Matsedeln

Alla inlägg under augusti 2012

Av Neta - 8 augusti 2012 17:05

Ja jag har inte sått så mkt i år, har lite rödbetor bara förutom bären o vitlöken. Men jag har en ny sv vinbärsbuske, inga bär i år men ska iaf ta reda på bladen


 

 

 

 

Svarta vinbärsbladsdricka

 

 

 

 

3 lit svarta vinbärsblad

2 kg socker (kan minskas)

3 citroner

60 gr vinsyra

1 tsk atamonpulver

1,5 lit vatten

 

 

Skiva citronerna, varva med blad och socker

Strö över vinsyra och atamon

Koka upp vattnet och slå det över

Låt stå i 5 dagar, rör om 2 ggr/dag

Sila och häll upp på flaskor

Förvara svalt och mörkt

Hållbart 3-4 veckor.


Sen måste jag göra lite snabbsaltade gurkor nu när västeråsgurkan kommer


Snabbsaltade gurkor

 

 

1 kg västeråsgurka

8 svart vinbärsblad

 

Lag:

1 l vatten

2 msk ren ättika 24%

1 msk socker

4 msk salt

 

Rör ihop lagen och låt den stå tills socker och salt löst sig

Borsta gurkorna i hett vatten, picka dom med en provsticka

Varva gurkor och vinbärsblad i rena burkar

Häll över lagen så det täcker

Sätt på lock och förvara svalt i 1 vecka.


Eller ännu snabbare


 

 

 

Snabbsaltad gurka.

 

 

 

 


Gurka: slanggurka eller västerås gurka.

Dela slanggurkan i ca 1 dm stor bitar och gör små hål runt om varje bit med en provsticka eller gaffel.

Västeråsgurkan, gör små hål runt varje gurka med en provsticka eller gaffel. (detta för att grukan ska suga åt sig lagen snabbare).

 

Lag:

7 dl vatten

½ dl salt

1 sockerbit

Vispa ihop till allt har löst sig.

 

Blanda i dillfrön efter egen smak. (jag brukar krossa dem lite för att få mer smak)

Lägg i grukorna, inte för mycket. Lagen måste täcka alla gurkor.

 

Täck med lock och låt stå i kylskåpet.

 

Sedan kan man börja äta efter ca 1½ till 2 dagar.


Vi får rätt dåligt med hallon i år men jag har frusit in lite iaf, frös på bricka och plockar ner dom frysta i burkar sen. Gjorde även en brk hallonsylt, lika delar hallon och syltsocker, koka 4 min, klart!

Enklare kan det inte bli och jag gör lika med björnbär sen men dom är inte riktigt klara än.


Svamp plockar vi massor, förväller i egen fukt det jag ska frysa utan fett, saltar lite bara innan vätskan kokat in. Trattkantareller torkar jag.


Örter har jag ju timjan, rosmarin, oregano och dragon, blir det mkt kan jag torka lite. Såg en smart torkställning för buketter, svindyr. Var egentligen bara en stålring med upphängning som man hängde kryddorna runt i med S-krokar, måste ju va urenkelt o vrida till en ring av lite ståltråd själv och krokarna är ju inte dyra. Kan va fint att hänga i köksfönstret.


I växthuset har jag gurka, tomater och paprikor för husbehov, skördar och äter direkt blir inget överflöd.


Av Neta - 5 augusti 2012 16:41

Blir mer ett nödvändigt ont med matlagning när alla är sjuka, den enda som börjar bli pigg på riktigt förutom den envisa rethostan är Christine. Så igår satt jag henne på att tärna kycklingfilé och steka med fajitakrydda (ser inte rättstavat ut men ni fattar) tillsatte även lite majs och så rullades de in i tortillabröd och gratinerades med ost. Va alldeles lagom före kräftorna för eftersom C är på bröllop nästa helg när vi har lite kräftfest så åt vi bara vi i familjen igår. Sen däckade vi allihop i varsin soffa eller säng   

Idag var det dags att ta äldsta till doktorn så mat är inte ens planerad men vi bor ju mitt emot pizzerian så det löser sig nog, vet inte ens om hon kommer hem för dom skickade henne direkt till infektion. C är i stan och äter på en ny tacobar med sin kompis som hon gett en middag där med efterföljande bio i födelsedagspresent.

Av Neta - 3 augusti 2012 21:46

http://www.karintorps.com/prod01.htm även den inköpt på Brunneby, en tomatdressing med mild vitlökssmak. Jag blev kär direkt, har haft den i dip och gjorde kebabsås på den ikväll, bara lite matyoghurt, kebabkrydda och en klick av den tomatdressingen. Hittade en annan matbloggerska som också skrev om den http://gittosmat.taffel.se/2009/08/24/karintorp-tomatdressingar-sommarsol-pa-butelj/comment-page-1/#comment-33670


Hon hade fina bilder också.

Den finns här i Uppsala på Karins skafferi på Geijersgatan så bege er dit och införskaffa en flaska. Jag har ju aldrig varit en älskare av ketchup men nu känns det som jag hittat alternativet. Den smakar verkligen solmogna tomater och finns med fler smaksättningar än vitlök.


Brunneby musteri är ett ställe jag alltid besöker när jag är i dom trakterna dom har cider, eller mousserande drycker som det måste heta idag i smaker som svart vinbär, citron, enbär m.fl www.brunnebymusteri.se dom visar inte allt på hemsidan. När jag är där köper jag förutom minst ett flak med sv vinbärscider också ett siktat mjöl till matbröd från Orga kvarn, rågkross, vitlöksgelé baserat på äpple, sherry och portvinsgelé. Saftar och syltar gör jag ju själv men dom har egna sånna produkter också och en massa olika marmelader bl.a blåbärsmarmelad med punch. Sen säljer dom lokalproducerade livsmedel från trakterna, bl.a Brinks gurkor, bröd & kex, vinägrar & kryddor och en massa roliga ostar och inläggningar. Där köpte jag också den kungliga salladskryddan jag skrev om ett par inlägg tillbaka. Jag skulle kunna tänka mig fylla en bil (kombi då) härifrån och åka ner, nån intresserad? En del av Brunnebys produkter säljs på Ulva i Uppsala men långt ifrån allt.



Av Neta - 1 augusti 2012 21:44

  Köpte färdiga pizzakit med tomatsås idag, himla bekvämt. Du rullar ut degen som finns i en sorts konservrulle, brer å tomatsåsen som följer med i en glasburk den var verkligen god och välkryddad också.

Sen la vi på strimlad stekt lövbiff, färsk rödlök, sparris, kantareller, oliver, okra och röd paprika. (Hittade fryst Okra på Citygross idag). Och så klart ost och pizzakrydda.

  Okra http://sv.wikipedia.org/wiki/Okra Jag skivade okran o la på pizzan.


  Måste också få visa min frukostyoghurt, Leif va ut och hämtade lite blåbär i skogen häromdan och smultron har jag hela tomten full av. Händer att det hamnar lite hallon direkt från busken i  också. Njuter nu när man får börja skörda både i skogen och i trädgården.

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards