Matsedeln

Direktlänk till inlägg 17 juni 2015

Snapsar

Av Neta - 17 juni 2015 00:04

Snapsar

 

 

Jämtland:

1 halvflaska, 350 ml, Renat

3 krm hel kummin

2 krm mörkt muscovadoråsocker

 

Ta undan 1 dl sprit

Tillsätt kummin och sockret i resten av spriten

Låt stå i 2 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter

Häll tillbaka spriten i flaskan och fyll upp med den sparade spriten.

 

Tallstrunt:

1 halvflaska, 350 ml, Renat

15 tallskott av det yttersta ljusgröna. ”Långa som en fingerled, men ej tjockare än lillfingret”

2 msk söt sherry typ Bristol cream, kan bytas mot honung

 

Ta undan 1 dl sprit

Tillsätt tallskotten i resten av spriten

Låt stå i 2 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera gm kaffefilter

Häll tillbaka i flaskan

Tillsätt sherryn och fyll upp med resten av spriten

 

Grevinnans snaps:

1 halvflaska, 350 ml, Renat

1 klase fläderblom

1 tunn skiva citronskal

1 tsk mörkt muscovadoråsocker

 

Ta undan 1 dl sprit

Klipp fläderblomsklasen i småbitar och tillsätt i resten av spriten

Blanda ner citronskal och sockret

Låt stå ett dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera i kaffefilter och häll tillbaka i flaskan

Fyll upp med den sparade spriten.

 

Dolly P:

1 halvflaska, 350 ml, Renat

1 msk russin

1 msk flyt honung

½ dl Eau-de-Vie

 

Ta undan 1 dl sprit

Tillsätt russin och honung i resten av spriten

Låt stå 1 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter

Häll tillbaka drycken i flaskan

Tillsätt Eau-de-Vie och fyll upp med den sparade spriten.

 

Svartbäckens Hirkum Pirkum:

1 halvflaska, 35 cl, Renat

½ dl blommor av Johannisört, ej stjälkar och blad

1 krm hel kummin

 

Ta undan drygt 1 dl sprit

Tillsätt Johannisört och kummin i resten av spriten

Låt stå 2 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter

Häll tillbaka drycken i flaskan

och fyll upp med den sparade spriten

Förvaras mörkt.

 

 

 

Dragnagel:

1 halvflaska, 350 ml, kronvodka

1 tsk fänkål (frö)

1 tsk anis

1 bit (ca 2 g) helt torkat pomeransskal

 

Ta undan 1 dl sprit

Tillsätt anis och fänkål i resten av spriten

Bryt sönder pomeransskalet i små bitar och lägg i dem

Låt stå 2 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter

Häll tillbaka drycken i flaskan

Tillsätt och fyll upp med den sparade spriten

 

Midsommarsnaps:

1 halvflaska, 350 ml, Renat

10 g hackad färsk rabarber

½ vaniljstång, skårad och klippt i bitar

½ dl hackade söta jordgubbar

2 krm mörkt muscovadoråsocker

 

Ta undan 1 dl sprit

Tillsätt rabarber, vanilj, jordgubbar och socker i resten av spriten

Låt stå 2 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter, stick hål i botten av filtret efter ett tag med en strumpsticka eller liknande, så rinner det genom fortare

Häll tillbaka drycken i flaskan

Tillsätt och fyll upp med den sparade spriten.

 

Jungfru besk:

1 halvflaska, 350 ml, Renat

1 kvist malört, 60-80 cm, klippt i småbitar

2 tunna skivor limeskal

1½ tsk lönnsirap

 

Ta undan 1½ dl sprit

Tillsätt  malört, limeskal och lönnsirap i resten av spriten

Låt stå 1 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter

Häll tillbaka drycken i flaskan

Tillsätt och fyll upp med den sparade spriten.

 

Kallsup från Broktjärn:

1 halvflaska, 350 ml, Renat

2 krm hel koriander

1 krm hel kummin

1 krm hel fänkål (frö)

2 msk Eau-de-Vie

1 tsk söt sherry, typ Bristol cream

 

Ta undan drygt 1 dl sprit

Tillsätt koriander, kummin och fänkål i resten av spriten

Låt stå 1 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter

Häll tillbaka drycken i flaskan

Tillsätt Eau-de-Vie och sherry och fyll upp med den sparade spriten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stjernholms Aquavit:

1 halvflaska, 350 ml, renat

½ vaniljstång, skårad och klippt i bitar

1 krm hel kummin

1 krm hel anis

 

Ta undan 1 dl sprit

Tillsätt vanilj, kummin och anis i resten av spriten

Låt stå 2 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter

Häll tillbaka drycken i flaskan

och fyll upp med den sparade spriten.

 

Svarta vinbärs & ananassnaps:

1 halvflaska, 350 ml, Kronvodka

½ dl svarta vinbär

Ca 30 g fryst eller färsk hackad ananas

1 krm vaniljsocker med äkta vanilj

 

Ta undan 1½ dl sprit

Tillsätt vinbär, ananas och vaniljsocker i resten av spriten

Låt stå 3 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter, stick hål på botten i filtret med en tunn strumpsticka eller liknande efter en stund så rinner det fortare

Häll tillbaka drycken i flaskan

och fyll upp med den sparade spriten.

 

Enbärssnaps:

1 halvflaska, 350 ml, Renat

30 torkade enbär, krossade

1 msk Eau-de-Vie

1 msk söt sherry, typ Bristol cream

 

Ta undan drygt 1 dl sprit

Tillsätt enbärskrosset i resten av spriten

Låt stå 2 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter

Häll tillbaka drycken i flaskan

Tillsätt Eau-de-Vie och sherry och fyll upp med den sparade spriten.

 

Kapten:

1 halvflaska, 350 ml, Renat

½ tsk hel kummin

1 msk eau-de-Vie

1 tsk söt sherry, typ Bristol cream

 

Ta undan 1 dl sprit

Tillsätt kummin, Eau-de-Vie och sherry i resten av spriten

Låt stå 2 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter

Häll tillbaka drycken i flaskan

och fyll upp med den sparade spriten.

 

Stjärnskott:

1 halvflaska, 350 ml, Renat

1 krm hel kummin

1 krm hel koriander

1 torkad stjärnanis, sönderbruten

 

Ta undan 1 dl sprit

Tillsätt kummin, koriander och stjärnanis i resten av spriten

Låt stå 2 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter

Häll tillbaka drycken i flaskan

och fyll upp med den sparade spriten.

 

 

 

 

Silvia:

1 halvflaska, 350 ml, Kronvodka

½ dl blåbär

½ dl hallon

1 tsk lönnsirap

 

Ta undan 1½ dl sprit

Tillsätt bär och lönnsirap i resten av spriten

Låt stå 3 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter, stick hål i botten med en tunn strumpsticka eller liknande så rinner det fortare

Häll tillbaka drycken i flaskan

och fyll upp med den sparade spriten.

 

Puttes snaps:

1 halvflaska, 350 ml, Kronvodka

1 dl blåbär

2 tsk flyt honung

1 krm hel kummin

 

Ta undan 1½ dl sprit

Tillsätt bär, honung och kummin i resten av spriten

Låt stå 3 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter stick hål i botten av filtret med en tunn strumpsticka eller liknande efter en stund så rinner det fortare

Häll tillbaka drycken i flaskan

och fyll upp med den sparade spriten

Snapsen kan få en bottensats om den sparas länge, filtrera på nytt om det stör.

 

 

 

 

 

Skogsbär:

1 halvflaska, 350 ml, Kronvodka

½ dl blåbär

½ dl hallon, skurna i bitar

½ dl smultron

1 krm hel kummin

1 tsk lönnsirap

 

Ta undan 1½ dl sprit

Tillsätt bär och kummin i resten av spriten

Låt stå 2 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter stick hål i botten av filtret med en tunn strumpsticka eller liknande efter en stund så rinner det fortare

Häll tillbaka drycken i flaskan

Tillsätt lönnsirap och fyll upp med den sparade spriten

Snapsen kan få en bottensats om den sparas länge, filtrera på nytt om det stör.

 

Vitholmens Besk:

1 halvflaska, 350 ml, Renat

1 dl torkad malört

1 tsk flyt honung

 

Ta undan 1 dl sprit

Tillsätt malörten i resten av spriten

Tillsätt honungen

Låt stå i 2 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter

Häll tillbaka i flaskan och fyll upp med den sparade spriten.

 

 

 

 

 

 

 

Hjortronsnaps:

1 halvflaska, 350 ml, Kronvodka

¾ dl fullmogna hjorttron, mylta

½ vaniljstång skårad och klippt i bitar

 

Ta undan 1 dl sprit

Tillsätt hjortronen och vaniljen i resten av spriten

Låt stå i 2 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter, stick hål i botten med en tunn strumpsticka eller likn efter en stund så rinner det fortare

Häll tillbaka i flaskan och fyll upp med den sparade spriten.

 

Svarta vinbär:

1 halvflaska, 350 ml, Kronvodka

1 dl svarta vinbär

2 tsk lönnsirap

 

Ta undan 1½ dl sprit

Tillsätt vinbär och lönnsirap i resten av spriten

Låt stå i 3 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter stick hål i botten med en tunn sticka eller likande efter en stund så rinner det fortare

Häll tillbaka i flaskan och fyll upp med den sparade spriten.

 

Kantarellsnaps:

1 halvflaska, 350 ml, Kronvodka

1 dl, ca 30 g finhackade, färska kantareller

1 krm hel kummin

1 tsk Eau-de-Vie

 

Ta undan 1½ dl sprit

Tillsätt kantareller, kummin och Eau-de-Vie i resten av spriten

Låt stå i 2 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter

Häll tillbaka i flaskan och fyll upp med den sparade spriten.

 

Blekfisen:

1 halvflaska, 350 ml, Kronvodka

1½ dl lingon

1 krm hel kummin

1 tsk flyt honung

 

Ta undan 1½ dl sprit

Tillsätt lingon, kummin och honung i resten av spriten

Låt stå i 3 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter stick hål i botten med en tunn sticka eller liknande efter en stund så rinner det fortare

Häll tillbaka i flaskan och fyll upp med den sparade spriten.

 

Dark Lady:

1 halvflaska, 350 ml, Renat

1 ca 1½ g lakritsrot i mindre och tillbankade bitar

½ vaniljstång, skårad och delad i bitar

 

Ta undan 1 dl sprit

Tillsätt lakrits och vanilj i resten av spriten

Låt stå i 2 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter

Häll tillbaka i flaskan och fyll upp med den sparade spriten.

 

 

 

 

 

 

Vaniljsnaps:

1 halvflaska, 350 ml, Renat

1 vaniljstång, skårad och delad i bitar

 

Ta undan 1 dl sprit

Tillsätt vaniljen i resten av spriten

Låt stå i 2 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter

Häll tillbaka i flaskan och fyll upp med den sparade spriten.

 

Luciasnaps:

1 halvflaska, 350 ml, Renat

½ krm saffran

½ tsk hel kummin

½ tsk hel koriander

 

Ta undan 1 dl sprit

Tillsätt saffran, kummin och koriander i resten av spriten

Låt stå i 3 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter

Häll tillbaka i flaskan och fyll upp med den sparade spriten.

 

Julsnaps:

1 halvflaska, 350 ml, Renat

½ kanelstång

4 hela kryddnejlikor

½ vaniljstång, skårad och klippt i bitar

1 tsk russin

1½ msk Eau-de-Vie

 

Ta undan 1 dl sprit

Tillsätt kanel, nejlika, vanilj, russin och Eau-de-Vie i resten av spriten

Låt stå i 2 dygn, skaka ordentligt då och då

Filtrera genom kaffefilter

Häll tillbaka i flaskan och fyll upp med den sparade spriten.


 


 


 


 


 


 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards