Direktlänk till inlägg 30 juni 2017
Här kommer lite nya sommarrecept
Citrongrillade lax- & räkspett
8 st
500 g lax
200 g räkor med skal
1 citron
1 burk kronärtskocksbottnar, 390 g
salt peppar
olja
½ dl hackad persilja
Aioli:
2–3 vitlöksklyftor
½ citron
2 äggulor
1 krm vitpeppar
2½ dl neutral olja
salt
Servering:
matig sallad eller nypotatis
bröd
Dessutom behövs 8 grillspett, blötlagda
Dela laxen i 4×4 cm stora bitar.
Dela citronen i 8 klyftor och låt jordärtskocksbottnarna rinna av.
Fördela sedan lax, räkor, kronärtskocksbottnar och citron på 8 stycken grillspett.
Lägg dem på ett fat och salta och peppra rikligt runt om.
Pensla sedan spetten med olja och grilla 5–7 minuter per sida.
Dekorera spetten med finhackad persilja.
När det är dags att äta, pressa över saften från de grillade citronerna över spetten.
Aioli:
Skala vitlöksklyftorna och pressa sedan saften ur citronen.
Lägg äggulor, vitlöksklyftor, citronsaft och vitpeppar i en hög bunke.
Mixa röran med en stavmixer till en jämn konsistens, det tar ca 10–15 sekunder.
Tillsätt olja, först droppvis och sedan i en tunn stråle.
Mixa tills aiolin har tjocknat. Smaka sedan av med salt.
Dekorera med finhackad persilja och servera till de nygrillade spetten.
Till färska jordgubbar
Himmelsk Nutelladipp
200 g nutella
200 g philadelphiaost
3 msk florsocker
2,5 dl grädde
Vispa nutella, philadelphiaost, florsocker fluffig och klumpfri med en elvisp i ca 1 min.
I en separat bunke vispar du grädden lös, den ska precis tjockna och bilda toppar.
Häll grädden över nutellablandningen och vispa samman dem med en visp tills smeten blir fluffig, ca 30-45 sekunder.
Ställ i kylen en stund innan servering, minst 30 minuter.
Skär frukter i bitar, doppa i chokladsåsen och njut!
Smörgåsbakelse med bacon, avokado och rostbiff
4 st
4 landgångsbröd eller 8 skivor formfranska
Fyllning:
140 g bacon
1 avokado
1 msk pr citron
100 g färskost
1 dl fraiche
½ dl syltlök
Salt & peppar
Garnering:
100 g färskost
½ dl fraiche
1 dl persilja, hackad
10 g röd mangold eller rosésallad, hackad
8 skivor rostbiff
Syrad rödlök
2 msk majonnäs
½ tsk curry
2 rädisor, delade
Syrad rödlök:
½ dl ättikssprit 12%
1 dl strösocker
1½ dl vatten
1 rödlök
Blanda ättikssprit, socker och vatten
Rör tills sockret lösts
Skala och skiva löken tunt
Lägg i skål och häll över lagen
Låt dra i lagen 1 timme
Kantskär bröden dela i 4 resp 2 trekanter beroende på vilket bröd du väljer
Strimla baconet och stek det knaprigt i eget fett
Låt rinna av på hushållspapper
Mosa avokadon och blanda med citron, färskost och fraiche
Finhacka syltlöken
Rör ner den och bacon i röran
Smaka av
Lägg samman trekanterna med fyllning emellan 4 och 4 till 4 st
Blanda färskost och fraiche och bred runt om och ovanpå
Tryck fast hackad persilja på kanterna
Garnera med hackad mangold, rostbiffstrutar och syrad lök
Rör ihop majonnäs och curry
Toppa med en klick av det och lägg på ½ rädisa.
Nutella och jordgubbsstrudlar
8 st
1 pkt kyld smördeg
Ca 1½ dl nutella
Ca ¾ dl jordgubbssylt
Till pensling:
1 ägg
2 tsk mjölk
Salt
Florsocker
Servera med vispgrädde och en skivad jordgubbe på varje
Sätt ugnen på 225 gr
Låt smördegen vila i rumstemp i 5 min
Rulla sen ut den på mjölat bakbord
Dela i 8 rektanglar (kan bli deg över)
Lägg 1 msk nutella och 1 tsk sylt i mitten på en sida av varje rektangel
Vik över den andra halvan, tryck hop kanterna med en gaffel
Vispa hop ägg, mjölk och salt
Pensla strudlarna med det
Grädda mitt i ugnen ca 15 min
Sikta över florsocker och servera ljummen med grädde och jordgubbar.
Kinesiska köttbullar
500 g fläsk (helst) eller blandfärs
2 salladslökar, hackade
1 msk kinesisk soja
1 msk ostronsås
2 tsk strösocker
½ tsk salt
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk hackad färsk ingefära
1 krm sv.peppar
1 tsk sesamolja
2 msk majsstärkelse
1 ägg
Raps eller jordnötsolja till stekning
350 g pak choi
7 dl kycklingbuljong
250 g äggnudlar
Strimlad salladslök till servering
Blanda färs, salladslök, soja, ostronsås, socker, salt, vitlök, ingefära, peppar och olja
Tillsätt majsstärkelse och ägg, rör till en smidig färs
Tillsätt vatten om den blir för fast
Rulla stora köttbullar med blöta händer, lägg på vattensköljd bräda
Stek dem gyllene i omgångar i olja (behöver inte bli genomstekta)
Skär pak choi i breda strimlor
Tillsätt lite mer olja i stekpannan, lägg i pak choi
Lägg köttbullarna ovanpå
Tillsätt buljongen
Lägg på ett lock och låt det puttra i 10 min
Koka nudlar enl anvisning
Häll av och fördela i djupa skålar
Toppa med grönsaker, köttbullar och buljong.
Kronärtskockskräm
1 burk kronärtskockor á 400 g
½ dl olivolja
1 pr vitlöksklyfta
Salt, peppar, pr citron
Låt skockorna rinna av
Mixa med olivolja och vitlök
Smaka av med salt, peppar och citron
Gott på pizza, i en kall sås m gräddfil m.m
Grillad sparrissallad
För 4
8 grova, gröna sparrisstjälkar, ansade och delade på längden
8 skivor lufttorkad skinka
8 tunna skivor halloumi
Olivolja
Timjan
8 cocktailtomater, halverade
4 kokta rödbetor, klyftade
Persilja
Salt & sv.peppar
Marinera halloumi i lite olja med timjan en stund
Panna på grillen eller i grillpanna på spisen
Fräs skinkan snabbt på båda sidor så det blir knaprigt, låt rinna av på papper
Stek halloumin hastigt på båda sidor
Grilla sparrisen lite oljad, snittytan ner först
Lägg på tomaterna med snittytan neråt en stund så dom blir varma
Arrangera allt på fat med rödbetorna, ringla över olja
Garnera med persilja och peppra och salta
Ha en fortsatt skön sommar!
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 | ||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | 10 |
11 | |||
12 |
13 |
14 | 15 |
16 |
17 | 18 | |||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 | |||||
|