Matsedeln

Direktlänk till inlägg 21 september 2014

V 39

Av Neta - 21 september 2014 18:21

Idag kom hösten på riktigt, jag hade ju planerat en höstgryta idag men gårdagen blev det mat på båt minsann så Kaviarlådan jag skulle gjort då, står i ugnen nu.

Nu börjar affärerna sälja rotfrukter billigt så passa på att göra gryt och soppbaser att frysa in, tärna och förväll varje sort för sig, blanda i burkar eller fryspåsar.

Jag brukar göra på morot, kålrot, potatis och palsternacka. Morot och kålrot i sockerbits stora bitar förväller jag i 10 min, potatis och palsternacka i 5 min.

Det ska vara al dente och kan frysas utan vätska i fryspåsar, ungefär 200 g till en gryta för 4.

Sen fräser jag kött och lök eller purjo och låter det koka tills köttet är mört i buljong innan jag har i grytbasen och kokar klart.

Till soppa så fräser jag grytbasen med lök och kokar klart med buljong, gör jag köttsoppa gör jag däremot som ovan.

Billig mat är det också, prova soppa på rotfrukter och köttfärs eller Qorn med lite vitlök och sambal oelek, jättegott och värmande. Köttfärsen i från början då.


  

Veckans vego:

 

Svampbiffar

 

 

400 g färsk svamp

¾ dl ströbröd

1,75 dl mjölk

1 msk torkad gul lök eller 3 msk färsk

1 ägg

1 krm peppar

1 tsk salt

 

1 dl ströbröd

smör till stekning

 

Blanda ströbröd med mjölk och lök, låt det svälla 10 min.

Förväll under tiden svampen och finhacka den sedan

Blanda i svamp, ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad

Forma biffar, vänd dom i ströbröd och stek i smör ca 3-4 min/sida

Servera med kokt potatis, brunsås, lingonsylt, broccoli och sallad.

 

 

  

Månd:

 

Köttfärsröra med smak av höst

 

 

400 g nötfärs

200 g morötter

200 g kålrötter

1 röd lök

0,5 msk olja

1 tsk salt

½ tsk sambal oelek

1 tsk gul curry

1 krm svartpeppar

2 dl creme fraiche

2 dl vatten

bonus: en näve torkade trattisar

 

Dela löken i båtar och fräs mjuk i olja.

Tillsätt därefter färsen och bryn.

Riv morötter och kålrot och rör ner i stekpannan när färsen är brynt.

Fräs lite till och smaka av med kryddor.

Tillsätt svamp, en burk creme fraiche och motsvarande mängd vatten.

Låt småputtra medan riset kokar.

Servera med en klick tjockyoghurt, gärna blandad med ajvar relish.

 

  

Tisd:

 

Isterband, stekta i halvor utan skinn, kokt potatis och stuvad vitkål. Inlagda rödbetor så klart

 

Kokar vitkålen i bitar ca 3x3 cm mjuk i saltat vatten med en hackad lök i, gör stuvningen separat som toppredd på 3 dl mjölk och 3 msk mjöl, salt och peppar

Häller av vitkålen och låter den rinna av innan jag blandar den med stuvningen.

 

  

Onsd:

 

Kokt paltbröd eller potatis för dom som inte äter det, stekt fläsk och vitsås. Maken vill ha lingon till också.

 

  

Torsd:

 

Rysk rödbetssoppa samt risgrynskaka med saftsås eller sylt.

 

6-7 st. råa rödbetor (ca 500 g)
2-3 st. gula lökar
1-2 st. morötter
1 st. klyfta vitkål (ca 250 g)
2-3 msk smör eller olja
1 ½ liter vatten + 3 st. buljongtärningar
1 krm svartpeppar
1 st. lagerblad
1-2 msk vinäger
(salt)

Skala rödbetor, lök och morot.

Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina strimlor.

Smält fettet i en gryta och fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter.

Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar och lagerblad.

Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 minuter.

Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd.
Smaka av med lite vinäger och eventuellt salt.

Servera soppan med en klick smetana eller turkisk youghurt.

 

Risgrynskaka

 

1 l risgrynsgröt

2 ägg

100 g mald mandel

ev socker o salt

ströbröd

 

Sätt ugnen på 200 gr

Rör ihop gröt, ägg och mandel

Smaka av

Häll i smord ugnsform, strö på ströbrödet och grädda tills den fått fin färg och släpper kanten.

 

  

Fred:

 

Bakad potatis med 2 röror.

Skinkröra gjord på rökt skinka, purjo, äpple och matyoghurt och gräddfil 50/50 med en aning senap och svartpeppar i.

Samt rom, rödlök och hackade räkor i samma "kladdblandning" utan senap men med dill och sv.peppar i.

Salt om det behövs.

 

  

Lörd:

 

Kycklingrullader med äpple och rökt skinka i sås som kryddas med dragon.

 

2 kycklingfiléer

2 tsk svensk senap

2 schalottenlökar, hackade

2 äpplen, grovt rivna

4 skivor rökt skinka, 2 om dom är stora, halveras

1-2 msk äppelcidervinäger

1 hönsbuljongtärning

2 dl vatten

2 dl matlagningsgrädde

1 -2 tsk torkad dragon

salt & sv.peppar

maizenaredaning

smör till stekning

 

Sätt ugnen på 200 gr

Dela filéerna så du får 4 tunna filéer, banka ut dom

Bred dom med senap

Fördela lök och äpple på dom

lLägg på skinkskivorna, rulla hop och fäst med tandpetare.

Bryn dem runtom i en gryta med smör

Tillsätt vinäger och vätska, samt dragon

Låt det puttra i 10 min

Ta upp rulladerna och håll dem varma

Sila såsen, koka upp, red av och smaksätt med salt o peppar samt ev mer dragon.

 

Servera med rostade rotsaker 4 potatisar

2 morötter

2 palsternacka som skärs i sockerbitsstora bitar

skalade vitlöksklyftor och tunnklyftad lök 

Allt vänds i 2 msk olivolja, salt o peppar i en bunke

Häll ut på ugnsfat och rosta i 200 gr i 10-15 min eller tills dom är mjuka. Går utmärkt att köra samtidigt som kycklingen i ugnen.

 

 

 

Sönd:

 

Fiskgratäng med kräftost




400 g fryst vit fisk

3 dl matlagningsgrädde

1 msk dill finklippt

1 krm salt

1 krm citronpeppar

1,5 dl kräftost

1,5 liter Potatismos

1 dl Riven ost

 

Koka potatis

Sätt ugnen på 175 gr

Skär fiskblocket i 2 cm tjocka bitar

Smörj en ungssäker form och lägg i fisken

Krydda med salt och citronpeppar

Sätt in i ugnen tills fisken är klar

När fisken är klar, höj värmen till 225 grader

Gör i ordning moset under tiden

Blanda grädde, kräftost och dill

Klicka moset runt om fisken

Häll såsen i mitten över fisken

Strö över den rivna osten och sätt in i ugnen tills gratängen har fått fin färg.

 

 

 

 

 





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards