Alla inlägg under maj 2015
Hade inte gjort det på evigheter och blev så sugen då jag såg det i en tidning. Där var det låga vida pastarör som stod i formen. Tror dom delat färska lasangeplattor, lagt en sträng fyllning och rullat hop. Det hade nog varit enklare också.
Den Canneloni jag hittade på Kvantum var relativt smala rör och för höga för att stå. (Barilla) Gjorde en vanlig köttfärsröra som köttfärssås fast stabbigare. Fyllde rören med tesked, tog en stund men gick ändå rätt smidigt. De stod i formen då jag fyllde sen petade jag bara omkull dem. Köttfärssåsen som blev över bredde jag på och hällde bechamel över. La strimlad mozzarella över allt och rev sen kanske 2 dl ost över det. Höll mig alltså inte strikt till receptet. 225 gr i 30 min.
Helt ok! Hade lite pizzzakrydda i köttfärsen och den satt inte i vägen. Recept i veckans matsedel.
Veckans vego:
200 g fetaost
1/2 tsk torkade kryddor, t ex oregano och basilika
1 vältvättad citron, det finstrimlade skalet
2 msk olivolja
2 krukor romansallat eller 1 huvud isbergsallat
250 cocktailtomater
1 gurka
1 paprika
2 färska knipplökar
20 kalamataoliver
Sås:
3 msk olivolja
2 msk färskpressad citronsaft
1 msk rödvinsvinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Extra tillbehör:
4 små druvklasar
20 salta kringlor (pretzels)
Skär osten i kuber och lägg dem i en skål.
Smula över torkade kryddor, strö över citronskal, ringla över oljan.
Låt marinera 10 minuter.
Ansa och skär salladen i bitar. Dela tomaterna. Dela och tärna gurkan. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i ringar.
Fördela sallad, tomater, gurka, paprika och oliver i serveringsskålar.
Toppa med ost och lökringarna.
Sås Blanda ingredienserna till såsen och ringla den över salladen.
Garnera med druvklasar och kringlor.
Veckans sallad:
1 pr citron
4 msk olivolja
½ tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 krossad vitlök
1/2 finstrimlat vitkålshuvud gärna färskt
2 rivna morötter
1 finhackad rödlök
½ strimlad röd paprika
Blanda olja, pr citron, vitlök och kryddor i en skål
Vänd i grönsakerna
Månd:
Canneloni
8-12 cannelonirör
1 gul lök
500 g köttfärs
1 pkt kross tomater 400 g
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
salt & peppar
2 tsk oregano, torkad
Bechamel:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
100 g riven ost
2 msk riven parmesan
Sätt ugnen på 200 gr
Finhacka löken och fräs den med köttfärsen
Häll på tomater, tomatpuré, press vitlök och vinet
Krydda med salt, peppar o oregano och låt det puttra i 15 min.
Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet och späd med mjölken lite i taget.
Koka 5 min och smaka av
Fyll pastarören med köttfärssåsen
Lägg dem tätt i smord form
Häll på bechamelsåsen och strö över ostarna
Grädda mitt i ugnen ca 30 min.
Tisd:
Blomkålsgratäng med rökt skinka
2 romanesco, grön blomkål
3 dl grädde
3 tsk maizena
Salt & vitpeppar
200 g rökt skinka i tärningar
200 g riven ost
300 g vaxbönor
Sätt ugnen på 250 gr
Koka upp lättsaltat vatten
Dela blomkålen i 4 bitar, koka 7-8 min
Lyft upp och lägg i vaxbönorna, koka upp och häll av vattnet
Rör ihop grädde och maizena i en kastrull
Koka upp och sjud under vispning till grädden tjocknat
Smaka av
Lägg blomkål och bönor i en ugnsform
Häll på såsen och strö över skinka och ost
Gratinera mitt i ugnen ca 15 min
Servera med sallad.
Onsd:
Lax med sparris och melonsallad
Melonsallad:
1 purjo eller rödlök
½ galiamelon
2 avokado
12 cocktailtomater
Dressing:
3 msk rapsolja
saften av 1 lime
2 msk finhack dill
salt & peppar
4 bitar laxfilé
salt & citronpeppar
250 gr fryst grön sparris
Gör dressingen
Strimla purjon fint eller dela rödlöken, ta bort kärnan och skiva tunt i månar.
Ta bort skal och kärnor från melon och avocado, skär i tärningar.
Dela tomaterna
Blanda allt med dressingen.
Salta och peppra laxen stek den i olja.
Fräs därefter sparrisen i oljan.
Lägg lax och sparris på ett fat med melonsalladen bredvid
Servera med sprödvärmt bröd.
Torsd:
Gurk & Avokadosoppa
1 gurka
2 avokado
1 hönsbuljongtärning
4 dl vatten
3 msk press citron
3-4 msk olivolja
Salt, sv.peppar & lite cayenne
3 msk finhackad dill
1 kn gräslök, hackat
Krutonger
Skala gurkan och skär den i bitar
Halvera och kärna ur avokadon
Kör gurka, avokado och smulad buljongtärning i en matberedare, späd med vattnet
Blanda ner citronsaft, olja och kryddor
Ställ svalt i kylen minst 15 min
Häll upp soppan och strö över dill, gräslök och krutonger.
Kesoplättar
Mät upp keso, fiberhusk och knäck äggen i en bunke.
Rör ihop till en jämn smet med en sked.
Låt stå ca 5 min och svälla.
Hetta upp en stekpanna med rejält med smör.
När smöret slutat bubbla är stekpannan varm och det är dags att börja steka kesoplättarna.
Sänk värmen på plattan till låg-medel.
Rör om i smeten och häll på hälften av smeten (om du gör en sats kesoplättar).
Häll hälften av smeten om du gör en sats i stekpannan och stek ca 5-10 minuter tills den håller ihop och vänd sedan och stek ca 2 minuter på andra sidan.
(Anledningen till att man inte steker hela smeten som en enda stor pannkaka är att den är ganska tung och svår att få att hänga ihop när man vänder den. Dock gör det ju inte så mycket om den går sönder för det blir ju gott ändå.)
För att spara tid kan du om du vill steka två plättar samtidigt men då får du göra dem mer som halvmånar så de får plats i stekpannan.
Fred:
Vårrullar med dip
300 g färs, fläsk, kött eller lamm
1 morot, riven
1 knippe glasnudlar
1 dl vitkål, riven
6 ark vårrullsdeg
2 msk kalvfond
1 msk strösocker
olja att steka eller fritera i
sweet chili
soja
Börja med att steka färs.
Häll sedan i kål och morot. Häll i soja och kalvfond. Smaka av med salt och peppar.
Koka upp saltat vatten till glasnudlarna och låt dem koka enligt anvisningarna på förpackningen. När de kokat färdigt så skölj nudlarna i kallt vatten och klipp dem i små bitar.
Blanda ner nudlarna i köttfärsblandningen och låt svalna.
Lägg ut blandningen på vårrullsarken och vik efter instruktionen på paketet. Fritera dem gyllenbruna och låt dem rinna av på ett hushållspapper.
Servera med soja och sweet chili.
Lörd:
Djungelgryta
400 g kycklingfiléer eller strimlat kött
Smörolja
1⁄
1 krm svartpeppar
1 tsk curry
4 dl matlagningsgrädde alt kokosmjölk
1 1⁄
2 bananer
1 brk minimajs
Mango chutney
Skär kycklingen i strimlor.
Bryn kycklingen i smör-&rapsolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
Rör i curry, grädde och fond. Låt allt koka 3 till 4 min.
Servera med ris, skivad banan, minimajs och ärtor.
Toppa med en klick mango chutney.
Sönd:
Förhoppningsvis kan vi grilla en köttbit serverar med potatis i någon form och
Tzatziki
1-2 gurkor
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
5 dl matlagningsyoghurt
svartpeppar
1 msk olivolja
oregano
Skala ev. gurkan
Dela den på mitten och sen varje del i 2 halvor mitt i kärnhuset
Ta bort kärnhuset med en sked
Riv gurkan grovt och salta rejält, blanda om
Lägg gurkrivet i en trådsil minst 1 timme, pressa försiktigt med baksidan av en sked för att få bort så mycket vätska som möjligt
Blanda gurka och yoghurt
Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt
Strö oregano över.
Grillade grönsaker
Lök, klyftad
vitlök, solovotlök som skivas
squash, skivad
rädisor, skivade
hela småtomater
olja, örtkryddor, salt o peppar
läggs på oljad folie och får gå ca 10 min
kan du göra en macka, ja då kan du åstadkomma det här också
Det är inte märkvärdigt alls, recept på bröd har du i veckomatsedeln på torsdag.
Jag delade den i tre bottnar. Fyllde den ena med leverpastej och bostongurka som jag mosade hop med en klick smör och några droppar grädde.
Den andra fyllde jag med hackad rökt lax, färskost med pepparrot och gräslök som jag mojsade hop.
Spacklade med majonnäs och klädde kanterna med krossade ostbågar.
Börjar sen garnera utifrån, här med halverade gröna oliver och mandarinklyftor från burk.
Nästa varv är delade miniplommontomater, som jag kilar in lite intill oliverna
Sen gör jag lika med halverade röda kärnfria vindruvor
Därefter ställer jag räkor tätt i en ring med ryggen uppåt
Lägger en rejäl klick rom eller Skagenröra i hålet och täcker sen med räkor
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | |||||||
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
10 | |||
11 | 12 |
13 |
14 |
15 | 16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 | 22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|