Alla inlägg under mars 2014
Först vill jag säga en sak till dig som tyckte det var slött att bara lägga in veckmatsedeln och enstaka bidrag i bloggen.
Hur orkar du? Det finns över miljonen matbloggar på nätet, både av proffs och amatörer, läs dom! Klart att jag är tacksam för er som läser mina inlägg men om ni inte tycker det duger så finns det ju andra.
Sallad och kål
En basråvara idag, alla äter vi väl sallad till maten och jag tror inte det finns något som går att variera så mycket.
Sallad är ju också ett begrepp för en hel måltid ofta då med någon form av spannmål eller pasta till samt skaldjur, fisk eller kött, det ska vi inte prata om idag.
I min närmaste stad som är Uppsala har vi en butik som från början var en grönsaksgrossist. Idag är det en vanlig livsmedelshandel men med tyngdpunkt på grönsaker och frukt, det är min hovleverantör. Nelins heter den och finns i Librobäck. Det dom inte har, vilket händer ytterst sällan, tar dom hem oftast redan till dan efter.
Den butiken slänger inte heller det som blir fult, utan skär bort det fula och paketerar om, läggs sen i en speciell disk och säljs oförskämt billigt. Köpte t.ex häromveckan en påse med 4-5 bitar av gurka ca 10 cm, för 8.50 Jag skulle ha gäster och göra tzatziki samma kväll så det dög bra.
Dom har eget "växthus" på övervåningen där dom odlar tomater och ett vägg i vägg med butiken där det säljs egenodlade plantor på våren/försommaren samt krukväxter och snittblommor. En äldre herre som basar där kan "allt" om blommor och trädgård och svarar gärna på frågor.
Jag odlar ju en del själv också eller har gjort hittills iaf, men sallad lönar sig knappt, jag sätter dock både plocksallad och machésallad bara för känslan att kunna ta in och lite för kaninens skull.
Vad man gör sin sallad på är ju väldigt säsongsbetonat, så här mitt på vinterhalvåret är det ju mest kål.
Vitkål, spetskål och salladskål, även kallad kinakål.
Vanlig kål och spetskål finns ju även som röd.
Spetskålen är krispigast av dom här tre, lite som en korsning av vitkål och isbergssallad. Den kan också stuvas eller gratineras. Salladskålen har också en fräsch krispighet.
Jag dressar alltid kålsallader, då bryts de ämnen ner som kan göra en lite gasig i magen, till vitkål kokar jag ofta upp dressingen och häller den het över, en slags fuskslakning. Slakad kål är det ju t.ex i pizzasalladerna.
Slakar kål gör man annars genom att hälla kokande vatten med lite salt i över den så det täcker, låter den stå 4-5 min och sen häller man av vattnet.
Dressing till vitkålssallader ska gärna innehålla lite socker, det gör också att de gasbildande ämnena försvinner.
Dressad vitkål är god som den är, men man kan också blanda i t.ex andra rotfrukter och grönsaker, lök och med fördel frukt. Vitkåls och ananassallad är en riktig höjdare.
Den här gör vi ofta på vintern
VÄNSKAPSSALLAD.
1 l strimlad vitkål
5 grovrivna morötter
1grön & 1 röd paprika i strimlor
1 fint strimlad purjo
2-3 tunt skivade saltgurkor, el. ättiksgurkor
DRESSING:
Blanda och koka upp:
1 dl rapsolja
1dl äppelcidervinäger
1 tsk salt
1 msk socker (utesluts om du tar ättiksgurka)
3-4 tsk salladskrydda
Blanda alla grönsaker, gärna i en plastskål med lock.
Häll den kokande dressingen över.
Sätt på locket, skaka så allt blandar sig.
Låt locket sitta på några minuter.
Hållbar 1 vecka i kylen.
Vinegrett
2 msk olja
1 msk vinäger
1-2 krm salt
1 krm sv.peppar
1 tsk salladskrydda
(½ tsk socker)
Blandas och hälls över salladen.
Kål i varma rätter är också gott, kålsoppa rynkar många på näsan åt men om man fräser med kumminfrö med smör o lök först så får den en jättegod smak, kumminen är också bra för magen.
Jag stuvar också vitkål till t.ex isterband, tycker det blir bättre än stuvad potatis.
Kålpudding är ju gott men om man tycker det tar för lång tid kan man göra så här i stället.
Fuskad kålpudding
400 g köttfärs
1 - 2 gula lökar
1 l strimlad vitkål
Smör till stekning
½-1 msk soja, godast med japansk
5 dl köttbuljong, tärning + vatten
Salt
Peppar
Ev sirap
Fräs köttfärsen med lök och vitkål i smöret i en panna som det finns lock till.
Tillsätt soja efter en stund.
När löken börjar bli genomskinlig tillsätts buljong.
Låt alltsammans puttra ihop under lock i 15 min, det ska vara lite blött och kålen mjuk när det är klart.
Smaka av med salt och peppar och ev sirap.
Servera med kokt potatis eller ris, lingonsylt och rivna morötter.
Roman och Cosmopolitan är annars vanliga salladssorter så här på vintern. men också Lollo som ofta säljs 2-färgad i krukor.
Hjärt, eller gemsallad kommer i februari - mars, säls ofta i tråg om 3 st små huvuden, det är det innersta på ett salladshuvud, så krispigt o gott.
När det ska vara lite festligt kan jag blanda flera salladssorter och har då gärna i rosésallad också
Isbergs, maché och plocksallad är väl ändå dom vanligaste, ofta blandar vi dom med gurka, tomat och kanske paprika
Inget fel i det men kanske lite tråkigt. Jag kan piffa till en sån sallad med lite salladsfrö, oftast en blandning med solrosfrö i och lite snedskurna sockerärtor. Tomater ska kärnas ur i sallader tycker jag, blir oftast så att kärnhuset åker ur iaf.
Idag blandar man gärna i andra blad också som mangold, rödbeta, ängssyra, spenat och ruccola.
Sommarens sallader kan man ju göra hur läckra som helst genom att göra den på frukt och bär, vintertid kanske man mest använder ananas, apelsin, granatäpple och vindruvor men på somaren kan man ta ut svängarna lite till. Gott i en sallad med sommarens frukter är ju också ost, både feta och mozzarella.
Nektarinsallad
6-8 nektariner
½ gurka
2 dl salladsskott
3 dl mâchesallad
200 g fetaost
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Dela, kärna ur och kvarta nektarinerna
Skala, dela och kärna ur gurkan, skiva grovt
Ansa och dela salldsskott och salladsblad
Dela fetaosten i generösa bitar
Blanda allt
Rör ihop olja med salt o peppar, häll över salladen och servera direkt.
4 gröna sparrisar
2 stjälkar salladslök
1 avokado
12 jordgubbar
4 nävar machesallad
1/2 citron, saften (ca 1/2 dl)
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
Skölj alla grönsakerna.
Skölj jordgubbarna om det behövs.
Lägg salladen i en bunke.
Skiva sparrisen och löken så tunt som möjligt och strö över salladen.
Halvera avokadon och gröp ur den ur skalet.
Pressa lite citronsaft över så att den inte mörknar.
Skär i bitar och lägg på salladen.
Klyfta jordgubbarna och lägg dem i salladen.
Blanda citronsaft, olivolja och salt och ringla över salladen.
Blanda om försiktigt och lägg upp på fyra assietter.
Servera genast.
Vattenmelonsallad
1 vattenmelon i bitar
150 g fetaost i kuber
1 rödlök
1 dl små svarta oliver
färsk mynta
Skär toppen av vattenmelonen
Skär sen av ytterligare 1/3 del och skär bort skalet, tärna
Gröp ur så mkt som går av fruktköttet o tärna
Blanda allt och servera i skalet
Melonsallad
1 honungsmelon
250 g grön sparris
½ rödlök
250 g körsbärstomater, gärna i olika färger
50 g ärtskott
2 msk kallpressad rapsolja
1 citronklyfta, saften av
lite flingsalt
Kärna ur och tärna melonköttet
Ansa och förväll sparrisen i 3 min, kyl direkt
Skär sparrisen i ca 3 cm stora bitar
Skala och strimla löken
Dela tomaterna
Skär ner ärtskotten lite om de är långa
Blanda rapsolja, citronsaft och salt i en skål
Blanda i grönsaker och melonbitar.
Ställ en stund före servering
Här överträffade vi oss själva nästan förstora bilden så ser du, och visst äter man med ögonen också.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 | 8 | 9 | |||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | 15 |
16 |
|||
17 | 18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | |||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 | |||
31 |
|||||||||
|