Matsedeln

Direktlänk till inlägg 6 mars 2016

Vecka 10. (Gästblogginlägg)

Av Neta - 6 mars 2016 17:47

Hej! Det är jag, Elle som gör matsedeln den här veckan också. Hoppas att ni hittar något ni gillar   


Veckans vego:

 

Underbara rödbetsbiffar

5 mosade kokta potatisar
8 -10 fint rårivna rödbetor
3 fint rårivna morötter
3 ägg
ev. 1 tsk koriander
1 tsk cayennepeppar
Salt
Peppar
Ströbröd

Tillbehör:
Turkisk yoghurt med vitlök och örter
Fetaost

 
Blanda alla ingredienser, utom ströbröd. Forma smeten till bollar, lägg varje boll i en tallrik med ströbröd, platta till och vänd så den får ströbröd på båda sidor.

Stek biffarna på medelvärme i 10-15 min, (det gör inget om de ser lite mörka ut). Rör ihop turkisk yoghurt med pressad vitlök, salt och gärna färsk hackad basilika.

Servera med fetaost, en riklig sallad och potatis, bulgur eller ris.
 

  

Veckans sallad:

Tomat & Paprikasallad

5 tomter
1 gul paprika
1 röd paprika
1 liten rödlök
1 bit fetaost
lite örter
salt & sv peppar
Olivolja
vinäger, gärna balsamico

Skär grönskaerna i oregelbundna bitar.
Dela löken på fyra och skiva.
Smula fetan.
Lägg i en skål
Krydda och ringla över olja och vinäger.
Blanda.

  

Veckans bröd:

Snabb Focaccia

Perfekt som kvällstugg eller brytbröd till maten. Detta snabba Focacciabröd passar till både vardag och fest.

1 påse Dr. Oetker jäsblandning
1 tsk salt
15 dl mjöl (vetemjöl eller ljus dinkel)
2 msk olivolja
6 dl vatten

Fyllning
2-3 msk god olivolja
lite flingsalt
1 förp. cocktailtomater
1 kruka färsk oregano eller basilika (alt. frysta el. torkade valfria kryddor)

Blanda jäsblandning med mjöl och salt. Tillsätt olivolja och vatten. Knåda degen väl och dela den i 4 delar. Gör en rund platta av varje del, ca 1 cm tjock. Tryck hål i plattorna med fingrarna och sätt halverade cocktailtomater i hålen. Ringla olivolja och strö flingsalt samt färsk basilika eller oregano över bröden. Grädda i 225 grader ca 12 minuter.

Tips: Prova även att fylla bröden med fetaost, soltorkade tomater och rödlök!

  

Månd:

 

Makaronipizza


1 långpanna Makaronipizza, 4-6 portioner


6 dl makaroner (snabbmakaroner funkar, minska på tiden)
4 ägg
8 dl mjölk


Förslag på topping:
2,5 dl tomatsås
 korv, skinka, kyckling räkor eller tonfisk
1 dl finhackad rödlök
1 finhackad paprika
ev. 4 skivade tomater
3 dl riven ost
Basilika och oregano eller salladskrydda


Värm ugnen till 175°. Smörj en långpanna och lägg de okokta makaronerna i plåten. Vispa ihop ägg, mjölk och tomatsåsen, häll över makaronerna. Strö på alla grönsakerna, pålägg och örter. Avsluta med osten och baka sedan mitt i ugnen i ca 40 min.

 

Servera med pizzasallad:

Pizzasallad
6 portioner

0,5 vitkål (mellanstor kål)
0,5 dl vit vinäger
2 msk torkad oregano
3 msk ananasspad (från konserverad ananans, kan bytas ut mot 1 msk socker)
2-3 msk rapsolja
1,5 tsk örtsalt/salt
0,5 tsk svartpeppar

Strimla kålen i tunna strimlor. Lägg över alla ingredienser i en bunke och blanda med händerna . Krama in vinägern ordentligt tills kålen mjuknar och släpper vätska. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor, vinäger eller olja. Ställ i kylen minst 1 timme innan servering. Rör runt salladen igen med salladsbestick precis innan servering.

 

  

Tisd:

 

Millans fisk
4 portioner

 

smör till formen
2 msk vetemjöl till formen
400-600 g vitfisk
Salt
Peppar
1 citron, rivet skal
½ citron, pressat skal
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl riven ost
1/2 pkt örtkryddor provencale, frusna
 
Sätt på ugnen - 200 grader
Smörj formen o pudra med vetemjöl.
Lägg i den tinade fisken, salta och peppra filéerna
Blanda i en skål rivet citronskal, citronjuicen, grädde o riven ost samt kryddor - häll sedan över fisken.
In i ugn ca 20-25 min.
Servera med (pressad) potatis o sallad.

 

   

Onsd:

 

Köttfärspytt med matvete och broccoli
4 port


Matvete för 4 pers

½ dl pinjenötter

250 g färsk broccoli

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

1 chilifrukt

Smör och olja (stekning)

400 g nöt- eller lammfärs

1 påse färsk spenat (80g)

Saft av ½ citron

Salt, peppar


Matyoghurt till servering.


Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen.

Rosta pinjenötterna i torr panna tills de fått lite färg.

Plocka små buketter från broccolin och koka i saltat vatten i 1 min.

Skiva lök och vitlök, finhacka chilin. Fräs det i smör-olja så det får lite färg.

Tillsätt färsen och fräs tills den är smulig och genomstekt.

Ha i vete, spenat och broccoli. Fräs i ett par min tills det är varmt.

Pressa över citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Servera med en klick yoghurt

  

Torsd:


Gul potatissoppa med kokos

600 g fast potatis
2 gula lökar
2 msk smör
1 1/2 tsk curry
4 dl vatten
400 ml kokosmjölk
2 msk kycklingfond
2 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
1/2 kruka persilja


Skala och skiva potatisen. Skölj och strimla purjolöken.
Fräs potatisen och purjolöken i matfettet tillsammans med curryn i en stor kastrull eller gryta.
Tillsätt vatten, kokosmjölken och kycklingfonden. Låt småkoka under lock ca 15 min.
Smaka av med vinägern, salt och peppar.
Hacka persiljan och toppa på soppan.


 

Efterrätt:

Nyttiga och fiberrika pannkakor
4 portioner

8 ägg
2 dl dinkelmjöl (eller fullkornsvetemjöl)
2 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
1/2 dl krossade linfrön eller psylliumfrön
8 dl mjölk
smör till stekningen

Börja med att blanda ägg, mjölsorterna, saltet, linfröna och hälften av mjölken i en skål genom att röra om väl med en visp. Tillsätt resten av mjölken och vispa smeten slät. Hetta upp en pannkakslagg och häll i lite smör. När smöret har smält börjar du grädda pannkakorna. Häll i ungefär 1 1/2 dl smet per omgång. Låt gräddas på medelhög värme, ganska länge på respektive sida.

 

Servera med grädde och bär.

 

Fred:


Krabbkakor med kall gurksås
4 portioner

Krabbkakor:

2dl plockad krabba (ca 200 g, knappt 2 burkar)
4 st potatisar, kokta
2 st ägg
1st rödlök
1,5 dl dill
salt och peppar
2dl sesamfrön

Gurksås:
2dl gräddfil
0,5st gurka
1dl rättika
1msk riven pepparrot
salt och peppar


Krabbkakor:

Grovhacka krabbköttet och pressa den varma potatisen i en potatispress. Blanda potatisen och krabbköttet med äggen, löken, dillen, citronskalet och citronsaften. Smaksätt smeten med salt och peppar.

Blöt händerna och forma kakor av smeten. Vänd sedan kakorna i sesamfrön och bryn dem i olja och smör i ca 5 minuter på varje sida.


Gurksås:
Strimla gurka och rättika på en vanlig potatisskalare.

Salta gurkstrimlorna och låt dem ligga i en skål en stund. Krama vattnet ur gurkstrimlorna och blanda dem med de andra ingredienserna. Smaksätt med salt och peppar och servera.


  

Lörd:

Texmexkyckling med mango

600 g kycklingfilé
1 msk smör
Salt
½ påse tacokrydda á 40 g
1 mango
100 g baconost eller mjukost
1 burk tacosås ca 230 g
2 dl riven ost

Till servering:
Turkisk yoghurt
Sallad
Nachos
Rödlök

 
Skär köttet i bitar och bryn i smöret.
Salta och strö över tacokrydda.
Skala mangon och skär i bitar.
Lägg kycklingen i en ugnsform och lägg mangon på.
Klicka baconost och tacosås över gratängen. Strö över ost.
Gratinera mitt ugnen i 225 grader i ca 15 min.
Servera med extra tacosås, yoghurt, sallad, nachos och rödlök.

  

Sönd:

Kreolsk gryta

 En mustigt god lättlagad gryta.

 Till 6 personer


900 gr fläskfilé

2-4 kabanosser eller annan valfri kryddig korv

2 röda paprikor

1 liten burk syltlök

1 liten burk cornichons eller ättiksgurka

1-2 dl svarta oliver

vitlöksklyfta/klyftor efter behag

smör

salt

svartpeppar

vetemjöl att reda av med

5 dl matlagningsgrädde


Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor som du bultar ut lite lätt. Skär korven i skivor.

Strimla paprikan. Sila av syltlök, gurka och oliver.

Fräs snabbt upp korven i en gryta. Ta upp den.

Bryn fläskfilén, salta och peppra. Pressa ner vitlök och pudra över mjölet.

Lägg i korven, vänd ner paprika, syltlök, gurka och oliver. Häll på grädden.

Låt puttra svagt i ca fem minuter. Smaka av.


Servera med ris och en grönsallad.

  

Efterrätt:


Äppelsorbet
För 4

500 gr urkärnade äpplen
1 gelatinblad
2 stora bitar kanel
125 gr socker
50 gr honung
1 pressad citron
5 cl calvados

Tillbehör, kanderade äppelskivor:
1 äpple
2 msk socker
2 msk smör

Lägg i blöt gelatinbladet i kallt vatten.
Skala och skiva äpplena.
Stöt kanelen i mortel.
Blanda socker, honung, kanel och citronsaft i en skål.
Koka äpplena mjuka i det i micron på högsta effekt, rör om ett par ggr.
Krama ur gelatinet och rör ner i den varma äppelmassan.
Mixa slätt och låt svalna helt.
Smaka av med calvados och ev mer citron.
Ställ i frysen minst 4 timmar, ta ut och vispa med elvisp ett par gånger under tiden.

Skala och kärna ur äpplet, skär det i tunna fina skivor.
Värm socker och smör i stekpanna, lägg i äppelskivorna och stek dem gyllenbruna. Låt kallna på smörpapper.

Gör kulor av den färdigfrysta sorbeten och servera dem toppade med de kanderade äppelskivorna.

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards