Matsedeln

Direktlänk till inlägg 28 augusti 2016

V 35

Av Neta - 28 augusti 2016 01:11

Välkomna tillbaka efter sommaruppehållet. Lite trist att det går mot höst. Själv är jag mitt uppe i en köksrenovering så matlagning är en utmaning nu.


Nytt för hösten blir Veckans frukt och ett frukosttips. Annars kör vi på som vanligt, men kanske märker man av lite att jag p.g.a min diabetes 2 nu äter lite annorlunda! Jag ändrar annars efter det som är bäst för mig. Inget som märks i bloggen då kanske.


  

Veckans frukt:

 

Nektarin

 

Nektarin är en form av persika men med glatt skal. Nektarinen har oftast en djupare smak än persika och finns precis som persika med både vitt och rött fruktkött. Säsongen är precis som övriga stenfrukter.

 

Jag undrar om det är någon frukt här i landet som är mer efterlängtad än persikor och nektariner, när dom finns, saftiga och fina i butikerna är det sommar. Visst kan det finnas även vintertid men då är dom långt ifrån den kvalité som vi har sommartid. Då är nog konserverade persikor att föredra.

God som den är men också otillagad i sallader, grillad och i bakverk.

Kolhydrater: 8,6/100 gr

 

Veckans frukosttips:


Davosgröt med blåbär och mango

 

2 dl havregryn

4 dl naturell yoghurt

4 msk kokos

 

Servera med:

Mango i bitar

Blåbär

Kokoschips

 

På kvällen:

Rör ihop havregryn, yoghurt och kokos i en skål

Plasta in den och låt stå i kylen över natten

 

På morgonen:

Lägg upp gröten i skålar eller glas

Toppa med bären och kokoschips.

  

Veckans vego:

 

Tomat & Paprikaröra med ägg

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

3 paprikor

Smörolja till stekning

1 krm chiliflakes

1 tsk mald spiskummin

1 tsk mald koriander

1 tsk paprikapulver

1 brk kross tomater

1-1½ dl vatten

Salt & sv.peppar

4 ägg

Persilja

Bröd

 

Sätt ugnen på 200 gr

Skala och hacka lök och vitlök

Kärna ur och strimla paprikorna

Fräs det i ganska rikligt m fett i ugnssäker panna tillsammans med kryddorna under omrörning i 15 min

Rör ner tomatkross och vatten, koka 5 min

Smaka av

Gör 4 fördjupningar i såsen och knäck ett ägg i varje

Ställ in i ugnen och stek ca 10 min

Vitan ska stelna men gulan fortf vara rinnig

Strö över persilja och servera med bröd att doppa i såsen.

 

Äter man inte ägg kan man byta det mot ost eller tofu.

  

Veckans sallad:

 

Broccoli & Blomkålsallad


250 g broccoli

250 g blomkål

100 g inlagd paprika

ca 1 dl solrosfrön

1 msk olivolja

salt & sv.peppar

 

Strimla enbart det mjälla från stockarna men några buketter fint på en mandolin eller i matberedare

lägg i skål med paprikan grovt hackad

tillsätt olja och solrosfrö

smaka av.

  

Veckans bröd:

 

Kesobröd utan mjöl

 

 

Ca 15 bitar

 

500 g Keso

4 ägg

2 tsk bakpulver

1 msk fiberhusk

¾ tsk salt

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa upp äggen lite fluffiga.

Rör ner keson.

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dem i äggröran. Rör om ordentligt.

Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tunn.

Grädda brödet mitt i ugnen i 18–20 min.

Låt det svalna på plåten.

Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp med en sax.

Brödet går bra att frysa in.

      

Månd:

 

Lasange

 

  • 400 g köttfärs
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • Smör
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk oregano, basilika, timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 st buljongtärning
  • 9 st fiberlasagneplattor

Ostsås:

  • 3 msk vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 3 dl riven ost
  • 1⁄2 tsk salt

 

Sätt ugnen på 225°.

Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna.
Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano, peppar och buljongtärning.
Låt såsen koka ca 5 min.
Ostsås:
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning.
Låt såsen koka ca 3 min.
Rör ner 2 1/2 dl av osten och smaksätt med salt.
Varva köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form.
Avsluta med sås.
Strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

   

Tisd:

 

 TACOFISK

 

 

600 gr fiskfilé, tinad

1 tsk salt

smör till formen

2,5 dl grädde

0,5 – 1 dl tacosås medium eller hot

2 dl riven texmexost

 

Sätt ugnen på 225 gr. 

Salta och vik ihop fileérna om de är tunna.

Lägg dem i smord ugnsform.

Blanda grädde, tacosås och osten, häll det över fisken.

Stek fisken mitt i ugnen ca 25 min.

Servera med kokt potatis och sallad.

  

Onsd:

 

Falukorvsgratäng

 

 

500 g falukorv

1 squash

3 tomater

2 gula lökar

2 dl buljong, 1 tärning

100 g riven Västerbottensost

 

Potatismos:

1 kg mjölig potatis

2 dl mjölk

salt, peppar

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och tärna potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

Häll av vattnet och häll i mjölken, vispa moset fluffigt.

Spritsa eller klicka ut det runt kanten på en ugnsform.

Skär korven i centimetertjocka skivor.

Skiva squash, tomater och lök i 1/2 cm tjocka skivor.

Varva korv, squash, tomater och lök i mitten av formen.

Häll på buljongen och strö över osten.

Gratinera mitt i ugnen i ca 15 minuter.

  

Torsd:

Gul gazpacho

 

600 g gula tomater

150 g gurka

300 g gul paprika

2 dl apelsin och morotsjuice

1 msk vitvinsvinäger

Salt & peppar

 

Kärna ur tomaterna o dela i klyftor

Tärna gurka o paprika

Mixa och spä med juice o vinäger

Smaka av

  

Kesokaka

 

500 gr keso (stor burk)

4-5 ägg

2.5 dl mjölk

2.5 msk socker

1 ¼ dl mald mandel (kan uteslutas)

 

Sätt ugnen på 225 gr

Vispa upp äggen med sockret

Tillsätt mjölk o keso under omrörning

Rör sist i mandeln

Grädda 25 min

Servera med bär

  

Fred:

 

Skaldjursmys


Kräftor, räkor, lite rågkex och ost och alldeles säkert ett glas vitt.

Tips;

  Rågchips/kex tunna o fina

  

Lörd:

 

Dinkelpannkakor med ärtor och salladslök

 

3 dl dinkelsikt

1 tsk bakpulver

1 tsk birkarbonat

1 tsk socker ?

½ tsk salt

3½ dl fil

1 ägg

2 msk smör + smör till stekning

150 g sockerärtor, fint strimlade

4 salladslökar, strimlade

100 g rökt lax

Dill

Turkisk yoghurt

 

Rör ihop mjöl, bakpulver, birkarbonat, socker o salt

Vispa hop fil och ägg

Vispa sen ner mjölet i filen lite i taget

Smält 2 msk smör

Vispa ner det i smeten

Stek sedan små pannkakor eller plättar

Strö över ärtor och salladslök innan du vänder pannkakorna

Garnera med dill och servera med rökt lax och yoghurt.

   

Sönd:

Grillad kyckling med fattoush

1 stort pitabröd, gärna så kallat libabröd
1–2 tsk olivolja
1 tsk flingsalt

 

Dressing:
3 msk olivolja
3 msk rödvinsvinäger
1 msk vatten
1 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar

 

Fetakräm:
100 g fetaost
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt på burk

 

Sallad:
1 ask (250 g) cocktailtomater
1 gurka
1 rödlök
12-16 oliver
4 inlagda pfefferoni
4 myntakvistar, de plockade bladen
1 tsk sumac

 

Till servering:
4 grillade kycklingfiléer eller klubbor

 

Sätt ugnen på grill 225 grader.
Skär brödet i snibbar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Droppa över oljan, strö över flingsaltet och rosta i mitten av ugnen cirka 3 minuter, passa noga så att brödet inte blir bränt.
Låt svalna.
Vispa ihop ingredienserna till dressingen.
Mosa ihop fetaost och vitlök, blanda ihop med yoghurten.
Dela tomaterna.
Skär gurkan i små tärningar.
Skala och strimla rödlöken.
Blanda tomater, gurka, lök och oliver.
Vänd ner pitabröd.
Fördela salladen och fetakrämen på tallrikar.
Ringla över dressingen.
Toppa med pfefferoni, myntablad och sumac.
Servera med kycklingen.

 

Tips! Sumac finns att köpa i saluhallar och välsorterade livsmedelsbutiker.
Får du inte tag på sumac, krydda salladen med paprikapulver och citronpeppar.

  

Smulpaj med blåbär

 

500 g blåbär, färska eller frysta

½ dl rörsocker

2 msk potatismjöl

 

100 g smör, kallt och tärnat

1 dl rörsocker

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl eller mixade mandlar

 

Sätt ugnen på 225 gr

Lägg bären i en lätt smord ugnssäker form

Blanda socker och pot.mjöl

Sikta det över bären och vänd runt så det fördelas

Lägg smör, socker, havregryn, mjöl och mandelmjöl i en bunke eller matberedare

Finfördela till en grynig massa, för hand eller i matberedaren

Fördela smulet på bären

Grädda i mitten av ugnen 20-30 min

Servera med grädde smaksatt med vaniljpulver eller vaniljyoghurt

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards