Matsedeln

Direktlänk till inlägg 24 mars 2013

Veckans vegetariska

Av Neta - 24 mars 2013 22:29

Ja det vegetariska påskbordet är väl till mycket likt julbordet det också. Finns väl lite mer primörer kanske. Ni fick bl.a dom här tipsen i julas.


Men ett par förslag till ska ni få, hittade det här som jag mycket väl skulle kunna göra själv då jag gillar svamp. Kastanjechampinjoner är inget annat än bruna champinjoner.


Friterade champinjoner med örtmajonnäs

 

 

6 portioner

6 stora kastanjechampinjoner

1 dl vetemjöl

1 ägg

2 dl panko eller skorpmjöl

1 1/2 l rapsolja eller frityrolja

 

Örtmajonnäs:

2 äggulor

2 tsk vitvinsvinäger

1 msk senap

2-3 dl rapsolja

salt, peppar

1 vitlöksklyfta

hackad persilja

 

Servera med:

citronklyftor

 

Ansa svampen och skär den i 3 mm tjocka skivor.

Skär bort ändarna på svampen.

Vänd svampen först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i skorpmjöl.

Se till att de är helt täckta. Lägg dem på bakplåtspapper.

Värm oljan till 180°, använd termometer.

Stäng av köksfläkten.

Fritera svampen, i omgångar, i ca 3 minuter.

Ta upp och låt rinna av.

 

Örtmajonnäs:

Vispa ihop äggulor, vinäger och senap i en skål.

Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning.

Smaksätt majonnäsen med pressad vitlök, persilja, salt och peppar.

Servera till svampen med citronklyftor.

 

   Vill då också tipsa om detta som Elle bjöd på igår till kycklingen. Här har hon gjort på stora champinjonhattar.


”Falska” sniglar

 

 

24 stora champinjoner

50 g smör

4-6 press vitlöksklyftor

5-6 msk hackad persilja (ung 1 påse fryst)

salt & peppar

ströbröd

 

Vrid försiktigt loss foten på svampen och hacka den

Rör smöret mjukt och blanda med det övriga, utom ströbröd

Fyll hattarna, strö över ströbröd

Gratinera i 250 gr ugn eller ställ på folieark på grilllen.

Servera med vitt bröd

 

Sen en olivvariant på Jansson kanske kan vara intressant   

 

Olivjansson

 

 

1,2 kg potatis, gärna av mjölig sort

1 gul lök

150 g svarta urkärnade oliver

salt efter smak

2,5 dl mellangrädde

1 dl mellanmjölk

2 msk ströbröd

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och skär potatisen i stavar.

Hacka löken.

Hacka eller mixa oliverna (spara gärna några att ha ovanpå).

Varva potatis, lök och oliver i en smord ugnsfast form. Strö på salt.

Häll på grädde och mjölk.

Avsluta med ströbröd och de sparade oliverna.

Grädda i ugnen i ca 45 minuter.

Potatisen ska vara mjuk när den är färdig.

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29 30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards