Direktlänk till inlägg 28 augusti 2016
Välkomna tillbaka efter sommaruppehållet. Lite trist att det går mot höst. Själv är jag mitt uppe i en köksrenovering så matlagning är en utmaning nu.
Nytt för hösten blir Veckans frukt och ett frukosttips. Annars kör vi på som vanligt, men kanske märker man av lite att jag p.g.a min diabetes 2 nu äter lite annorlunda! Jag ändrar annars efter det som är bäst för mig. Inget som märks i bloggen då kanske.
Veckans frukt:
Nektarin
Nektarin är en form av persika men med glatt skal. Nektarinen har oftast en djupare smak än persika och finns precis som persika med både vitt och rött fruktkött. Säsongen är precis som övriga stenfrukter.
Jag undrar om det är någon frukt här i landet som är mer efterlängtad än persikor och nektariner, när dom finns, saftiga och fina i butikerna är det sommar. Visst kan det finnas även vintertid men då är dom långt ifrån den kvalité som vi har sommartid. Då är nog konserverade persikor att föredra.
God som den är men också otillagad i sallader, grillad och i bakverk.
Kolhydrater: 8,6/100 gr
Veckans frukosttips:
Davosgröt med blåbär och mango
2 dl havregryn
4 dl naturell yoghurt
4 msk kokos
Servera med:
Mango i bitar
Blåbär
Kokoschips
På kvällen:
Rör ihop havregryn, yoghurt och kokos i en skål
Plasta in den och låt stå i kylen över natten
På morgonen:
Lägg upp gröten i skålar eller glas
Toppa med bären och kokoschips.
Veckans vego:
Tomat & Paprikaröra med ägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 paprikor
Smörolja till stekning
1 krm chiliflakes
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk paprikapulver
1 brk kross tomater
1-1½ dl vatten
Salt & sv.peppar
4 ägg
Persilja
Bröd
Sätt ugnen på 200 gr
Skala och hacka lök och vitlök
Kärna ur och strimla paprikorna
Fräs det i ganska rikligt m fett i ugnssäker panna tillsammans med kryddorna under omrörning i 15 min
Rör ner tomatkross och vatten, koka 5 min
Smaka av
Gör 4 fördjupningar i såsen och knäck ett ägg i varje
Ställ in i ugnen och stek ca 10 min
Vitan ska stelna men gulan fortf vara rinnig
Strö över persilja och servera med bröd att doppa i såsen.
Äter man inte ägg kan man byta det mot ost eller tofu.
Veckans sallad:
Broccoli & Blomkålsallad
250 g broccoli
250 g blomkål
100 g inlagd paprika
ca 1 dl solrosfrön
1 msk olivolja
salt & sv.peppar
Strimla enbart det mjälla från stockarna men några buketter fint på en mandolin eller i matberedare
lägg i skål med paprikan grovt hackad
tillsätt olja och solrosfrö
smaka av.
Veckans bröd:
Kesobröd utan mjöl
Ca 15 bitar
500 g Keso
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
¾ tsk salt
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa upp äggen lite fluffiga.
Rör ner keson.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dem i äggröran. Rör om ordentligt.
Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tunn.
Grädda brödet mitt i ugnen i 18–20 min.
Låt det svalna på plåten.
Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp med en sax.
Brödet går bra att frysa in.
Månd:
Lasange
Sätt ugnen på 225°.
Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna.
Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano, peppar och buljongtärning.
Låt såsen koka ca 5 min.
Ostsås:
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning.
Låt såsen koka ca 3 min.
Rör ner 2 1/2 dl av osten och smaksätt med salt.
Varva köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form.
Avsluta med sås.
Strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Tisd:
TACOFISK
600 gr fiskfilé, tinad
1 tsk salt
smör till formen
2,5 dl grädde
0,5 – 1 dl tacosås medium eller hot
2 dl riven texmexost
Sätt ugnen på 225 gr.
Salta och vik ihop fileérna om de är tunna.
Lägg dem i smord ugnsform.
Blanda grädde, tacosås och osten, häll det över fisken.
Stek fisken mitt i ugnen ca 25 min.
Servera med kokt potatis och sallad.
Onsd:
Falukorvsgratäng
500 g falukorv
1 squash
3 tomater
2 gula lökar
2 dl buljong, 1 tärning
100 g riven Västerbottensost
Potatismos:
1 kg mjölig potatis
2 dl mjölk
salt, peppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och tärna potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och häll i mjölken, vispa moset fluffigt.
Spritsa eller klicka ut det runt kanten på en ugnsform.
Skär korven i centimetertjocka skivor.
Skiva squash, tomater och lök i 1/2 cm tjocka skivor.
Varva korv, squash, tomater och lök i mitten av formen.
Häll på buljongen och strö över osten.
Gratinera mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Torsd:
Gul gazpacho
600 g gula tomater
150 g gurka
300 g gul paprika
2 dl apelsin och morotsjuice
1 msk vitvinsvinäger
Salt & peppar
Kärna ur tomaterna o dela i klyftor
Tärna gurka o paprika
Mixa och spä med juice o vinäger
Smaka av
Kesokaka
500 gr keso (stor burk)
4-5 ägg
2.5 dl mjölk
2.5 msk socker
1 ¼ dl mald mandel (kan uteslutas)
Sätt ugnen på 225 gr
Vispa upp äggen med sockret
Tillsätt mjölk o keso under omrörning
Rör sist i mandeln
Grädda 25 min
Servera med bär
Fred:
Skaldjursmys
Kräftor, räkor, lite rågkex och ost och alldeles säkert ett glas vitt.
Tips;
Lörd:
Dinkelpannkakor med ärtor och salladslök
3 dl dinkelsikt
1 tsk bakpulver
1 tsk birkarbonat
1 tsk socker ?
½ tsk salt
3½ dl fil
1 ägg
2 msk smör + smör till stekning
150 g sockerärtor, fint strimlade
4 salladslökar, strimlade
100 g rökt lax
Dill
Turkisk yoghurt
Rör ihop mjöl, bakpulver, birkarbonat, socker o salt
Vispa hop fil och ägg
Vispa sen ner mjölet i filen lite i taget
Smält 2 msk smör
Vispa ner det i smeten
Stek sedan små pannkakor eller plättar
Strö över ärtor och salladslök innan du vänder pannkakorna
Garnera med dill och servera med rökt lax och yoghurt.
Sönd:
1 stort pitabröd, gärna så kallat libabröd
1–2 tsk olivolja
1 tsk flingsalt
Dressing:
3 msk olivolja
3 msk rödvinsvinäger
1 msk vatten
1 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
Fetakräm:
100 g fetaost
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt på burk
Sallad:
1 ask (250 g) cocktailtomater
1 gurka
1 rödlök
12-16 oliver
4 inlagda pfefferoni
4 myntakvistar, de plockade bladen
1 tsk sumac
Till servering:
4 grillade kycklingfiléer eller klubbor
Sätt ugnen på grill 225 grader.
Skär brödet i snibbar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Droppa över oljan, strö över flingsaltet och rosta i mitten av ugnen cirka 3 minuter, passa noga så att brödet inte blir bränt.
Låt svalna.
Vispa ihop ingredienserna till dressingen.
Mosa ihop fetaost och vitlök, blanda ihop med yoghurten.
Dela tomaterna.
Skär gurkan i små tärningar.
Skala och strimla rödlöken.
Blanda tomater, gurka, lök och oliver.
Vänd ner pitabröd.
Fördela salladen och fetakrämen på tallrikar.
Ringla över dressingen.
Toppa med pfefferoni, myntablad och sumac.
Servera med kycklingen.
Tips! Sumac finns att köpa i saluhallar och välsorterade livsmedelsbutiker.
Får du inte tag på sumac, krydda salladen med paprikapulver och citronpeppar.
Smulpaj med blåbär
500 g blåbär, färska eller frysta
½ dl rörsocker
2 msk potatismjöl
100 g smör, kallt och tärnat
1 dl rörsocker
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl eller mixade mandlar
Sätt ugnen på 225 gr
Lägg bären i en lätt smord ugnssäker form
Blanda socker och pot.mjöl
Sikta det över bären och vänd runt så det fördelas
Lägg smör, socker, havregryn, mjöl och mandelmjöl i en bunke eller matberedare
Finfördela till en grynig massa, för hand eller i matberedaren
Fördela smulet på bären
Grädda i mitten av ugnen 20-30 min
Servera med grädde smaksatt med vaniljpulver eller vaniljyoghurt
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 | 5 |
6 | 7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 | 12 |
13 | 14 |
|||
15 |
16 | 17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 | 27 |
28 | |||
29 |
30 | 31 |
|||||||
|