Alla inlägg under augusti 2014
Ja trogna läsare vet att jag skrivit om detta tidigare, det kan ni läsa här:
Vi fortsätter väl i princip som då, men själv har C nu upptäckt mandelmjölken, hon är väldigt förtjust i den men då den är bra mkt dyrare än sojamjölken får hon den bara vid speciella tillfällen eller köpa den själv vilket hon också gör lite då och då.
Vi lagar också väldigt mycket mat med kokosmjölk och kokosgrädde, jag som inte gillar livsmedel med transfetter och tillsatser använder hellre det och rapsolja än margarin t.ex
Söker man recept med kokosmjölk hittar man rätt mkt thaimat och vi har hittat några rätter som blivit populära i det här huset.
Den här har ni sett förut, Cs absoluta favoritsoppa
Asiatisk fisksoppa
4 portioner
300 g laxfilé
300 g torskfilé
2 morot
2 tsk färsk hackad ingefära
4 krm sambal oelek
2 msk rapsolja
2 msk kycklingfond eller 2 tärningar thaibuljong, kyckling
2 brk á 400 g kokosmjölk
8 salladslökar (½ röd paprika + 100 g sockerärtor) skivat o strimlat
koriander (kan uteslutas)
Skär fisken i stora tärningar.
Skala och hacka vitlöken. Skala och klyfta potatisen. Skala och skiva moroten.
Fräs vitlök, potatis, morot, ingefära och sambal oelek i en gryta med olja, 3 minuter.
Tillsätt fond och kokosmjölk. Koka upp och sjud soppan i 10 minuter. Tillsätt skivad salladslök och ev andra strimlade grönsaker, koka upp och vänd försiktigt ner fisktärningarna.
Lägg på ett lock och ta bort grytan från plattan och låt den stå vid sidan om, ca 5 minuter. Smaka av med fisksås. Garnera med koriander.
300 g kycklingfilé
1 msk olivolja
2 msk riven ingefära
1 hönsbuljongtärning eller 2 msk kycklingfond
3/4 dl basmatiris
4 dl vatten
500 g wokgrönsaker, djupfrysta
400 ml kokosmjölk
färsk koriander
1 lime
Skär kycklingfilén i strimlor.
Fräs ingefäran i oljan i en kastrull.
Lägg i kycklingstrimlorna och smulad buljongtärning eller fond.
Låt ”koka” ett par minuter.
Tillsätt ris och vatten och koka ca 5 minuter.
Blanda i grönsakerna koka ytterligare ca 5 minuter.
Rör ner kokosmjölken, smaka av med, pressad lime, salt och peppar.
Blanda ner koriandern.
Den här hittade jag i en tidning för inte så länge sen, den ska provas och betygsättas snarast
Asiatisk rotfruktsoppa
200 g kålrot
200 g palsternacka
1 stor morot
1 lime
1 msk rapsolja
½ msk röd currypasta
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
1 brk kokosmjölk
1-2 msk japansk soja
Skala och tärna/skiva rotfrukterna i cm-bitar
Riv skalet och pressa ur saften av limen
Hetta upp oljan i en stor kastrull, fräs currypastan under omrörning i ca 2 min.
Tillsätt limeskal och rotfrukterna, fräs i ytterligare 2 minuter
Häll i vatten buljongtärning och kokosmjölk
Låt allt koka i ca 10 min, rotsakerna ska helst ha lite spänst kvar
Smaka av med soja och limesaft
Servera gärna med en gratinerad chévretoast
Den här har vi också gjort mycket, den är också väldigt god, vi har aldrig chili i och inte heller alltid spenat i men det blir gott med det.
Thai köttfärssås
1 st gul lök
1 msk - 2 msk röd currypasta
1 msk rapsolja
400 gram mager nötfärs
400 ml kokosmjölk
1 st röd chili
1-2 tsk sambal oelek
2 tsk fisksås
1 tsk råsocker
10 blad babyspenat
1 st röd paprika
Skala och skär löken i bitar.
Fräs den och currypastan i olja 2-3 minuter.
Blanda ner färsen och bryn den lätt.
Häll i kokosmjölk.
Kärna ur och strimla chili och paprika.
Tillsätt chili, sambal, fisksås och socker.
Låt köttfärssåsen koka på svag värme ca 10 minuter.
Blanda ner babyspenat och paprika strax före servering.
Egentligen är det väl bara byta ut vanlig mjölk och grädde mot kokosmjölk, tar jag kokosgrädde tar jag bara hälften av det som uppges i receptet och sen vatten. Smör till stekning byts mot rapsolja.
I thaiaffärer kan man hitta kokosmjölk i tetra, så man inte behöver öppna en hel burk för små mängder. I Uppsala finns det på Nelins och butiken till Sushi 18.
Vad gäller smör kan man ju själv ta bort laktos och mjölkprotein i det, det som kallas Ghee som slutprodukt. Lat som jag är av naturen har jag inte provat än men bjuder er gärna på hur man gör.
Gör din egen ghee
Om du lagar mat från bl.a indiska recept har du säkert stött på ghee på ingredienslistan många gånger. Ghee (eller klarat smör på svenska) är rent smör som där man avlägsnat allt utom det rena smörfettet, vilket ger en oljeliknande produkt som tål höga stektemperaturer, har lång hållbarhet och en utpräglad smörsmak. Det kan vara riktigt knepigt att hitta ghee här i Sverige, men som tur är gör man enkelt sin egen ghee.
1. Smält smör Ta ett helt paket smör, d.v.s rent, äkta smör och inte margarin, helst osaltat, men det fungerar även med det vanliga lättsaltade. Smält det långsamt i en kastrull på låg värme. | |
2. Sjud När smöret smält helt och hållet, låt det sjuda på plattan i ca en timme. Håll så låg värme som möjligt så att det inte bränns på botten. Titta till det då och då, men undvik att röra om, meningen är att bottensatsen ska separeras från oljan. | |
3. Svalna Efter en timme kan det se ut ungefär så här. En vit, mjölkig massa har separerats från smörfettet, och ett skum har lagt sig på ytan. Rör inte detta, utan låt det svalna ca en kvart. | |
4. Skumma När det svalnat lite har den vita mjölkiga massan sjunkit till botten, och ett lager skum lagts sig på ytan. Skumma av ytan så den blir helt blank. | |
5. Filtrera Nu är det dags att filtrera bort bottensatsen. Häll genom filterpapper eller filtertyg. Här använde vi en sil och ett kaffefilter, vilket fungerade ganska bra. Blir filtret så igenslammat att det tar stopp helt kan man behöva byta det någon gång, och om det tar så lång till att smöret börjar tjockna kan man värma på det lite emellanåt. När man är färdig ska oljan vara helt klar och har en vacker gyllengul färg. | |
6. Förvara Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåpet, där den säkert håller minst ett halvår. Den stelnar i kylen och blir då lite ljusare i färgen, men får tillbaka sin vackert guldgula färg vid användning. |
Hoppas ni slipper den här allergin, men om ni får det så gå inte och ha ont i magen i onödan. Kom också ihåg att hos barn växer den oftast bort om inte förr så försvinner den i puberteten, men ofta tidigare.
Idag gjorde vi ingen avancerad mat precis, en svampstuvning med kantareller från i fjol på skivad kassler o så in i ugnen.
Men oftast är ju det enkla godast. Hittade kanonfin färskpotatis på Coop idag med, behövde knappt tvätas o fast o fin så där som man vill ha den. Gott till det här sen lite coleslow till.
Tyvärr fotade jag inte idag heller.
Fräs kantarellerna lite så dom inte är så blöta om dom varit frysta.
Lägg skivad kassler i en smord ugnsform, häll över en stuvning på 4 msk mjöl och 4 dl gräddmjölk som bara saltas o peppras
Riven ost på det o så in på 225 gr tills den får fin färg.
Lunchen blev en korv och en pizzabit på Ikea, mjukglass till dessert
Tyvärr glömde jag fota, lägg till, ta bort eller byt grönsaker "efter behag" jag brukar ha strimlad fänkål i också men hade ingen igår.
400 g rödspättafilé eller annan vitfisk
4 port färdigt potatismos (vi använde Ikeas frysta igår, helt ok!)
smör
1-2 tsk curry
1 morot
2 gula lökar
1 stjälk blekselleri
4 stora champinjoner
2 carlipaprikor (lj.gröna smala, säljs i påsar med 7-8 st, milda o fina)
2-3 tomater
20 sockerärtor
3 msk mjöl
4 dl mjölk + 1 msk hummerfond
½ dl hackad dill
salt o peppar
ca 30 skalade räkor
Ansa och strimla moroten
skiva sellerin tunt
halvera eller kvarta och skiva löken
skiva champinjonerna
ansa och strimla paprikan i 2-3 cm långa strimlor
rensa och dela sockerärtorna på 3
tärna tomaterna
Sätt ugnen på 225 gr
Smält en rejäl klick smör ca 25 g med curryn i en stekpanna, rör om
Fräs lök, morot, paprika, svamp och selleri i detta i ca 5 min, tillsätt sockerärtor och tomat, rör runt och salta
Lägg det på botten av en smord form
Krydda fiskfiléerna med salt o peppar, rulla hop dem och fördela dem över grönsaksfräset
Tillaga moset enligt anvisning och spritsa det runt kanterna
Vispa ut mjölet i mjölk o fond, koka upp och låt koka 3 min under omrörning, det ska vara lite tjockt, tillsätt dill och ev salt & peppar
häll det i mitten av formen och gratinera tills fisken känns "torr" och moset fått fin färg ca 20-30 min
lägg på räkorna på såsen, peta ner dom lite grann och servera med sallad.
Nu är det dags!
Ny lag till kräftor
Och räkor
Till 1 pkt kräftor
Spadet från de tinade kräftorna
1 l vatten
1 lättöl
½ dl salt
2 tsk socker
20 dillkronor (3 msk dillfrö)
ev 1 tsk anis
Blanda allt
Koka upp och låt koka 3 min
Lägg i kräftorna och låt allt svalna.
Till räkor
1.5 l vatten
½ dl salt
2 tsk socker
20 dillkronor (3 msk dillfrö)
Gör som ovan
Ta bort dillkronor eller sila av frön
Lägg räkor otinade i en skål
Slå över lagen, avsvalnad (kan vara handljummen)
Låt stå kallt över natten eller minst 12 timmar
Till det här kanske jag kan få tipsa om lite smått och gott?
Laxpaket med rotfruktsröra
300 g kallrökt lax, 6-12 skivor beroende på strl
Fyllning:
1½ dl kladd + 3 msk majonnäs
1½ tsk dijon
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt & sv.peppar
3 dl finrivna morötter
3 dl finriven rotselleri
Servera med/på en sallad av
Blandade salladsblad
Finskuren fänkål
1 msk olivolja
½ msk pr citron
Salt & sv.peppar
Garnera med en tunn skiva citron.
Klä en liten skål, ca 2 dl med plastfolieså det räcker att täcka öppningen också
Täck senan insidan med laxskivor, låt även dom hänga över kanten på samma sätt
Rör ihop fyllningen och smaka av
Fyll skålarna med röran, vik in laxskivorna och tajta till med plastfolien.
Ställ i kylen
Vid servering, öppna folien vänd skålen på tallriken på salladen eller servera den bredvid.
Dra bort plastfolien.
Grekisk cheescake
200 g kavring
75 g smält smör
400 g fetaost
300 g färskost
2 pr vitlöksklyftor
3 ägg
1 dl hackad timjan
2-3 tomater
1 dl svarta oliver u kärnor
Blad av örter
Sätt ugnen på 175 gr
Mixa kavringen smulig och blanda med smält smör
Tryck ut i form med löstagbar kant
Mixa fetaost, färskost, press vitlök, timjan och ägg till en slät smet
Häll smeten i formen och grädda 35-40 min
Garnera med en krans av skivade tomater, hacka resten och lägg i mitten med oliver runt
Dekorera med blad.
Purjo och ärtsoppa
10 cm purjo
smör
½ l vatten
2 kycklingbuljongtärningar
500 g gröna ärtor
2 msk fraiche eller grädde
Salt
chiliflingor
2 kv mynta
Skiva purjon och låt den bli glansig i lite smör
Tillsätt vatten och buljong, koka upp
Tillsätt ärtorna och låt det koka i 10 min
Mixa och häll tillbaka i kastrullen
Tillsätt fraiche o smaka av med salt
Fördela i 6-8 små glas och ställ kallt några timmar
Strö över chili o lägg på myntablad vid servering
Rödlöksfocaccia med örtsmör
½ pkt jäst
5 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl
1 stor rödlök
50 g mjukt smör
1 msk finhack. Rosmarin
1 msk finhack. Timjan
salt
Lös upp jästen i lite av vattnet
Tillsätt resten och rör ner olivolja, salt, grahams o vetemjöl
Arbeta hop till en deg (den ska va lös)
Jäs övertäckt 1 timme
Sätt ugnen på 200 gr
Blanda smör örter o salt till ett bredbart smör
Skiva löken tunt
Häll ut smeten i en smord långpanna 25 x 35 cm
Lägg på klickar av smöret och toppa med lökringar
Jäs ytterligare 20-30 min
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min
Låt svalna på galler.
Hallonpannacotta, mager
1½ gelatinblad
4 dl hallon
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil
Lägg gelatinet i blöt ca 5 min i kallt vatten
Rör ihop hallon, socker och vaniljsocker i en kastrull
Koka upp under omrörning o ta sen kastrullen från plattan
Krama ur gelatinet lätt och rör ner det, rör tills det smält
Rör i gräddfilen och fördela i 4 glas
Kyl minst 3 timmar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 | 14 |
15 | 16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 | 22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 | 28 | 29 | 30 |
31 |
|||
|