Direktlänk till inlägg 15 september 2014
Veckans Vegotips: Rödbetsbiffar med papparrotssås är jättegott, gör dem gärna med gul - eller polkabetor som variation.
RÖDBETSBIFFAR 4 port
3 rödbetor
3 potatisar
2 lökar
vatten + salt till kokning
2 ägg
1 tsk mjöl
1 msk grädde
salt, paprikapulver
1 msk hackat kryddgrönt
1 dl ströbröd
smör
Rödbetorna, potatisen och löken kokas mjuka och mosas.
De övriga ingredienserna tillsätts och allt blandas till en fast färs, som formas till små biffar och vänds i ströbröd blandat med hackat kryddgrönt, och steks i smöret.
Servera med kokt potatis och sås, t.ex svamp eller pepparrotssås.
Såser
Toppredda
5 dl vätska, mjölk, vatten, buljong eller detta blandat
2-3 msk mjöl
Skaka mjölet med en del av vätskan i en shaker
Tillsätt det i resten av vätskan i en kastrull
Koka upp under omrörning, och koka under fortsatt omrörning i minst 3 min.
Bottenredda
1-2 msk smör
2-3 msk mjöl
5 dl vätska som ovan
Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet lite i taget, ta mer smör om det blir för torrt, ska vara som en pasta
Spä med vätskan lite i taget under kraftig omrörning
Koka minst 3 min under fortsatt omrörning.
Vitsås = bara mjölk
Klassisk brunsås = bara vatten, smör o mjöl bryns då i stekpanna under omrörning till det blir riktigt brunt innan vätskan hälls i.
Gräddsås = lika delar buljong och grädde, låt gärna en msk gelé smälta i såsen också.
Ostsås = vitsås där 2-3 dl riven ost rörs ner direkt efter kokning, rör till osten smält
Pepparrotssås – rör ner 2-3 tsk riven pepparrot i en vit sås
Månd:
Kålpudding med brun sås
1 st stort kålhuvud, ca 2,5 -3 kilo
Färsblandningen:
800 gram blandfärs
2 st gula lökar
2 st "portioner" kokt ris
1 st ägg
2,5 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
½ msk kanel
1-2 dl vatten för att ge smeten en lagom lös konsistens
Kålen:
50 gram (ca) smör att steka i
3 msk sirap
1 msk kinesisk eller japansk soja
2½ dl buljong
Såsen:
Skyn + vatten och matl.grädde upp till 8 dl
6 msk maizenaredning eller 4-5 msk mjöl
Börja med det jobbigaste, skär vitkålen )i strimlor eller småbitar. Fräs den i
smör i stor gryta tills den är mjuk.
Tillsätt sirap och soja och rör om.
Sätt ugnen på drygt 200 grader.
Riv eller mixa löken och blanda den, riset och ägget i
köttfärsen.
Salta och peppra.
Tillsätt vatten om det behövs för att smeten ska kännas lös.
Blanda ca 3/4 av kålen med färsen och lägg i rymlig/a ugnsfast/a bunke/bunkar.
lägg i återstående kål ovanpå. Häll på buljongen
Sätt in i ugnen ca 45 minuter, kålen ska då ha fått fin färg. Om den ser ut att
brännas (kolla efter drygt halva tiden) lägg folie löst över.
Häll försiktigt av buljongen och mät den, fyll på med 2 dl grädde och ev vatten upp till 8 dl
koka upp, red av och koka 3-4 min.
Tisd:
Korv stroganoff
400 g falukorv i strimlor
2 hackade gula lökar
1 msk smör
2 msk tomatpuré
5 dl mjölk
salt & sv.peppar
ev maizenaredning
Fräs löken ett par min i smöret
tillsätt korven och fräs ett par min till
rör ner tomatpurén, rör om och häll på mjölken
låt det puttra i 4-5 min, rd av om det behövs
krydda
servera med ris och rivna morötter.
Onsd:
600 gr fiskfilé, tinad
1 tsk salt
smör till formen
2,5 dl mellangrädde
0,5 – 1 dl tacosås medium eller hot
2 dl riven texmexost
15-20 tacochips
Sätt ugnen på 225 gr. Salta och vik ihop fileérna om de är tunna. Lägg dem i smord ugnsform.
