Matsedeln

Direktlänk till inlägg 9 augusti 2012

Kräftor kräva.....

Av Neta - 9 augusti 2012 17:34

  Ja vadå? Vad måste du ha till? Det klassiska öl, snaps och västerbottenpaj?? Bläddrar man i en veckotidning i dessa tider så verkar det som det är vanligast.

När vi haft vår klassiska kräftskiva med dansgänget har vi iofs haft pajbuffé innan men det har varit alla möjliga sorters paj bl.a dom här.

Denna blev en favvo som vi önskade oss i flera år, vansinnigt god.


 Kall rosa paj

Deg:
125 gr kallt smör3 dl vetemjöl
1 dl riven ost
1 tsk salt
3-4 msk kallt vatten
1 uppvispat ägg till pensling


Blanda mjöl, salt och ost i en bunke.
Tillsätt smöret, och arbeta till en smulig konsistens.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
Låt den vila i kylen 20 min.
Sätt ugnen på 200 gr.
Tryck eller kavla ut degen i en pajform.
Pensla med ägg och grädda skalet mitt i ugnen ca 20 min.
LÅT DET KALLNA!
Om den inte är kall smälter röran och alt blir en enda gegga

Rör ihop:
3 dl Creme fraiche, vanlig eller yoplaits 8%, den måste vara fast så lätt eller mini går inte.
100 gr röd stenbitsrom
1/2 dl hackad rödlök
4 krm citronpeppar


Bred ut detta i skalet
Häll över 800 gr skalade räkor, ca 2 kg oskalat.
garnera med 3 hårdkokta ägg i tunna klyftor.


Det här var nog barnens favvo


TACOPAJ

till liten långpanna 6-8 port.

 

 

 

DEG:

50 g smör

 

4 dl mjöl

 

1 ½ dl mjölk

 

2 tsk bakpulver

 

FYLLNING:

400-500 gr köttfärs

 

1 vitlöksklyfta

 

1 rödlök

 

1 påse tacokrydda

 

1 dl vatten

 

1 brk krossade tomater

 

1 brk majs (ca 3 dl)

 

3-4 dl riven ost

 

3 ägg

 

2 dl mjölk

 

tacochips

 

Blanda alla ingredienser till pajen, och tryck ut den I formen. Förgrädda inte

 

Låt tomaterna rinna av. Fräs färsen smulig, tillsätt lök och vitlök. Tillsätt kryddor och vatten. Puttra 10 min. Dra av från värmen och rör i tomater och majs. Smaka av och salta om det behövs. Servera med chipsen.

 

Rör i osten i köttfärsröran och lägg den i det ej förgräddade skalet. Vispa ihop ägg och mjölk och häll det över. Grädda 200 gr i 30 min.


Denna är också god


TOMATPAJ

 

 

PAJDEG:

 

3 dl vetemjöl

 

½ dl riven ost

 

150 gr margarin

 

2 msk kallt vatten

 

FYLLNING:

 

10-12 färska tomater

 

1 purjolök

 

2 msk margarin

 

4 msk tomatpuré

 

½-1 tsk pizzakrydda

 

4 dl riven ost med fyllig smak

 

2 msk permesanost

 

Gör degen och låt den vila i kylen 1 timme.

Skålla och skala 6 tomater, skär dem i bitar. Ansa, skölj och skiva purjon. Fräs allt i fettet. Tillsätt tomatpuré och kryddor, sjud massan tills den är tjock och det mesta av vätskan kokat in.

Tryck ut degen i formen och förgrädda i 200 gr i 10 min. Låt den svalna något. Lägg i ca hälften av osten och därefter tomatmassan. Täck med resten av tomaterna, skivade, och osten.

Ställ pajen i ugnen igen10-15 min.

Servera något avsvalnad med grönsallad med citron till.


Sen gjordes det otaliga varianter på ostpaj och kantarellpajer m.m


  Själv tänker jag göra pizzaslicer till på detta, färdig pizzadeg på rulle med tomatsås i separat burk. Degen är färdig att bara rulla ut men är ganska tjock och kan lätt kavlas ut till långpannestor. Så himla bekvämt och tomatsåsen är urgod. Dock lite väl mkt sås tycker jag, räcker nästan med halva burken. Elle har även gjort pizzabullar på ett sånt här kit, bara rulla ut på med tomatsås och valfri fyllning, rulla hop igen skär och grädda i 225 gr i 10 min.


Jag tänker göra med lite av tomatsåsen, strimlad lövbiff, rödlök och kantareller. Ost och timjan förstås. Timjan är oslagbart till just kantareller.

Till kräftorna blir det väl en aioli och bröd, detta brytbröd om vi får orken tillbaka efter förkylningarna, jag brukar göra 2 stora kräftor.


Kräftbröd





 

25 gr jäst

3 dl vatten

1 msk rapsolja

1 ägg

1 tsk salt

1 msk flyt honung

1/2 pkt fryst dill (á 35 gr)

8-9 dl vetemjöl special

(480-540 gr)

 

Ugn 225-250 gr

 

Smula jästen och lös upp med det fingervarma vattnet.

Tillsätt olja, ägg, salt, honung, dill och det mesta av mjölet.

Jäs övertäckt 40 min

Dela degen i 2 delar. Lägg ena delen i kylen om små kräftor ska bakas, så jäser det inte för mycket.

Kavla ut degen ca 1 cm tjock och skär med mjölad kniv eller sporre ut kräftor, gärna efter mall. (Klipp ur en kräfta från kartongen och skär efter den)

Eller dela hela degen i 2 delar och forma 2 stora kräftor.

Jäs på plåt ca 15 min.

Grädda små bröd 250 gr och de stora i 225 gr.

Grädda små mitt i ugnen ca 10 min för små eller 20 min för större.


Har även detta recept som också blir gott om man föredrar hårt bröd


Dillknäcke





25 g jäst

2 dl ljummet vatten

½ dl rapsolja

2½ dl dinkelmjöl

2½ dl vetemjöl

2 msk dillfrö

1-2 tsk flingsalt

 

Sätt ugnen på 250 gr

Smula jästen i en bunke, och rör ut i vattnet.

Tillsätt resten och arbeta den smidig.

Degen behöver inte jäsa, dela den i 4 bitar.

Kavla ut tunna kakor 20x35 cm.

Kruskavla och sporra ut ca 12 bitar per kaka.

Grädda på smord plåt 4-5 minuter, passa så det inte bränns.




Ja sen blir det väl kanske nån ost och lite frukt efter kräftorna. Vi föredrar vin och vatten till, men har även öl för dom gäster som föredrar det. Snaps dricker vi inte, gillar inte det alls.


Ja så ska vi göra i år, hinner säkert med nån kräftsväng till sen också, vi älskar dom röda rackarna hela familjen.





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards