Matsedeln

Direktlänk till inlägg 15 augusti 2014

Mjölkproteinallergi

Av Neta - 15 augusti 2014 13:08

Ja trogna läsare vet att jag skrivit om detta tidigare, det kan ni läsa här:


Vi fortsätter väl i princip som då, men själv har C nu upptäckt mandelmjölken, hon är väldigt förtjust i den men då den är bra mkt dyrare än sojamjölken får hon den bara vid speciella tillfällen eller köpa den själv vilket hon också gör lite då och då.


Vi lagar också väldigt mycket mat med kokosmjölk och kokosgrädde, jag som inte gillar livsmedel med transfetter och tillsatser använder hellre det och rapsolja än margarin t.ex

Söker man recept med kokosmjölk hittar man rätt mkt thaimat och vi har hittat några rätter som blivit populära i det här huset.


Den här har ni sett förut, Cs absoluta favoritsoppa


Asiatisk fisksoppa

 

 

4 portioner

 

300 g laxfilé

300 g torskfilé

2 vitlöksklyfta

4 potatisar

2 morot

2 tsk färsk hackad ingefära

4 krm sambal oelek

2 msk rapsolja

2 msk kycklingfond eller 2 tärningar thaibuljong, kyckling

2 brk á 400 g kokosmjölk

8 salladslökar (½ röd paprika + 100 g sockerärtor) skivat o strimlat

asiatisk fisksås

koriander (kan uteslutas)

 

Skär fisken i stora tärningar.

Skala och hacka vitlöken. Skala och klyfta potatisen. Skala och skiva moroten.

Fräs vitlök, potatis, morot, ingefära och sambal oelek i en gryta med olja, 3 minuter.

Tillsätt fond och kokosmjölk. Koka upp och sjud soppan i 10 minuter. Tillsätt skivad salladslök och ev andra strimlade grönsaker, koka upp och vänd försiktigt ner fisktärningarna.

Lägg på ett lock och ta bort grytan från plattan och låt den stå vid sidan om, ca 5 minuter. Smaka av med fisksås. Garnera med koriander.

 

Asiatisk kycklingsoppa

 

 

 

300 g kycklingfilé

1 msk olivolja

2 msk riven ingefära

1 hönsbuljongtärning eller 2 msk kycklingfond

3/4 dl basmatiris

4 dl vatten

500 g wokgrönsaker, djupfrysta

400 ml kokosmjölk

salt och peppar

färsk koriander

1 lime

Skär kycklingfilén i strimlor.

Fräs ingefäran i oljan i en kastrull.

Lägg i kycklingstrimlorna och smulad buljongtärning eller fond.

Låt ”koka” ett par minuter.

Tillsätt ris och vatten och koka ca 5 minuter.

Blanda i grönsakerna koka ytterligare ca 5 minuter.

Rör ner kokosmjölken, smaka av med, pressad lime, salt och peppar.

Blanda ner koriandern.

 Den här hittade jag i en tidning för inte så länge sen, den ska provas och betygsättas snarast


Asiatisk rotfruktsoppa

 

 

200 g kålrot

200 g palsternacka

1 stor morot

1 lime

1 msk rapsolja

½ msk röd currypasta

1 grönsaksbuljongtärning

4 dl vatten

1 brk kokosmjölk

1-2 msk japansk soja

 

Skala och tärna/skiva rotfrukterna i cm-bitar

Riv skalet och pressa ur saften av limen

Hetta upp oljan i en stor kastrull, fräs currypastan under omrörning i ca 2 min.

Tillsätt limeskal och rotfrukterna, fräs i ytterligare 2 minuter

Häll i vatten buljongtärning och kokosmjölk

Låt allt koka i ca 10 min, rotsakerna ska helst ha lite spänst kvar

Smaka av med soja och limesaft

Servera gärna med en gratinerad chévretoast

 

Den här har vi också gjort mycket, den är också väldigt god, vi har aldrig chili i och inte heller alltid spenat i men det blir gott med det.

 

Thai köttfärssås




1 st gul lök

1 msk - 2 msk röd currypasta

1 msk rapsolja

400 gram mager nötfärs

400 ml kokosmjölk

1 st röd chili

1-2 tsk sambal oelek

2 tsk fisksås

1 tsk råsocker

10 blad babyspenat

1 st röd paprika

 

Skala och skär löken i bitar.

Fräs den och currypastan i olja 2-3 minuter.

Blanda ner färsen och bryn den lätt.

Häll i kokosmjölk.

Kärna ur och strimla chili och paprika.

Tillsätt chili, sambal, fisksås och socker.

Låt köttfärssåsen koka på svag värme ca 10 minuter.

Blanda ner babyspenat och paprika strax före servering.

 

Egentligen är det väl bara byta ut vanlig mjölk och grädde mot kokosmjölk, tar jag kokosgrädde tar jag bara hälften av det som uppges i receptet och sen vatten. Smör till stekning byts mot rapsolja.

I thaiaffärer kan man hitta kokosmjölk i tetra, så man inte behöver öppna en hel burk för små mängder. I Uppsala finns det på Nelins och butiken till Sushi 18.


Vad gäller smör kan man ju själv ta bort laktos och mjölkprotein i det, det som kallas Ghee som slutprodukt. Lat som jag är av naturen har jag inte provat än men bjuder er gärna på hur man gör.

 

 

Gör din egen ghee

Om du lagar mat från bl.a indiska recept har du säkert stött på ghee på ingredienslistan många gånger. Ghee (eller klarat smör på svenska) är rent smör som där man avlägsnat allt utom det rena smörfettet, vilket ger en oljeliknande produkt som tål höga stektemperaturer, har lång hållbarhet och en utpräglad smörsmak. Det kan vara riktigt knepigt att hitta ghee här i Sverige, men som tur är gör man enkelt sin egen ghee.

 

1. Smält smör

Ta ett helt paket smör, d.v.s rent, äkta smör och inte margarin, helst osaltat, men det fungerar även med det vanliga lättsaltade. Smält det långsamt i en kastrull på låg värme.

 

2. Sjud

När smöret smält helt och hållet, låt det sjuda på plattan i ca en timme. Håll så låg värme som möjligt så att det inte bränns på botten. Titta till det då och då, men undvik att röra om, meningen är att bottensatsen ska separeras från oljan.

 

3. Svalna

Efter en timme kan det se ut ungefär så här. En vit, mjölkig massa har separerats från smörfettet, och ett skum har lagt sig på ytan. Rör inte detta, utan låt det svalna ca en kvart.

 

4. Skumma

När det svalnat lite har den vita mjölkiga massan sjunkit till botten, och ett lager skum lagts sig på ytan. Skumma av ytan så den blir helt blank.

 

5. Filtrera

Nu är det dags att filtrera bort bottensatsen. Häll genom filterpapper eller filtertyg. Här använde vi en sil och ett kaffefilter, vilket fungerade ganska bra. Blir filtret så igenslammat att det tar stopp helt kan man behöva byta det någon gång, och om det tar så lång till att smöret börjar tjockna kan man värma på det lite emellanåt. När man är färdig ska oljan vara helt klar och har en vacker gyllengul färg.

 

6. Förvara

Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåpet, där den säkert håller minst ett halvår. Den stelnar i kylen och blir då lite ljusare i färgen, men får tillbaka sin vackert guldgula färg vid användning.



Hoppas ni slipper den här allergin, men om ni får det så gå inte och ha ont i magen i onödan. Kom också ihåg att hos barn växer den oftast bort om inte förr så försvinner den i puberteten, men ofta tidigare.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards