Direktlänk till inlägg 19 april 2015
Veckans vego:
12 stycken
500 g champinjoner
3 skivor fullkornsbröd eller 1 1/2 dl havregryn
2 ägg
1/2 knippa persilja
1/2 tsk torkad mejram
2 msk smör eller margarin
Ris i tomatsås:
2 dl fullkornsris
1-2små gula lökar
2 tsk smör- och rapsolja
400 g krossade tomater
1/4 tsk oregano
Ansa och finhacka svampen och stek den i en torr stekpanna.
Häll bort vätskan.
Smula brödet. Vispa upp äggen. Tillsätt brödet till äggen, och låt det svälla i 5 minuter.
Skala och hacka löken. Hacka persiljan.
Tillsätt svamp, lök och persilja till brödblandningen.
Krydda med mejram, salt och peppar.
Blanda till en fast färs och forma 12 biffar.
Stek biffarna i en stekpanna med smör.
Ris i tomatsås:
Koka riset.
Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna med smör- och rapsolja.
Tillsätt krossade tomater, oregano, salt och peppar, och koka i 5 minuter. Smaka av såsen och blanda i riset.
Servera med råkost.
Veckans sallad:
Veckosallad
Variant på Vänskapssallad
300 g vitkål, strimlad
2 grovt rivna morötter
1 stjälk selleri, tunt skivad
20 cm purjo, finstrimlad eller ½ rödlök
1 stort rivet äpple
1 dl äppelcidervinäger
1 dl rapsolja
Salt, grovmalen sv.peppar
2 tsk Italiensk Salladskrydda
Blanda grönsakerna i en burk med lock
Blanda hop dressingen i en kastrull, koka upp och häll över salladen.
Blanda noga.
Månd:
Köttfärslimpa med gräddsås, lingon och sallad
Köttfärslimpa med allt på ett fat
400 gram köttfärs
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
2 dl vatten
1,5 tsk salt
1 st ägg
1,5 krm peppar
1 msk lök, finhackad
1 tsk oregano
10 st potatisar
2 st rödlökar
2 st morötter
15 st champinjoner
0,5 st squash
olja
Salt & sv.peppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Mät upp ströbröd och potatismjöl i en bunke. Tillsätt lök blanda
väl med vattnet. Låt det svälla minst 10 minuter.
Lägg i färs och salt och blanda väl. Rör sedan ner ägg, peppar och oregano.
Forma färsen till en knubbig limpa i en smord ugnsform.
Skala potatis och skär dem i klyftor. Skala rödlöken och dela i mindre bitar. Fördela
runt om köttfärsen i formen. Ta även morötter, squash eller champinjoner
beroende på vad som finns hemma.
Blanda allt i en bunke, ringla olja över, krydda och blanda runt, fördela runt köttfärsen.
Sätt in formen i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 175 grader.
Stek ca 45 min eller tills potatisen är mjuk och köttfärsen klar.
Fiskgryta med tomat och vitlöksbröd
6 potatisar, skalade och tärnade
3 morötter, skalade och tärnade
1 lök, skalad och hackad
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
2 tsk timjan
2 msk olivolja
500 g krossade tomater
5 dl fiskbuljong (vatten, buljongtärning eller fond)
1 citron
400 g hokifilé eller torskfilé, tinad och tärnad
Fräs potatis, morötter, lök och timjan i olivolja.
Tillsätt krossade tomater och fiskbuljong, koka sakta 15-20 minuter.
Smaksätt grytan med salt, peppar och några droppar citronsaft.
Tillsätt fisktärningarna i grytan och koka sakta några minuter.
Servera fiskgrytan med baguette och aioli.
Onsd:
Bondsallad
4 ägg, medelstora
12 små kokta potatisar, eller 300 g kokt pasta
10 körsbärstomater
150 g sallad. Gärna flera sorter
20 sockerärtor
ca 1 dm gurka
2 pkt bacon, stekt och avrunnet alt 300 g rökt skinka i strimlor
1 tsk senap
1 klyfta vitlök, riven eller pressad
3 msk rödvinsvinäger
6 msk olivolja
salt, nymalen svartpeppar
1 liten knippa gräslök, finskuren
krutonger
Koka upp vatten i en kastrull, lägg i äggen när det kokar och låt koka cirka 6 minuter för krämig gula. Skölj i kallt vatten.
Dela potatisarna, och skölj och dela tomaterna, skölj och strimla sockerärtor och gurka.
Fördela sallad på fyra tallrikar, lägg på potatis, grönsaker och bacon.
Vispa ihop senap, vitlök och vinäger till dressingen och vispa sedan i olivoljan.
Skala och dela de nykokta äggen och lägg på salladerna.
Ringla över lite dressing och strö över gräslök och krutonger.
Servera resterande dressing vid sidan om.
Torsd:
Paprikasoppa med tortilla
För 4
4 rostade o skalade röda paprikor
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 morot, grovt riven
3 tomater
5 dl hönsbuljong
salt & sv.peppar
Topping:
2 dl fraiche
100 g lufttorkad skinka
50 g hackade hasselnötter
2 tortillas
75 g smakrik ost, riven
1 hackad gul lök
Skala o hacka rödlök o vitlök
Fräs i olivolja med moroten en stund
Mixa paprikaköttet med den röran
Tillsätt tomaterna tärnade
Späd med buljongen
Koka upp och smaka av med salt o sv.peppar
Finhacka skinkan och grovhacka nötterna
Vispa fraichen tjockare, blanda ner skinka o nötter i den
Lägg tortillabröden på plåt med papper
Strö över ost o lök
Gratinera i 200 gr ugn i 10 min
Skär i tårtbitar och servera till soppan
Fred:
Grillad kyckling, klar från butik med vitlöksbröd och tzatziki, sallad och ostbricka.
Lörd:
Räkpasta med mango
För 4
2 förp färsk pasta av valfri sort
1 kg räkor med skal
1 dm purjo
smör
3 dl matlagningsgrädde
4 msk mangochuttney
250 gr tärnad mango (går utmärkt med den frysta)
50 gr färsk sköljd och slungad spenat
salt & peppar
Koka pastan och låt den rinna av.
Skala räkorna.
Skiva i fräs purjon några minuter i smör.
Häll i grädde och chutney, låt det koka upp.
Lägg i räkor, mango, spenat och den kokta pastan.
Ta bort från platten o vänd runt.
Servera genast.
Sönd:
Italienska kalvrullar
4 skivor kalvinnanlår
1 dl persilja
100 g parmaskinka
2 msk olivolja
1 gul lök
2 dl buljong av tärning
Servera med:
1 dl svarta oliver
250 g körsbärstomater
Lägg köttet på en skärbräda och banka ut köttskivorna lätt. Dela dem på mitten.
Fördela hackad persilja på köttet, salta och peppra.
Rulla ihop till rulader.
Vira parmaskinka runt ruladerna och bind samman med ett steksnöre.
Bryn köttet runt om i en stekpanna med olja. Ta upp köttet.
Skala och hacka löken och fräs den i stekpannan ett par minuter. Häll på buljongen och koka upp.
Häll över buljongen i en gryta och lägg i rulladerna.
Koka i ca 20 minuter tills köttet är mört.
Ta gärna av snöret, men man kan ha det kvar som en liten serveringseffekt.
Servera ruladerna med sky, oliver, delade tomater och grovt bröd.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 | 5 |
|||||
6 | 7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 | |||
13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
19 | |||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 | |||
27 |
28 |
29 |
30 |
||||||
|