Matsedeln

Direktlänk till inlägg 22 mars 2013

Påsk!

Av Neta - 22 mars 2013 16:52

  Jaha då var det dags att tänka på påskens mat igen då. Jag gillar påsken för då brukar det ju faktiskt vara vår men i år blir det nog inte så.



    Får nog skippa lilla blomsterkorgen utomhus med penséer och påskliljor m.m i år och nöja mig med påskriset på utbyggnaden av altanen.Har det inte alltid i ampel men förra året hade jag både det och en liten björk med vippor. Men då var det ju snöfritt dom här bilderna är tagna 24 mars.


Maten då, ja vi har ju inga småbarn längre och sonen med familj kommer bara och påskfikar, ja det är inte så bara det men han jobbar hela påsken och jag misstänker att svärdottern har lite att göra också eftersom hon öppnar ny salong. Så vi kan ta det precis som vi vill. Annandagen åker vi båt så då tar man väl på sin höjd lite rester om man är hungrig då man kommer hem, eller kanske bara lite ost & kex.


Det här med äggmålning har jag försökt rationalisera bort, det går ibland men ibland vill dom ha ett frukostägg och då målas dom för att sen ätas direkt.    Det händer att vi kokar dom med rödlöksskal också.


Själv föredrar jag bara en dekorerad ägghalva, tycker ägg är så mättsamt så jag vill inte ha mer ägg än så. Men med lite citronmajjo, en klick rom och ett par räkor på så är det mitt påskägg.

I övrigt är väl gravlax något jag gärna vill ha, sill förstås. Gör en sill jag fick hos en kompis för ett par år sen där man rör ner 1 brk avrunnen matjesill i 1½ dl gräddfil och ½ tsk mald koriander.  Blir såååå god, sen köper jag senapssill och ibland skärgårdssill. Går inte så mkt av den varan, mest jag och L som äter.

Jag vill gärna ha lite skaldjur också, en skål med räkor och kanske lite kräftstjärtar.

Stenbitsrom, rödlök och gräddfil måste finnas nån gång under påsken iaf. Sånt kan man ju om inte annat ta som lite vickning.

Så champinjonhattar vi fyller med färskost med paprika & lök eller tacosmak, penslar med lite grillolja och ställer i ugnen är supergott, det vill jag ha. Fick dom grillade hos en kompis för ett par år sen och det är inte mkt som slår det.

Sparris och rädisor hör påsken till. I år ska jag en av dagarna göra den här.


Sparrispannacotta med skaldjur

 

 

För 6

 

1 schalottenlök

1 msk smör

2½ gelatinblad

100 g grön sparris, om fryst ska den vara helt tinad

4 dl vispgrädde

salt & peppar

 

Skaldjurstopping:

150 g skalade räkor (500 g oskalat)

100 g kräftstjärtar

1 msk rapsolja

2 msk press citron

2 msk hackad dill

peppar

 

Servera med smördegsstänger med ost.

 

Skala och finhacka löken, fräs den mjuk i smöret

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 min

Hacka sparrisen och lägg ner den till löken i grytan

Tillsätt grädden och koka upp

Ta bort grytan från värmen och mixa allt slätt

Ta upp gelatinet och låt det smälta i den varma grädden

Smaka av och häll upp i portionsglas

Låt stå kallt minst 4 timmar men helst över natten för att stelna

 

Blanda räkor, kräftstjärtar, olja, citronpress och dill, smaka av med peppar

Låt det stå och dra ca 1 timme i kylen

Toppa pannacottan med skaldjuren.

Smördegsstänger:

Sätt ugnen på 225 gr

Pensla tinade smördegsplattor med ägg på båda sidor

Fördela riven prästost o sesamfrö på en skärbräda och lägg smördegen på det

Strö över ost och sesamfrö på ovansidan, tryck till det lite (fara över med kaveln kanske)

Skär 2 cm breda remsor, dra ut till ca dubbel längd och vrid till spiraler, grädda 10 min

 


Men vi äter med all säkerhet sparris som den är nån dag också, med citronsmör.

Röror är gott men det kanske vi skippar i år. Gör nnars en med lax, äpple, gräs & rödlök och dijon i gräddfil. Eller en vanlig Gubbröra.


Varma rätter blir väl en Jansson, kanske köttbullar och prinskorv om tjerna vill ha det. Isf blir det väl en omelett med stuvning också. Har en kalvstek också om vi ledsnar på påskmat. Köpte faktiskt även en färdigkokt skinka i år, vet inte ens om vi tar den till påskamten men dom sålde på Coop (denna vecka) för 24.90 så om inte annat gör jag pålägg av den. Då skär jag bort fettet, torkar till den i ugnen en kvart, låter den kallna och skivar sen. Håller sig ju iaf 3 månader i frysen.

Ja sen blir det väl att man har lite ostar och kex.

Ska göra en påsktårta med glass och ananassorbet till påskfikat med sonens familj, rör glass med lite fruktbitar och varvar med sorbet.


Ananassorbet

 

 

300 g socker
1 ananas (stor mogen, ca1 ½ kg)
1 msk amaretto, italiensk mandellikör
Saften av 1 citron

 

Dagen innan kokar man ihop 200 g socker med 2 dl vatten i en kastrull och låter sockerlagen svalna.

Skala och rensa ananasen

Skiva och låt ananasskivorna dra i sockerlagen över natten
Dela i mindre bitar

Blanda med resten av sockret , amaretton och citronsaft och purea med mixer.
Fyll ananasmassan i en form och ställ i frysen i minst 4 timmar.

Ta ut formen då och då och rör runt med en gaffel, så sorbeten blir lätt och luftig.

 


Har ett recept med burkananas också, få se vilket jag gör. Är lite konfunderad över att det inte är äggvita i ovanstående recept, har alltid gjort sorbet med det innan.


Ananassorbet av burkananas

 

 

6 msk socker
5 msk vatten
1/2 msk pressad citron
1 äggvita
1 burk ananas, ca 400 g, krossad eller i bitar

 

Blanda socker, vatten och citronsaft i en liten kastrull.

Låt det koka på svag värme 3-4 min till "simmig" koncistens.

Låt lagen kallna.
Vispa äggvitan till hårt skum.
Häll ananasen med sin juice i en matberedare eller mixer.

Häll i sockerlagen och blanda.
Häll blandningen i skålen med äggvitan och blanda försiktigt.
Låt fruktmassan stå i frysen 5-6 timmar.

Ta ut skålen och vispa om med en gaffel ett par gånger innan massan frusit helt.
Ska serveras direkt eller stå över natten.

Ta då ut den och låt den stå i 20 min. i kylen innan servering.

 


Lite färgglada kakor lär vi väl göra kanske. Mest för barnbarnens skull mördegskakor i äggform brukar Elle göra som hon "målar" med kristyr i 2-3 färger. Sen kanske vi klickar ut dom här med lite färgglada smarties i isf choklad.


Choklad eller smartieskakor

 

 

ca 40 st


sätt ugnen på 175 gr

1 chokladkaka eller en påse minismarties

150 g smör

1 dl socker

2 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


* Hacka chokladen

* Rör smör ihop med sockret.

* Tillsätt äggen

* Blanda vetemjöl med bakpulvret och rör ner i smeten.

* Släng i choklad/smarties.

* Klicka ut små klickar på bakplåtspapper och skjuts in i ugnen!!!

*Gräddda ca 8 min

*Låt kallna på galler.


Brukar baka en bulltupp också men vi får väl se vad vi orkar.


Vi blir ju själva i påsk vad vi vet nu, ska iofs lyssna om Mi o Ma har tid att komma hit men kommer deras dotter hem har dom nog fullt upp med sin familjepåsk. Å jag tänker inte bjuda hit nån släkt för vi bor ju så himla långt bort.    Vi kan ju inte åka dit heller som vi brukar då jag inte klarar deras trappor längre.


Ja vi får se när vi väl står där kanske det blir helt andra saker vi äter men så här är det planerat iaf.   Det är ju många dagar.


Nu vill vi ha sol och värme och det verkar ju som det ska hända saker under senare delen av påskhelgen iaf.  


  Glad påsk!

 

 


 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29 30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards