Direktlänk till inlägg 10 mars 2015
Som ni säkert märkt så är veckomatsedeln inkopierad den här veckan precis som förrförra, ibland kommer liksom livet eller onda leder emellan.
Men tänkte tipsa om några goda kakor att ta med ut till fikaväggen nu när vi kan njuta av både fikat och solen ute.
Den här är en ny variant för mig, perfekt för oss med skraltiga leder då man bara behöver röra, inte vispa.
Ordförandekaka
200 g smör
3 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1½ msk snabbkaffepulver
2 msk hett vatten
Lättvispad grädde
Sätt ugnen på 175 gr
Smält smöret i en rymlig kastrull
Rör ner sockret i smöret
Rör därefter ner äggen ett i taget
Avsluta med att röra ner mjölet
Smeten ska bara röras inte vispas
Häll hälften av detta i en smord och bröad form ca 21 cm
Blanda kaffepulvret med det heta vattnet så det löser sig
Tillsätt det i den andra halvan av smeten
Häll den i mitten av formen (på det andra)
Grädda kakan på nedersta falsen av ugnen 25-30 min
Kakan ska vara lite kladdig
Låt kakan stå en stund och vänd den sedan upp och ned på sockrat bakplåtspapper
Låt den därefter kallna
Servera med lättvispad grädde
Den här hittade jag i en tidning häromdan, lite godis i och på. Grädden skippar man både på den här och den ovan om man ska ta den i nypan.
Pollykaka
8 bitar
100 g smör
100 g mörk choklad, hackad
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl strösocker
150 g kesella
2 ägg
1 dl polly
1 dl nonstop
Garnera med grädde och Polly
Sätt ugnen på 200 gr
Smält smör och choklad på svag värme under omrörning
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en egen stor bunke
Vispa, i en annan bunke, socker, kesella och ägg, rör ner det i mjölbunken tillsammans med chokladsmöret
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant ca 24 cm, smörj alltihop
Häll smeten däri, tryck ner Polly och nonstop i kakan
Grädda mitt i ugnen ca 20 min
Låt den svalna och garnera den därefter med 8 gräddrosor runt kanten och 1 i mitten som du trycker ner en Polly i.
Har ni barn som gillar chokladbollar? Vet ni att den är lika god platt? Man behöver inte klassa med rullning av bollar, bara tryck ut den i en lättsmord form med kokos som strö och avsluta med att strö kokos även ovanpå.
Chokladbollar
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe
pärlsocker, kokos eller strössel
Smält smöret och låt puttra en kort stund
Rör ihop socker, vaniljsocker, kakao, havregryn, kaffe och smöret
Ställ in i kylskåp så att smeten stelnar lite, ca 1 timme
Forma bollar eller platta ut i smord och kokosströdd form
Rulla i pärlsocker (gärna mångfärgat), kokos eller annan garnering
Alt strö kokos över kakan.
Så, ut och njut i solen, bjud grannen på lite fika!
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 | |||
9 |
10 | 11 |
12 |
13 |
14 |
15 | |||
16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
21 |
22 | |||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|