Matsedeln

Direktlänk till inlägg 28 september 2014

V 40

Av Neta - 28 september 2014 22:01

  

Veckans vego:

 

Italiensk bönsallad

 

 

1 port, 255 kcal

 

1 dl vita kokta bönor

2 halverade kronärtskockshjärtan

½ strimlad rödlök

30 g smulad fetaost, kan så klart bytas ut

5 svarta oliver

5 halverade småtomater

½ tsk vit balsamvinäger

1 tsk olivolja

5 strimlade basilikablad

1 näve fina salladsblad

Salt & sv.peppar

 

Skölj bönorna och låt dem rinna av

Blanda dem med övriga grönsaker utom sallad och basilikan

Rör ihop olja, vinäger och kryddor och slå det över, rör om.

Låt det stå en stund och tillsätt sen sallad och basilika.

 

  

Månd:

 

Köttfärsgryta med bönor

 

 

Till 4

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

400 g köttfärs

2 msk smörolja

1 brk hela tomater, eller körsbärstomater

½ dl hackad persilja

1 tsk spiskummin

½ tsk chilipulver

1 tsk paprikapulver

1 buljongtärning

1 dl vatten

100 g squash eller 100 g sockerärtor

1 brk valfria bönor

1 tsk salt

1 krm sv.peppar

2 dl halverade gröna oliver

 

Servera med ris, blanda gärna ner 1 tärnad röd paprika (några torkade, strimlade aprikoser kan också va gott) i det direkt då det är klart, låt det stå en stund under lock.

 

Skala och finhacka lök och vitlök

Fräs det tillsammans med köttfärsen i fettet i en gryta

Vänd ner tomater, persilja, kryddor, buljongtärning och vatten

Låt allt koka upp och koka i ca 6-7 min

Tärna squashen/strimla sockerärtorna under tiden, vänd ner den och bönorna i grytan

Låt detta puttra med i ca 3 min

Smaka av och strö över halverade oliverna

Servera med ris eller matvete.

 

  

Tisd:

 

Phad Thai

 

 

2-3 msk olja att steka i (raps helst)
1/2 paket thai noodels
200g strimlad kycklngfile eller lövbiff
100g tunt strimlad vitkål
1 ägg lätt vispat
1 påse (120g) phad thai wok sauce
½ dl krossade jordnötter.

Koka risnudlarna enligt anvisning och skölj i kallt vatten.
Woka/stek kycklingen och vitkålen i oljan.
När kycklingen fått färg tillsätter du det vispade ägget under sakta omrörning
Tillsätt risnudlarna samt jordnötterna i stekpannan.
Rör i phad thai wok sauce och låt allt bli varmt.

Servera genast!

  

Onsd:

 

En matig sallad med lövbiff, räkor, ost, 2 sorters sallad, gurka, tomat, sparris, avocado, mango och rödlök


  

Torsd:


Blomkål- och köttfärssoppa

 

 

400 gr köttfärs
1 lök, hackad
1 press vitlöksklyfta
2-3 selleristjälkar i cm-stora bitar
1 brk krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 l vatten
1 blomkålshuvud i buketter
2 tsk torkad dragon
salt & sv.peppar

Bryn färsen med löken och pressa i vitlöken
Tillsätt tomater. selleri, vatten och buljongtärningarna.
Koka upp och låt sjuda i 5 min.
Tillsätt blomkålen delad i små buketter.
Krydda och koka 10 min.

 

 

  

Fred:

 

Räkor, vitlöksbröd, dip och plockgrönsaker, oliver, ostar, vindruvor.

 

  

Lörd:

 

Kroppkakelängd



1.5 kg potatis

5-6 dl vetemjöl

1½ tsk salt

2 ägg

Fyllning:

400 g rimmat fläsk

2 gul lök

2-3 krm stött kryddpeppar

Servera med:

 

Ugn: 200°

 

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

Häll av vattnet, skala och pressa potatisen. Låt kallna.

Eller använd kokt kall potatis och riv den på den fina sidan av rivjärnet.

 

Fyllning:

Skär fläsket i små tärningar.

Skala och finhacka löken.

Fräs fläsk och lök i en stekpanna utan matfett. Krydda med kryddpeppar. Låt svalna.

Blanda snabbt ihop potatis, 5 dl mjöl, salt och ägg i en skål.

Ta upp potatisen och forma till 2 längder i en vattenpenslad långpanna.

Gör en fördjupning i varje längd och lägg i fyllningen.

Kläm ihop kanterna och forma till en rulle. Du kan behöva använda plåtskrapa för att få med allt. Pensla med mer vatten under dom om det behövs.

Pensla rullen med vatten och häll en bottenskyla vatten i långpannan och täck formen med folie.

Tillaga mitt i ugnen i ca 30 minuter. Ta bort folien, häll och torka bort vattnet och sätt in formen 5-10 min till, eller tills dom känns fasta.

 

Skär upp längden i skivor och servera med, smör, lingonsylt och rivna morötter.

 

Det går utmärkt att frysa, tina och värm i micro eller stek skivorna i lite smör i en stekpanna.

 

Gör gärna mycket på en gång men bara 2/långpanna och frys in.

 

 

  

Sönd:

 

Skinkstek, sås, potatis, kokta morötter och broccoli, äppelmos.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards