Matsedeln

Alla inlägg under januari 2015

Av Neta - 5 januari 2015 02:00

 

Lax-och räkgryta

 

Vi gjorde den idag och den var "onödigt" god!

 

500 g laxfilé utan skinn o ben

500 g oskalade räkor

3 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 orange paprika

1 grön paprika

3 potatisar

1-2 msk smörolja

1½ tsk curry

2 dl vispgrädde

2 dl vitt vin

1 msk hummerfond

1½ dl vatten

salt & svpeppar

20 delade körsbärstomater

100 g finstrimlade sockerärtor

dillvippor

 

Dela laxen i mindre bitar

Skala räkorna

Ansa och strimla och finhacka lök o vitlök

Strimla paprikan

Skala o tärna potatisen

Fräs curryn i smöroljan några sek

Fräslök, vitlök, potatis och paprika i det i en stor kastrull

Tillsätt grädde, vin, fond och vatte

Koka sakta under lock 15 min

smaka av med salt & sv.peppar

Vänd ner laxen

Dra kastrullen från värmen och vänd ner tomater, sockerärtor och räkorna, låt stå med lock i 10 min

Garnera med dill och servera med bröd.

  

 

V 2

Av Neta - 4 januari 2015 17:45

Veckans vego:

   

Fyllda paprikor

 

 

 

4 stora paprikor

saltat vatten

2 gula lökar

1 vitlöksklyfta

smörolja

4 tomater, urkärnade

riven ost

100 g champinjoner

3,5 dl råris 

8,5 dl buljong

persilja

 

Sätt ugnen på 225 gr

Skär ett lock i paprikan och gröp ur dom.

Förväll i saltat vatten 2-3 min.

Låt dom rinna av.

Hacka och fräs lök,  vitlök och svamp

Tillsätt ris, rör om

Häll på 7 dl av buljongen och koka sakta under lock tills riset är klart

Hacka tomat och persilja och rör ner det i riset.

Fyll paprikorna och ställ dem i en ugnsform

Häll på resten av buljongen

Strö över osten och gratinera ca 15 min

   

Veckans sallad:

 

Råkostkvartett

 

1 salladshuvud, rivet

200 gr grovt riven rotselleri

salt, socker, citronsaft

250 gr rivna morötter

200 gr riven rättika

1/2 dl creme fraiche

4 tomat"lock"

lite grönt i form av persilja eller brysselkålhuvud

 

Blanda sallad och rotselleri, smaksatt med salt, ev.socker och citronsaft.

Fördela i 4 portinsglas.

Blanda morötterna med citronsaft och fördela ovanpå.

Rör ner fraichen i rättikan och smaksätt med salt och ev.socker, fördela det

Överst ett tomatlock, garnerat med ett litet brysselkålshuvud eller persilja.

  

Månd:

Trettondagsafton

 

Indisk kycklinggryta

 

 

400 gram kycklinglårfile

1 st gula lökar

1 st vitlöksklyftor

100 gram champinjoner

2 st paprikor, olika färg

2 dl kidneybönor

1 msk smör&rapsolja

½ msk röd currypasta

1 dl kycklingbuljong

1½ dl vatten

½ dl ajvar relish eller mixade inlagda paprikor

½ tsk sambal oelek

½ tsk spiskummin

salt och peppar

 

Servera med:

3 dl turkisk youghurt

kokt basmatiris

naanbröd

 

Skär kycklingen i små tärningar.

Skala och skär löken i bitar.

Skala och hacka vitlöken.

Ansa champinjonerna och skär dom i bitar.

Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar.

Hetta upp matfett i en gryta och fräs kycklingtärningarna.

Tillsätt lök, vitlök och currypasta.

Rör om och häll på fond och vatten, och koka i ca 10 minuter.

Tillsätt svamp,paprika, ajvar relish,sambal oelek och

spiskummin och koka i 5 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

  

Naanbröd

 

 

8 st

 

1 pkt jäst

6 dl mjölk

2 dl fil

2 ägg

2 msk olivolja

2 tsk salt

4 tsk flyt honung

Ca 2 liter vetemjöl

 

Pensling:

3 msk olivolja

4 msk hackad timjan

Sesamfrö

 

Smula ner jästen i en bunke

Tillsätt mjölk, fil, ägg, olivolja, salt och honung

Tillsätt mjöl och arbeta hop till en deg

Jäs under duk i 45 min

Dela degen i 8 delar

Rulla ut lite avlånga bröd och lägg på pappersklädd plåt

Pensla med olivoljan och strö på örter och frön

Jäs ytterligare 1 timme

Sätt ugnen på 250 gr

Grädda i ca 8 min tills de får fin färg.

   

Tisd:

 

Köttfärslimpa med allt på ett fat



400 gram köttfärs

4 msk ströbröd

1 msk potatismjöl

2 dl vatten

1,5 tsk salt

1 st ägg

1,5 krm peppar

1 msk lök, finhackad

8 st potatisar

2 st lökar

2 st morötter

olja

Salt & sv.peppar

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Mät upp ströbröd och potatismjöl i en bunke.

Tillsätt lök blanda väl med vattnet. Låt det svälla minst 10 minuter.

Lägg i färs och salt och blanda väl. Rör sedan ner ägg och peppar.

Forma färsen till en knubbig limpa i en smord ugnsform.

Skala potatis och skär dem i klyftor.

Skala och skiva morötterna, skala löken och dela i mindre bitar.

 

Blanda allt i en bunke, ringla olja över, krydda och blanda runt, fördela runt köttfärsen.

Sätt in formen i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 175 grader.

Stek ca 45 min eller tills potatisen är mjuk och köttfärsen klar.

  

Onsd:

 

Isterband, stuv vitkål, potatis och rödbetor

  


Torsd:

 

Champinjonsoppa med tomattoast


 250 gr färska champinjoner
6 dl hönsbuljong
3-4 dl matlagningsgrädde
ca 3 msk torr sherry
salt & vitpeppar
torkad timjan

Tomattoast:
1 baugett
smör
1 vitlöksklyfta
1 fast tomat
hackad persilja


Ansa och skär champinjonerna i bitar.
Kör i mixer till en slät puré.
Koka upp buljongen i en kastrull, tillsätt champinjonpurén och grädden och sjud till soppan är lagom tjock.
Smaka av med sherryn, salt & peppar och lite timjan.

Toasten:
Skär baugetten i skivor och stek dem gyllenbruna i smör.
Gnid in ytorna med en delad vitlöksklyfta och en halverad tomat.
Strö på hackad persilja.
Servera genast med varma toast.

  

Fred:

 

Bakad potatis med rom och rödlöksröra, plockgrönsaker

 

2 dl gräddfil

1-2 msk citronmajonnäs

80 g rom

1 finhackad rödlök

Blandas

  

Lörd:

 

Italiensk mandelfisk


600 gr fryst fiskfilé ( tex hoki )
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk créme fraiche Tomat Basilika
3 msk mandelspån

Sätt ungen på 225 grader.

Tina fisken. Lägg den i en smord ugnsäker form.

Krydda fisken med salt och peppar.

Bred över créme fraiche och strö på mandelspån.

Stek i mitten av ungen 20-25 min.

Servera med kokt potatis och salad

  

Sönd:

 

Fläskfilégryta med hasselbackspotatis och sallad.

 

 

600 g fläskfilé

Salt

Svartpeppar

10 färska champinjoner

3 dl matlagningsgrädde

1 ½ dl vatten

½ dl rött vin

1 msk kinesisk soya

1 msk klippt persilja

1 msk klippt gräslök

 


Putsa fläskfilen.

Skiva (dela ev mer) och stek dem gyllenbruna i smör i en gryta.

Krydda med salt o peppar på slutet.

Ställ åt sidan.

Skiva championerna och stek separat tills de blir mjuka, salta på slutet.

Blanda hop det i grytan och tillsätt vattnet.

Koka 5 min

Häll sedan i grädde, vin, örter och soja.

Låt stå och koka cirka 20 minuter på låg värme.

Är den för tunn så gör den tjockare med lite majzena.

 

Servera med hasselbackspotatis eller ris och en sallad.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards