Matsedeln

Direktlänk till inlägg 11 maj 2015

Buffétips

Av Neta - 11 maj 2015 21:38

Nu är det dags för konfirmation, student och andra somriga kalas.

På en buffé kan man ha olika sorters kallskuret, pot.gratäng eller pasta/pot.sallad, grönsaker och lite roligt plock. Bröd, ostar och dryck.


Vi börjar med välkomstbål, för alkoholfri variant tar man bara bort alkoholen.


Rosébål

10 glas

 

1 liter rosévin

11/2 dl konc hallonsaft

1 pkt frysta osötade hallon

5 dl is

5 dl Schweppes Russian water

 

Häll vin, Russian, saft och is i en skål, rör om och häll i bären frysta.

 

Jordgubbsbål

 

 

1 l jordgubbar

1 fl rosévin

1-2 33 cl fl hallonsoda eller jordgubbscider

Is och mynta

 

Mixa det mesta av jordgubbarna, skiva resten och tillsätt vinet i det mixade

Ställ kallt

Häll i hallonsoda tillsammans med, jordgubbsskivor, is och mynta vid serveringen

 

Persikosangria

 

 

75 cl rosévin

2 persikor alt 4 persikohalvor i egen juice från burk

1 apelsin

1 banan

1 l Peach pearl, alkoholfri persikocider (nr 1949 på systemet)

is

 

Häll vinet i en skål

Skär persikorna i tunna skivor

Dela apelsinen på längden och skiva den så det bildas ”halva stjärnor”, kärna ur

Skala och skiva bananen

Lägg frukten i vinet och låt det dra en stund i kyla

Häll på cider och tillsätt is vid servering.

Servera i vin – eller champangeglas.

  

 

Tilltugg till bål

 

3 fyllningar till tunnbrödrullar

 

 

Varje fyllning räcker till 2 tunnbröd 15 x 20 cm.

 

1 dl skalade räkor

2 msk finhackad dill

1 msk finhackad rödlök

3 msk röd stenbitsrom

1 dl fraiche

Sv.peppar

 

Grovhacka räkorna, blanda med det andra och smaka av.

 

100 g rökt renstek

½ finhackad saltgurka

1-1½ msk finriven pepparrot

1 dl fraiche

Sv.peppar

 

Rör pepparroten i fraichen

Skär köttet i små bitar

Blanda i med gurkan och smaka av.

 

1 avokado, mogen

1 vitlöksklyfta, pressad

1 msk olivolja

1 msk pressad lime

5 msk finhackad persilja

Salt &sv.peppar

 

Mosa avokado med vitlök, olja och lime

Rör i persiljan och smaka av.

 

Fördela fyllningarna på tunnbröden, bred ända ut i kanterna

Rulla hop ganska hårt och slå in i plastfolie

Fyllning 1 o 2 kan stå kallt minst 1 timme eller över natten

Fyllning 3 bör inte stå längre än 2-3 timmar, avokadon mörknar

Vid servering skär rullarna snett i ca 2 cm skivor.

 

 

Heta gurkrullar
Till 4



100 gr philadelphiaost
4-5 soltorkade tomater
150 gr rökt lax
1 gurka

Mixa ost och soltorkade tomater.
Finhacka laxen och rör ihop alltsammans.
Låt smeten vila lite.
Tvätta gurkan väl, skär av de yttersta bitarna i ändarna.
Skiva långa breda remsor av gurkan, ev med potatisskalaren.
Torka dem med hushållspapper.
Dela dem mitt itu. (1/2 gurklängd/rulle alltså)
Lägg på en klick fyllning och rulla ihop.
Fäst med små spett eller drinkgafflar.
Lägg dom på glaset till välkomstdrinken


Krustader

 

 

4 st skivor bröd, tex formfranska eller kavring
Smält smör

 

Sätt ugnen på 200 gr
Ta fram små formar eller en muffinsplåt.
Ta ut rundlar från brödet med hjälp av utstickare/pepparkaksform eller ett glas. Den ska vara ungefär 5 cm. i diameter.
Kavla på rundeln, pensla med smör på båda sidor, tryck ut i formen. Grädda mitt i ugnen tills de börjar få färg. Det tar 10-15 minuter.
Låt svalna.

 

Fyll med en klick "kladd" fraiche, majonnäs eller gräddfil, sen kanske rom och räkor, rostbiff och mango, skinka och melon. Bara din egen fantasi som sätter gränsen, lite finhackad mild lök kan man ha till de flesta fyllningarna med

  

 

Stora buffén

som kanske ska passa alla, även småfolk.

 

Grönsaker läggs med fördel upp för sig, ett fat med blandade sallader i olika färger ser festligt ut.

Band av morötter i olika färger med lite olja och äppelcidervinäger, gräslök höjer den med

Minitomater, gurka och skivad snackpaprika i egna skålar, en fl dressing i närheten

Majs och oliver är populärt

Frukt av något slag, melon kanske olika sorter, färska ananasskivor eller physallis i en skål

  


POTATISGRATÄNG

 

 10 port i långpanna

 

2,5 kg potatis

 

500 gr strimlad purjo

 

320 gr riven ost

 

4,5 tsk salt

 

1,5 tsk svartpeppar

 

4 vitlöksklyftor

 

7, 5 dl grädde

 

Sätt ugnen på 225 gr.

Skala och skiva potatisen tunt.

Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.

Blanda salt och peppar och strö över hälften.

Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken finhackad, lägg det på potatisen.

Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.

Häll försiktigt över grädden.

Grädda ca 1 timme

Servera med kallt eller varmt kött och sallad.

 

Pastasallad

 

 

För 4

 

5 dl pasta kokas enligt anvisning på förpackningen, och kyls

1 rödlök, kvartad och skivad

5 rädisor, skivade

100 g sockerärtor, strimlade

20 svarta oliver, halverade

Ev 100 g frukt efter säsong t.ex melon eller granatäpple

Ev 100 g feta – eller mozzarellaost

Sallad, riven i mindre bitar

1 dm gurka, stavad

2 tomater, urkärnade och tärnade

 

Dressing:

Ca 2 msk olivolja

Ca 1 msk vit balsamvinäger

Ev örtkrydda

Salt & sv.peppar

 

Blanda alltsammans, häll över dressingen och blanda, låt stå minst 1 timme innan servering.

 

POTATISSALLAD


15 (4-5) PERS



ca 2 kg (600 gr) potatis el. 3 (1) påse fryst tärnad á 600 gr (ej förstekt)


5 (2) syrliga äpplen


1 (1/2) purjo, 2 (1) hackad rödlök går också bra

 

2 (1) dl bostongurka


1 (1/2) dl finhack. Persilja gärna fryst färd.hackad


1 (1/2) dl finhack. Dill              ----”-----


1 (1/2) dl kapris


 3 dl (175 gr) lättmajonnäs


2 (1) dl kaffegrädde


2 (1) msk svensk senap


salt och sv.peppar


Rör ihop majonnäs, grädde och senap med salt, sv.peppar och det kryddgröna. (Använder du rödlök så tillsätter du den här)

Koka potatisen knappt mjuk, skär den och vänd ner den så varm som möjligt. Blanda och låt det stå tills potatisen är kall.

Tärna äpplena och finstrimla purjon. Blanda det med bostongurkan och kapris Rör ner i potatisblandningen och låt stå ca 1 timme före servering.

  

3-4 sorters sovel, ca 50 g/pers

 

Citronmarinerade räkor

 

 

1 kg Räkor, skalas

3/4 dl hackad färsk dill,

1 citron, saften av

en "doft av" cayennepeppar

 

Lägg räkorna i en skål

Blanda resten och slå över, rör om

Ställ kallt minst 1 timme

 

Dubbelmarinerad oxfilé

 

 

"Oxfile som marineras, stekes i ugn och marineras igen, ätes kall. Fungerar lika bra med fläskfile. Perfekt att

förberedas dagen innan."

 

500 gram oxfile

Marinad 1.

2 msk soja

1 msk hoisinsås

0,5 tsk salt

2 msk olja

1 tsk socker

Marinad 2.

0,5 dl vitvinsvinäger

0,5 dl vatten

2 dl olja

1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar, väl stött

1 st vitlöksklyfta, pressad

0,5 dl persilja, hackad

2 msk kapris , avrunnen

 

Tillagning: Ugn

Portioner/antal: 4

1. MARINAD 1: Blanda samman alla ingredienserna soja, hoisinsås, salt, olja och

socker.

2. Lägg oxfile´n i en tät plastpåse eller burk med lock och slå över marinaden.

3. Marinera i ca. 3 timmar, vänd påsen/burken då och då.

4. Starta ugnen, 175 grader.

5. Ta fram fram köttet och lägg den på ett galler i en långpanna. Stick in en

köttermometer och stek köttet tills termometern visar 65 grader, ca. 40

minuter.

6. Vänd köttet en gång under stekningen.

7. Ta ut köttet ur ugnen och svep in köttet i folie, låt den kallna

 

8. MARINAD 2: Blanda samman alla ingredienser vinäger, vatten, olja, salt,

svartpeppar, pressad vitlök, hackad persilja och kapris som är avrunnen (1 liten

burk)

9. När köttet kallnat skivas den i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en skål och

slå över marinad 2.

10. Ställ skålen kallt. Marinera köttet i ca. 4 timmar. Ös köttet ett par gånger.

11. Vid servering tas skivorna ur marinaden, de ska inte torkas av. Köttet ska

serveras KALLT. TIPS! Sila av marinaden och använd kaprisen och persiljan till

ev. sås.

12. Serveras gärna till nybakad potatis och vitlökssmör samt en sallad på olika salladssorter.
Kulpotatis eller potatisgratäng är också gott och ev. en god sås

till.

 

Kycklingspett

 

 

Ca 1 kg kycklingfilé

3 msk smör

1 msk soja

Sv.peppar

Ev salt

Paprikapulver

 

Sätt ugnen på 225 gr, eller tänd grillen

Dela filéerna i 3 delar på längden, trä upp dem på blötlagda träspett, vrid dem när du trär på dom

Smält smöret, tillsätt soja och kryddor

Pensla kycklingen ymnigt

Stek eller grilla ca 15 min

 

 

 

CITRONMARINERAD FLÄSKFILÉ

30 port

 

 

 

Bryn 3 kg fläskfilé.

Efterstek i 125 gr ca 40 min till innertemperaturen är 70 gr.

 

Koka en lag på 2 liter vatten

1,5 dl salt

6 tsk rosmarin

6 vitlöksklyftor i skivor

2 tsk grovmalen svartpeppar.

Låt den kallna.

Lägg köttet i den kalla lagen och låt det ligga i 12 timmar.

Ta upp köttet och häll bort lagen, låt köttet ligga till sig någon timme innan det skivas tunt.

 

Gör en marinad att hälla över det skurna köttet:

 

Strimla skalet av 3 citroner

4 dl olivolja

4 msk färsk rosmarin

1 vitlöksklyfta i skivor

1 tsk vitpeppar

 

Se till att marinaden täcker köttet. Låt stå kallt i minst 2 timmar, eller frys i marinaden.

  

 

Såser och röror, ställs mellan sovel och bröd

 

Mangosås

 

100 g mango, gärna fryst eller motsvarande mangopuré från barnmat

2 dl gräddfil

1 msk majonnäs

2 tsk mango chutney

Salt o peppar och kanske lite curry om man gillar det

 

 

Kör mangon med en stavmixer och blanda den sen med ”kladd”, chutney och kryddor till en sås.

Ställ kallt en stund



Guccamole

 

 2 avocado

2 tsk press citron

1 press vitlöksklyfta

1 tsk sweet chilisås

1 dl gräddfil

Spiskummin, salt och sv.peppar

 

Mosa avokadon med citronsaften

Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med kryddorna.

 

Tzatziki

 

1-2 gurkor

1 tsk salt

2 vitlöksklyftor

5 dl matlagningsyoghurt

svartpeppar

1 msk olivolja

oregano

 

Skala ev. gurkan

Dela den på mitten och sen varje del i 2 halvor mitt i kärnhuset

Ta bort kärnhuset med en sked

Riv gurkan grovt och salta rejält, blanda om

Lägg gurkrivet i en trådsil minst 1 timme, pressa försiktigt med baksidan av en sked för att få bort så mycket vätska som möjligt

Blanda gurka och yoghurt

Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt

Strö oregano över.

 

Aioli


3 dl gräddfil

½ dl majjonäs

2 pr vitlöksklyftor

1-2 tsk olivolja

salt och sv.peppar

 

rörs ihop och ställs kallt

 

Örtagårdssås

 

 

1.5 dl gräddfil

½ dl majonnäs

1 dl hackad dill

½ dl kackad gräslök

2 tsk dragon

salt o peppar

 

Blandas och får stå en stund

  

 

 

 Bröd

 

Foccacia

 

 

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 tsk salt
7 dl vetemjöl special
Mer olivolja, flingsalt och "topping" (se nedan)

 

Smula ner jästen i en bunke.
Rör ut i vattnet tillsammans med olivolja, honung och salt.

Tillsätt vetemjölet och rör om till en deg.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Häll ut degen i en bakplåtsklädd långpanna.

Tryck ut degen med mjölade händer så att den blir ca 1-2 cm tjock.
Jäs under bakduk i 30 minuter till.

Sätt ugnen på 250 grader.

Gör små hål i degen med fingrarna, ringla över olivolja och strö över lite flingsalt.

Strö gärna en topping ovanpå:
T.ex krossad rosmarin, körsbärstomater (tryck ner dem i degen), basilika, rödlök.

Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, ca 10 minuter.

 

Ostbröd med färska örter

 

 

Bra buffé eller utflyktsbröd

30 bitar

 

50 g jäst

5 dl vatten 37 gr

3 tsk salt

½ dl rapsolja

11-12 dl vetemjöl

150 g riven ost

1 dl färska hackade örter, ex. timjan, rosmarin eller oregano

2 msk rapsolja

1 tsk flingsalt

 

Lägg jästen i en bunke, häll på vatten, salt och olja

Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen 5-8 min

Jäs 30 min under duk

Kavla ut degen och lägg den på mjölad plåt

Sätt ugnen på 200 gr

Jäs ytterligare 30 min

Strö över ost och örter

Ringla över olja och strö över flingsalt

Grädda mitt i ugnen ca 30 min

Låt svalna på galler

Skär i rutor.

  

 

Det lilla extra

Rombomb

 

 

6-8 pers

 

200 g nat philadelphiaost

2 dl fraiche

1 hackad rödlök

salt

1 brk röd rom, 75 g

1 brk svart rom, 75 g

 

Täck insidan av en liten skål med plastfolie så stor att den går att vika över också

Rör osten mjuk och blanda med fraiche och rödlöken

Smaka av med salt

Häll blandningen i skålen, täck och ställ kallt i kyl i minst 2 timmar

Vänd skålen upp och ner på ett serveringsfat, dra bort folien

Garnera med romen som ska täcka helt

Servera med kex.

 

Marinerad mozzarella

 

 

400 g mozzarellaost skivad eller delade mini

Vinägrett:
½ röd chili, finhackad
3 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Färsk eller torkad mejram
skal av 1 Citron

 

Vispa samman alla ingredienserna med försiktighet, smaksätt med salt och peppar.
Lägg mozzarellaskivorna på ett fat.
Häll på vinägretten och strö över mejramblad.
Riv citronskal med ett rivjärn över

 

 

VITLÖKSCHAMPINJONER

 

 

 

300 gr färska champinjoner

1 dl finhackad bladpersilja

2-3 vitlöksklyftor

1 dl olja

salt & peppar

 

Skär svampen i tunna skivor

Blanda med persilja och riven vitlök

Krydda lätt

Rör ner oljan

Gott på rostat bröd

 

Olika ostar och kanske vindruvor och physallis på ett fat

  

 

Till kaffet

 

Hallonmoussetårta

 

 

Chokladbotten:

400 gr mandelmassa

rivet skal från 1 apelsin

4 ägg

4 msk kakao

 

Fyllning:

6 gelatinblad

300 gr frysta hallon

4 äggulor

3 dl florsocker

6 dl grädde

 

Garnering:

2 dl valfria bär

 

Sätt ugnen på 175 gr

Riv mandelmassan och blanda med apelsinskalet

Rör ner äggen och sikta ner kakaon

Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm

Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min

Låt den svalna

 

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min

Mixa hallonen och passera genom en finmaskig sil

Vispa äggulor och florsocker pösigt

Vispa 5 dl av grädden

Krama ur gelatinet och smält på svag värme med resterande grädde

Vänd samman gelatinblandningen med den vispade grädden

Rör ner resterande ingredienser

Bred smeten över botten i formen och frys i minst 4 timmar

Toppa tårtan med bär vid serveringen

 

Pinocciotårta

12 portioner/st.

75 gram 

smör eller margarin

2 dl 

florsocker

5 st 

äggulor

1,5 dl 

vetemjöl

1,5 tsk 

bakpulver

4 msk 

mjölk

Maräng:

5 st 

äggvitor

2 dl 

socker

1 st 

påse(á 35 gram) mandelspån

Fyllning:

3 dl 

vispgrädde

valfri mängd frukt eller bär.

 

Smörj ett smörgås- eller bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, ca 30x40 cm. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggulorna ett i taget och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta och mjölken. Bred ut smeten.


Vispa vitorna med sockret till marängsmet. Bred den lite ojämnt över smeten i formen. Strö över mandelspånen. Grädda i 175-200 grader i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 min. Låt kakan svalna något.

 

Lossa kakan från pappret och dela den mitt itu på längden eller tvären, beroende på vilken form som önskas.

 

Vispa grädden och bred den på den ena bottnen med marängsidan upp. Lägg på frukt eller bär. Lägg den andra bottnen ovanpå med marängsidan uppåt. Skär tårtan med vass kniv i lagom stora bitar.

 

Fryst vindruvstårta 8 bitar


Botten:

75 gr sötmandel

75 gr mörk choklad

4 äggvitor

1,5 dl socker eller 1 1/4 dl fruktos

 

Fyllning:

2 äggulor

2 msk florsocker

1 tsk vanillinsocker, (flor och vanillinsocker kan bytas mot 2 msk fruktos och en skrapad vaniljstång).

3 äggvitor

3 dl vispgrädde

 

Garnering:

ca 200 gr halverade och urkärnade druvor, gröna, blå och röda.

 

Sätt ugnen på 175 gr.

Hacka mandel och choklad.

Lägg äggvitorna i en skål och vispa till hårt skum.

Tillsätt socker lite i sänder, under fortsatt kraftigt vispande.

Rör ner mandel och choklad i äggvitesmeten.

Grädda i välsmord form ca 24 cm i 25 min.

Låt botten kallna i formen, lossa sedan kanten och ta bort den. Lossa botten också men låt kakan ligga kvar. Diska formens kant och lägg tillbaka den.

 

Vispa äggulor, florsocker  och vanillinsocker ljust och pösigt.

Vispa äggvitorna till hårt skum.

Vispa grädden till fast konsistens.

Rör ner äggulesmeten i grädden och rör till sist ner äggvitorna.

Rör om så allt blandas.

Häll smeten över den kalla kakan.

Jämna till ytan och täck med plastfolie.

Ställ formen i frysen 2-3 timmar.

Garnera med druvorna.

  

 

 

Jag hoppas jag har hjälpt någon nu. Välj inte allt då blir det nog väl mycket ;)

Sen kan man så klart ha minipajer, patéer, mousser m.m ist för något av ovanstående men det tipsar jag om i ett annat inlägg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



         

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards