Alla inlägg under januari 2015
Lax-och räkgryta
Vi gjorde den idag och den var "onödigt" god!
500 g laxfilé utan skinn o ben
500 g oskalade räkor
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 orange paprika
1 grön paprika
3 potatisar
1-2 msk smörolja
1½ tsk curry
2 dl vispgrädde
2 dl vitt vin
1 msk hummerfond
1½ dl vatten
salt & svpeppar
20 delade körsbärstomater
100 g finstrimlade sockerärtor
dillvippor
Dela laxen i mindre bitar
Skala räkorna
Ansa och strimla och finhacka lök o vitlök
Strimla paprikan
Skala o tärna potatisen
Fräs curryn i smöroljan några sek
Fräslök, vitlök, potatis och paprika i det i en stor kastrull
Tillsätt grädde, vin, fond och vatte
Koka sakta under lock 15 min
smaka av med salt & sv.peppar
Vänd ner laxen
Dra kastrullen från värmen och vänd ner tomater, sockerärtor och räkorna, låt stå med lock i 10 min
Garnera med dill och servera med bröd.
Veckans vego:
Fyllda paprikor
4 stora paprikor
saltat vatten
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
smörolja
4 tomater, urkärnade
riven ost
100 g champinjoner
3,5 dl råris
8,5 dl buljong
persilja
Sätt ugnen på 225 gr
Skär ett lock i paprikan och gröp ur dom.
Förväll i saltat vatten 2-3 min.
Låt dom rinna av.
Hacka och fräs lök, vitlök och svamp
Tillsätt ris, rör om
Häll på 7 dl av buljongen och koka sakta under lock tills riset är klart
Hacka tomat och persilja och rör ner det i riset.
Fyll paprikorna och ställ dem i en ugnsform
Häll på resten av buljongen
Strö över osten och gratinera ca 15 min
Veckans sallad:
Råkostkvartett
1 salladshuvud, rivet
200 gr grovt riven rotselleri
salt, socker, citronsaft
250 gr rivna morötter
200 gr riven rättika
1/2 dl creme fraiche
4 tomat"lock"
lite grönt i form av persilja eller brysselkålhuvud
Blanda sallad och rotselleri, smaksatt med salt, ev.socker och citronsaft.
Fördela i 4 portinsglas.
Blanda morötterna med citronsaft och fördela ovanpå.
Rör ner fraichen i rättikan och smaksätt med salt och ev.socker, fördela det
Överst ett tomatlock, garnerat med ett litet brysselkålshuvud eller persilja.
Månd:
Trettondagsafton
Indisk kycklinggryta
400 gram kycklinglårfile
1 st gula lökar
1 st vitlöksklyftor
100 gram champinjoner
2 st paprikor, olika färg
2 dl kidneybönor
1 msk smör&rapsolja
½ msk röd currypasta
1 dl kycklingbuljong
1½ dl vatten
½ dl ajvar relish eller mixade inlagda paprikor
½ tsk sambal oelek
½ tsk spiskummin
salt och peppar
Servera med:
3 dl turkisk youghurt
kokt basmatiris
naanbröd
Skär kycklingen i små tärningar.
Skala och skär löken i bitar.
Skala och hacka vitlöken.
Ansa champinjonerna och skär dom i bitar.
Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar.
Hetta upp matfett i en gryta och fräs kycklingtärningarna.
Tillsätt lök, vitlök och currypasta.
Rör om och häll på fond och vatten, och koka i ca 10 minuter.
Tillsätt svamp,paprika, ajvar relish,sambal oelek och
spiskummin och koka i 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Naanbröd
8 st
1 pkt jäst
6 dl mjölk
2 dl fil
2 ägg
2 msk olivolja
2 tsk salt
4 tsk flyt honung
Ca 2 liter vetemjöl
Pensling:
3 msk olivolja
4 msk hackad timjan
Sesamfrö
Smula ner jästen i en bunke
Tillsätt mjölk, fil, ägg, olivolja, salt och honung
Tillsätt mjöl och arbeta hop till en deg
Jäs under duk i 45 min
Dela degen i 8 delar
Rulla ut lite avlånga bröd och lägg på pappersklädd plåt
Pensla med olivoljan och strö på örter och frön
Jäs ytterligare 1 timme
Sätt ugnen på 250 gr
Grädda i ca 8 min tills de får fin färg.
Tisd:
Köttfärslimpa med allt på ett fat
400 gram köttfärs
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
2 dl vatten
1,5 tsk salt
1 st ägg
1,5 krm peppar
1 msk lök, finhackad
8 st potatisar
2 st lökar
2 st morötter
olja
Salt & sv.peppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Mät upp ströbröd och potatismjöl i en bunke.
Tillsätt lök blanda väl med vattnet. Låt det svälla minst 10 minuter.
Lägg i färs och salt och blanda väl. Rör sedan ner ägg och peppar.
Forma färsen till en knubbig limpa i en smord ugnsform.
Skala potatis och skär dem i klyftor.
Skala och skiva morötterna, skala löken och dela i mindre bitar.
Blanda allt i en bunke, ringla olja över, krydda och blanda runt, fördela runt köttfärsen.
Sätt in formen i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 175 grader.
Stek ca 45 min eller tills potatisen är mjuk och köttfärsen klar.
Onsd:
Isterband, stuv vitkål, potatis och rödbetor
Torsd:
Champinjonsoppa med tomattoast
250 gr färska champinjoner
6 dl hönsbuljong
3-4 dl matlagningsgrädde
ca 3 msk torr sherry
salt & vitpeppar
torkad timjan
Tomattoast:
1 baugett
smör
1 vitlöksklyfta
1 fast tomat
hackad persilja
Ansa och skär champinjonerna i bitar.
Kör i mixer till en slät puré.
Koka upp buljongen i en kastrull, tillsätt champinjonpurén och grädden och sjud till soppan är lagom tjock.
Smaka av med sherryn, salt & peppar och lite timjan.
Toasten:
Skär baugetten i skivor och stek dem gyllenbruna i smör.
Gnid in ytorna med en delad vitlöksklyfta och en halverad tomat.
Strö på hackad persilja.
Servera genast med varma toast.
Fred:
Bakad potatis med rom och rödlöksröra, plockgrönsaker
2 dl gräddfil
1-2 msk citronmajonnäs
80 g rom
1 finhackad rödlök
Blandas
Lörd:
Italiensk mandelfisk
600 gr fryst fiskfilé ( tex hoki )
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk créme fraiche Tomat Basilika
3 msk mandelspån
Sätt ungen på 225 grader.
Tina fisken. Lägg den i en smord ugnsäker form.
Krydda fisken med salt och peppar.
Bred över créme fraiche och strö på mandelspån.
Stek i mitten av ungen 20-25 min.
Servera med kokt potatis och salad
Sönd:
Fläskfilégryta med hasselbackspotatis och sallad.
600 g fläskfilé
Salt
Svartpeppar
10 färska champinjoner
3 dl matlagningsgrädde
1 ½ dl vatten
½ dl rött vin
1 msk kinesisk soya
1 msk klippt persilja
1 msk klippt gräslök
Putsa fläskfilen.
Skiva (dela ev mer) och stek dem gyllenbruna i smör i en gryta.
Krydda med salt o peppar på slutet.
Ställ åt sidan.
Skiva championerna och stek separat tills de blir mjuka, salta på slutet.
Blanda hop det i grytan och tillsätt vattnet.
Koka 5 min
Häll sedan i grädde, vin, örter och soja.
Låt stå och koka cirka 20 minuter på låg värme.
Är den för tunn så gör den tjockare med lite majzena.
Servera med hasselbackspotatis eller ris och en sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | ||||||
5 | 6 |
7 |
8 | 9 |
10 |
11 | |||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 | |||
26 |
27 |
28 | 29 | 30 |
31 |
||||
|