Direktlänk till inlägg 13 april 2014
Veckans Drink:
Äggtoddy
4 äggulor
1 dl socker
1 dl kokande vatten
2 msk konjak, whisky, rom, konjak eller apelsinjuice
Vispa äggulor och socker riktigt kraftigt tills det blir ljust och tjockt.
Blanda i sprit eller juice och fördela i glasen.
Fyll försiktigt på valfri mängd hett vatten.
3 cl mörk rom |
2 dl mjölk |
2 msk strösocker |
1 st äggula(or) |
Rör äggulor och socker vitt och pösigt.
Koka upp mjölken och häll den försiktigt under omrörning över äggsmeten.
Smaksätt eventuellt med sprit.
Istället för rom kan man välja konjak eller whisky.
Häll upp i glas, dofta lite kakao över toddyn och servera genast.
Variationer:
Tillsätt några teskedar kakaopulver i äggsmeten.
Smaksätt med pressad apelsin eller citron efter smak.
De som föredrar alkoholfritt eller vill bjuda barnen på äggtoddy utesluter spriten i receptet.
1 st äggula 1msk strösocker/glas
Vispa äggulor med socker tills toddyn blir pösig, luftig och nästan vit.
*Lyxtoddy: Blanda 2 delar äggtoddy från grundreceptet, med 1 del vispad grädde.
*Choklad Riven mörk choklad med hög kakaohalt gör äggtoddyn lite mer vuxen.
*Med riven ljus choklad eller O´boy blir den barnsligt god.
*Apelsinzest. Skölj en apelsin och skala det yttersta skalet tunt (zest). Strimla och rör ner en del av skalet i toddyn med några droppar saft från frukten. Toppa med resterande zest.
*Färska bär En topping av bär blir friskt och gott. Prova med hallon, blåbär eller björnbär. Toppa gärna med en klick vispgrädde.
*Muskotnöt Färdigriven muskot är en klassisk äggtoddykrydda. En knivsudd eller två ger toddyn en karaktäristisk, kulinarisk elegans. En äggtoddy för finkännaren.
*Flagad, rostad mandel Den rostade mandeln bryter mot äggtoddyns lena, milda sötma, både i smak och konsistens. Flaga och rosta själv i stekpannan eller köp den färdig.
*Rostad kokos Rosta kokosflingor snabbt i en stekpanna på hög värme. Strö den över äggtoddyn (grundreceptet).
*Konjak eller rom Den som håller på traditionen spetsar sin äggtoddy med ett stänk av konjak eller lite mörk rom. Till den senare blir det även gott med några krossade myntablad.
*Godis – non stop Små och stora barn älskar att få sin äggtoddy med knaprigt karamellgodis. Non stop blir härligt färglatt och salta karameller som hackas till strössel blir farligt gott.
4 st äggulor
4 msk socker
2 dl grädde, vispad
4 tsk florsocker
4 tsk nescafé
4 tsk kakao
4 msk konjak
4 st halva äggskal
Koka äggskalen.
Vispa äggulor och socker.
Vispa grädden och häll ner i äggblandningen.
Häll upp i portionsglas.
Ställ in i frysen (flytta in till kylen ca 30 minuter innan servering)
Precis innan servering - lägg på florsocker, nescafé och kakao i små "öar".
Häll 1 msk cognac i äggskalet och placera mitt på.
Servera.
Låt gästerna hälla konjaken över desserten och blanda ihop allt.
Veckans sallad:
1 liter strimlad spetskål
1 strimlad gul paprika
2 tärnade gula tomater, alt. halverade gula körsbärstomater
1 pkt frysta men tinade mangotärningar
1 dm tärnad gurka
10 halverade och skivade rädisor
10 strimlade sockerärtor
1 kn sparris i bitar, avfjällade
4 msk olivolja
2 msk vit vinäger
1 msk svensk senap
1 äggula
½ tsk fransk salladskrydda
salt och sv.peppar
Blanda grönsaker och mango i en skål
Vispa hop dressingen och slå den över salladen
blanda och låt den dra en stund
Måndag:
Stekt lax med kokt potatis, broccoli och citronsås
Citronsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 msk fond, fisk, hummer eller kyckling
3 msk hackad persilja
Smält smöret i en kastrull. Rör i mjöl och späd med mjölk.
Koka upp under omrörning.
Lägg i buljongtärningen och koka i 5 minuter.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Rör i persilja och servera till fisk eller kyckling.
Tisdag:
Texmexfalu
400-500g falukorv
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ p tacokrydda (20g)
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås
1 matlagningsgrädde (2.5 dl)
2 paprikor
fryst majs
Strimla korven och skiva löken.
Bryn det. Hacka vitlöken och ha i den.
Tillsätt kryddan, tomaterna och tacosåsen.
Strimla paprikan och ha i den, majs och grädde.
Låt koka ihop och smaka ev av m salt och peppar. Servera med potatis, ris eller pasta o sallad.
Onsdag:
Pasta al forno med kyckling
4 port pasta, t ex pipette rigate eller snäckor
1 purjolök, ca 200 g
400 g färdig kyckling, gärna grillad
2 ask cocktailtomater
6 msk olivolja
Salt
4 msk vetemjöl
2 msk smör
8 dl mjölk
300 g riven gratäng- eller pizzaost
1 förp mangotärningar, frysta och tinade
2 msk fajitakrydda
Parmesan till servering
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag.
Ansa, snitta, skölj och skiva purjon. Skär kycklingen i bitar.
Halvera och lägg tomaterna i en gratängform (22 cm x 30 cm), blanda dem med oljan. Salta.
Sätt formen i nedre delen av ugnen cirka 5 minuter.
Gör såsen under tiden. Fräs mjölet i smöret i en djup släpplättpanna cirka 1/2 minut. Blanda i mjölken i omgångar under oavbruten omrörning (använd gärna plastvisp).
Koka upp under omrörning och låt såsen sjuda cirka 3 minut.
Blanda tomaterna med purjon i formen.
Blanda i en bunke, kycklingen, mangotärningarna, pastan, osten och kryddan.
Lägg det på tomater o purjo i formen
Häll över såsen och gratinera i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter.
Torsdag:
Räkor, bröd och aioli. Oliver, inlagda kronärtskockor, ostbricka.
Kräfttårta
Ca 240 gr smulat rågbröd
100 gr smält smör
1-2 msk finhackad rödlök
2-3 msk finstrimlad purjo
100 gr stenbitsrom
3 hårdkokta hackade ägg
1 brk (170 gr) frysta kräftstjärtar
2 msk dill
4 dl turkisk youghurt
5 gelatinblad
100 gr rom av valfri sort
1 citron
några kräftstjärtar eller räkor
Kantskär och smula sönder brödet i matberedare eller likn. tillsätt det smälta smöret och tryck ner massan i en form med löstagbar kant.
Tina kräftstjärtarna och skär dom i mindre bitar.
Lägg i blöt gelatinbladen 10 min i kallt vatten.
Blanda alltsammans, smält gelatinet och rör ner det.
Häll ”kladdet” över massan i formen och ställ kallt minst 3 tim.
Bred rommen över tårtan och garnera med citron och kräftstjärtar eller räkor.
Fredag:
Båtdag så vi fortsätter på kräfttårtan + lite plock om vi är sugna som lite kvällsmat då vi kommer hem.
Påskafton och påskdagen , har vi barn o barnbarn och vänner här.
Traditionellt påskbord med sill, vi kör på Abbas senapssill, och
Mariannes sill, enkel med så god, känns mer avancerad än den är och imponerar på vem som helst.
3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar
Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.
Ägghalvor med rom, majjo och en räka eller tre, gravlax m hovmästarsås, Jansson, köttbullar och prinskorv, omelett med kantarellstuvning och på påskdagen även citronkyckling, se föregående inlägg. Bröd, ostar och nån påsktårta.
Vi brukar på påskafton ta det kalla till Frunch och det varma på kvällen.
Annandan ska jag göra den inkokta lax med sås och primörer det står om i förra inlägget.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
5 |
6 | ||||
7 |
8 |
9 |
10 | 11 |
12 | 13 | |||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
|||
28 | 29 | 30 |
|||||||
|