på en tallrik
Blanda övriga ingredienser, ställ kallt en stund och rulla sen bollar som rullas i baconsmulet.
Oströra med valnötter på endiveblad
140 g Kvibille gräddädel
3 3 msk crème fraîche
1 1 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 1 st äpple, Granny smith
150 150 g valnötter
1 1 huvud endivesallad, röd (eller vit)
:
1. Smula sönder osten i en skål och rör samman med créme fraiche, det ska vara lite klumpar kvar av osten.
2. Smaksätt med olivolja, en liten nypa flingsalt och svartpeppar från kvarn.
3. Skala och tärna äpplet i små tärningar, blanda med osten.
4. Rosta valnötterna med lite flingsalt i en torr stekpanna.
5. Skölj salladsbladen och låt dem torka.
6. Lägg en klick ostcrème i varje blad och strö över lite krossade valnötter.
Oststänger
25 st
100 g kallt smör
100 g vällagrad ost
2 dl mjöl
uppvispat ägg
kummin eller vallmofrön (sesam?)
Använd matberedare med kniv
Dela smör och ost i bitar
Lägg det tillsammans med mjölet i matberedaren och kör snabbt ihop till en deg
Låt den vila kallt i 30 min
Sätt ugnen på 200 gr
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till ½ cm
Sporra ut 1 cm breda remsor
Vrid ihop dem 2 och 2
Lägg dem intill varandra på bakpappersklädd plåt och och skär dem tvärsöver till 10 cm långa stänger
Pensla med ägg
Strö över frön
Grädda i mitten av ugnen 10-12 min
Låt dem svalna på smörpapper
Servera gärna plockgrönsaker till.
Snittar
Ost:
skivor rågbröd
100 g ricotta
Gurkskal, finstrimlat
stora rullbara ostskivor
Pärltomater
Salladsblad, gärna röd sort
Dela ev brödskivorna
Spritsa på ricottan
Rulla ostskivor som cigarrer och lägg ovanpå
Skär tomater i klyftor och lägg med gurkstrimlor som dekoration
Servera på salladsblad
Räk:
Skivor av vitt bröd + smör
Skalade räkor
Rom
Delade och putsade citronskivor
Dill
Kantskär, dela och smöra brödet
Fördela räkor på, toppa med rom och garnera med citron och dill
Skink:
Rektangulära kex + smör
Skivor av gästabudsskinka
Mandarinklyftor från burk, eller annan frukt
Blad av machésallad
Smöra kexen
Rulla hop skinkan med frukt i och lägg på
Garnera med fina blad
Med lax
200 g kallrökt lax
1 msk finhackad dill
1 dl smakrik ost
1 dl gräddfil
½ dl gravlaxsås
3 ägg
Garnera med dill och strimlor av lax
Bered degen som ovan
Strimla laxen
Blanda med dill och fördela i skalen
Strö över osten
Vispa ihop gräddfil med gravlaxsås och ägg
Häll över pajerna
Peta lite i dom med en gaffel så det rinner ner
Grädda 18-20 min, kolla så dom inte blir för mörka
Garnera med lax och dill
Servera gärna med gravlaxsås blandat med gräddfil.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 |
16 |
17 | 18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 | 23 |
24 |
25 | 26 | 27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|