Matsedeln

Alla inlägg under augusti 2014

Av Neta - 15 augusti 2014 13:08

Ja trogna läsare vet att jag skrivit om detta tidigare, det kan ni läsa här:


Vi fortsätter väl i princip som då, men själv har C nu upptäckt mandelmjölken, hon är väldigt förtjust i den men då den är bra mkt dyrare än sojamjölken får hon den bara vid speciella tillfällen eller köpa den själv vilket hon också gör lite då och då.


Vi lagar också väldigt mycket mat med kokosmjölk och kokosgrädde, jag som inte gillar livsmedel med transfetter och tillsatser använder hellre det och rapsolja än margarin t.ex

Söker man recept med kokosmjölk hittar man rätt mkt thaimat och vi har hittat några rätter som blivit populära i det här huset.


Den här har ni sett förut, Cs absoluta favoritsoppa


Asiatisk fisksoppa

 

 

4 portioner

 

300 g laxfilé

300 g torskfilé

2 vitlöksklyfta

4 potatisar

2 morot

2 tsk färsk hackad ingefära

4 krm sambal oelek

2 msk rapsolja

2 msk kycklingfond eller 2 tärningar thaibuljong, kyckling

2 brk á 400 g kokosmjölk

8 salladslökar (½ röd paprika + 100 g sockerärtor) skivat o strimlat

asiatisk fisksås

koriander (kan uteslutas)

 

Skär fisken i stora tärningar.

Skala och hacka vitlöken. Skala och klyfta potatisen. Skala och skiva moroten.

Fräs vitlök, potatis, morot, ingefära och sambal oelek i en gryta med olja, 3 minuter.

Tillsätt fond och kokosmjölk. Koka upp och sjud soppan i 10 minuter. Tillsätt skivad salladslök och ev andra strimlade grönsaker, koka upp och vänd försiktigt ner fisktärningarna.

Lägg på ett lock och ta bort grytan från plattan och låt den stå vid sidan om, ca 5 minuter. Smaka av med fisksås. Garnera med koriander.

 

Asiatisk kycklingsoppa

 

 

 

300 g kycklingfilé

1 msk olivolja

2 msk riven ingefära

1 hönsbuljongtärning eller 2 msk kycklingfond

3/4 dl basmatiris

4 dl vatten

500 g wokgrönsaker, djupfrysta

400 ml kokosmjölk

salt och peppar

färsk koriander

1 lime

Skär kycklingfilén i strimlor.

Fräs ingefäran i oljan i en kastrull.

Lägg i kycklingstrimlorna och smulad buljongtärning eller fond.

Låt ”koka” ett par minuter.

Tillsätt ris och vatten och koka ca 5 minuter.

Blanda i grönsakerna koka ytterligare ca 5 minuter.

Rör ner kokosmjölken, smaka av med, pressad lime, salt och peppar.

Blanda ner koriandern.

 Den här hittade jag i en tidning för inte så länge sen, den ska provas och betygsättas snarast


Asiatisk rotfruktsoppa

 

 

200 g kålrot

200 g palsternacka

1 stor morot

1 lime

1 msk rapsolja

½ msk röd currypasta

1 grönsaksbuljongtärning

4 dl vatten

1 brk kokosmjölk

1-2 msk japansk soja

 

Skala och tärna/skiva rotfrukterna i cm-bitar

Riv skalet och pressa ur saften av limen

Hetta upp oljan i en stor kastrull, fräs currypastan under omrörning i ca 2 min.

Tillsätt limeskal och rotfrukterna, fräs i ytterligare 2 minuter

Häll i vatten buljongtärning och kokosmjölk

Låt allt koka i ca 10 min, rotsakerna ska helst ha lite spänst kvar

Smaka av med soja och limesaft

Servera gärna med en gratinerad chévretoast

 

Den här har vi också gjort mycket, den är också väldigt god, vi har aldrig chili i och inte heller alltid spenat i men det blir gott med det.

 

Thai köttfärssås




1 st gul lök

1 msk - 2 msk röd currypasta

1 msk rapsolja

400 gram mager nötfärs

400 ml kokosmjölk

1 st röd chili

1-2 tsk sambal oelek

2 tsk fisksås

1 tsk råsocker

10 blad babyspenat

1 st röd paprika

 

Skala och skär löken i bitar.

Fräs den och currypastan i olja 2-3 minuter.

Blanda ner färsen och bryn den lätt.

Häll i kokosmjölk.

Kärna ur och strimla chili och paprika.

Tillsätt chili, sambal, fisksås och socker.

Låt köttfärssåsen koka på svag värme ca 10 minuter.

Blanda ner babyspenat och paprika strax före servering.

 

Egentligen är det väl bara byta ut vanlig mjölk och grädde mot kokosmjölk, tar jag kokosgrädde tar jag bara hälften av det som uppges i receptet och sen vatten. Smör till stekning byts mot rapsolja.

I thaiaffärer kan man hitta kokosmjölk i tetra, så man inte behöver öppna en hel burk för små mängder. I Uppsala finns det på Nelins och butiken till Sushi 18.


Vad gäller smör kan man ju själv ta bort laktos och mjölkprotein i det, det som kallas Ghee som slutprodukt. Lat som jag är av naturen har jag inte provat än men bjuder er gärna på hur man gör.

 

 

Gör din egen ghee

Om du lagar mat från bl.a indiska recept har du säkert stött på ghee på ingredienslistan många gånger. Ghee (eller klarat smör på svenska) är rent smör som där man avlägsnat allt utom det rena smörfettet, vilket ger en oljeliknande produkt som tål höga stektemperaturer, har lång hållbarhet och en utpräglad smörsmak. Det kan vara riktigt knepigt att hitta ghee här i Sverige, men som tur är gör man enkelt sin egen ghee.

 

1. Smält smör

Ta ett helt paket smör, d.v.s rent, äkta smör och inte margarin, helst osaltat, men det fungerar även med det vanliga lättsaltade. Smält det långsamt i en kastrull på låg värme.

 

2. Sjud

När smöret smält helt och hållet, låt det sjuda på plattan i ca en timme. Håll så låg värme som möjligt så att det inte bränns på botten. Titta till det då och då, men undvik att röra om, meningen är att bottensatsen ska separeras från oljan.

 

3. Svalna

Efter en timme kan det se ut ungefär så här. En vit, mjölkig massa har separerats från smörfettet, och ett skum har lagt sig på ytan. Rör inte detta, utan låt det svalna ca en kvart.

 

4. Skumma

När det svalnat lite har den vita mjölkiga massan sjunkit till botten, och ett lager skum lagts sig på ytan. Skumma av ytan så den blir helt blank.

 

5. Filtrera

Nu är det dags att filtrera bort bottensatsen. Häll genom filterpapper eller filtertyg. Här använde vi en sil och ett kaffefilter, vilket fungerade ganska bra. Blir filtret så igenslammat att det tar stopp helt kan man behöva byta det någon gång, och om det tar så lång till att smöret börjar tjockna kan man värma på det lite emellanåt. När man är färdig ska oljan vara helt klar och har en vacker gyllengul färg.

 

6. Förvara

Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåpet, där den säkert håller minst ett halvår. Den stelnar i kylen och blir då lite ljusare i färgen, men får tillbaka sin vackert guldgula färg vid användning.



Hoppas ni slipper den här allergin, men om ni får det så gå inte och ha ont i magen i onödan. Kom också ihåg att hos barn växer den oftast bort om inte förr så försvinner den i puberteten, men ofta tidigare.

Av Neta - 15 augusti 2014 00:20

Idag gjorde vi ingen avancerad mat precis, en svampstuvning med kantareller från i fjol på skivad kassler o så in i ugnen.

Men oftast är ju det enkla godast. Hittade kanonfin färskpotatis på Coop idag med, behövde knappt tvätas o fast o fin så där som man vill ha den. Gott till det här sen lite coleslow till.

Tyvärr fotade jag inte idag heller.


Fräs kantarellerna lite så dom inte är så blöta om dom varit frysta.

Lägg skivad kassler i en smord ugnsform, häll över en stuvning på 4 msk mjöl och 4 dl gräddmjölk som bara saltas o peppras

Riven ost på det o så in på 225 gr tills den får fin färg.


Lunchen blev en korv och en pizzabit på Ikea, mjukglass till dessert   

Av Neta - 13 augusti 2014 16:29

Tyvärr glömde jag fota, lägg till, ta bort eller byt grönsaker "efter behag" jag brukar ha strimlad fänkål i också men hade ingen igår.


400 g rödspättafilé eller annan vitfisk

4 port färdigt potatismos (vi använde Ikeas frysta igår, helt ok!)

smör

1-2 tsk curry

1 morot

2 gula lökar

1 stjälk blekselleri

4 stora champinjoner

 

2 carlipaprikor (lj.gröna smala, säljs i påsar med 7-8 st, milda o fina)   

2-3 tomater

20 sockerärtor

3 msk mjöl

4 dl mjölk + 1 msk hummerfond

½ dl hackad dill

salt o peppar

ca 30 skalade räkor


Ansa och strimla moroten

skiva sellerin tunt

halvera eller kvarta och skiva löken

skiva champinjonerna

ansa och strimla paprikan i 2-3 cm långa strimlor

rensa och dela sockerärtorna på 3

tärna tomaterna


Sätt ugnen på 225 gr

Smält en rejäl klick smör ca 25 g med curryn i en stekpanna, rör om

Fräs lök, morot, paprika, svamp och selleri i detta i ca 5 min, tillsätt sockerärtor och tomat, rör runt och salta

Lägg det på botten av en smord form

Krydda fiskfiléerna med salt o peppar, rulla hop dem och fördela dem över grönsaksfräset

Tillaga moset enligt anvisning och spritsa det runt kanterna

Vispa ut mjölet i mjölk o fond, koka upp och låt koka 3 min under omrörning, det ska vara lite tjockt, tillsätt dill och ev salt & peppar

häll det i mitten av formen och gratinera tills fisken känns "torr" och moset fått fin färg ca 20-30 min

lägg på räkorna på såsen, peta ner dom lite grann och servera med sallad.



Av Neta - 13 augusti 2014 13:14

 


Nu är det dags!


Ny lag till kräftor

Och räkor



Till 1 pkt kräftor

 

Spadet från de tinade kräftorna

1 l vatten

1 lättöl

½ dl salt

2 tsk socker

20 dillkronor (3 msk dillfrö)

ev 1 tsk anis

 

Blanda allt

Koka upp och låt koka 3 min

Lägg i kräftorna och låt allt svalna.

 

 

Till räkor

 

1.5 l vatten

½ dl salt

2 tsk socker

20 dillkronor (3 msk dillfrö)

 

Gör som ovan

Ta bort dillkronor eller sila av frön

Lägg räkor otinade i en skål

Slå över lagen, avsvalnad (kan vara handljummen)

Låt stå kallt över natten eller minst 12 timmar

 

Till det här kanske jag kan få tipsa om lite smått och gott?

 

Laxpaket med rotfruktsröra

 

 

300 g kallrökt lax, 6-12 skivor beroende på strl

 

Fyllning:

1½ dl kladd + 3 msk majonnäs

1½ tsk dijon

1 vitlöksklyfta, pressad

Salt & sv.peppar

3 dl finrivna morötter

3 dl finriven rotselleri

 

Servera med/på en sallad av

Blandade salladsblad

Finskuren fänkål

1 msk olivolja

½ msk pr citron

Salt & sv.peppar

 

Garnera med en tunn skiva citron.

 

Klä en liten skål, ca 2 dl med plastfolieså det räcker att täcka öppningen också

Täck senan insidan med laxskivor, låt även dom hänga över kanten på samma sätt

Rör ihop fyllningen och smaka av

Fyll skålarna med röran, vik in laxskivorna och tajta till med plastfolien.

Ställ i kylen

Vid servering, öppna folien vänd skålen på tallriken på salladen eller servera den bredvid.

Dra bort plastfolien.

 

 

Grekisk cheescake

 

 

200 g kavring

75 g smält smör

 

400 g fetaost

300 g färskost

2 pr vitlöksklyftor

3 ägg

1 dl hackad timjan

 

2-3 tomater

1 dl svarta oliver u kärnor

Blad av örter

 

Sätt ugnen på 175 gr

Mixa kavringen smulig och blanda med smält smör

Tryck ut i form med löstagbar kant

Mixa fetaost, färskost, press vitlök, timjan och ägg till en slät smet

Häll smeten i formen och grädda 35-40 min

Garnera med en krans av skivade tomater, hacka resten och lägg i mitten med oliver runt

Dekorera med blad.

 

Purjo och ärtsoppa

 

 

10 cm purjo

smör

½ l vatten

2 kycklingbuljongtärningar

500 g gröna ärtor

2 msk fraiche eller grädde

Salt 

chiliflingor

2 kv mynta

 

Skiva purjon och låt den bli glansig i lite smör

Tillsätt vatten och buljong, koka upp

Tillsätt ärtorna och låt det koka i 10 min

Mixa och häll tillbaka i kastrullen

Tillsätt fraiche o smaka av med salt

Fördela i 6-8 små glas och ställ kallt några timmar

Strö över chili o lägg på myntablad vid servering

 

 

 

Rödlöksfocaccia med örtsmör

 

 

½ pkt jäst

5 dl ljummet vatten

½ dl olivolja

2 tsk salt

2 dl grahamsmjöl

8 dl vetemjöl

1 stor rödlök

 

50 g mjukt smör

1 msk finhack. Rosmarin

1 msk finhack. Timjan

salt

 

Lös upp jästen i lite av vattnet

Tillsätt resten och rör ner olivolja, salt, grahams o vetemjöl

Arbeta hop till en deg (den ska va lös)

Jäs övertäckt 1 timme

Sätt ugnen på 200 gr

Blanda smör örter o salt till ett bredbart smör

Skiva löken tunt

Häll ut smeten i en smord långpanna 25 x 35 cm

Lägg på klickar av smöret och toppa med lökringar

 

Jäs ytterligare 20-30 min

Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min

Låt svalna på galler.

 

Hallonpannacotta, mager

 

 

1½ gelatinblad

4 dl hallon

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 dl gräddfil

 

Lägg gelatinet i blöt ca 5 min i kallt vatten

Rör ihop hallon, socker och vaniljsocker i en kastrull

Koka upp under omrörning o ta sen kastrullen från plattan

Krama ur gelatinet lätt och rör ner det, rör tills det smält

Rör i gräddfilen och fördela i 4 glas

Kyl minst 3 timmar.

 

 

 

 








Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards