Direktlänk till inlägg 17 mars 2014
Veckans sallad:
Festa till det lite!
Råkostkvartett
1 salladshuvud, rivet
200 gr grovt riven rotselleri
salt, socker, citronsaft
250 gr rivna morötter
200 gr riven rättika
1/2 dl creme fraiche
4 tomat"lock"
lite grönt i form av persilja eller brysselkålhuvud
Blanda sallad och rotselleri, smaksatt med salt, ev.socker och citronsaft.
Fördela i 4 portinsglas.
Blanda morötterna med citronsaft och fördela ovanpå.
Rör ner fraichen i rättikan och smaksätt med salt och ev.socker
Överst ett tomatlock, garnerat med ett litet brysselkålshuvud eller persilja.
Månd:
Ugnsfalu på en bädd av rotfrukter. Bekvämt med "allt i ett" skär valfria rotfrukter och potatis i sockerbitstora bitar. Lägg i en bunke och häll på 2 msk olja, 2 tsk torkade örter 1 tsk salt och 1 krm grov sv.peppar Mojsa runt och häll upp i smord ugnsform. Snitta upp en 500 g falukorv på längden men inte helt igenom. Bred insidan med senap, pytsa i lite bostongurka och täck med riven prästost. 225 gr ca 25-30 min eller tills rotfrukterna är lite al dente.
Tisd:
Rimmad torsk med potatismos och broccoli.
Onsd:
Falsk kålpudding med ris och lingon. Fräs 400 gr färs med 1 hackad lök och 500 g strimlad vitkål till den är mjuk. Häll på 2½ dl vatten och ½ msk fond eller ½ buljongtärning, låt det puttra under lock till nästan all vätska är borta. Smaksätt med salt, peppar, japansk soja o lite sirap.
Torsd:
Champinjonsoppa med en tomat och osttoast. Skiva 250 g färska champinjoner och fräs dem med 2 hackade schalottenlökar tills löken är genomskinlig och svampen tappat sin spänst. Tillsätt ca 4 msk mjöl och rör om, spä med 5 dl grädde och 5 dl vatten + 2 hönsbuljongtärningar. Koka upp och låt det koka ca 5 min. Smaka av med salt och vitpeppar. Tillsätt ev några droppar soja för färgens skull.
Kantskär en stor toastskiva och pensla den med olja på ena sidan, lägg på skivade tomater som saltas och kryddas med timjan, täck med "en hög" grovriven cheddarost. Gratinera i 250 gr ugn i ca 5 min eller tills osten smält och fått lite färg.
Fred:
Skaldjurstallrik med plockgrönsaker, grova baugetter och aioli. En enkel aioli kan göras av 3 dl gräddfil, 2 msk majonnäs, 2-3 press vitlöksklyftor, sv.peppar och salt.
Lörd:
Stekt fläsk, vitsås, paltbröd eller potatis. Koka paltbrödet enligt anvisning på förpackningen. Fräs 2 msk smör och 3 msk mjöl, spä med 5 dl mjölk, koka minst 3 min och smaksätt med salt och vitpeppar.
Sönd:
God fläskfilé
500 gr fläskfilé i skivor
2 strimlade paprikor i olika färger
200 gr färska champinjoner i skivor
2 dl vispgrädde
½-1 dl chilisås
salt & peppar
riven ost
Sätt ugnen på 200 gr
Bryn fläskfilén och svampen var för sig
Lägg köttet i botten på en ugnssäker form
Lägg på paprika, svamp och ost.
Blanda grädde o chilisås, krydda och slå det över det andra i formen
Gratinera 15-20 min
Servera med ris o sallad
Rätten kan också göras "allt i ett" med kokt ris i botten på ugnsformen. Öka då gräddmängden till 3 dl o ta 1 dl chilisås.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 | 8 | 9 | |||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | 15 |
16 |
|||
17 | 18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | |||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 | |||
31 |
|||||||||
|