Direktlänk till inlägg 1 mars 2015
Veckans vego:
BLOMKÅL MED OST 4 port
1 stort blomkålshuvud + vatten och salt
SÅS:
1 hackad lök, valfri
1 strimlad röd paprika
250 gr champinjoner
2 msk smör
3 msk mjöl
3 dl gräddmjölk
200 gr ärtor
salt och vitpeppar
paprikapulver
riven ost
Dela blomkålen i buketter, som får koka ett par minuter i saltat vatten och sen rinna av.
Läggs i en smord ugnssäker form.
Fräs lök och paprikan några minuter i smöret, tillsätt därefter den skivade svampen, fräs nån minut till.
Mjölet och mjölken vispas ihop till en redning som hälls i, såsen får sjuda en stund, varpå ärtorna hälls i och såsen smakas av.
Häll såsen över blomkålen och strö på rikligt med riven ost.
Gratinera i 200 gr ugn ca 15 min.
Servera som ensamrätt eller med kallskuret.
Veckans sallad:
Frisk morotssallad
4 stora morötter
1 rödlök
2 apelsiner
1 msk vinäger + saften från apelsinerna som blir
2 msk rapsolja
1 msk riven ingefära
Salt och peppar
Skala morötterna och riv dem grovt.
Skala och finhacka löken.
Skär av skalet och de vita hinnorna på apelsinerna, halvera och skiva.
Ta vara på apelsinsaften. Blanda i en skål.
Rör samman dressingen och blanda även ner apelsinsaften.
Krydda
Häll dressingen över salladen och låt stå svalt en stund före serveringen.
Månd:
Falukorvsgryta med asiatisk flirt
500 g falukorv
2 msk smör eller margarin
1 purjolök
1 röd paprika
1 gul paprika
1/2 röd chilifrukt
150 g sugarsnaps
1 bukett broccoli
3 tsk röd currypasta
saft av 1 limefrukt
skal av 1 limefrukt
1 burk kokosmjölk á 400 ml
3 msk tomatpuré
2 msk finklippt gräslök
Garnering:
Kryddgrönt, gärna persilja
Kokt ris
sallad
Strimla korven. Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn korven runt om.
Ansa och strimla purjolöken.
Kärna ur och strimla paprikorna.
Kärna ur och strimla chilifrukten.
Ansa och strimla sugarsnapsen.
Ansa och dela broccolin i små buketter.
Vänd ner samtliga grönsaker utom sugarsnapsen i korvfräset.
Stek vidare i ett par minuter tills grönsakerna är blanka och smidiga utan att de fått färg.
Tillsätt currypasta, limesaft och limeskal samt kokosmjölk och tomatpuré.
Vänd ner sugarsnaps. Låt allt puttra i ett par minuter.
Om du vill kan du reda grytan med lite maizena redning.
Klipp över gräslök och servera med kokt ris och sallad.
Tisd:
Mandefisk i ugn
400 g färsk eller fryst fiskfilé
50 g smält smör
1 dl ströbröd
c a 50 g hackad mandel eller mandelspån ( ca 1 dl )
½ tsk gurkmeja
2 krm salt
1 liten vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
Värm ugnen till 200 grader.
Låt fisken tina något, så att den går att skiva i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg dem intill varandra i en smord ugnssäker form och salta lite på dem
Blanda smöret med ströbröd, mandel, gurkmeja, salt, pressad vitlök och persilja.
Bred blandningen över fisken.
Sätt in formen i mitten av ugnen och gratinera i ca 25 minuter.
Servera med kokt eller pressad potatis och broccoli eller brytbönor och/eller finrivna morötter.
Servera gärna med kall yoghurtsås med bostongurka o chilisås
Onsd:
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
4 ägg
2 krm salt
4 msk smör
100 g riven ost
1 msk rapsolja
1 msk hoisinsås
Citron, några droppar citronsaft
Grönsallad
Bryn köttfärsen i en stekpanna.
Ansa och strimla purjolöken.
Tillsätt den och hoisinsåsen i färsen.
Låt det svalna och tillsätt keso.
Vispa vetemjöl med hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt ägg, salt och smält smör samt resten av mjölken. Stek pannkakorna.
Fördela köttfärsröran jämt på pannkakorna och rulla ihop dem. Lägg dem i en ugnsfast form.
Sätt ugnen på grill, strö ost över pannkakorna och gratinera dem i ugnen tills de har fått fin färg.
Vispa ihop rapsolja med hoisinsås, smaksätt med lite citronsaft till en salladsdressing.
Servera med grönsalladen med hoisinsåsdressingen.
Torsd:
NUDELSOPPA
1 l höns el. kycklingbuljong
300 g färdigstekta kycklingbröst, fint tärnat
2 st morot, fint tärnad
1 färsk gurka, i små tärningar
100 gr glasnudlar, sönderbrutet i skedvänliga bitar
4 msk japansk soja
salt, peppar, timjan
olivolja
Fräs gurka och morot i pyttesmå tärningar i oljan.
Slå i buljong, soja och kyclingtärningar, krydda.
Småkoka 5 min, lägg i sönderbrutna risnudlar.
Koka till nudlarna är mjuka, salta.
Fred:
Räkfrossa med plockgrönsaker, dip och vitlöksbröd.
Lörd:
Kroppkakor
1.5 l kokt ljummen, avångad potatis (king Edward är bäst)
3-4 äggulor
1-3 dl mjöl
Fyllning:
200 gr sidfläsk, falukorv eller svamp
2 gula lökar
2 krm svartpeppar
Kokning:
2 l vatten
1 msk salt
Pressa potatisen, rör ner äggulorna och mjöl tills det blir en stabbig deg
Rulla ut till längder, skär i bitar som snittas nästan mitt itu.
Hacka löken och tärna fläsket fint, fräs ihop det med kryddpepparn och låt det rinna av på hushållspapper.
Lägg fyllningen i snittet och kläm hop till en boll.
Lägg i kokande vatten ca 15 min
Låt dom rinna av på en handduk
Servera med smör och lingon.
Sönd:
Pulled chicken
1 kg kyckl.filé
Salt, peppar, paprikapulver
2.5 dl grillolja
1 gul lök, klyftad
Gröns o skal
Servera med
Guccamole
2 avocado
2 tsk press citron
1 press vitlöksklyfta
1 tsk sweet chilisås
1 dl gräddfil
Spiskummin, salt och sv.peppar
Mosa avokadon med citronsaften
Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med kryddorna.
Ugn 130 gr
Gnid in kycklingen med kryddorna, använd handskar
Lägg i stekpåse med olja och lök, förslut tätt
Låt den gå ca 2.5 tim
Servera som tacos med skal och grönsaker med guccamole eller med sås gjord på skyn och ris.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 | |||
9 |
10 | 11 |
12 |
13 |
14 |
15 | |||
16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
21 |
22 | |||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|