Matsedeln

Direktlänk till inlägg 17 januari 2016

V 3

Av Neta - 17 januari 2016 22:38

Innan vi skriver matsedeln idag så ska ni få recept på en av dom godaste desserter jag ätit. Vi använde dock inte kondonserad mjölk utan karamelliserad, den köps alltså färdigkokt och klar att använda.

Vi har inte gjort det här för sista gången det kan jag lova er.


 

Banoffeepaj

 


1 burk kondenserad mjölk (sötad) eller en burk karamelliserad, gör då botten och börja sen från *
1 pkt digestivekex (400 gram)
150 gram smör
3 skivade bananer
2 dl vispgrädde
1 dubbeldajm


Lägg ner burken med kondenserad mjölk i en rymlig kastrull. Slå på vatten så det täcker. Koka upp och låt småkoka 2 timmar. Fyll på mer vatten allteftersom det ångas bort. Burken ska hela tiden ligger under vattenytan, annars riskerar den att explodera och du får kolasås i hela köket! 


Förbered botten. Krossa digestivekexen i mixer eller för hand med kavel & påse!

Smält smöret och blanda ihop med digestive.

Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbara kanter (ca 28 cm diam).

Tryck till rejält över hela så den blir riktigt kompakt så smular den inte sönder när man skär i den sen.

Täck med folié och ställ i kylen (minst 30 min) så länge. 

 

När burken kokat i 2 timmar, spola kallt vatten i kastrullen och låt den stå så och svalna ordentligt.

Nu är det dags att montera ihop pajen.

 

* Öppna burken som nu innehåller kolasås och täck digestive-bottnen med detta.

Skiva 3 bananer och fördela ovanpå.

Täck med ett lager grädde och toppa med ytterligare skivade bananer + krossad daim!

Njut av världens godaste paj! 

          

V 3.

Vego och fiskvecka!

 

Veckans vego:

 

Vegansk currygryta

 

5 stora potatisar
1 burk kokosmjölk
1 burk kikärtor
ca 200g fryst hel spenat
1 gul lök
gul currykrydda, ca 1 msk eller efter smak
paprikapunver, ca 2 tsk
grönsaksfond, ca 2 msk eller efter smak
salt och peppar
2 msk rapsolja
färsk persilja

 

Dela potatisen i större bitar och koka nästan klara vid sidan av.

Ringla sen mycket rapsolja i en het gryta och häll i en hel hackad gul lök.
Fräs tills löken är mjuk och lägg i den frysta spenaten om den är i klump så den får tina upp lite.

Lägg även i den färdigkokta potatisen, de sköljda kikärtorna, curryn, paprikapulvret och grönsaksfonden när spenaten är tinad.

Rör runt i grytan och häll över kokosmjölken.

Sänk värmen, kokosmjölk blir så tunt om man stormkokar , och låt puttra en liten stund.

Smaka av med salt, peppar och hackad persilja.

Toppa den färdiga tallriken med mer persilja, klart!

  

Veckans sallad:

 

Ingefärscoleslaw

 

300 g vitkål, tunt skivad på mandolin

1 morot, skalad och grovt riven

½ rödlök, tunt skivad

1 dl gräddfil

1 tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk flyt honung

4 cm färsk, riven ingefära

Salt & sv.peppar

 

Rör ihop gräddfil med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar

Vänd ner rotfrukterna och ställ kallt.

  

Veckans bröd:

 

Morots & havrerutor

 

Skållning:

4 dl havregryn

6 dl kokande vatten

 

Koka upp vattnet o slå över grynen, rör till en slät smet o låt svalna

till rumstemp.

 

50 gr jäst

1 dl mjölk 37C

½ dl rapsolja

2 msk ljus sirap

4 dl finrivna morötter

2 tsk salt

1 dl solroskärnor

(jag tar havrekärnor o + ½ dl pumpafrön..)

12-13 dl rågsikt

 

Smula jästen över havresmeten o tillsätt mjölken.

Låt lösa upp sig o tillsätt öv ingredienser.

Tillsätt morötterna lite i taget när du haft i lite mjöl, annars bildas en bara en klump av det.

Låt jäsa i 40 min, stjälp upp på bakbord o knåda samman.

Lägg degen i långpanna o skär ut rutor m degskrapan el en kniv.

Eller

 Rulla en smal degrulle, snitta upp bitar ca 24 st o rulla till runda bullar o lägg på bakpapper på plåt.

Låt jäsa ca 30 min, grädda i 225C ca 15-17 min för småbröd o ca 20-22 min för helt bröd på långpanna.

           


Månd:

 

FLEXIBLA FISKEN

 

600 gr vit fiskfilé, valfri sort, färsk el. fryst

2-3 tomater

2-3 dl grädde, valfri sort

rikligt med dill, helst färsk

smör till formen

 

Sätt ugnen på 200 gr

Smörj en ugnsfast form,

Salta och peppra filéerna

Vik hop och  krydda även den sidan, lägg i formen

Täck den med dill

Skiva tomaterna och lägg dom på fisken

Häll på grädde så det nästan täcker, se till att tomaterna får grädde på sig

Stek i ugn i 20-25 min, lite längre om fisken är fryst

Servera med nykokt, gärna färsk potatis och sallad.

  

Tisd:

 

Palsternacksbiffar med äppelsalsa

Äppelsalsa

1-2 styck äpple av syrlig sort
0,5 stycken silverlök
2 matskedar citronsaft pressad
1 nypa salt
1 nypa socker

Tärna äpplena. Skala silverlöken och skiva tunt.
Blanda äpplen och lök och slå över citronsaft.
Vänd ihop med salt och socker. 

   

Palsternacksbiffar

500 gram palsternacka
1 styck morot
3 stycken ägg
0,5 teskedar salt
smör & olja att steka i

Finriv palsternacka och morot och blanda med ägg och salt till en smet.
Skölj händerna i kallt vatten och forma palsternacksbiffar.
Stek biffarna i omgångar i smör och olja några minuter på var sida.
Håll färdiga biffar varma i ugnen på 100 grader.
Servera med vildris och äppelsalsa till.

  

Onsdag:

 

Ugnsbakad lax med fänkål

 

1-1,2 kilo laxsida
1 styck citron vältvättad, det yttersta rivna skalet
1,5 matsked timjan färsk hackad
1,5 tesked flingsalt
1 matsked kokossocker eller muscovadosocker
2 kryddmått svartpeppar nymalen
4 stycken rödlök
2 stycken fänkålsstånd
3 matskedar olivolja
salt & peppar efter smak

6-8 stycken potatis medelstora, tvättade
0,5 stycken citron saften
2 matskedar olivolja
salt & peppar efter smak
3-4 matskedar parmesan färskriven

timjan kvistar
1 deciliter majonnäs

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg laxsidan med skinnet ner på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda citronskal, timjanblad, flingsalt, kokossocker och svartpeppar. Gnid in laxköttet med blandningen.
Skala och skiva rödlöken. Ansa och skiva fänkålen.

Blanda lök, fänkål och olivolja. Salta, peppra och blanda väl.

Lägg grönsakerna bredvid laxen.
Sätt in laxplåten i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter, eller tills laxen är klar, tillagningstiden beror på hur tjock laxen är.

Rör om i grönsakerna 1–2 ggr under tillagningstiden.
Förbered potatisen under tiden laxen är i ugnen.

Skär potatisen i klyftor och blanda dem med citronsaften och oljan på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra.
Höj ugnen till 225 när laxen är klar.

Ta ut och låt laxen vila, lägg ett bakplåtspapper över lite luftigt.

Rosta potatisen i mitten av ugnen cirka 25 minuter, rör om 2–3 gånger under tiden.

Lägg potatisklyftorna i en skål och toppa med parmesan.
Garnera laxen med timjan-kvistar, servera med klyftpotatis och majonnäs. 

  

Torsd:

 

Italiensk bönsoppa

 

2 morötter

1/2 purjolök

2 selleristjälkar

2 msk olivolja

1 tsk finhackad röd spansk chilipeppar

1 liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

1 förp krossade tomater, 500 g

100 g färsk spenat

3 dl kokta vita bönor, ca 200 g

salt, peppar

 

Servera med:

bröd

olivolja

 

Skala och skiva morötterna.
Ansa, skölj och skiva purjolöken.
Skiva sellerin.
Fräs morötter, purjolök och selleri i en gryta med olja. Tillsätt chilin.
Tillsätt vatten, buljongtärningar och krossade tomater, och koka under lock, ca 20 minuter.
Tillsätt spenaten och bönor, och koka i ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med bröd.
Ringla lite olja över soppan vid servering.

  

Färska frukter

 

Lägg på ett fat:

Bitar av färsk eller fryst ananas

physallis

apelsinklyftor

vindruvor

  

Fred:

 

ca 1 kg Räkor med skal, tinade eller färska

Brieost

Ädelost

Physallis

Vindruvor, helst blå

 

Ciabatta i långpanna

 

400 g kallt vatten
20 g jäst
550 g vetemjöl special
100 g durumvete
35 g olivolja
13 g salt

Lös jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt vetemjöl, durumvete, olivolja, och knåda rejält i ca 12-14 minuter i maskin.
Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter.
Pensla en långpanna rejält med olivolja och lägg i degen.
Låt den jäsa i ca 1-2 timmar.
Ställ in långpannan i frysen och låt degen stelna till i ca 1-2 timmar.
Tag ur degen ur långpannan och skär upp dem i önskade storlekar och lägg dem på plåt.
sätt in degen halvfrusen i ugnen på 250 grader och spruta lite vatten på den med en blomspruta.
Sänk till 230 grader och baka klart brödet tills det fått en fin färg ca 10-15 minuter.

  

Aioli

 

1 brk lättfraiche

1 dl gräddfil

1 msk majonnäs

2 rivna vitlöksklyftor

salt & sv.peppar

 

Rör ihop och låt stå svalt en stund

  

Skärgårdsröra

 

250 g skalade räkor i lag

150 g kräftstjärtar i lag

2 hårdkokta ägg

½ äpple

100 g färskost

2 msk fraiche

2 msk hackad dill

Salt och peppar

 

Mörkt bröd, t.ex danskt rågbröd till servering

 

Låt skaldjuren rinna av, krama ur vätskan

Hacka dem grovt

Skala och hacka äggen

Skaka och riv äpplet grovt

Blanda i en bunke

Blanda färskost, fraiche och dill

Vänd ner det i skaldjur, äpple och ägg

Salta och peppra

 

Gör brödet och rörorna i god tid.

Njut!

  

Lörd:

 

Rotsaksplättar

 

4 ägg

6 dl mjölk

2 dl bovetemjöl

2 morot

1 palsternacka

2 msk hackad persilja

salt, peppar

smör eller margarin till stekning

 

lingon

keso

 

Vispa ihop ägg, mjölk och mjöl till en smet.
Skala och riv morötter och palsternacka fint och blanda med smeten.
Tillsätt persiljan, smaka av med salt och peppar och rör om.
Stek tunna pannkakor.
Servera med lingon och keso.

  

Sönd:

 

Snabbrimmad lax

 

600 g laxfilé

3 tsk grovt salt

2 tsk socker

6 potatisar

4 morötter

2 palsternacka

2 msk smör eller margarin

peppar

 

Sås:

2 dl gräddfil

2 msk grov, söt senap

 


Dela fisken i 4 bitar.
Strö över salt och socker och låt dra i rumstemperatur i 15 minuter.
Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i bitar.
Koka mjuka i saltat vatten.
Torka av fisken och stek ca 3 minuter per sida i en stekpanna med smör.

Krydda med lime eller citronpeppar.

Sås:
Blanda gräddfil och senap och servera till fisken och rotsakerna.

   

Exotisk vinterfruktsallad

 

2 dl delade, urkärnade röda druvor

2 dl tärnad mango

2 dl tärnad papaya

2 dl tärnad ananas

 

Sås:

4 passionsfrukter

½ granatäpple, kärnorna

1 msk socker

1 msk pr citron

1 msk kallt vatten

 

Garnera med 1 passionsfruktklyfta

 

Du kan även ha i något av detta, apelsin, jordgubbar, amerikanska blåbär, fikon och tärnade kons. päron.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards