Direktlänk till inlägg 6 mars 2016
Hej! Det är jag, Elle som gör matsedeln den här veckan också. Hoppas att ni hittar något ni gillar
Veckans vego:
5 mosade kokta potatisar
8 -10 fint rårivna rödbetor
3 fint rårivna morötter
3 ägg
ev. 1 tsk koriander
1 tsk cayennepeppar
Salt
Peppar
Ströbröd
Tillbehör:
Turkisk yoghurt med vitlök och örter
Fetaost
Veckans sallad:
Tomat & Paprikasallad
5 tomter
1 gul paprika
1 röd paprika
1 liten rödlök
1 bit fetaost
lite örter
salt & sv peppar
Olivolja
vinäger, gärna balsamico
Skär grönskaerna i oregelbundna bitar.
Dela löken på fyra och skiva.
Smula fetan.
Lägg i en skål
Krydda och ringla över olja och vinäger.
Blanda.
Veckans bröd:
Perfekt som kvällstugg eller brytbröd till maten. Detta snabba Focacciabröd passar till både vardag och fest.
Månd:
Makaronipizza
1 långpanna Makaronipizza, 4-6 portioner
6 dl makaroner (snabbmakaroner funkar, minska på tiden)
4 ägg
8 dl mjölk
Förslag på topping:
2,5 dl tomatsås
korv, skinka, kyckling räkor eller tonfisk
1 dl finhackad rödlök
1 finhackad paprika
ev. 4 skivade tomater
3 dl riven ost
Basilika och oregano eller salladskrydda
Värm ugnen till 175°. Smörj en långpanna och lägg de okokta makaronerna i plåten. Vispa ihop ägg, mjölk och tomatsåsen, häll över makaronerna. Strö på alla grönsakerna, pålägg och örter. Avsluta med osten och baka sedan mitt i ugnen i ca 40 min.
Servera med pizzasallad:
0,5 vitkål (mellanstor kål)
0,5 dl vit vinäger
2 msk torkad oregano
3 msk ananasspad (från konserverad ananans, kan bytas ut mot 1 msk socker)
2-3 msk rapsolja
1,5 tsk örtsalt/salt
0,5 tsk svartpeppar
Strimla kålen i tunna strimlor. Lägg över alla ingredienser i en bunke och blanda med händerna . Krama in vinägern ordentligt tills kålen mjuknar och släpper vätska. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor, vinäger eller olja. Ställ i kylen minst 1 timme innan servering. Rör runt salladen igen med salladsbestick precis innan servering.
Tisd:
Onsd:
Köttfärspytt med matvete och broccoli
4 port
Matvete för 4 pers
½ dl pinjenötter
250 g färsk broccoli
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
Smör och olja (stekning)
400 g nöt- eller lammfärs
1 påse färsk spenat (80g)
Saft av ½ citron
Salt, peppar
Matyoghurt till servering.
Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen.
Rosta pinjenötterna i torr panna tills de fått lite färg.
Plocka små buketter från broccolin och koka i saltat vatten i 1 min.
Skiva lök och vitlök, finhacka chilin. Fräs det i smör-olja så det får lite färg.
Tillsätt färsen och fräs tills den är smulig och genomstekt.
Ha i vete, spenat och broccoli. Fräs i ett par min tills det är varmt.
Pressa över citronsaft och smaka av med salt och peppar.
Servera med en klick yoghurt
Torsd:
600 g fast potatis
2 gula lökar
2 msk smör
1 1/2 tsk curry
4 dl vatten
400 ml kokosmjölk
2 msk kycklingfond
2 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
1/2 kruka persilja
Skala och skiva potatisen. Skölj och strimla purjolöken.
Fräs potatisen och purjolöken i matfettet tillsammans med curryn i en stor kastrull eller gryta.
Tillsätt vatten, kokosmjölken och kycklingfonden. Låt småkoka under lock ca 15 min.
Smaka av med vinägern, salt och peppar.
Hacka persiljan och toppa på soppan.
Efterrätt:
Nyttiga och fiberrika pannkakor
4 portioner
8 ägg
2 dl dinkelmjöl (eller fullkornsvetemjöl)
2 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
1/2 dl krossade linfrön eller psylliumfrön
8 dl mjölk
smör till stekningen
Börja med att blanda ägg, mjölsorterna, saltet, linfröna och hälften av mjölken i en skål genom att röra om väl med en visp. Tillsätt resten av mjölken och vispa smeten slät. Hetta upp en pannkakslagg och häll i lite smör. När smöret har smält börjar du grädda pannkakorna. Häll i ungefär 1 1/2 dl smet per omgång. Låt gräddas på medelhög värme, ganska länge på respektive sida.
Servera med grädde och bär.
Fred:
Krabbkakor:
Grovhacka krabbköttet och pressa den varma potatisen i en potatispress. Blanda potatisen och krabbköttet med äggen, löken, dillen, citronskalet och citronsaften. Smaksätt smeten med salt och peppar.
Blöt händerna och forma kakor av smeten. Vänd sedan kakorna i sesamfrön och bryn dem i olja och smör i ca 5 minuter på varje sida.
Gurksås:
Strimla gurka och rättika på en vanlig potatisskalare.
Salta gurkstrimlorna och låt dem ligga i en skål en stund. Krama vattnet ur gurkstrimlorna och blanda dem med de andra ingredienserna. Smaksätt med salt och peppar och servera.
Lörd:
Sönd:
Kreolsk gryta
En mustigt god lättlagad gryta.
Till 6 personer
900 gr fläskfilé
2-4 kabanosser eller annan valfri kryddig korv
2 röda paprikor
1 liten burk syltlök
1 liten burk cornichons eller ättiksgurka
1-2 dl svarta oliver
vitlöksklyfta/klyftor efter behag
smör
salt
svartpeppar
vetemjöl att reda av med
5 dl matlagningsgrädde
Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor som du bultar ut lite lätt. Skär korven i skivor.
Strimla paprikan. Sila av syltlök, gurka och oliver.
Fräs snabbt upp korven i en gryta. Ta upp den.
Bryn fläskfilén, salta och peppra. Pressa ner vitlök och pudra över mjölet.
Lägg i korven, vänd ner paprika, syltlök, gurka och oliver. Häll på grädden.
Låt puttra svagt i ca fem minuter. Smaka av.
Servera med ris och en grönsallad.
Efterrätt:
Äppelsorbet
För 4
500 gr urkärnade äpplen
1 gelatinblad
2 stora bitar kanel
125 gr socker
50 gr honung
1 pressad citron
5 cl calvados
Tillbehör, kanderade äppelskivor:
1 äpple
2 msk socker
2 msk smör
Lägg i blöt gelatinbladet i kallt vatten.
Skala och skiva äpplena.
Stöt kanelen i mortel.
Blanda socker, honung, kanel och citronsaft i en skål.
Koka äpplena mjuka i det i micron på högsta effekt, rör om ett par ggr.
Krama ur gelatinet och rör ner i den varma äppelmassan.
Mixa slätt och låt svalna helt.
Smaka av med calvados och ev mer citron.
Ställ i frysen minst 4 timmar, ta ut och vispa med elvisp ett par gånger under tiden.
Skala och kärna ur äpplet, skär det i tunna fina skivor.
Värm socker och smör i stekpanna, lägg i äppelskivorna och stek dem gyllenbruna. Låt kallna på smörpapper.
Gör kulor av den färdigfrysta sorbeten och servera dem toppade med de kanderade äppelskivorna.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
5 |
6 | ||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | |||
14 |
15 |
16 | 17 |
18 |
19 | 20 | |||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 | 29 |
30 |
31 |
||||||
|