Blanda grädde, tacosås och osten, häll det över fisken. Krossa chipsen och strö det över fisken. Stek fisken mitt i ugnen ca 25 min.
Servera med kokt potatis och sallad.
Torsd:
Krämig champinjonsoppa
450 g champinjoner
1 gul lök
Smör
5 dl hönsbuljong
5 dl matlagningsgrädde
Salt & sv.peppar
Persilja
Finhacka svamp och lök
Fräs detta i lite smör
Tillsätt buljong och grädde, koka i 10-15 min
Mixa och smaka av soppan
Garnera med hackad persilja
Bakelse med tomat och mozzarella
4 st
1 paprika
2 plattor fryst smördeg
2-3 msk riven parmesan
1 tomat
½ mozzarellaboll
1 press vitlöksklyfta
5-6 färska basilikablad
2-3 msk olivolja
salt & peppar
pinjenötter eller mandelspån
Sätt ugnen på 225 gr
Dela paprikan, lägg den på bakpappersklädd plåt och pensla med olivolja och ställ in den i ugnen tills den blivit mjuk
Tina och dela smördegsplattorna, gör ett snitt runtom ca 1 cm in
Pricka botten och fördela parmesanen innanför kanterna
Hacka paprikan fint och fördela den över osten
Skär tomat och mozzarella i små bitar, blanda med vitlök, hackad basilika och lite olivolja
Smaka av och fördela på plattorna, strö över pinjenötterna
Grädda 15 min eller tills smördegen puffat upp och fått färg.
Fred:
Kaviarlåda
8-10 potatisar
1 lök, grovt hackad
150 g orökt kaviar, (Ejderns)
3 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 225 gr
Skala och skiva eller strimla potatisen, lägg i smord form
Kör löken nån minut i micron, fördela sen ovanpå potatisen
Rör ihop kaviar och grädde och slå det över
Grädda nere i ugnen 45 min
Lörd:
Piccata milanese på kyckling
4 kycklingfiléer
1½ dl vetemjöl
1 tsk salt + 1 tsk nymald sv.peppar
3 ägg
2½ dl riven parmesan
Tomatsås:
1 gul lök, hackad
2 vitlösklyftor, hackade
3 msk olivolja
1 dl vitt vin
500 g krossade tomater, ev med basilika
½ kruka basilika (om naturella tomater används)
Salt och nymald sv.peppar
Börja med såsen
Fräs löksorterna i lite av oljan i en vid kastrull utan att de tar färg
Häll på vinet och låt det koka hop 1 minut
Tillsätt tomaterna och sjud utan lock i 5 min
Smaka av och tillsätt ev. basilika
Dela varje kycklingfilé på längden
Banka ut dem mellan smörpapper
Blanda mjölet med salt o pepparn i en tallrik
Vispa upp äggen i en vid skål och lägg upp osten på en tredje tallrik
Doppa kycklingen först i mjöl, sedan i ägg och vänd dem slutligen i osten
Stek i rikligt med olja på medelvärme ett par minuter per sida så de blir gyllene och frasiga
Servera med såsen, ugnsrostad potatis eller ris samt grönsaker.
Sönd:
Höstgryta med lingon
500 gr grytbitar av nöt eller älg
5 dl vatten + 2 buljongtärning
3 msk soja
8 svartpepparkorn
några mejramkvistar
3 skalade och skivade morötter
0,5 dl lingonsylt
12 smålökar
3 msk mjöl
5 msk vatten
6 msk grädde
1-2 dl frysta lingon
Koka upp vatten, med buljongtärningen, sv.pepparkornen soja och mejram.
Lägg i kött, morötter och lingonsylt.
Koka under lock 1 timme.
Bryn löken på medelvärme ca 30 min
Lägg i löken och koka 10 min till.
Gör en redning av mjöl, vatten och grädde.
Rör i och koka upp
Rör till sist ner lingonen precis före serveringen.
Servera med potatis, ättiksgurka och vitkålssallad.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 | 11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 | 16 |
17 |
18 | 19 |
20 | 21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 | 26 |
27 | 28 | |||
29 |
30 |
||||||||
|