Matsedeln

Direktlänk till inlägg 18 mars 2013

V 12.

Av Neta - 18 mars 2013 00:07

  Så här kan plockgrönsakerna du dipade ena kvällen bli dan efter. Broccoli, paprika, rädisor och stjälkselleri. Det sistnämnda var jättegott som ugnsgrönsak, nytt för mig i den formen. Åts med en köttbit och gårdagens dip med gräddfil, vitlök, dragon, timjan, paprikapulver, salt & sv.peppar Ersatte lördagens räkonara då vi friterade även räkor på fred.

 

 

Månd:

 

Köttfärswok med pasta

 

Fräs 400 g köttfärs med 1 påse wokgrönsaker

Eller fräs med strimlad ½ purjo eller 1 rödlök, 2 morötter, 1 paprika, 1 brk bambuskott, 1 brk vattenkastanjer och 100 g sockerärtor.

Tillsätt 2 - 3 msk japansk soja, 2 msk ostronsås. 1-2 tsk fisksås och 1 msk sweet chilisås eller balsamvinäger

Låt det koka hop till grönsakerna känns ätkara och köttfärsen är klar.

Smaka av med salt, peppar och ev mer soja.

 

Tisd:

 

Fiskfärs med hummersås och potatis.

 

Fiskfärs i micron

 

 

400 gr tinad fiskfilé

2 ägg

1 brk lättfraiche

1 msk pot.mjöl

1 msk vetemjöl

salt o peppar

rikligt med dill

ev skaldjur

 

Finfördela fisken i matberedaren

Tillsätt övriga ingredienser utom ev skaldjur och kör ihop allt ordentligt, det ska bli lätt pösigt.

Rör i ev skaldjur

Häll i microsäker form och grädda på full effekt ca 8 min

Låt den stå kvar i micron ett par minuter inann ni öppnar luckan.

 

Hummersås

 

1-2 msk smör

2-3 msk mjöl

5 dl  gräddmjölk

1 msk hummerfond

salt & vitpeppar

 

Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet lite i taget, ta mer smör om det blir för torrt, ska vara som en pasta

Spä med vätskan lite i taget under kraftig omrörning

Tillsätt fonden

Koka minst 3 min under fortsatt omrörning.

Smaksätt under tiden.

 

Onsd:

 

Ajvarbakad falukorv

 

 

 

 

 


Skiva 500g falukorv och lägg lite omlott, ganska trångt i en ugnsfast form.
Blanda 1 dl ajvar relish, 1 dl lätt creme fraiche och 1 tsk malen spiskummin, bre ut över korven.
Ansa och fintärna 1 röd paprika och strö ut i formen.
Låt stå i ugnen på 225 grader i ca 15 min.

Servera tex med bulgur och lättkokta bönor.

 

Torsd:

 

Potatis- och purjosoppa

 

 

4 Stora potatisar

2 gula lökar

2 purjo

2 kl finhackad vitlök

olja

dill

1 liter hönsbuljong

1 dl mjölk + 2 msk mjöl

salt & peppar

 

Fräs potatis i bitar och lök skivad  i oljan, vitlök med mot slutet

Tillsätt buljong och koka till potatisen kokar sönder

Tillsätt dill, vispa sönder potatisen med ballongvisp och red av

Smaka av med salt o peppar.

 

Fred:

 

 

 

LYXIG CAVIARKRANS MED RÄKOR

 

 

100 g stenbitsrom

 4 hårdkokta hackade ägg

 ½ mkt finhackad rödlök

 1 brk creme fraiche

 2 msk majponnäs

 ½ knippa dill el. 2 msk torkad.

 100 gr skalade hackade räkor + några till garnering

 saft av en citron

 salt och peppar

 5 blad gelatin

 

sallad

 

Blanda allt utom gelatin.

Smält gelatinbladen enl. anvisning och rör i smeten.

Häll upp i oljad kransform.

Låt stå kallt minst 3 timmar ( kan frysas ) doppa formen snabbt i hett vatten innan den stjälps upp.

Dekorera med sallad och räkor.

Servera med bröd och ett gott svalt vitt vin.

 

Lörd:

 

Ugnsstekt kycklingfilé med ris och

 

Jordnötssås

 

 

 

2 dl kokosmjölk

1 vitlöksklyfta, pressad

½ liten lök, finhackad

1 msk olja/smör

6 msk jordnötssmör

1 msk pressad citron

salt efter smak

1 tsk chili, fryst eller på tub

 

Fräs lök, chili och vitlök i fettet i en kastrull.

Häll i resten.

Låt koka ihop under frenetisk omrörning.

Smaka av med salt.

Blir såsen för tjock, späd med buljong eller vatten.

 

Sönd:

 

Porterstek

 

 

1 kg benfritt, mörat nötkött

33 cl porter

½-1 dl outspädd svart vinbärssaft, eller 8-10 blad

1 dl kinesisk soja

1 tsk torkad timjan

5-6 torkade enbär

5-6 hel sv.peppar

2 köttbuljongtärningar

2 kross vitlöksklyftor

1 stor gul lök i klyftor

 

Sås:

4 dl sky

2.5 msk mjöl

1 dl grädde

 

Bind ev upp köttet

Blanda övriga ingredienser i en stekgryta

Koka upp

Sätt in termometern i köttet och lägg i det

Sjud under lock till köttets innetemp är 75 gr

Ta grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i kokspadet i 20 min

Sila skyn till såsen

Vispa ut mjölet i grädden och vispa ner den i skyn

Koka upp och låt såsen koka minst 3 min, smaka av

Skär upp köttet och servera med koktpotatis, grönsaker, såsen och gelé

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29 30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards