Matsedeln

Alla inlägg den 6 juli 2015

Av Neta - 6 juli 2015 01:20

Vad är sommar för er om ni tänker på sånt ni äter?

Det här är mitt bästa, en torparmacka! Åt den första gången på Cafe' Björkstugan på Specksgränd i Visby. Johnny och jag åkte över första gången när han var 6 år och sen blev det tradition några år att gå dit första kvällen på ön, och det skulle vara sockerdricka till för unge herrn, något annat dög inte! Ska serveras på knäckebröd och det är kokt kall nypotatis med salt och sv.peppar
Finns även i lyxvariant med klippt gräslök på ;-D
Det här kan man ju bara äta då det är sommar på riktigt!

Här har ni en till, det är ju nu vi frossar i jordgubbar. Tror inte det finns någon ost som inte jordgubbar passar till.
Tror inte det finns någon sallad du inte kan ha jordgubbar i heller. Ensamma eller tillsammans med melon och nektariner får dom gotta sig med tomater, gurka och sallad, färsk vitkål eller spetskål.
Fetaost är gott att ha i en sådan sallad med. Gott till grillat och kallskuret.

Till grillat gör jag ofta en kall sås, yoghurt eller gr.fil ibland bara med de kryddor jag har till det jag grillar. Typ grillkrydda och lite salt.
Aioli och Tzatziki gör jag mycket med. Båda dom är ju goda med bara ett gott bröd som en förrätt med.

Burkskinka är något jag tar till ibland dom där heta dagarna då man inte orkar laga, har det alltid hemma. Något som är gott till både det och rökt skinka är ju ananas. Har oftast burkananas till det, men den som inte har tillsatt socker.

Avrunnen krossad ananas, ett par msk majonnäs, en till två tsk senap, salt & peppar, här 4 peppar. Rose', grön, vit och svartpeppar hela i en kvarn gör det enkelt. Rör sen i ca 2 dl gräddfil.
Mumma till skinka, kassler m.m

Enkel mat så här års också är ju tacos. Vi åt det igår med tacofärs, sallad, rädisor, majs, gurka, tomat, paprika och nektariner. Tacosås, tropisk salsa och guccamole. I tubs!
Bilden är från lunchen idag då vi rört ihop resterna och äter med den tropiska salsan och gräddfil. Och bara med tortillachips.

Salsan som var kvar åkte ner i resterna av ananasröran till en grillad flinta ikväll, det och nypotatis var inte dumt alls.

Kan också tipsa om nåt jag tycker är bra att ha med ut så här års, både till stranden och annars och som alla gillar. Kokkorv med bröd, helst Lithells wienerkorv. Så skönt att inte behöva hålla på med pastasallader eller potatisdito o kött eller kladdiga mackor. Slippa packa tallrikar och bestick.
Jag lägger i salt, några kryddpeppar och ett par lagerblad i mattermosen, lägger i korven kall, ja t.o.m fryst går bra och häller över kokande vatten. Dtäng den direkt bara.
Bröd och en senapstub,i ryggan och du har en bra lunch. Vi hade det senast på badet igår. Hörde någon säga som satt bredvid "Va smart!" Ja det är ju det. Men man får inte glömma ta med lilla pincetten och fiska upp dom med, för de håller sig varmt länge.
Är man ensam eller bara två går dom nog i en vanlig termos med, men man bör ha en som man inte haft kaffe i.

Kalla soppor, se några inlägg ner, kan med fördel tas med i 1/2- liters petflaskor. Bara halsa i sig.
Har man ändå mackor, och det vill man kanske ha till soppa. Ta då med bröden som dom är och en mjukosttub. " Bred" sen med tuben fram o tillbaka direkt på bröden. Kläm lagom alltså ;)

Ja det var lite tips på sommarlat mat, och tillbehör. Kanske kommer fler, vem vet ;-)



Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards