Direktlänk till inlägg 12 april 2014
Vad har ni för påsktraditioner vad gäller mat?
Ägg så klart! Målar ni dom också?
Överkurs va?
Jag brukar koka frukostäggen med rödlöksskal tycker det blir lite läckert. Ibland, fast kanske mer när barna var små så satt vi lite gummisnoddar på dom så det blev lite mönster i den marmorering som blir.
Har några äggmallar sen "Hedenhös tid" också som ungarna använder ibland.
Jag har en silikonform för bröd m.m i form av en äggkorg, har gjort både matbröd och "bulla" i den, "målat" äggen med glasyr i olika färger då.
Ett år gjorde jag glass med ananassorbet i den, hällde i sorbeten först o glassen sen. Bara som en kul grej men glassen syntes ju där under rosetten.
Brukar ibland göra en bulltupp men nåt vi alltid gör är mördegskakor i äggform som vi gör prickar, ränder o vågor på med olikfärgad glasyr. Dom går det inte att vara utan.
Hittade den här, verkar ju inte alltför avancerat, gör dock halv sats i rund form kanske pimpar med några godisägg eller marsipankycklingar
Gula Kakan
en långpanna
4 ägg
4 dl socker
3 dl mjölk
400 g smält smör
7 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1/2 flaska citronarom, eller skal o saft av 1 citron
12 droppar gul karamellfärg
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda ner övriga ingredienser
Häll smeten i smörad och bröad långpanna
Grädda i 175 grader i 20-25 min
Glasyr: 4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk smält smör
4 msk kallt kaffe
Rör till en slät glasyr
Bred den på den kalla kakan
Strö strössel över glasyren/kakan
Skär i rutor
Till maten kör vi bara ägghalvor och ibland inte ens det om vi har omelett, blir så mkt ändå med sill, lax, jansson, köttbullar o prinskorv. I år ska vi dela upp det lite.
Skärtorsdagen skulle vi åkt båt, bara över dan, men ska försöka byta till långfredan då C ska sjunga i kyrkan på torsd.
På torsdan blir det isf lite räkfrossa. Tycker det hör lite till påsk också, likaså lite vårprimörer som sparris. Gör ev en salt cheescake med för då har man något färdigt då man kommer hem på fred, även om man äter på båten så är man lite småsugen på kvällen.
Vi stoppar oftast i lite rom och räkor eller kräftstjärtar också, tror jag har 7 olika recept o gör nästan aldrig lika.
Här är den garnerad med rädisor och räkor i mitten och en kant av rödlök och gräslök eller möjligen salladslök.
Rödlökscheescake
200 g osötat rågbröd
75 g smält smör
4 gelatinblad
200 g naturell färskost
2 dl fraiche
1 citron, finrivet skal + 1 msk saft av
2-3 finhackade rödlökar
Garnering:
1 citron, väl tvättad, dela på längden, skär bort ändarna, tunt skivad på andra hållet och dom skivorna delade i 4 trekanter, på mitten o så dessa 2 på mitten igen
100 g svart stenbitsrom
2 finhackade rödlökar ev uppblandade med finklippt gräslök för syns skull.
Mixa bröd och smör, tryck ut det i en form med löstagbara kanter, plasta botten och pensla kanterna på formen tunt med neutral olja, ställ kallt minst 15 min
Blötlägg gelatinet i 10 min
Hacka rödlöken, riv det yttersta på citronskalet fint och pressa ur 1 msk av saften
Vispa hop färskost och fraiche, vänd ner lök och citronskal
Krama ur och smält gelatinet i citronsaften, rör ner det i en jämn stråle
Fördela detta över botten, dunka formen några gånger i bänken så luft försvinner, jämna till ytan, ställ kallt minst 5 timmar
Hacka löken
Skär citronen enligt ovan
Lägg en 2-3 cm bred kant runtom hela tårtan på ovansidan med lök
Lägg 5 bitar av citronen i mitten av tårtan i en ”cirkel med skalsidan mot mitten, nästa varv läggs med uddarna in i dessas mellanrum o.s.v till man har 4 varv, sista varvet med uddarna utåt
Klicka stenbitsrom runt tårtan mellan citron och lökkanten.
Påskafton blir väl lite mer traditionell, Ni vet Jansson, gravlax, sill, omelett o en köttbulle eller två.
Lite så fast inte lika mkt blir det även på påskdagen då Johnny med familj kommer men då ska vi även testa detta.
Citronkyckling
1 kg kycklingfiléer
Smör
Salt o peppar
Dag 1, Marinad1:
5 dl kycklingbuljong av tärning
½ tsk salt
2 kv rosmarin
2 vitlöksklyftor
1 citron
Dag 2, Marinad 2:
1 citron, skal o saft av
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
Flingsalt och peppar
Garnera med färsk rosmarin
Sätt ugnen på 150 gr
Bryn kycklingen i smör, krydda lätt
Stek i ugnen ca 25 min, kolla om den är klar
Koka upp buljongen tillsammans med salt, rosmarin, grovhackad vitlök och citron skuren i bitar
Låt den svalna
Lägg i kycklingen och marinera i kyl till nästa dag
Ta upp kycklingen och skiva den tunt
Rör ihop marinad nr 2 och ringla över
Dekorera med färsk rosmarin
Har nåt liknande med fläskfilé men det här lät lite gott med, gör nog en kall sås till
Gremolatasås
Rivet skal av 2 citroner
4 finhackade vitlöksklyftor
2 dl hackad bladpersilja
¾ dl olivolja
flingsalt
svartpeppar
ev gräddfil
Blanda allt och smaka av.
Annandagen har jag tänkt det här
Inkokt lax
Till 4
1-11/4 kg lax
Lag:
3 l vatten
3 msk salt
1 liten gul lök
1 morot
1 kn persilja
1 kn dill
10-15 vitpepparkorn
3 citronskivor
Mät upp ingredienserna till lagen i en kastrull
Koka upp och lägg i laxen
Sjud 15-25 min
Låt svalna i lagen
Sås:
3 dl mellangrädde
3-4 msk lättmajonnäs
2 msk klippt dill
dijonsenap
vitvinsvinäger
salt & sv.peppar
Vispa grädden lätt och blanda med majonnäs och dill
Smaka av med senap, vinäger och kryddor
Tillbehör:
Gurkskivor
Räkor
Gröna ärtor
Grön sparris
Ta upp fisken ur lagen, dra av skinnet och lägg på severingsfat
Garnera med tillbehören och servera med såsen och kokt potatis
Ja sen får man väl käka rester några dar, skickar väl kanske med nån matlåda med J o M.
Mi o Ma kommer över nåt också, men när vet jag inte riktigt. Vi ska höras t veckan.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
5 |
6 | ||||
7 |
8 |
9 |
10 | 11 |
12 | 13 | |||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
|||
28 | 29 | 30 |
|||||||
|