Alla inlägg under december 2015
Var på julbord häromkvällen och fick en så god saffranssill, kände att det var apelsin men kunde inte identifiera strimlorna i, om det var apelsinskal, nån lök eller vad. Den var inte heller så mastig som krämiga sillar brukar vara men ändå lite krämig.
Tog en chansning och mailade stället och nu fick jag receptet i ett mail av köksmästaren Jimmy Kuselberg. Snacka om service!
Stället heter Hyllan och ligger i Saluhallen i Uppsala på St Eriks torg precis nedanför Domkyrkan. Måste ju ge dom den reklamen efter den servicen.
Vill ni ha en ny sill på julbordet tycker jag absolut att ni kan testa den här. Så enkel, men det är ju ofta det enkla som blir godast.
Saffransill
Minutsill (ursaltad sill i 123-lag)
Apelsinjuicekoncentrat
Färsk Röd chili 1 st
1 påse saffran
Sila av sillen, behåll lagen.
Skölj, kärna ur och skär chilin i tunna ringar.
Tillsätt chilin i hälften av lagen, tillsätt saffran och smaka upp med apelsinjuice.
Häll den uppsmakade lagen över sillen.
Låt stå kallt i en tätt försluten burk i minst 1 dygn.
Mjöd är jättegott till julmaten, lätt att göra och tar 5 dagar att göra. Håller sig nån månad och är en kul grej att ha med sig som värdinnegåva i jul.
Mjöd
ger ca 5 liter
2 citroner
8 dl (700 gr) farinsocker
1/2 dl torkad humle
5 l vatten
10 gr jäst
1 tsk socker och 8 russin/flaska
citron och isbitar till servering
Skala citronerna och skär dem i tunna skivor eller bitar.
Blanda dem med farinsockret och humlen i en stor skål.
Koka upp vattnet och häll det över, rör om.
Låt svalna.
Tillsätt jästen, utrörd med lite socker, och låt drycken stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag.
Sila och tappa upp på flaskor, lägg 1 tsk socker och russin i varje flaska.
Korka lätt med ex en bomullstuss.
Mjödet är färdigt efter 3-4 dagar.
Smaksätt med pressad saft av citron och lägg ev i några fräscha skivor av citron och isbitar vid serveringen.
Nachos Apetito
20 st Finncrisp eller motsv nachochips
1 rödlök
1 påse cheese dip, kokbar
250 g köttfärs
½ tsk salt
½ tsk vitlökspulver
½ tsk mald svartpeppar
2 dl mjölk
1 burk ananassalsa
Sätt ugnen på 225 gr
Dela Finncrisp på hälften
Sprid ut på plåt med bakplåtspapper
Hacka löken och bryn den med köttfärsen
Tillsätt kryddorna
Sjud upp cheesedipen med mjölken under omrörning
Fördela köttfärsen på bröden, lämna en bit att hålla i
Klicka på ostdip och salsa
Grädda ca 5 min
Kan även göras som knäckepizza
Sen ett par år tillbaka undviker min yngsta dotter mjölkprotein, det funkar bra då det finns bra ersättningsprodukter.
Jag märker ingen större skillnad i maten om jag använder hennes grädde eller fraiche, Imat, kokosmjölk etc ist för t.ex matlagningsgrädde och bonusen är ju att den är bra mycket magrare.
Hon har dock ändå besvär med uppsvälld mage ibland så nu vill hon testa att utesluta gluten också och det är nog en värre utmaning, gluten finns i väldigt mycket som man kanske inte relaterar till. Vissa kryddor t.ex
Som grädde på moset har äldsta dottern fått veta att hon ligger precis på gränsen till diabetes. Hon ska inte heller äta så mycket snabba kolhydrater som t.ex vetemjöl innehåller.
Ingen av oss vill använda sötningsmedel förutom möjligen sparsamt med Stevia.
Julen är alltså lite av en utmaning i år. Maten är inget större problem men allt det där andra som hör julen till. Det får bli nötter så klart, men där är C också känslig för vissa sorter. Torkad frukt är ju inte heller så himla bra men man får använda det med sunt förnuft. Ingen av dom blir jättedålig som tur är så lite kan vi fuska, med betoning på lite.
Jag gör ju mycket från grunden även i vanliga fall och har recept på egen taco och salladskrydda t.ex och C är ju jätteduktig i köket också. Fröknäcke funkar ju och hon köpte nåt majsbröd som är lite som tjocka smörgåsrån som hon gillar. Hon gjorde även ett bröd på glutenfri mix som funkar.
Hittade iaf recept på Icas hemsida på lite nyttigare godis som jag ska testa en del av, sen ska vi rosta lite stora nötter och doppa i mörk choklad.
Äppeltryfflar
1 stort, grovrivet äpple
2 dl russin
1 1/2 dl urkärnade dadlar (blötlagda 1 timme)
3 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
2 dl hasselnötter
2 dl cashewnötter
pistagenötter
Grovriv äpplet och krama ut det mesta av vätskan.
Lägg äppelrivet, russin, de urkärnade dadlarna, den malda kanelen och kardemumman, hasselnötter och cashewnötter i en matberedare.
Mixa till en grovkornig massa.
Forma till bollar och rulla i hackade nötter, t ex pistasch.
Förvara i kylen.
2 dl finrivna morötter
100 g hela skalade mandlar (ca 1,5 dl för 20 bollar)
100 g urkärnade dadlar (ca 12 st för 20 bollar)
1 tsk malen kardemumma
1/2 citron (rivet skal och några droppar saft )
ca 1 dl kokosflingor
Mixa alla ingredienser utom kokosen i en matberedare.
Smaksätt med några droppar citronsaft.
Rulla smeten till runda bollar
Rulla bollarna i kokosen.
Kokosbollar med lime
100 g valnötter
3 dl kokosflingor
10 urkärnade dadlar eller fikon
finrivet skal och färskpressad juice av 1 lime
2 1/2 msk kokosolja
Mixa valnötter, 2/3 av kokosflingorna, dadlar eller fikon, hälften av limeskalet, all limejuice och kokosoljan till en smidig smet med stavmixer eller i en matberedare.
Forma smeten till 25 bollar. Rulla i resterande kokos blandat med resten av limeskalet.
Förvara kokosbollarna i kylen.
Mandel & Fikonbollar
2 dl sötmandel
3 torkade fikon
4 digestivekex
200 g mörk choklad
Hacka sötmandel och fikon fint.
Krossa digestivekex.
Smält mörk choklad i mikron.
Rör ihop allt och klicka ut i småbrödsformar, eller ischokladsformar om man vill ha riktigt små munsbitar.
1 1/2 dl solrosfrön (naturella)
1 1/2 dl pumpakärnor (naturella)
2 tsk spirulina (kan uteslutas)
1 dl russin
5 torkade aprikoser
färskpressad juice + skal av 1 lime
1 msk honung
1/2 dl sesamfrön
Mixa solrosfrön och pumpakärnor till ett mjöl i en matberedare.
Tillsätt ev spirulinapulver och mixa tills det blandar sig.
Tillsätt russin, aprikoser, lime och honung.
Mixa till en seg smet.
Forma smeten till bollar och rulla i sesamfrön.
Hemgjort naturgodis
100 g vit eller mörk choklad
1/2 dl russin
1 dl kokos i chipsform
2 dl salta jordnötter
Bryt chokladen i bitar och smält i en skål över vattenbad.
Blanda ner russin, kokoschips och jordnötter i chokladen.
Klicka ut nötblandningen på bakplåtspapper.
Låt stelna.
Saltrostade mandlar
200 g sötmandel
1 msk olja
1 - 1 1/2 tsk flingsalt
Rosta sötmandlarna (ev skållade) i en het panna med olja och flingsalt tills de fått fin färg.
Låt svalna på hushållspapper.
Rostar nötter gör man enklast i stekpanna eller i ugnen på 200 gr, tillsätt några droppar olja och rör om eller skska plåten då och då. Tar ca 15 min och nötterna ska börja få lite färg. Lägg dom att svalna på hushållspapper innan ni chokladdoppar.
Idag gjorde jag sjömansbiff på picnicbog, det är snabbvarianten. Liiite godare om du frågar mig för det går lättare att få bra smak på fläskkött.
Jag delade inte på kött och potatis utan stekte köttet först så klart och gjorde allt i samma gryta. I vanliga fall brukar jag göra 2 grytor och koka köttet ett par timmar innan jag ens sätter på potatisen. Sen häller jag hop det.
Idag så fräste vi först picnicbogskivorna med salt och 4 peppar, skippade mjöl och tomatpuré. Tog upp köttet
Vispade ur pannan med oxfond och öl, silade det
Fräste löken, började i smörolja men tillsatte sen några msk utav buljongen och lät det koka in i löken, tog upp den
Varvade sen potatisskivor, lök och kött, hällde på vätskan + ytterligare ca 5 dl färdig fond (det ska täcka) och lät det puttra i 30 min, då kokar potatisen sönder lite men det blir attans så gott ändå.
Hade 500 g picnicbog i skivor som bankades ut lite och delades
smörolja
salt & peppar
33 cl öl + 1 dl vatten + 1 msk oxfond med rödvin
ca 10 potatisar, skalade i skivor
4 skivade gula lökar
smörolja
5 dl vatten + 1 msk oxfond som ovan
Servera med saltgurka
En riktig sjömansbiff gör jag så här, tror det är Morbergs recept. Lite bökigare, är väl därför jag inte gjort det på länge.
Äkta sjömansbiff
600 g cm skivat ytterlår, 0,5 cm skivor
4 stora gula lökar
8 stora potatis
8 dl köttbuljong
4 dl öl
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
salt & peppar
Om skivorna är för stora dela dom i portionsskivor.
Vänd sedan köttet i mjöl och bryn därefter i en stekpanna och lägg i en kastrull med tomatpurén.
Skala och skiva potatisen i 1 ½ cm tjocka skivor som också skall brynas och läggas i en egen kastrull.
Bryn den strimlade löken och fördela mellan köttet och potatisen Salta peppra
Fördela buljongen och ölet över båda kastrullerna.
Låt båda kastrullerna sjuda upp potatisen är klar efter en 15 minuter och köttet är mört efter 1 ½ - 2 timma.
Vid servering låt potatisspadet rinna av och servera endast med den mustiga skyn från köttet och saltgurka.
Finns en ännu enklare variant
Byt ut köttet mot oxfärs som du fräser med tomatpuré, salt och peppar
Följ sen det översta receptet.
Nu åter till ordningen
V 50
Veckans vego:
2 blomkålshuvuden
150 g smör, rumstempererat
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk currypulver
1/2 tsk salt
Matig sallad:
4 portioner matvete
1 stor rödlök, skalad, hackad
1–2 grillade röda paprikor från burk
olja att steka i
1–2 fasta äpplen, tärnade
45 g småbladig sallad
50 g valnötter
Sås:
2 dl crème fraîche
1 tsk currypulver
1 dl mango chutney
Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa blomkålen och ställ den i en ugnsform.
Blanda smör, vitlök, curry och salt.
Bred kryddsmör runtom över blomkålshuvudena.
Baka i ugnen i 50 minuter tills blomkålen fått fin färg och är genombakad. Ta ut några gånger och ös eller pensla blomkålen med smöret som smält i botten.
Koka under tiden matvete enligt förpackningens anvisning.
Mjukfräs rödlök och paprika i olja och låt äppelbitarna fräsa med i slutet. Salta och peppra och vänd ihop grönsakerna med matvete och salladsblad.
Rosta valnötterna i torr stekpanna. Passa så de inte bränns.
Gör såsen genom att röra ihop fraîche, curry och chutney.
Bryt eller hacka valnötterna grovt.
Vänd dem i ugnsformens smörsky och strö dem över blomkålen.
Servera blomkålen med sallad och sås.
Veckans sallad:
Fruktig sallad med feta och mandel
125 g blandade salladsblad
1 äpple med skal
1 päron med skal
1 apelsin med skal, väl tvättad
250 g tärnad fetaost
90 g kärnfria gröna oliver, halverade
½ granatäpple
100 g mandlar, rostade
1 tsk flyt honung
Havssalt
Myntakvistar
Fördela salladen på 1 stort fat eller 4 tallrikar
Halvera och kärna ur äpple och päron
Halvera apelsinen
Skiva frukterna tunt och fördela över salladen
Lägg på fetaost och oliver
Fördela granatäpplekärnor över detta
Ringla över honung
Strö över salt och fördela sist mandlarna på toppen
Dekorera med mynta
Veckans bröd:
Hör julen till här.
RÅGSIKTSKAKOR
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2-3 msk brödsirap eller ljus sirap
1 msk brödkryddor (eller ½ msk anis och ½ msk fänkål)
13-14 dl rågsikt
Smält smöret i en kastrull
Häll i mjölken och värm till 37°
Smula sönder jästen i en bunke
Rör ut jästen med lite av degvätskan
Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel), och nästan allt mjöl
Spara lite till utbakningen
Arbeta ihop till en deg
Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den
Dela degen i 4 delar
Forma bitarna till runda bullar
Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter
Lägg dem på 2 smorda plåtar
Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel Tag ev ut ett hål i mitten
Sätt ugnen på 225 gr
Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 min
Låt kakorna svalna under bakduk.
Månd:
Köttfärslimpa, potatis, brunsås, lingon, rivna morötter
800 gr köttfärs
1½ dl ströbröd
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
2 msk torkad gul lök, eller motsv färsk (x3)
2 ägg
2 krm peppar
2 tsk salt
smör till stekning
Sätt ugnen på 200 gr
Blanda ströbröd, pot.mjöl och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.
Blanda färsen med (lök om färsk), ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.
Forma till en limpa och lägg i smord avlång brödform
Grädda mitt i ugnen ca 45 min
Brunsås
1-2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl vatten eller steksky, eller blanda
Salt & peppar
Bryn smör o mjöl i en stekpanna tills det blir riktigt brunt
Spä med vatten eller sky och koka hop 3 min
Smaksätt.
Tisd:
FISKGRYTA MED GRÖNT
500 gr potatis
1 gul lök
2 morötter
3 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
300 gr fryst broccoli
1 msk olja
1 dl lätt creme fraiche
1 tsk salt
1 tsk citronpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
400 gr torskfilé ev. fryst
Skala och skiva potatis, lök och morötter.
Tina broccoli och fisk.
Fräs löken i oljan i en gryta.
Häll på buljong och lägg i morötter och potatis.
Koka 10 min under lock.
Rör i creme fraiche och krydda med salt, citronpeppar och vitlök.
Lägg i broccolin och koka ytterligare ca 5 min.
Skär torskfilén i bitar och lägg ner i grytan.
Dra kastrullen åt sidan och låt stå 10 min under lock.
Servera med gott bröd.
Onsd:
Sallad med lövbiff och fetaost
500 g lövbiff
1½ msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2½ tsk vit balsamvinäger
200 g fetaost
4 tomater
1 melon, galia eller honungsmelon
1 gurka
½ dl finhackad persilja
Smör
Salladsblad
Garnering:
Ärtskott
Kryddgrönt
Blanda oljan med salt, peppar och vinäger
Dela fetaosten i mindre bitar och marinera den ca 10 min
Klyfta tomaterna
Tärna melonen
Skala ev, kärna ur och skär halvmånar av gurkan
Blanda i grönsakerna med persiljan och fetaosten
Hetta upp smöret i stekpannan och stek lövbiffen hastigt knappt 1 min per sida
Dela köttet i 3 cm strimlor
Blanda i köttet i grönsaks o fetaoströran
Lägg upp på salladsbädd och garnera.
Torsd:
Tomatsoppa med vitkål och köttfärs
200 g purjolök
4 morötter
600 g vitkål
350 g köttfärs
1 msk smörolja
400 g krossade tomater
2-3 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad basilika eller pizzakrydda
Servera med:
Skölj och skiva purjolöken.
Skala och tärna morötterna.
Strimla vitkålen fint.
Bryn färsen i en gryta med smörolja.
Tillsätt purjolök, morötter och vitkål och fräs ett par minuter.
Tillsätt buljong, krossade tomater, tomatpuré, paprikapulver och basilika och koka soppan, ca 15 minuter.
Salta och peppra.
Servera med bröd.
Kvällsfika med saffransbulle
Fred:
Räktacos med guacamole
1 kg räkor med skal
2 paprikor, valfri färg
½ chili (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta
½ dl hackad koriander eller persilja
2 msk tacokrydda
Guacamole:
2 msk pr lime
2 avokado
2 vitlöksklyftor
1 dl fraiche
Salt och peppar
8 tacotubs
4 skivade tomater
½ skivad rödlök
Tacosås
Sallad
Skala räkorna
Ansa och hacka paprikorna
Kärna ur och finstrimla chilin
Skala och finhacka vitlöken
Blanda allt med tacokrydda
Pressa lime
Skala och mosa avokado
Blanda och pr i vitlöken rör ner fraiche och smaksätt
Servera räkröran med guacamole och övriga tillbehör i tubsen
Lörd:
Kassler afrikana
500 gram | |
2,5 dl | |
1 tsk | |
1 st | |
2 msk | |
2 msk | |
2 st |
Paprikaris
1 st | |
2 st | |
1 msk | |
2 dl | |
4 dl | |
1 tsk |
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva kasslern ganska tunt och lägg den omlott i en smord ugnsfast form.
Vispa samman grädde, curry, apelsinsaft, mango chutney och kokos i en skål.
Häll såsen över köttet.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Skala och skiva bananerna.
Lägg skivorna över köttet när ca 5 minuter av gräddningstiden återstår.
Paprikaris:
Skala och finhacka löken.
Kärna ur och hacka paprikorna.
Fräs löken och paprikan i olja utan att det får färg.
Tillsätt ris, vatten och salt.
Låt allt koka på svag värme under lock ca 18-20 minuter.
Sönd:
Kokt lutfisk med vitsås och kryddpeppar, potatis
1 kg vacumpackad lutfisk läggs i blöt och tillagas i micron efter anvisning på förpackningen.
Vit sås, typ bechamel
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk eller gräddmjölk
Salt & vitpeppar
Fräs smör och mjöl
Späd med vätskan och vispa bort ev. klumpar
Koka upp under omrörning och koka 3 min, rör då och då.
Smaksätt.
Apelsinsallad med stjärnanis
8 apelsiner
Lag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
2 stjärnanis
2 kanelstänger
ev 2 msk hackad pistagemandel
Börja med lagen.
Borsta två av apelsinerna i varmt vatten och torka dem.
Skala av det gula med t ex en potatisskalare och skär skalen i tunna strimlor.
Koka skalstrimlorna med socker, vatten, stjärnanis och kanel ca 5 minuter och låt kallna.
Skala och ta bort kärnor och så mkt vitt som möjligt och skiva apelsinerna
Lägg dem i en skål.
Sila och häll den kalla lagen över apelsinklyftorna.
Låt salladen stå och dra ett par timmar i kylskåp.
(Garnera ev med mandel.)
Servera apelsinsalladen med vaniljglass
Något som ökat lavinartat i pris på senaste år är smör och så kallade "smörgåsmargariner" som brrgott.
Den här veckan hade Willys X-pris på smör, ca 8 kr billigare per 500 gr paket än annars.
Ett paket Bregott 600 gr kostar runt 28 kr. Jag brukar köpa på mig när det är X-pris där med, men jag kan också göra det själv. Man spar inga fantasisummor men det är garanterat utan tillsatser och väldigt mycket godare.
Vill man ta det ett steg längre kan man ju göra smöret själv också. Då vispar du bara 40% vispgrädde med elvisp till det blir klumpar, silar av men spar vätskan till degvätska ( går att frysa) du behöver inte skölja klumparna utan rör bara hop det.
Godast blir det egna med kallpressad rapsolja, men det går bra med vanlig rapsolja med.
500 gr smör
3 dl rapsolja
Om man vill kan man smaksätta det med ca 1 tsk flingsalt och nån gång har vi haft skalet, mkt finrivet från 1 citron i med, finhackad rödlök om man vill ha det ist för istersmör t.ex
Smöret ska vara mjukt och då vispar man upp det med elvispen, tillsätt oljan lite i taget och rör i salt eller annan smak.
Lyx som är väldigt enkelt att göra.
Lycka till!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | 6 | ||||
7 | 8 |
9 | 10 |
11 | 12 |
13 | |||
14 |
15 |
16 | 17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 |
24 | 25 |
26 |
27 | |||
28 |
29 |
30 | 31 |
||||||
|