Matsedeln

Direktlänk till inlägg 25 februari 2013

Åter till ordningen

Av Neta - 25 februari 2013 00:14

Ja det var ju lite sportlov förra veckan och vi tog lite minisemester, åkte 2 kryssningar på raken men på olika båtar.

Det blev mkt fisk & skaldjur för mig, Birkabåtens fiskgryta har jag faktiskt försökt mig på själv med rätt bra resultat.

Den har en bas med grädde och fiskfond, tror jag tog hälften var 2.5 dl = 1 port. Sen är det 1 potatis, 1 morot, 50 g fänkål, 5 sockerärtor och dill/port. Både lax och vitfisk samt räkor och kräftstjärtar, ca 150 g totalt/port. Toppas med en mussla i sitt skal, just den hoppar jag, äter den gärna "ute" men köper inte själv. Servera med rostat vitlöksbröd.


  På Cinderella åt jag en grillad hälleflundra med potatis och skirat smör på en bädd av goa vegetaler.


  På hemvägen i onsdags fick pizzerian en påhälsning (vem orkar ens tänka på matlagning då?) Pizzan heter kul nog "Vikingbåt" och är välfylld med kebab, rödlök, feferoni, sallad och tomater förutom vanligt "pizzakladd" Vi köpte 2 och tänkte oss ½ i var men var ingen som orkade ens det, kanske säger något om storleken.   

I torsdags blev det ugnsfalu på rotsaksbädd, i fredags crepes med kycklingstuvning, igår hamburgare och lite mys på kvällen till mellon med grönsaksdip och smördegsinbakad brieost med hjortronsylt.


  Idag slängde jag hop en omelett till lunch åt L o mig med rödlök, sockerärtor, cocktailtomater och det sista av hamburgerosten ungarna köpte till partyt förra helgen. Ikväll gjorde jag ugnstorsk åt L o mig, åts också med tomater (som var med i ugnen) och sockerärtor, press potatis och en klick egengjord tortilladip från igår. (gräddfil, hackad lök och paprikapulver, s & p förstås.)


V 9

 


Har bestämt mig för att laga så pass mkt mat på kvällarna så det räcker till lunch också de gånger det går, och kommer därför bara lägga ut middagarna i fortsättningen.


Månd:


Ostsåsgratinerad blomkål med kasslerstrimlor som steks och serveras till,  potatis.


Tisd:


Pasta med köttbullar


Onsd:


Korv stroganoff m ris. Fräs lök med strimlad korv, tillsätt 2 msk tomatpuré och 3 dl mjölk och koka hop, krydda och red av om det behövs.


Torsd:


Grönsakssoppa med kyckling

 

 

300 g kycklingfilé

salt, peppar

2 msk smör eller margarin

12 dl vatten

2 kycklingbuljongtärning

2 msk sweet chilisås

2 tsk riven färsk ingefära

200 g rotselleri

200 g morot

200 g palsternacka

20 cm purjolök

100 g sockerärter

persilja

 

Skala och strimla rotselleri, morot och palsternacka.

Ansa och strimla purjolöken.

Strimla kycklingen..

Stek kycklingen på hög värme i en stekpanna med smör.

Salta och peppra

Koka upp vatten, buljongtärning, sweet chilisås och ingefära.

Lägg alltsammans i buljongen och koka i 10 minuter.

Strimla sockerärterna och lägg i tillsammans med kycklingen.

Toppa med persilja.

 

 

Fred:


Räkfrossa med vitlöksbröd och plockgrönsaker


Lörd:


Laxpytt med örtklick

 

 

8 potatisar

2 morot

1 gul lök

2 msk smör eller margarin

1 fänkål

20 sockerärter

500 g laxfilé

salt, peppar

 

2 dl crème fraiche

4 msk hackad dill och persilja

salt, peppar

 

Skala och tärna potatis och morot.

Hacka löken.

Fräs alltsammans i en stekpanna med smör tills de börjar mjukna.

Blanda i strimlad fänkål och stek ett par minuter.

Strö över strimlade sockerärter.

Tärna laxen och stek i en stekpanna smör.

Salta och peppra och blanda i potatispytten.

Blanda crème fraiche, örter, salt och peppar och servera till pytten.

 

Sönd:


Potatisgratäng med köttfärs i. Stek köttfärsen med kryddor och lite tomatpuré, lägg i tillsammans med lök och ost i mitten av gratängen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards