Matsedeln

Alla inlägg under februari 2013

Av Neta - 4 februari 2013 12:22

Morotssoppa med spiskumminkikärter

 

 

1 gul lök

4 klyftor vitlök, hackade

1/2 tsk malen koriander

1 tsk malen spiskummin

olivolja till stekning

900 g morötter, sköljda

2 tärningar grönsaksbuljong

1 liter kokande vatten

salt, nymalen svartpeppar

citronsaft

 

Topping:

1 burk kikärter

1 msk olivolja

1/4 tsk malen spiskummin

1 nypa chiliflakes

salt

 

1 dl matyoghurt

persilja, grovhackad

pitabröd, värmda

 

Riv löken grovt i matberedare och fräs med vitlök, koriander och spiskummin i en stor kastrull tills löken är mjuk men inte tagit färg.

Riv även morötterna grovt och tillsätt i kastrullen tillsammans med buljongtärningar och kokande vatten.

Låt koka tills morötterna är mjuka, cirka tio minuter, mixa sedan slätt, späd vid behov, och smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Skölj kikärterna och torka torra med hushållspapper,

Fräs i het panna med olivolja, spiskummin och chiliflakes tills de är heta och fått färg.

Smaka av med salt.

Servera soppan med kikärter, en klick yoghurt, persilja och pitabröd.

 


Av Neta - 3 februari 2013 18:16

Kycklinggrytan igår blev helt ok, vi la dock till röd och vitlök, och sen konstaterade vi att man ska kanske ha lite mer vätska så nästa gång tar vi med ananasspadet också, och då behöver man kanske reda av, igår behövdes det inte. Vi ökade också koktiden så paprikan blev mjukare.

Nytt recept på den alltså enligt nedan.


Kinesisk kyckling på Eriks och Netas vis   


1 pkt champinjoner, färska, 200 g
1 burk bambuskott, 200 g
500 g kycklingfiléer

1 halverad och skivad rödlök

2 tunt skivade vitlöksklyftor

1 st hönsbuljongtärning
2 msk mango chutney sweet
2 tsk sweet chili sås
2, 5 dl drickfärdig apelsinjuice
100 g ananas i bitar + 1,5 dl spad
100 g cashewnötter
1 st paprika, röd, i bitar
1 st paprika, grön, i bitar
1 msk ketchup
1 krm salt
1 krm cayennepeppar
2.5 msk Maizena


Ris
Soja

 

 

1. Koka riset enligt förpackningen.

2. Skiva champinjonerna.

3. Smörstek champinjoner och bambuskott 5 minuter, ta det ur pannan och lägg åt sidan.

4. Skär kycklingen i bitar och stek den med rödlök och vitlök tills den känns klar.

5. Tillsätt spad, juice och buljongtärningen.

6. Låt koka 5 minuter.

7. Tillsätt alla övriga ingredienser.

8. Koka 5 min till

9. Red av med lite maizenan.

 

Ananaspajen gjorde jag på turkisk yoghurt och den blev jättegod precis som den var, behövdes ingen glass.

  Idag har vi varit ute i solen, fikat och ätit korv, så ikväll blir det något lättare än det som var planerat


  Räkor, mango, sparris och sugarsnaps ska få sällskap av strimlat hårdkokt ägg, isbergssallad, paprika och tomater. En liten röra på citronmajjo och gräddfil ev med lite sweet mango i och så antingen krutonger eller en baugett till det. Törs nog hoppas på ett glas vitt också.   

Av Neta - 2 februari 2013 13:42

Jag har fått några frågor angående dagens kycklinggryta, om det ska vara koncentrerad juice eller inte.

Receptet är ju musikern (från Vikingarna) Erik Lihms från "Halv 8", så jag frågade honom på fecebook. Han trodde inte det spelade någon roll vilket men jag skulle nog hålla en femöring för koncentrerad, vattenmängden stämmer på det också. Tar man utspädd kan man ju ta 2.5 dl och strunta i vattnet tycker jag.

Ska även göra denna till TVn ikväll och ska prova med turkisk yoghurt.


Ananaspaj

 

 

Pajdeg:

150g smör,

3 dl vetemjöl,

1 dl socker,

1 tsk bakpulver,

 

Sätt ugnen på 175 gr

Blanda ingredienserna och kör det i matberedaren.

Tryck ut i form. INTE förgrädda!

 

 Fyllning:

1 burk cremefraice eller turkyoghurt 10%

1 ägg,

2 tsk vaniljsocker,

½ dl socker.

En liten burk ananas=häll av lagen,

blanda och häll i pajskalet.

Grädda i 30 min.

Servera med glass.

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards