Direktlänk till inlägg 15 augusti 2014
Ja trogna läsare vet att jag skrivit om detta tidigare, det kan ni läsa här:
Vi fortsätter väl i princip som då, men själv har C nu upptäckt mandelmjölken, hon är väldigt förtjust i den men då den är bra mkt dyrare än sojamjölken får hon den bara vid speciella tillfällen eller köpa den själv vilket hon också gör lite då och då.
Vi lagar också väldigt mycket mat med kokosmjölk och kokosgrädde, jag som inte gillar livsmedel med transfetter och tillsatser använder hellre det och rapsolja än margarin t.ex
Söker man recept med kokosmjölk hittar man rätt mkt thaimat och vi har hittat några rätter som blivit populära i det här huset.
Den här har ni sett förut, Cs absoluta favoritsoppa
Asiatisk fisksoppa
4 portioner
300 g laxfilé
300 g torskfilé
2 morot
2 tsk färsk hackad ingefära
4 krm sambal oelek
2 msk rapsolja
2 msk kycklingfond eller 2 tärningar thaibuljong, kyckling
2 brk á 400 g kokosmjölk
8 salladslökar (½ röd paprika + 100 g sockerärtor) skivat o strimlat
koriander (kan uteslutas)
Skär fisken i stora tärningar.
Skala och hacka vitlöken. Skala och klyfta potatisen. Skala och skiva moroten.
Fräs vitlök, potatis, morot, ingefära och sambal oelek i en gryta med olja, 3 minuter.
Tillsätt fond och kokosmjölk. Koka upp och sjud soppan i 10 minuter. Tillsätt skivad salladslök och ev andra strimlade grönsaker, koka upp och vänd försiktigt ner fisktärningarna.
Lägg på ett lock och ta bort grytan från plattan och låt den stå vid sidan om, ca 5 minuter. Smaka av med fisksås. Garnera med koriander.
300 g kycklingfilé
1 msk olivolja
2 msk riven ingefära
1 hönsbuljongtärning eller 2 msk kycklingfond
3/4 dl basmatiris
4 dl vatten
500 g wokgrönsaker, djupfrysta
400 ml kokosmjölk
färsk koriander
1 lime
Skär kycklingfilén i strimlor.
Fräs ingefäran i oljan i en kastrull.
Lägg i kycklingstrimlorna och smulad buljongtärning eller fond.
Låt ”koka” ett par minuter.
Tillsätt ris och vatten och koka ca 5 minuter.
Blanda i grönsakerna koka ytterligare ca 5 minuter.
Rör ner kokosmjölken, smaka av med, pressad lime, salt och peppar.
Blanda ner koriandern.
Den här hittade jag i en tidning för inte så länge sen, den ska provas och betygsättas snarast
Asiatisk rotfruktsoppa
200 g kålrot
200 g palsternacka
1 stor morot
1 lime
1 msk rapsolja
½ msk röd currypasta
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
1 brk kokosmjölk
1-2 msk japansk soja
Skala och tärna/skiva rotfrukterna i cm-bitar
Riv skalet och pressa ur saften av limen
Hetta upp oljan i en stor kastrull, fräs currypastan under omrörning i ca 2 min.
Tillsätt limeskal och rotfrukterna, fräs i ytterligare 2 minuter
Häll i vatten buljongtärning och kokosmjölk
Låt allt koka i ca 10 min, rotsakerna ska helst ha lite spänst kvar
Smaka av med soja och limesaft
Servera gärna med en gratinerad chévretoast
Den här har vi också gjort mycket, den är också väldigt god, vi har aldrig chili i och inte heller alltid spenat i men det blir gott med det.
Thai köttfärssås
1 st gul lök
1 msk - 2 msk röd currypasta
1 msk rapsolja
400 gram mager nötfärs
400 ml kokosmjölk
1 st röd chili
1-2 tsk sambal oelek
2 tsk fisksås
1 tsk råsocker
10 blad babyspenat
1 st röd paprika
Skala och skär löken i bitar.
Fräs den och currypastan i olja 2-3 minuter.
Blanda ner färsen och bryn den lätt.
Häll i kokosmjölk.
Kärna ur och strimla chili och paprika.
Tillsätt chili, sambal, fisksås och socker.
Låt köttfärssåsen koka på svag värme ca 10 minuter.
Blanda ner babyspenat och paprika strax före servering.
Egentligen är det väl bara byta ut vanlig mjölk och grädde mot kokosmjölk, tar jag kokosgrädde tar jag bara hälften av det som uppges i receptet och sen vatten. Smör till stekning byts mot rapsolja.
I thaiaffärer kan man hitta kokosmjölk i tetra, så man inte behöver öppna en hel burk för små mängder. I Uppsala finns det på Nelins och butiken till Sushi 18.
Vad gäller smör kan man ju själv ta bort laktos och mjölkprotein i det, det som kallas Ghee som slutprodukt. Lat som jag är av naturen har jag inte provat än men bjuder er gärna på hur man gör.
Gör din egen ghee
Om du lagar mat från bl.a indiska recept har du säkert stött på ghee på ingredienslistan många gånger. Ghee (eller klarat smör på svenska) är rent smör som där man avlägsnat allt utom det rena smörfettet, vilket ger en oljeliknande produkt som tål höga stektemperaturer, har lång hållbarhet och en utpräglad smörsmak. Det kan vara riktigt knepigt att hitta ghee här i Sverige, men som tur är gör man enkelt sin egen ghee.
1. Smält smör Ta ett helt paket smör, d.v.s rent, äkta smör och inte margarin, helst osaltat, men det fungerar även med det vanliga lättsaltade. Smält det långsamt i en kastrull på låg värme. | |
2. Sjud När smöret smält helt och hållet, låt det sjuda på plattan i ca en timme. Håll så låg värme som möjligt så att det inte bränns på botten. Titta till det då och då, men undvik att röra om, meningen är att bottensatsen ska separeras från oljan. | |
3. Svalna Efter en timme kan det se ut ungefär så här. En vit, mjölkig massa har separerats från smörfettet, och ett skum har lagt sig på ytan. Rör inte detta, utan låt det svalna ca en kvart. | |
4. Skumma När det svalnat lite har den vita mjölkiga massan sjunkit till botten, och ett lager skum lagts sig på ytan. Skumma av ytan så den blir helt blank. | |
5. Filtrera Nu är det dags att filtrera bort bottensatsen. Häll genom filterpapper eller filtertyg. Här använde vi en sil och ett kaffefilter, vilket fungerade ganska bra. Blir filtret så igenslammat att det tar stopp helt kan man behöva byta det någon gång, och om det tar så lång till att smöret börjar tjockna kan man värma på det lite emellanåt. När man är färdig ska oljan vara helt klar och har en vacker gyllengul färg. | |
6. Förvara Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåpet, där den säkert håller minst ett halvår. Den stelnar i kylen och blir då lite ljusare i färgen, men får tillbaka sin vackert guldgula färg vid användning. |
Hoppas ni slipper den här allergin, men om ni får det så gå inte och ha ont i magen i onödan. Kom också ihåg att hos barn växer den oftast bort om inte förr så försvinner den i puberteten, men ofta tidigare.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 | 14 |
15 | 16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 | 22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 | 28 | 29 | 30 |
31 |
|||
|