Direktlänk till inlägg 10 april 2014
Dom finns ju numera året om men är väl lite billigare och mer vanliga på vår och sommar.
Melon är en mycket användbar frukt, du kan ha den med salta tillbehör till förrätter, i sallader, med andra frukter o bär eller precis som den är.
Alla meloner kan med fördel lagras några dar för sötare smak och saftigare kött. Serveras alltid rumsvarma.
Cantaloup eller nätmelon är relativt liten, 10–15 cm i diameter. De har i huvudsak nätkaraktär på skalet. Fruktköttet kan vara ljusgrönt eller orange beroende på sort. Förvaring vid 3–5°C och 85–90% relativ fuktighet.
Den är som sina kusiner väldigt kalorisnål och full av vitaminer, ganska söt smak.
Galia är en mycket söt och aromatisk liten melon. Väger ofta runt 1 kg. Den har gulgrönt skal med längsgående mörkare strimmor. Ofta är skalet överdraget med ett ljusare nätmönster. Förvaring vid 6–7°C och 85–90% relativ fuktighet.
Den är släkt med Cantaloup men sötare i smak och vitt till grönt fruktkött.
Grodskinnsmelonen är en grön honungsmelon med avlång form och “grodskinnsfärgat” skal. Heter även Piel de Sapo. Fruktköttet är saftigt och krispigt. Och förvaras vid +12-14°C.
Smaken är söt och frisk med fyllig arom.
Honungsmelon är mindre än nätmelonen och lätt spetsig i ändarna. Skalet är glatt och har längsgående skåror. Vissa tidiga sorter är gula, medan vissa sena sorter har mörkgrönt skal. Fruktköttet är ljus gult, ibland nästan vitt. Förvaring: 10–14°C och 85–90% relativ fuktighet.
Smaken är söt och fruktköttet saftigt.
Vattenmeloner är stora, ofta mycket stora, runda med glatt skal. Färgen är kraftigt mörkgrön eller strimmigt i gröna och gula nyanser, köttet är rött med insprängda svarta kärnor. Finns idag även med gult fruktkött och i kärnfria varianter, det är då de svarta kärnorna som saknas. Kärnorna kan skalas och torkas och användas i musli och matbröd. Förvaring vid 5–6°C och 80–85% relativ fuktighet.
Vattenmelon är en gurkväxt och har en söt smak.
Ca en halv liter glass eller 6-10 pinnar
300 g melonkött av galia, honungsmelon eller cantaloupe
Saft av en halv citron
3 äggvitor
3 msk akaciahonung
Korn av en halv vaniljstång
Mosa melonköttet tillsammans med citronsaften (ev i en liten mixer). Äggvitorna vispas till hårt skum med akaciahonung och vaniljkorn och blandas sedan med det mosade melonköttet. Frys den färdiga sorbeten i en glassmaskin tills den är halvt fryst. Lägg därefter glassen i pinnglassformarna och frys tills den är helt fast. Alternativt kan sorbeten sättas in direkt i frysen i formarna och frysas från flytande form.
Melonsallad med kräftstjärtar! (4 port)
2 dl tärnad honungsmelon
1½ dl turkisk yoghurt 10%
skal av ½ lime
1 msk honung
salt och peppar
150 g kräftstjärtar
Garnering:
mâchesallad, lime och bröd
1. Blanda melon, yoghurt, lime och honung. Smaka av med salt och peppar och fördela i portionsglas.
2. Lägg på avrunna kräftstjärtar och garnera med sallad, limeskivor och brödstavar.
Tid ca 10 min
Röd melonsoppa
600 g vattenmelonkött utan kärnor
1 röd chili
Saft av 1 lime
2 tsk råsocker
2 krm salt
½ dl vatten
4 tunna skivor lufttorkad skinka
4 filoncini eller grissini
Servera med olivolja och gräslök
Grovhacka chili och mixa med melonkött, lime, socker, salt o vatten
Smaka av o tillsätt ev mer socker och salt
Vira skinka runt brödstavarna
Fördela soppan i skålar, ringla över lite olivolja och hackad gräslök
Servera med brödstavarna.
Melon- och granatäpplesallad
1 honungsmelon
1 galiamelon
1 granatäpple
2-3 dl ruccola eller mâchesallad
½ strimlad röd chili
3 msk olivolja
ev. salt o peppar
garnera m kryddgrönt
Dela, kärna ur och skär melonerna i mindre bitar.
Plocka ur kärnorna ur granatäpplet
Ansa och skölj salladen
Kärna ur och strimla chilin
Blanda samman allt häll oljan över och smaka ev av
Garnera med kryddgrönt
Vattenmelon och jordgubbssallad med feta och oliver
1 l jordgubbar, halverade eller kvartade
ungefär lika mkt tärnad vattenmelon
1-2 dl svarta oliver
100 g fetaost i tärningar
ev några myntakvistar
flingsalt, svpeppar och olivolja
Blanda alltsammans
Smoothie med jordgubbar och melon
4 dl (Ca 200 g) färska jordgubbar
200 g vattenmelon
2 dl vaniljyoghurt
½ citron, saften av
1 tsk vaniljsocker
Ev myntakvistar
Rensa och mixa jordgubbar och vattenmelon slätt
Tillsätt vaniljyoghurt, citronsaft och vaniljsocker, mixa tills allt är blandat
Häll upp i glas och servera genast, dekorara ev med mynta
Prova också honungsmelon i klyftor som ni lindar parmaskinka runt som förrätt, så gott i all enkelhet.
Som drinktilltugg kan man ha melonen i tärningar med en minirulle av skinkan på en tandpetare i.
Till dessert kan man tärna melonkött och blanda med andra frukter eller bär. Servera som det är eller med grädde/glass.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
5 |
6 | ||||
7 |
8 |
9 |
10 | 11 |
12 | 13 | |||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
|||
28 | 29 | 30 |
|||||||
|