Matsedeln

Direktlänk till inlägg 30 juni 2017

God fortsättning

Av Neta - 30 juni 2017 01:09

Här kommer lite nya sommarrecept

 

Citrongrillade lax- & räkspett

8 st

 

500 g lax

200 g räkor med skal

1 citron

1 burk kronärtskocksbottnar, 390 g

salt peppar

olja

½ dl hackad persilja

Aioli:

2–3 vitlöksklyftor

½ citron

2 äggulor

1 krm vitpeppar

2½ dl neutral olja

salt

Servering:

matig sallad eller nypotatis

bröd

Dessutom behövs 8 grillspett, blötlagda

 

Dela laxen i 4×4 cm stora bitar.

Dela citronen i 8 klyftor och låt jordärtskocksbottnarna rinna av.

Fördela sedan lax, räkor, kronärtskocksbottnar och citron på 8 stycken grillspett.

Lägg dem på ett fat och salta och peppra rikligt runt om.

Pensla sedan spetten med olja och grilla 5–7 minuter per sida.

Dekorera spetten med finhackad persilja.

När det är dags att äta, pressa över saften från de grillade citronerna över spetten.

 

Aioli:

Skala vitlöksklyftorna och pressa sedan saften ur citronen.

Lägg äggulor, vitlöksklyftor, citronsaft och vitpeppar i en hög bunke.

Mixa röran med en stavmixer till en jämn konsistens, det tar ca 10–15 sekunder.

Tillsätt olja, först droppvis och sedan i en tunn stråle.

Mixa tills aiolin har tjocknat. Smaka sedan av med salt.

Dekorera med finhackad persilja och servera till de nygrillade spetten.

   

Till färska jordgubbar

 

Himmelsk Nutelladipp

 

 

200 g nutella

200 g philadelphiaost

3 msk florsocker

2,5 dl grädde

 

Vispa nutella, philadelphiaost, florsocker fluffig och klumpfri med en elvisp i ca 1 min.

I en separat bunke vispar du grädden lös, den ska precis tjockna och bilda toppar.

Häll grädden över nutellablandningen och vispa samman dem med en visp tills smeten blir fluffig, ca 30-45 sekunder.

Ställ i kylen en stund innan servering, minst 30 minuter.

Skär frukter i bitar, doppa i chokladsåsen och njut!

  

Smörgåsbakelse med bacon, avokado och rostbiff

4 st

 

4 landgångsbröd eller 8 skivor formfranska

 

Fyllning:

140 g bacon

1 avokado

1 msk pr citron

100 g färskost

1 dl fraiche

½ dl syltlök

Salt & peppar

 

Garnering:

100 g färskost

½ dl fraiche

1 dl persilja, hackad

10 g röd mangold eller rosésallad, hackad

8 skivor rostbiff

Syrad rödlök

2 msk majonnäs

½ tsk curry

2 rädisor, delade

 

Syrad rödlök:

½ dl ättikssprit 12%

1 dl strösocker

1½ dl vatten

1 rödlök

 

Blanda ättikssprit, socker och vatten

Rör tills sockret lösts

Skala och skiva löken tunt

Lägg i skål och häll över lagen

Låt dra i lagen 1 timme

 

Kantskär bröden dela i 4 resp 2 trekanter beroende på vilket bröd du väljer

Strimla baconet och stek det knaprigt i eget fett

Låt rinna av på hushållspapper

Mosa avokadon och blanda med citron, färskost och fraiche

Finhacka syltlöken

Rör ner den och bacon i röran

Smaka av

Lägg samman trekanterna med fyllning emellan 4 och 4 till 4 st

Blanda färskost och fraiche och bred runt om och ovanpå

Tryck fast hackad persilja på kanterna

Garnera med hackad mangold, rostbiffstrutar och syrad lök

Rör ihop majonnäs och curry

Toppa med en klick av det och lägg på ½ rädisa.

   

Nutella och jordgubbsstrudlar

8 st

 

1 pkt kyld smördeg

Ca 1½ dl nutella

Ca ¾ dl jordgubbssylt

Till pensling:

1 ägg

2 tsk mjölk

Salt

Florsocker

Servera med vispgrädde och en skivad jordgubbe på varje

 

Sätt ugnen på 225 gr

Låt smördegen vila i rumstemp i 5 min

Rulla sen ut den på mjölat bakbord

Dela i 8 rektanglar (kan bli deg över)

Lägg 1 msk nutella och 1 tsk sylt i mitten på en sida av varje rektangel

Vik över den andra halvan, tryck hop kanterna med en gaffel

Vispa hop ägg, mjölk och salt

Pensla strudlarna med det

Grädda mitt i ugnen ca 15 min

Sikta över florsocker och servera ljummen med grädde och jordgubbar.

   

Kinesiska köttbullar

 

500 g fläsk (helst) eller blandfärs

2 salladslökar, hackade

1 msk kinesisk soja

1 msk ostronsås

2 tsk strösocker

½ tsk salt

1 vitlöksklyfta, hackad

1 msk hackad färsk ingefära

1 krm sv.peppar

1 tsk sesamolja

2 msk majsstärkelse

1 ägg

Raps eller jordnötsolja till stekning

350 g pak choi

7 dl kycklingbuljong

250 g äggnudlar

Strimlad salladslök till servering

 

Blanda färs, salladslök, soja, ostronsås, socker, salt, vitlök, ingefära, peppar och olja

Tillsätt majsstärkelse och ägg, rör till en smidig färs

Tillsätt vatten om den blir för fast

Rulla stora köttbullar med blöta händer, lägg på vattensköljd bräda

Stek dem gyllene i omgångar i olja (behöver inte bli genomstekta)

Skär pak choi i breda strimlor

Tillsätt lite mer olja i stekpannan, lägg i pak choi

Lägg köttbullarna ovanpå

Tillsätt buljongen

Lägg på ett lock och låt det puttra i 10 min

Koka nudlar enl anvisning

Häll av och fördela i djupa skålar

Toppa med grönsaker, köttbullar och buljong.

   

Kronärtskockskräm

 

1 burk kronärtskockor á 400 g

½ dl olivolja

1 pr vitlöksklyfta

Salt, peppar, pr citron

 

Låt skockorna rinna av

Mixa med olivolja och vitlök

Smaka av med salt, peppar och citron

 

Gott på pizza, i en kall sås m gräddfil m.m

  

Grillad sparrissallad

För 4

 

8 grova, gröna sparrisstjälkar, ansade och delade på längden

8 skivor lufttorkad skinka

8 tunna skivor halloumi

Olivolja

Timjan

8 cocktailtomater, halverade

4 kokta rödbetor, klyftade

Persilja

Salt & sv.peppar

 

Marinera halloumi i lite olja med timjan en stund

Panna på grillen eller i grillpanna på spisen

Fräs skinkan snabbt på båda sidor så det blir knaprigt, låt rinna av på papper

Stek halloumin hastigt på båda sidor

Grilla sparrisen lite oljad, snittytan ner först

Lägg på tomaterna med snittytan neråt en stund så dom blir varma

Arrangera allt på fat med rödbetorna, ringla över olja

Garnera med persilja och peppra och salta

   

Ha en fortsatt skön sommar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards