Matsedeln

Direktlänk till inlägg 18 juni 2017

V 25

Av Neta - 18 juni 2017 23:00

Med den här veckans matsedel önskar jag er en trevlig sommar, ingen matsedel förrän v 34 nu men kommer så klart recept här då och då ändå. Det är iaf ambitionen.

 

 

V 25

  

Veckans ört:

 

 

 

Körvel

Örten trivs bäst i halvskugga och är en tvåårig växt med vita blad i klungor. En skir liten ört som är poppis i gastronomin för dess vackara blad och angenäma smak. Det sägs att den ska vara blodtryckssänkande och aptithöjande. Bladen har något pepprig smak och används i all mat där man brukar ha persilja.

  


Veckans frukost:

 

Smoothie med jordgubbar och melon

 

4 dl (Ca 200 g)  färska jordgubbar

200 g vattenmelon

2 dl vaniljyoghurt

½ citron, saften av

1 tsk vaniljsocker

Ev myntakvistar

 

Rensa och mixa jordgubbar och vattenmelon slätt

Tillsätt vaniljyoghurt, citronsaft och vaniljsocker, mixa tills allt är blandat

Häll upp i glas och servera genast, dekorara ev med mynta

Ät med grovt bröd och proteinrikt pålägg

   

 

Veckans bröd:

 

Ostbröd med vitlökssmör

32 st

 

 

50 g jäst

1 l ljummet vatten

4 msk olivolja

4 tsk salt

Ca 18 dl vetemjöl special

2 X 125 g mozzarella

 

Vitlökssmör:

150 g smör

4 vitlöksklyftor

2 tsk torkad oregano

2 msk hackad persilja

 

Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet

Tillsätt resten av vattnet, olivolja och salt

Rör ner mjöl och bearbeta degen i 5 min i maskin

Plasta bunken och jäs 1 timme

Stjälp upp degen på mjölat bord och knåda den lätt

Dela den i 32 bitar

Skär ostarna i lika många bitar (7-8 g)

Ta en degbit och rulla till en boll

Tryck in en mozarellabit i mitten och vik över degen

Rulla till bollen lite

Lägg bollarna på pappersklädd långpanna med någon cm mellanrum

Täck över och jäs 30 min

Sätt ugnen på 225 gr

Smält smöret på låg värme

Grovhacka vitlöken

Tillsätt den och oregano

Låt småkoka ett par min, ta från värmen

Sila bort vitlöken och tillsätt persilja

Pensla bröden med 2/3 av vitlökssmöret

Grädda mitt i ugnen ca 20 min

Ta ut bröden och pensla med resten av smöret

Låt svalna något före servering.

   

Veckans sallad:

 

Vattenmelon och jordgubbssallad med feta och oliver

 

1 l jordgubbar, halverade eller kvartade

ungefär lika mkt tärnad vattenmelon

1-2 dl svarta oliver

100 g fetaost i tärningar

ev några myntakvistar

flingsalt, svpeppar och olivolja

 

Blanda alltsammans.

   

 

Veckans vego:

 

Goda pastasåsen

4 port.

 

2 morötter

1 gul lök

2 msk smör

1 bruk krossade tomater (4 dl)

1 buljongtärning

2-4 msk chilisås

2 tsk oregano

1 dl creme fraich.

1 dl vatten

persilja

 

 

Hacka löken, skala och riv morötterna grovt

.Fräs löken i smöret i en gryta, blanda ner morötterna

.Häll i de krossade tomaterna, vatten, buljongtärning, chilisås och oregano.

Rör om.Lår koka 15-20 min under lock.

Rör ner creme fraichen.

Smaka av - tillsätt ev. salt och peppar,

Späd ev. med lite vatten.

Strö lite hackad persilja över.

Servera med bönpasta och sallad

      

 

Månd:

 

Falsk kinagryta


400 g köttfärs

1 gul lök

1 purjo

4 dl strimlad vitkål

5 msk japansk soja

5 msk röd balsamvinäger

2-3 msk farinsocker

1 msk chilisås

2 press vitlöksklyftor


Hack löken och strimla purjon

Fräs detta med köttfärsen, lägg i vitkålen efter en stund och fräs allt till löken är genomskinlig och vitkålen mjuknat

Blanda under tiden soja, balsamvinäger, farin, chilisås och vitlök, och tillsätt det

Koka 10 min

Servera med ris och nån "fruktig" sallad, gärna strimlad vitkål med ananas i.

   


Tisd:

 

Grillad falukorv med stuvad färsk vitkål


6-800 g falukorv i tjocka skivor

grillolja

 

500 g färsk vitkål, strimlad

blasten av färsk lök, strimlat

3 dl mjölk + 3 msk redning eller vetemjöl, koka upp och låt tjockna, smaksätt

salt och vitpeppar

 

Pensla korven med grillolja och grilla den färdig

Koka vitkål och lökblast tills kålen är mjuk, låt rinna av väl

Gör stuvningen och vänd ner i vitkålen

Servera ev med kokt potatis och rivna morötter.

  


Onsd:

 

Rårakor med keso och räkor

 

4 potatisar

4 morötter

1 purjo, ca 150 g

2 msk vetemjöl

2 ägg

Salt, sv.peppar

500 g räkor m skal

2 salladslökar

250 g keso

Smör till stekning

 

Skala och riv potatis och morötter grovt, lägg i en skål

Strimla purjon fint och tillsätt den

Pudra över mjöl och blanda runt

Tillsätt ägg och kryddor, rör om

Skala räkorna

Strimla salladslök och blanda den med keso, smaka av med salt och sv,peppar

Hetta upp en panna m smör, klicka ut högar av rotsaksrivet, platta till och stek på medelvärme ett par min per sida

Servera med kesoröran och räkor.

  

 

Torsd:

 

Gurk & Avokadosoppa

 

1 gurka

2 avokado

1 hönsbuljongtärning

4 dl vatten

3 msk press citron

3-4 msk olivolja

Salt, sv.peppar & lite cayenne

3 msk finhackad dill

1 kn gräslök, hackat

Krutonger

 

Skala gurkan och skär den i bitar

Halvera och kärna ur avokadon

Kör gurka, avokado och smulad buljongtärning i en matberedare, späd med vattnet

Blanda ner citronsaft, olja och kryddor

Ställ svalt i kylen minst 15 min

Häll upp soppan och strö över dill, gräslök och krutonger.

  

Jordgubbspaj med citronkräm
Till 6 pers

 

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 gr kallt smör
2 tsk socker
2 msk iskallt vatten
1 ägg

Citronkräm:
1 dl lemoncurd
1 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
1-2 tsk socker
1 l jordgubbar
färsk mynta

Hacka ihop mjöl, smör och socker.
Tillsätt vattnet och sen ägget, arbeta snabbt ihop degen och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm.
Nagga och ställ i kylen 30 min.
Sätt ugnen på 225 gr, sätt in formen och sänk värmen till 200 gr.
Grädda 12-15 min.
Låt den svalna och lossa den sen från formen.

Rör ihop lemon curd och fraichen.
Vispa grädden och vänd ner den.
Blanda och smaka av med socker.
Fyll pajskalet med krämen och fördela jordgubbarna.
Dekorera med mynta.

  

 

Midsommarafton:

 

Sillunch med matjessill, gräslök, gräddfil och färskpotatis

och

 

Pilsnersill med apelsin och vanilj

 

 

Sill till 4-6 portioner

Lag:

1 dl mörk sirap

1 dl socker

1 dl ättika 12 procent

2 dl ljus lager av pilsnertyp

1/2 dl färskpressad apelsin

1/2 dl vatten

1 stjärnanis

1 vaniljstång

8 kryddpepparkorn

 

1 rödlök, skivad

1 apelsin, skivad

 

Koka upp allting till lagen utom ättika tills sockret löst upp sig ordentligt.

Ta av lagen och tillsätt ättika, låt svalna.

Vattna ur sillfiléer i 6-8 timmar.

Lägg in den urvattnade sillen och låt stå i kyl minst 48 timmar.

Skär sillen i gaffelbitar och garnera med apelsinskivor och rödlöksringar.

  


 

Jordgubbssill


1-2-3-lag

1 del ättika

2 delar socker

3 delar vatten

 

Koka upp alltsammans med ½ lit delade jordgubbar och koka till sockret löst sig.

 

½ lit jordgubbar, alltså 1 lit totalt

1 x 3 tsk pepparkorn, rosé, grön och svart

1 förp 5-minsill

Dela jordgubbarna och varva med sill och pepparkorn i en burk

Häll på lagen och låt stå i 3 dygn.

   

På kvällen:

 

Smultronmartini

1 drink

 

 

20 färska smultron

6 cl ljus rom

2 cl DeKuyper Wild Strawberry (smultronlikör)

0,5 tsk svartpeppar

10 myntablad

is

 

Lägg smultron och myntablad i en shaker och muddla lätt.

Tillsätt rom, smultronlikör och svartpeppar.

Full shakern till hälften med istärningar och skaka i ca 20 sekunder.

Dubbelsila drinken i ett kylt martiniglas.

Dekorera med färska smultron.

  

Laxbakelse med kräftor

30 st

 

30 skiv formbröd

 

Fyllning:

1 burk kräftstjärtar i lag

250 g varmrökt laxfilé

2 dl lätt crème fraiche

1 dl majonnäs

1 dl hackad dill

½ tsk citronpeppar

salt

Garnera med:

4 dl majonnäs

dill gräslök

10 st skivad kallrökt lax

kräftstjärtar

citron

 

Låt kräftorna rinna av noga och pressa ur vätskan.

Hacka kräftor och lax.

Blanda kräftstjärtar, lax, crème fraiche, majonnäs, dill och citronpeppar.

Smaka av med salt.

Ta ut 30 rundlar av formbrödet, 7–8 centimeter i diameter, med hjälp av ett mått eller glas. Resten fryses till framtida krutonger

Fördela hälften av fyllningen på 10 av brödrundlarna.

Lägg på bröd och bred på resten av fyllningen.

Avsluta med bröd.

Bred majonnäs på ovansidan och runt bakelsens kanter.

Täck bakelserna med plast. Låt vila i kylen över natten så att brödet blir saftigt.

Vid servering:

Täck bakelsernas kanter med hackad dill och gräslök.

Vrid till en laxros och lägg i mitten på varje bakelse.

Fördela kräftstjärtar i en krans runt den

Garnera med en dillkvist och citronklyfta.

  

Grilla färsk rostbiff i skivor

Servera med:

Kryddsmör

Grillad sparris

Kokt färskpotatis

Sallad

Ett gott rosévin

 

Timjanssmör

 

100 g smör

1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk

salt och sv.peppar

 

Rör ihop smör och kryddor, gör en rulle och lägg i frysen ca 30 min


 

 

Färska jordgubbar och glass.

  

 

Lörd:

Ta reda på resterna, gör t.ex en omellett på matjesillen och potatisen som är kvar

 

Omelett med potatis och matjessill

4 port

 

 

1 gul lök

smör till stekning

700 g kokt kall färskpotatis eller vinterpotatis

6 ägg

1 dl vatten

½ tsk salt

svartpeppar

1 ½ dl riven ost

 

Dijonkräm:

200 g färskost

1 msk dijonsenap

 

Garnering:

½ dl finhackad gräslök

några rödlöksringar

200 g avrunnen matjessill

 

Sätt ugnen på 225°.

Fräs hackad lök mjuk i en stekpanna med smör. Lägg upp på en tallrik.

Stek potatisen så att den får lite färg.

Varva potatis och lök i stekpannan om den är ugnssäker, lägg annars över i en ugnsform. Avsluta med potatis.

Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar; häll det i pannan.

Rör med en gaffel så att smeten rinner ner.

Strö över ost.

Gratinera, ca 15 minuter. Osten ska få färg.

 

Dijonkräm:

Blanda färskost, senap, salt och peppar.

Serveras varm eller kall med dijonkräm, gräslök, rödlök och matjessill.

 

Jordgubbsmousse


2 gelantinblad

200 gr jordgubbar

½ dl strösocker

1 dl vispad grädde

1 äggvita

1 msk strösocker

ev 1 droppe röd karamellfärg


Lägg gelantinbladen i kallt vatten.

Snoppa o skölj gubbarna o mixa ihop m strösocker

Smält gelantinbladen tillsammans med lite av jordgubbsmoset i en kastrull.

 

Vispa grädden. 

Vispa äggvitan hårt, tillsätt lite socker o fortsätt vispa

Blanda ner det avsvalnade gelantinet i resten av jordgubbarna o grädden.

Vänd ner den vispade äggvitan.

 

Varva den frysta moussen med hackade jordgubbar i serveringsglas.

 

Ställ i kylen i några timmar, vill man ha den halvfrusen så sätt in den i frysen en stund.

   

 

Sönd:

 

Grillade Souvlakispett med grekisk sallad

4 port

 

 

500 g fläskfilé (eller lammkött)

1 citron, rivet skal och saft från

1⁄2 dl oregano färsk, grovhackad

1 msk olivolja

salt och peppar

8–12 blötlagda grillspett

 

Grekisk sallad:

½ litet isbergssalladshuvud

300 g tomater

1 gurka, i bitar

150 g fetaost

1 rödlök

2 dl svarta oliver

1-2 msk olivolja

½ msk vinäger

salt och peppar

 

 

Tärna köttet i ca 1,5 cm stora bitar, marinera i citron, oregano och olivolja ca 1 timme.

Trä sedan på spett, krydda med salt och peppar och grilla under 3–4 minuter runt om.

 

Strimla salladen

Kärna ur och tärna tomaterna

Dela och skiva rödlöken tunt

Smula osten grovt

Tillsätt oliverna

Blanda med olivolja och vinäger, smaka av med salt och peppar.

Servera tillsammans med spetten

  

Grekisk potatis

 

 

1 1/2 kg fasta stora potatisar (bakpotatisar är bra)
2 dl riktigt god olivolja
1 1/2 dl vatten
2 st citroner
4-5 tsk torkad oregano
1-2salt
nymalen svartpeppar

Servera med:
Finriven parmesan

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala ev potatisen
Skiva eller skär varje potatis i fyra klyftor.
Lägg potatisen på en plåt/ugnsform med höga kanter.
Slå på olivolja och vattnet över potatisarna.
Pressa citronerna och blanda ner citronsaften.
Rör runt potatisarna med händerna så att all vätska fördelar sig väl.
Krydda med oregano, salt och peppar och rör runt.
Ställ in plåten/formen i nedre delen av ugnen.
Grädda i 20 min och rör därefter om potatisen.
Låt gå i ugnen ytterligare ca 30-40 min, eller tills potatisen mjuknat.
När potatisen mjuknat kan man sätta ugnen på grilläge, öka till 225 grader och flytta upp plåten högre upp.
Grilla då potatisen i ca: 10 min. Detta för att få en knaprig yta.
Strö över parmesan vid servering

   

Bärparfait med maräng

 

4 äggulor
1 dl strösocker
1 dl vatten
4 msk koncentrerad bärssaft, samma som bären
5 dl vispgrädde
100 g krossade maränger
cirka 200 g frysta bär

 

Täck insidan av en 2-liters brödform med plastfolie, låt den hänga ut över kanterna.
Blanda äggulor, socker och vatten i kastrull (ej aluminium).
Sjud under flitig vispning till tjock kräm.
Ta från spisen, tillsätt saftkoncentrat och vispa krämen kall.
Vispa grädden till mjuka toppar och vänd ner den i smeten.
Varva maränger, bär och glassmet i formen.
Täck med plastfolie och frys över natt.
Tina 10 minuter före uppskivning.

   

 

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards