Matsedeln

Direktlänk till inlägg 6 april 2014

Lördagskvällen

Av Neta - 6 april 2014 19:17

Hade besök av ett par från dansgänget, tillika gamla grannarna från stan, vi flyttade hit och dom senare till Lövstalöt så vi ses lite då och då.

Bosse o jag är dessutom konfirmationskamrater men det upptäckte vi för kanske 30 år sedan. Han hade ju samma konfirmationskort som jag och när jag gick igenom mina små kort "Minne från konfirmationen" så visst hade jag ett från honom. Här hade vi umgåtts o dansat i flera år och inte alls tänkt på det   

Annika kom in i bilden på 80-talet nån gång som fröken Rask från Haparanda, men blev snart fru Sjöberg. Dom har tre barn också födda -91, -92, och -95 så vi hade småbarn samtidigt ett tag.


Vi gjorde några krustader o lite annat tandpetarplock isf förrätt till drinken före maten som blev en Netadricka.

Till varmrätt detta som ni haft här i bloggen innan.


Asiatisk fisksoppa

 

 

4 portioner

 

300 g laxfilé

300 g torskfilé

2 vitlöksklyfta

4 potatisar

2 morot

2 tsk färsk hackad ingefära

4 krm sambal oelek

2 msk rapsolja

2 msk kycklingfond eller 2 tärningar thaibuljong, kyckling

2 brk á 400 g kokosmjölk

8 salladslökar

½ röd paprika, tärnad

100 g sockerärtor, delade på hälften eller på tre

asiatisk fisksås

koriander (kan uteslutas)

 

Skär fisken i stora tärningar.

Skala och hacka vitlöken. Skala och klyfta potatisen. Skala och skiva moroten.

Fräs vitlök, potatis, morot, ingefära och sambal oelek i en gryta med olja, 3 minuter.

Tillsätt fond och kokosmjölk. Koka upp och sjud soppan i 10 minuter. Tillsätt skivad salladslök och tärnad paprika, koka upp och vänd försiktigt ner fisktärningarna och sockerärtorna.

Lägg på ett lock och ta bort grytan från plattan och låt den stå vid sidan om, ca 5 minuter. Smaka av med fisksås. Garnera med koriander.

 

Elle hade bakat surdeg till soppan som vi serverade med hemgjord rödlöksost

200 g färskost naturell

1 hackad rödlök

1 krm grovmalen sv.peppar

1/4-½ tsk salt

 

rörs ihop

 

 

Detta blev desserten som intogs till fikat men med egengjord passionscurd och utan fågelbo. (Tryck på bilden)

 

Passionscurd

 

25 g smör

100 g socker

1 citron, saften av

2 passionsfrukter

1 ägg

1 äggula

 

Rör köttet och kärnorna från frukterna genom en finmaskig sil, så ni får med juicen bara

Smält smör, socker, citronsaft och passionsjuicen i en kastrull

Vispa hop ägg och äggula och häll det i smörblandningen

Vispa kraftigt under sjudning tills det tjocknar

Häll genast upp den så den inte blir för varm i botten

Ska ni ha den på en kaka så lös upp ½ gelatinblad, som legat i blöt i 10 min, i den varma curden. Då blir den blank o fin.

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards