Direktlänk till inlägg 11 maj 2014
Veckans drink:
Melon cooler
Till 4
½ cantaloupemelon, ca 750 g
½ dl vatten
½-1 msk limejuice
½ msk socker
½ krm salt
½ l neutralt mineralvatten, iskallt (kan i nödfall bytas mot mousserande vitt eller rosévin)
Limeklyftor till garnering
Dela, kärna ur och skär melonhalvans kött i större bitar
Mixa med vattnet och sila purén i duk över en kanna i 1 timme, krama sen ur resten av vätska försiktigt, släng purén som är kvar
Rör i limejuice, socker och salt
Ställ i kylen 1 timme
Vid servering, fördela i 4 glas och toppa med mineralvattnet
Garnera med limeklyftan.
Veckans sallad:
Månd:
Pannbiff med potatis och sås
Tisd:
Lax med potatis och citronsås
Citronsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 msk fond, fisk, hummer eller kyckling
3 msk hackad persilja
Smält smöret i en kastrull. Rör i mjöl och späd med mjölk.
Koka upp under omrörning.
Lägg i buljongtärningen och koka i 5 minuter.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Rör i persilja och servera till fisk eller kyckling.
Onsd:
Baconsallad för 4
2 port bulgur
2 pkt bacon
2 hårdkokta ägg
½ isbergssalladshuvud
2 tomater
1 dm gurka
1 gul spetspaprika
10 champinjoner
250 g grön sparris
100 g sockerärtor
10 rädisor
2 dl majs
1 dl majonnäs
½ dl mjölk
1 tsk vit vinäger
salt o peppar
Koka bulguren o låt den svalna
Stek baconet knaprigt och lägg det på hushållspapper
Koka, skala och klyfta äggen
Ansa, fjälla, dela och kör sparrisen 2 min i lättsaltat vatten i micron, låt rinna av
Tina majsen
Rensa o skölj sockerärtorna o dela dom på 3
Borsta och skiva svampen
Ansa, skölj och skär ner resten av grönsakaerna, låt dem rinna av
Blanda bulgur med allt utom ägg och bacon
Fördela äggklyftorna på salladen och strö till sist över baconet i bitar
Vispa hop dressingen och servera den till.
Torsd:
Blomkålsoppa
450 g blomkål
1 potatis
1 l hönsbuljong
2.5 dl fraiche
1 kn.udd chilipulver
10 skivade rädisor
salt o peppar
olivolja
Dela blomkålen i buketter och skiva stocken
Skala o tärna potatisen
Koka allt mjukt i buljongen
Mixa slätt
Tillsätt fraiche och smaka av
Ringla över lite olja vid servering
Servera med rädisorna i tallriken
Kan ätas kall eller varm
Fred:
Vårrullar med dip (från förra veckans "Halv 8")
Lörd:
Kycklingfilé, grillad eller ugnsstekt, ris och mangosås
En kall sås är "kladd" som då kan vara yoghurt eller gräddfil, eller detta blandat, ibland med nån msk majonnäs i, ibland inte och sweet mangosås Lite salt o sv.peppar också.
Vill man lyxa till det kan man ha tärnad mango i också. Det finns också oftast i min frys, Coop har 500 g påsar och de flesta butiker frysta 250 g askar.
Sönd:
Netas Sukiyaki
6-800 g entrecôte i tunna skivor, skiva det halvfryst
3 dl kinakål, grovstrimlat
2 morötter, tunt skivade
1 gul lök, halverad och strimlad
1 purjolök, tunt skivad
8 champinjoner, skivade
50 g glasnudlar (färdiga)
0.5 paket tofu, skurna i små bitar (kan uteslutas)
4 ägg
Sås:
3 dl japansk soja
6 dl vatten
2.75 dl socker
1.5 dl vitt vin
Blanda ihop ingredienserna till såsen i en wok eller gryta. Låt koka ihop en liten stund.
Lägg ner kött, morötter, svamp, purjo o lök i kastrullen. Koka ihop på medelstark värme tills köttet är klart.
Lägg i kål, nudlar och ev tofu, låt det bara bli varmt
Smaka av o tillsätt ev mer soja
Serveras med rått uppvispat ägg i tallriken.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 | ||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 | |||
12 | 13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|