Matsedeln

Direktlänk till inlägg 12 juni 2016

V 24

Av Neta - 12 juni 2016 18:09

  

Veckans vego:

 

Sparrisgratäng med bulgur

 

250 g kokt bulgur

250 g riven smakrik ost

5 ägg

200 g grön sparris, nerskuren

1 röd paprika, finhackad

70 g babyspenat

100 g fetaost

30 g pinjenötter

 

Sätt ugnen på 200 gr

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form

Blanda bulguren med hälften av osten och 1 av äggen

Pressa ner den massan i botten på formen

Fördela sparris, paprika och spenat över

Vispa resten av äggen, blanda med resten av osten och fetaosten och häll över

Gratinera i ca 30 min, rosta pinjenötterna under tiden

Låt stå några minuter innan du tar upp och skär i bitar

Toppa med rostade pinjenötter.

  

Veckans sallad:

 

Sallad på avokado, sparris och jordgubbar med citrusdressing



12 gröna sparrisar
8 stjälkar salladslök
3 avokado
16 jordgubbar
4 nävar machesallad
1/2 citron, saften (ca 1/2 dl)
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt

 

Skölj alla grönsakerna.
Borsta jordgubbarna om det behövs.
Lägg salladen i en bunke.
Skiva sparrisen och löken så tunt som möjligt och strö över salladen. Halvera avokadon och gröp ur den ur skalet.
Pressa lite citronsaft över så att den inte mörknar.
Skär i bitar och lägg på salladen.
Klyfta jordgubbarna och lägg dem i salladen.
Blanda citronsaft, olivolja och salt och ringla över salladen.
Blanda om försiktigt och lägg upp.
Servera genast.

   

Veckans bröd:

 

INDISKT BRÖD I STEKPANNA

 

 

7 ½ dl vetemjöl

1 pkt torrjäst

2 tsk salt

1 litet ägg

2 ½ dl vatten

 

Häll upp vattnet i en skål och slå i ägget, vispa ihop det.

Tillsätt salt och mjöl, blandat med jästen.

Arbeta ihop degen och låt den jäsa 25 min under duk.

Knåda ytterligare lite, och kavla sedan ut till tallriksstora rundlar.

Värm stekpannan så att den blir varm men inte rykande het.

Smörj den lätt och grädda bröden på båda sidor tills den blir ”blåsig” och vitnar.

Stänk ev. lite vatten på bröden, så spricker de inte vid vikning.

          

 

Månd:

 

Fuskad kålpudding

 

400 g köttfärs
1 - 2 gula lökar
1 l strimlad vitkål
Smör till stekning
½-1 msk soja, godast med japansk
5 dl köttbuljong, tärning + vatten
Salt
Peppar

Ev sirap

 

Fräs köttfärsen med lök och vitkål i smöret i en panna som det finns lock till.
Tillsätt soja efter en stund.
När löken börjar bli genomskinlig tillsätts buljong.
Låt alltsammans puttra ihop under lock i 15 min, det ska vara lite blött och kålen mjuk när det är klart.
Smaka av med salt och peppar och ev sirap.
Servera med kokt potatis eller ris, lingonsylt och rivna morötter.

   

Tisd:

 

Stekt panerad fisk med stuvad mangold

 


Panerade fiskbitar

 

600 g tinad vit fiskfilé i bitar
1 dl mjöl
1-2 uppvispade ägg
2 dl panko
salt & citron eller limepeppar

citronskivor

 

Blanda kryddor och panko
Vänd fiskbitarna först i mjöl, sen i ägg och  sist i panko
Stek på medelvärme ca 2-3 min/sida, beroende på tjocklek

  

Stuvad mangold

 

100 g mangold, delad

1 hackad schalottenlök

1 pr vitlöksklyfta

2-3 dl vispgrädde

salt, sv.peppar, riven muskot

 

Fräs mangolden med lök o vitlök

häll på grädden och låt det puttra tills det tjocknar

Smaksätt

  

 Onsd:

Kan göras i foliepaket på grillen, ta då färska tomater och fraiche ist för grädde

 

Texmexfalu



400-500g falukorv
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ p tacokrydda (20g)
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås
1 matlagningsgrädde (2.5 dl)
2 paprikor
1 dl fryst majs

Strimla korven och skiva löken.
Bryn det. Hacka vitlöken och ha i den.
Tillsätt kryddan, tomaterna och tacosåsen.
Strimla paprikan och ha i den, majs och grädde.
Låt koka ihop och smaka ev av m salt och peppar.

Servera med ris eller pasta o sallad.

  

Torsd:

 

Gazpacho med vattenmelon

 

1 vattenmelon ca 1.3 kg

1 gul paprika

½ gurka

2 små färska lökar

1 vitlöksklyfta

1 burk hela tomater

6 dl tomatjuice

Ca ½ dl rödvinsvinäger

3 msk rapsolja

Salt & sv.peppar

¼ kruka färsk mynta

 

Skala, ansa och kärna ur melon och paprika

Dela alla gröns o melon i mindre bitar

Krossa vitlöken och ta bort skalet

Mixa grovt med tomater, juice, vinäger, oljan och ca 1 tsk salt

Smaka av

Lägg i myntan och mixa helt kort

Ställ i kylen minst 1 timme före servering och servera riktigt kall.

  

Smulpaj med blåbär

 

 

500 g blåbär, färska eller frysta

1 dl råsocker

2 msk potatismjöl

 

100 g smör, kallt och tärnat

1 dl råsocker

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl eller mixade mandlar

 

Sätt ugnen på 225 gr

Lägg bären i en lätt smord ugnssäker form

Blanda socker och pot.mjöl

Sikta det över bären och vänd runt så det fördelas

Lägg smör, socker, havregryn, mjöl och mandelmjöl i en bunke eller matberedare

Finfördela till en grynig massa, för hand eller i matberedaren

Fördela smulet på bären

Grädda i mitten av ugnen 20-30 min

Servera med grädde vispad med vaniljstångspulver

   

Fred:

 

Plockmat, lägg på en bricka ca 100 g av varje "sovel" för 2. Allt tillagat.

 

Rostbiff i rullar med balsamicosträng i

Grillade kycklingvingar

Räkor + citronmajonnäs

Ägg, varsitt

Olika ostar, ex Brie, Mozarella och Feta

Sparris

Tomater

Avocado

Rädisor

Grovt bröd

Servera med ett glas vin.

  

Lörd:

 

Kycklingspett med jordnötssås

 

 

4 portioner/st.

600 gram 

kycklingfileer

1 msk 

rapsolja

1 krm 

svartpeppar

1 tsk 

salt

Jordnötssås

1 dl 

jordnötter,rostad och saltad

4 st 

schalottenlök

2 st 

vitlöksklyftor

1 dl 

jordnötssmör

1 tsk 

sambal oelek

400 gram 

kokosmjölk

1 st 

lime

1 msk 

rapsolja

1 msk 

honung,flyttande

1 msk 

smör till stekning

600 gram 

ris jasmin

 

 

Koka riset enligt instruktionerna på paketet

Skala lök och vitlök och mixa ihop med jordnötterna.

Hetta upp stekpanna och häll i blandningen och fräsa med medelhög värme ca 2-3 min.

Blanda ner kokosmjölk och en msk limejuice och koka på låg värme i ca 10 min.

Smaka av med salt.peppar honung,jordnötssmör och mera limejuice vid behov.

 

Dela kycklingen i mindre bitar.Trä bitarna på spett.

Hetta upp smör och olja i en stekpanna och steka kycklingen medan sänker du värmen.

Gör grönsaksstavar av morötter,paprika och gurka och servera till.

   

Sönd:

 

Grillat marinerat kött med tzatziki jordgubbar med Cashewgrädde

 

4 skivor skinkschnitzel

 

Grillmarinad

 

Grunden är:

1 dl rapsolja

1 msk syra, vinäger, balsamico, citrus

1 msk soja

Salt och sv.peppar

 

Du kan tillsätta e smak något av detta:

Vitlök

Grillkrydda

Tomatpuré eller chilisås

Hackad lök

Chili

 

Marinera köttet i kyl minst 3 timmar

torka av och grilla

 

Servera med kokt potatis, sallad och

 

Tzatziki

 

1-2 gurkor

1 tsk salt

2 vitlöksklyftor

5 dl matlagningsyoghurt

svartpeppar

1 msk olivolja

oregano

 

Skala ev. gurkan

Dela den på mitten och sen varje del i 2 halvor mitt i kärnhuset

Ta bort kärnhuset med en sked

Riv gurkan grovt och salta rejält, blanda om

Lägg gurkrivet i en trådsil minst 1 timme, pressa försiktigt med baksidan av en sked för att få bort så mycket vätska som möjligt

Blanda gurka och yoghurt

Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt

Strö oregano över.

   

 500 g jordgubbar, rensade och delade

sockra lite nån timme innan dom ska ätas så blir dom saftigare

 

Cashewgrädde

 

2 dl cashewnötter

½ dl vatten

1 handfull blötlagda mandlar

Frö från 1 vaniljstång

3 msk rapsolja

1 citron, saft av

 

Mixa cashewnötterna till ett mjöl i matberedare

Spä med vatten, tillsätt mandlarna och mixa vidare

Tillsätt vanilj och rapsolja, mixa till du får en gräddliknande konsistens

Tillsätt lite citronsaft och ev mer vatten för att få den konsistens du vill ha.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards