Matsedeln

Direktlänk till inlägg 23 mars 2014

V 13

Av Neta - 23 mars 2014 17:56

  

Veckans sallad:

 

Gemsallad eller hjärtsallad är en frisk o fräsch salldssort, använd den som isbergssallad, gärna med lite rå rödlök i, också tomater, gurka och paprika. Varför inte skära ner några färska jordgubbar eller lite melon också? Skär grönsakerna ganska fint men inte hackat.

Dressing på 2 delar olivolja och en del vinäger eller balsamico, lite salt, sv.peppar och nån tsk salladskrydda.

 

  

Måndag:

 

Ostjärpar

 

 

500 g blandfärs
1 liten riven gul lök
1 ägg
1 dl vatten
½ dl ströbröd
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl fint klippt persilja
160 g färskost gärna med smak

 

Lägg ströbröd, vatten, salt och peppar i en skål och låt svälla i 10 min.
Tillsätt lök, ägg, köttfärs och persilja och forma färsen till spolformade järpar med händerna. Det är lättare om man blöter händerna i vatten.
Gör ett avlångt hål i järpen och lägg i lite ost i varje järpe, tryck ihop färsen runtom järpen så att osten är ordentligt inbakad.
Stek dem i en stekpanna på svag/medelvärme som vanliga köttbullar/järpar. Vänd dem då och då så att de behåller formen.
Servera med hemlagat potatismos eller gör god gräddsås av skyn och servera med kokt potatis.

  

Tisd:

 

Våfflor så klart, lite matiga blir dom med salta tillbehör.

 

Äggvåfflor

4 port

 

 4 dl mjöl

½ tsk salt

1 tsk bakpulver

5 dl mjölk

2 ägg

100 gr smält smör

 

Blanda alla torra ingredienser

Vispa i hälften av mjölken till en slät smet

Tillsätt resten av mjölken, äggen och till sist smöret

Vispa igen

Grädda.

 

Tacofärs, majs, tomater, lite tacosås i gr.fil

Rödlök, rom, räkor och gr.fil

Purjo, skinka, anans och gr.fil

Salladslök, grillad kyckling, tomat och gr.fil, det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.

Avsluta med en eller två om du orkar med sylt och vispgrädde

 

Onsd:

 

Ugnslax med potatis och pricksås, enklast är godast. Jag har en citronpeppar med dill i, strör den och salt över laxen och kör den ca 15 min i ugnen, skinnsidan ner och 200 gr eller om den är skinnfri 3 min på båda sidorna i stekpannan.

Pricksås: 2 dl gräddfil, 1 msk majonnäs, 80 g stenbitsrom och lite peppar.

 

Torsd:

 

Mangoldsoppa, ta med både stjälkar och blad, följ i övrigt receptet på spenatsoppa. Servera med ägghalvor i soppan eller porscherade ägg. Ost & skinkmacka är gott till.

 

1-2 msk smör

3 msk mjöl

1 l vattnet + 2 buljongtärningar

500 gr mangold

½ dl mjölk

salt, peppar o ev. muskot

2 hårdkokta ägg

 

Fräs mangolden i smöret och rör ner mjölet

Späd med vatten och tillsätt buljongtärningarna

Koka upp

Sjud på svag värme i 3 min

Häll i mjölken och koka ytterligare några minuter

Rör då och då, smaka av

Servera med äggklyftor i tallriken

 

Kesokaka

 

500 gr keso (stor burk)

4-5 ägg

2.5 dl mjölk

2.5 msk socker

1 ¼ dl mald mandel (kan uteslutas)

 

Sätt ugnen på 225 gr

Vispa upp äggen med sockret

Tillsätt mjölk o keso under omrörning

Rör sist i mandeln

Grädda 25 min

 

Fred:

 

Bakad potatis med tillbehör. Baka en potatis ca 7 min i micron, 2 st ca 14 min osv. Kryssa dom och kläm upp innanmätet, lägg på en klick smör och:

1 dl skalade räkor

2 msk finhackad dill

1 msk finhackad rödlök

3 msk röd stenbitsrom

1 dl fraiche

Sv.peppar

 

Grovhacka räkorna, blanda med det andra och smaka av.

 

100 g rökt renstek

½ finhackad saltgurka

1-1½ msk finriven pepparrot

1 dl fraiche

Sv.peppar

 

Rör pepparroten i fraichen

Skär köttet i små bitar

Blanda i med gurkan och smaka av.

 

1 avokado, mogen

1 vitlöksklyfta, pressad

1 msk olivolja

1 msk pressad lime

5 msk finhackad persilja

Salt &sv.peppar

 

Mosa avokado med vitlök, olja och lime

Rör i persiljan och smaka av.

  

Lörd:

Netas kycklinggryta med mango



400 g kycklingfilé
2 gula lökar
1 msk smör
4 dl vatten
1 dl grädde
1 kycklingbuljongtärning
1 tsk japansk soja
1 röd paprika
1-2 vitlöksklyftor

½ pkt fryst tärnad mango, eller 1 färsk tärnad
1-2 msk Sweet Mangosås
Svartpeppar
3 msk mörk maizenaredning

 

Strimla kycklingfilén.
Hacka löken.
Kärna ur, strimla och skär ner paprikan i mindre bitar.
Skala och pressa vitlöken.
Fräs kyckling och lök i smöret tills löken blir mjuk och genomskinlig.
Tillsätt vatten, buljongtärning, grädde, soja, paprika, mango och vitlök.
Puttra 10 min under lock.
Tillsätt redningen och låt det småkoka 1 minut.
Smaka av med peppar och mangosås.
Servera med ris och sallad.

   

Sönd:

Om det är fint väder grillar vi skinksteken i skivor, marinerar i Caj P och äter med ugnsrostad potatis och grillade grönsaker. Squash, lök, rättika och timjan, salt & svpeppar på oljad folie direkt på grillen i paket.

Annars i lergrytan ingniden med salt & peppar, med lök, potatis och morötter ca 2-2.5 timmar i 200 gr.

Såsen gör vi på sky och grädde.

Glöm inte lägga i blöt grytan i minst 15 min före.

  

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards