Direktlänk till inlägg 25 mars 2013
Dagens våffla. Åt en med drottningsylt och sprutgrädde sen också. E hade köpt en sån flaskgrädde man vänder upp o ner på, men inte vet jag om det var grädde, föredrar nog den självvispade.
Resten av veckan är planerad så här.
Tisd:
Pasta med köttfärssås
Onsd:
Fisksoppa med aioli, gör nåt bara på det jag hittar i frysen. Blir förmodligen ett torskblock som jag tinar helt. Morötter, potatis, fänkål, buljong och en näve sockerärtor + massor av dill.
Torsd:
Kycklingspett med tzatziki.
Fred:
Har vi folk här då blir det 3-rätters.
Sparrispannacotta med skaldjur
För 6
1 schalottenlök
1 msk smör
2½ gelatinblad
100 g grön sparris, om fryst ska den vara helt tinad
4 dl vispgrädde
salt & peppar
Skaldjurstopping:
150 g skalade räkor (500 g oskalat)
100 g kräftstjärtar
1 msk rapsolja
2 msk press citron
2 msk hackad dill
peppar
Servera med smördegsstänger med ost.
Skala och finhacka löken, fräs den mjuk i smöret
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 min
Hacka sparrisen och lägg ner den till löken i grytan
Tillsätt grädden och koka upp
Ta bort grytan från värmen och mixa allt slätt
Ta upp gelatinet och låt det smälta i den varma grädden
Smaka av och häll upp i portionsglas
Låt stå kallt minst 4 timmar men helst över natten för att stelna
Blanda räkor, kräftstjärtar, olja, citronpress och dill, smaka av med peppar
Låt det stå och dra ca 1 timme i kylen
Toppa pannacottan med skaldjuren.
Smördegsstänger:
Sätt ugnen på 225 gr
Pensla tinade smördegsplattor med ägg på båda sidor
Fördela riven prästost o sesamfrö på en skärbräda och lägg smördegen på det
Strö över ost och sesamfrö på ovansidan, tryck till det lite (fara över med kaveln kanske)
Skär 2 cm breda remsor, dra ut till ca dubbel längd och vrid till spiraler, grädda 10 min
6 pers
6 portionsbitar laxfilé ca 150 gr/st
300 ge philadelphiaost, light går bra
½ finhack. rödlök
3 msk hackade soltorkade tomater
3 msk kapris
2 hackade sardellfiléer (går lika bra med ansjovis)
1 msk tomatpuré
3 msk färsk hackad basilika
nymalen sv.peppar och ev. lite salt
Sätt ugnen på 225 gr.
Skär en lång skåra på längden i varje fiskbit.
Blanda till fyllningen, fördela den rikligt i varje skåra.
Lägg laxbitarna på en smord plåt och baka dem i 8 – 10 min.
Servera med rostade potatisskivor av bakpotatis, och sallad.
Till dessert tror jag att jag antingen gör en glassbomb eller portionsglas med vaniljglass jag har mörka chokladbitar i som jag varvar med
Ananassorbet av burkananas
6 msk socker
5 msk vatten
1/2 msk pressad citron
1 äggvita
1 burk ananas, ca 400 g, krossad eller i bitar
Blanda socker, vatten och citronsaft i en liten kastrull.
Låt det koka på svag värme 3-4 min till "simmig" koncistens.
Låt lagen kallna.
Vispa äggvitan till hårt skum.
Häll ananasen med sin juice i en matberedare eller mixer.
Häll i sockerlagen och blanda.
Häll blandningen i skålen med äggvitan och blanda försiktigt.
Låt fruktmassan stå i frysen 5-6 timmar.
Ta ut skålen och vispa om med en gaffel ett par gånger innan massan frusit helt.
Ska serveras direkt eller stå över natten.
Ta då ut den och låt den stå i 20 min. i kylen innan servering.
Lörd och Sönd:
Då blir det väl traditionell påskmat. Sill, ägghalvor, kyckling, räkor, gravlax. Jansson, köttbullar & prinskorv med omelett Ost o kex, frukt m.m
Vi äter väl kanske inte allt båda dagarna utan varierar lite. Skriver mer om det efteråt.
Månd far vi bort, lunchar ute och middag på en dagskryss.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 | 5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 | |||
11 |
12 |
13 | 14 |
15 | 16 |
17 |
|||
18 | 19 |
20 |
21 |
22 | 23 |
24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |
|||
|