Matsedeln

Direktlänk till inlägg 13 mars 2016

V 11

Av Neta - 13 mars 2016 00:19

  

Veckans vego:


Bönpytt med spiskummin

 

2 burkar kikärter (ca 750 g)

1 gul lök, strimlad

olja att steka i

1 vitlöksklyfta

2 morötter, grovt rivna

½ tsk spiskummin

300 g champinjoner, skivade

salt och peppar

200 g broccoli i bitar

250 g frysta edamamebönor, tinade

3 msk solrosfrö

 

Tillbehör

turkisk yoghurt

 

Skölj av kikärterna i kallt vatten.

Fräs löken i lite olja och pressa över vitlök.

Låt kikärter och morotsriv fräsa med i några minuter på medelhög värme. Krydda med spiskummin. Ta upp ur stekpannan och fräs svampen i olja, salta och peppra.

Lägg tillbaka bönröran i stek-pannan tillsammans med broccoli och sojabönor och låt fräsa vidare i 5 minuter. Salta och peppra mer om det behövs.

Strö över solrosfrö vid servering. Turkisk yoghurt är gott till.

   

Veckans sallad:

 

Waldorfsallad

 

3 dl grovt riven rotselleri

2 äpplen i bitar

3-4 msk hackade valnötter

1,5 dl gräddfil

1/2 tsk senap

salt o peppar

 

Blandas

  

Veckans bröd:

Kalljäst durumbröd

 

2 stycken

10 g jäst
7 1/2 dl kallt vatten
1 msk salt
3 dl durumvetemjöl, ca 200 g
15-17 dl vetemjöl, ca 1000 g

Lös upp jästen med vattnet i en bunke.
Tillsätt salt, durumvete­mjöl och vetemjölet lite i taget.
Arbeta degen kraftigt så att den blir smidig och ganska fast.
Täck över med plastfilm och låt stå över natten.
Degen jäser mycket så använd en stor bun­ke.
Dela degen i två delar (den behöver inte knådas mer) och forma till två limpor.
Lägg dem i två mjölade brödkorgar eller på en bakplåtspappersklädd plåt.
Jäs ca en timme.
Sätt ugn­en på 250 grader.
Ställ in bröden i ugnen och sänk värmen till 200 grader.  
Grädda bröden ca 35 minut­er.

          

Månd:

 

Fiskfärs i micron

 

400 gr tinad fiskfilé

2 ägg

1 brk lättfraiche

1 msk pot.mjöl

1 msk vetemjöl

salt o peppar

rikligt med dill

ev skaldjur

 

Finfördela fisken i matberedaren

Tillsätt övriga ingredienser utom ev skaldjur och kör ihop allt ordentligt, det ska bli lätt pösigt.

Vänd  i ev skaldjur

Häll i microsäker form och grädda på full effekt ca 8 min

Låt den stå kvar i micron ett par minuter inann ni öppnar luckan.

  

Hummersås

 

1 msk smör

2 msk mjöl

4 dl mjölk

1 msk hummerfond

½ dl matl.grädde

Peppar och ev. salt

 

Fräs smör och mjöl

Späd med mjölk och fond

Koka i 3 min

Tillsätt grädden, smaksätt och servera.

  

 

Tisd:

 

Lappskojs

 

1 kg potatis

50 g smör

1 dl mjölk

Salt & vitpeppar

400 g kokt rimmat kött med lite spad, pulled pork/beef eller corned beef från burk

 

Koka potatisen mjuk och stöt den

Vispa med smör och mjölk

Smaka av

Vänd ner köttet, rör om och tillsätt spad till lagom konsistens

Servera med inlagda rödbetor

  

Onsd:

 

 HERMANS LÅDA  


400 g köttfärs

2 msk smör

1 brk kross. tomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk vetemjöl

2 msk tomatpuré

2 dl buljong + 1 msk vinäger

2 tsk salt

½-1 tsk sv.peppar

2 krm muskot

3 dl riven ost

3 ½ dl gräddmjölk eller 1 brk kokosmjölk

12 medelstora potatisar eller 8 dl tärnad

 

Sätt ugnen på 200 gr.

Fräs löken, tillsätt och fräs med köttfärsen.

Strö över mjölet, rör om och häll över tomaterna.

Tillsätt tomatpuré, buljong och kryddor.

Låt puttra ca 10 min.

Skala och skiva potatisen.

Varva potatis och köttfärsröran i en långpanna, potatis överst.

Blanda ost och gräddmjölk, häll det över.

Grädda i ca 60 min. eller till potatisen är klar.

Servera med grönsallad.

  

Torsd:

 

Auberginesoppa med citron

 

2 auberginer (à ca 300 g)

3/4 dl olivolja

1 krm kajennpeppar

12 dl vatten

1,5 citron, saften

2 buljongtärningar

1 tsk hackad, färsk rosmarin

salt och peppar

finrivet skal av 1 citron

1 msk finhackad rosmarin

 

fullkornsfralla med färskost, skivad tomat och ev groddar

 

Ta bort fästet på auberginerna och skär dem i bitar.

 Bryn i oljan med kajenn tills de har fått lite färg.

Häll på vatten, hälften av citron-saften och tillsätt buljongtärningar.

 Koka upp och koka på svag värme i cirka 20 minuter under lock tills de är mjuka.

Tillsätt resten av citronsaften och rosmarin, mixa soppan slät.

Salta och peppra.

Servera med  en fullkornsfralla med färskost, tomat och groddar

   

Solsallad


2 bananer
2 satsumas
2 apelsiner
2-3 msk råsocker
Glass till servering

Skala och dela frukten i bitar
Lägg i en skål, strö över sockret, rör om
Låt stå kallt minst 30 min
Servera ev med glass.

  

 

Fred:

 

Rösti

 

5 potatisar

½ gul lök

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 ägg

2-4 msk smör

 

Tillbehör:

Stekt bacon, rivna morötter, gräddfil

eller

Sallad, gräddfil, rom, hackad rödlök, skaldjur

 

Skala och riv potatis och gula löken grovt

Låt rinna av i en sil

Krydda och rör ner ägget, blanda väl

Hetta upp en stekpanna, helst gjutjärn

Smält smöret fördela smeten till 4 kakor och stek på medelvärme ca 5 min på varje sida.

Servera med tillbehören.

  

 

Lörd:

 

Burritos

 

6 wraps eller andra mjuka skal som inte bör vara för små.

400 g kycklingfilé i tärningar

1-2 rödlökar, hackade

smörolja

1 påse tacokrydda + 1½ dl vatten

1 brk krossade tomater som får rinna av i en trådsil

1 brk tacosås, valfri styrka

½ brk kidneybönor

½ röd paprika

1 dl majs

2-3 dl riven ost

 

Sätt ugnen på 225 gr

Fräs kyckling och rödlök i en panna med lite smörolja

Tillsätt tacokrydda, rör runt och tillsätt vattnet, låt vattnet koka in på ganska hög värme

Rör i tomater, hälften av tacosåsen, bönor, paprika och majs

Låt detta puttra hop en stund

Lägg en sträng av röran på mitten av en wrap, rulla ihop och lägg i smord ugnsform, lägg dom tätt

Strö över riven ost och gratinera i ca 10 min

Servera med grönsaker, en klick gräddfil och tacosås.

   

Sönd:


Fiskgratäng med räkor

 

1 morot
1 liten fänkål
1 purjolök
2 msk smör
2 tsk curry
500g vit fiskfilé (vi tog frysta portionsbitar av torskfilé som vi tinade först)

3 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk, kan bytas mot fond + vin om man vill ha den lite lyxigare
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
½ citron (skal+saft)
1 dl dill, finhackad

Garnering:
400g oskalade räkor, skalade
Dillvippor
Citronklyftor

 

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finhacka morot och purjolök.
Ansa och strimla fänkålen tunt.
Fräs allt i smör och curry, lägg grönsakerna i en smord form.
Vik fiskfiléerna dubbelt, salta dom och lägg dem på grönsakerna.
Smält smöret, vispa i mjölet.
Rör ner grädde och mjölk, låt koka upp under vispning.
Koka 5 min.
Rör i citronsaft, skal, och dill.
Smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20-25 min

Garnera med räkor, dillvippor och citronklyftor

  

Nutellarullar

 

6 skivor formbröd

6 msk nutella

6 stora jordgubbar i bitar

2 stora ägg

4 msk mjölk

2 msk socker

3 msk smör att steka i

3 msk florsocker

 

Kantskär brödet och kavla ut det tunt

Bred på nutella

Lägg jordgubbsbitarna närmast dig på kortändan av brödet, rulla ihop till en rulle

Vispa hop äggen med mjölk och socker

Doppa rullarna i det

Stek dem gyllenbruna och frasiga i smöret

Lägg upp på fat och sikta över florsockret.

  

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards