Matsedeln

Direktlänk till inlägg 27 december 2015

V 53!

Av Neta - 27 december 2015 22:53

V 53? Har inte sett det många ggr. Blir det så när det är skottår nästa år?


       

Veckans vego:

 

Italiensk grönsaksgryta

 

2 rödlökar

5 vitlöksklyftor

2 paprikor i olika färger

1 squash

½ citron

1½ dl olivolja

¾ dl vatten

1½ tsk torkad rosmarin

1 tsk salt

1 dl svarta oliver med kärnor

200 g körsbärstomater

 

Servera med couscous, hackade pistagenötter och turkisk yoghurt

 

Skala rödlök och vitlök

Skär rödlöken i klyftor

Kärna ur och dela paprikorna i bitar

Tärna squashen rätt stort

Tvätta citronen i hett vatten och dela halvan i stora bitar

Lägg alla grönsaker i en gryta

Tillsätt olivolja, vatten, rosmarin och salt

Koka upp och låt grytan koka i ca 30 min

Tillsätt oliver och tomater, koka ytterligare 10 min

Smaka av och tillsätt ev mer salt

Servera med tillbehören.

   

Veckans sallad:

 

½ isbergssalladshuvud

1 rosésalladhuvud

1 ask miniplommontomater, delade

100 g strimlade sockerärtor

50 g rättika, skalad och grovt riven

2 avocado tärnade alt 1 pkt frysta tärningar

2 mango alt 1 pkt frysta bitar

1 kn salladslök, strimlad

50 g ärtskott

50 g blandade frön, solros, pinje och pupakärnor

1 dl olivolja

½ dl champangevinäger

flingsalt

rosépeppar, stött

grovmalen svartpeppar

 

Salladen ansas, strimlas och sköljs, låt den rinna av väl.

Rör ihop olja, vinäger och kryddor i en skål

Tillsätt allt utom sallad och avocadooch låt det stå minst 1 timme

Sallad och avocado vänds ner precis före servering.

  

Veckans bröd:

 

Långpannebaugett med dinkel

 

4 st

25 g jäst

3 dl kallt vatten

3 dl nat. Yoghurt

2 msk olivolja

2 tsk salt

1 msk honung

1 msk finhackad rosmarin

ca 12 dl dinkelsikt

 

färsk rosmarin

olivolja

flingsalt

 

Rör ut jästen i lite av vattnet

Tillsätt resten av vattnet, yoghurt, olivolja, salt, rosmarin och honung

Arbeta in mjölet och arbeta degen i ca 10 min, gärna i en assistent.

Jäs 3 timmar under duk

Sätt ugnen på 250 gr

Häll ut degen i en mjölad långpanna, skaka den lite så att degen flyter ut.

Dela degen i 4 längder med hjälp av en degskrapa.

Dra och vrid dem till baguetter

Pensla bröden med olivolja och strö över rosmarin och flingsalt

Ställ en form med lite varmt vatten i botten av ugnen

Grädda 15-20 min mitt i ugnen

Låt svalna på galler utan bakduk.

       

Månd:

 

Gravad lax med dillstuvad potatis

 

Gravad lax

 

Ca 1 kg lax av mellanbit

2-3 tsk vitpepparkorn

½ dl salt

kn ½ dl socker

2 dillknippor

 

Frys gärna laxen i tre dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner

Man kan också grava först och sen frysa.

Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.

 

Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.

Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.

Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.

Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.

Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.

Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.

Ös gärna med vätskan som bildas

Skiva sedan tunt och skär ”snett” över fibrerna, nästan diagonalt.

Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.

 

750 g kokt tärnad potatis

1 msk smör

4 msk mjöl

4 dl mjölk

1 dl hackad dill

salt och vitpeppear

 

Fräs smör och mjöl

Tillsätt mjölk, rör om och koka 3-4 min under tät omrörning

Tillsätt dill och vänd ner potatisen

Krydda

  

Tisd:

 

 

Bandspagetti och köttfärssås

 

500 g färs, valfri

1 stor hackad gul lök

1 paprika, tärnad

1 brk kross tomater + ½ brk vatten

1 msk tomatpuré

1 msk chilisås

½ msk köttfond

1 tsk paprikapulver

1 tsk salt

1 -2 krm peppar

ev maizenaredning

 

Fräs lök och köttfärs

Tillsätt paprika efter en stund

Häll i tomater och vatten + tomatpuré, chilisås och fond

Puttra i 10 min, krydda, låt det koka hop och red om det behövs.

  

Onsd:

 

Stekt falukorv, ägg och tärnad potatis från fryst

Broccolistuvning

 

Stuvad broccoli

 

500 g färsk broccoli

1 msk smör

4 msk mjöl

4 dl mjölk

salt & vitpeppar

 

Ansa broccolin

Skär bort buketterna så smått som möjligt och lägg dem på en tallrik

Tärna stock och skiva grenar

Lägg i microsäker burk, fyll på vatten så det täcker och ½ tsk salt

Kör på hög effekt i 5-6 min

Lägg i buketterna och kör 5 min till, låt det sen vila i vattnet

 

Alt 1:

Fräs smör och mjöl

Tillsätt mjölk, rör om och koka 3-4 min under tät omrörning

Krydda

 

Alt 2:

Vispa hopp mjöl och mjölk i kastrullen, tillsätt smör och koka upp under omrörning

Koka 3-4 min under tät omröning

Krydda

 

Häll av broccolin i durkslag, skaka den torr

Vänd ner broccolin i stuvningen och servera.

          

Torsd:

Nyårsafton: 

 

Kräftor

Havskräftor, delade

Hummer i halvor

Räkor

Bröd, se ovan

 

100 g smör

2 pr vitlöksklyftor

salt och limepeppar

 

Kräftor, havskräftor och räkor läggs upp på fat

 

Sätt ugnen på 250 gr grill

Hummern läggs i ugnsform

Blanda smör, vitlök och kryddor

Klicka det över hummern och grilla dem max 5 min.

  

Kryddig krabbröra

200 g krabbkött, tärnat

½ finhackad schalottenlök

¼ urkärnad och finhackad mild chili

2 msk majonnäs

½ tsk asiatisk fisksås

½-1 lime, saften av

ev salt

 

Till servering

8 skivor baugett

olivolja till pensling


Lägg allt utom lime och salt i en skål, rör ihop

Smaka av med lime o salt

 

Grilla brödet torrt

Pensla med lite olivolja

Lägg på en klick röra

  

Citronaioli

 

2 äggulor

1 tsk dijon

1 tsk vitvinsvinäger

1 vitlöksklyfta

Salt o peppar

½-1 citron, saft + finrivet skal

2 dl rapsolja

 

Blanda äggula, senap, vinäger, salt och vitlök och mixa hop det

Tillsätt oljan droppvis under mixning, smaka av med citron, peppar och ev mer salt

  

Exotisk fruktsallad

Till 6-8

 

3 apelsiner

2 mjuka päron

1 granatäpple

1 mango

20 blå vindruvor

2 bananer

1 papaya

3 färska fikon

1 drakfrukt

1 färsk ananas

 

Lag:

1 dl socker

1 dl vatten

1 tsk kardemummakärnor

1 kanelstång

2 stjärnanais

 

Vaniljglass

 

Koka ihop lagen i 5 min

Låt den svalna,

Skalaoch/eller kärna ur och tärna all frukt

Blanda dem i en skål

Sila lagen och häll den över frukten

Rör om

Servera med mjukrörd vaniljglass

  

12-slaget:

 

Smördegskrustader med rom rödlök och smetana

Dela små smördegsplattor på 4, kavla ut lite och picka

sätt i smord muffinsplåt och grädda enl anvisning på paketet.

Låt dem kallna.

  

Rensteksrullar med pepparrot

 

2-3 kakor mj tunnbröd

50-75 g färskost, naturell eller papparrot

2 msk riven pepparrot

6-8 skivor rökt renstek

 

Lägg bröden på plastfolie

Blanda färskost och pepparrot

Bred detta på bröden

Täck med rensteken

Rulla samman hårt och vira in rullarna i plastfolien

Låt dem ligga kallt minst 30 min, innan rullarna skivas

  

Fred:

Gott nytt år!

 

Hemgjord pizza från kit, med skaldjur och andra rester

  

Lörd:

 

Kyckling med cashewnötter

 

 

400 g kycklingfiléer

2 msk japansk soja.

1 purjo, det gröna

4 morötter

1 röd spetspaprika

100 g sockerärtor

1 brk vattenkastanjer

1 msk olivolja

2 msk ostronsås

1-2 tsk fisksås

150 g cashewnötter

 

Kycklingen strimlas och marineras 10 min i sojan

Under tiden strimlas det gröna från en purjo

Skala och skiva morötterna, (vill ni ha blommor så rispa djupt med cestjärn runt om innan ni skivar)

Grovstrimla paprika och sockerärtor

Häll av och skiva vattenkastanjerna

Rosta nötterna

 

Fräs grönsakerna i lite olivolja tillsammans med kycklingen och marinaden.

Tillsätt ostronsås och fisksås, smaka er fram.

Kanske ni vill ha några droppar soja till också.

Fräs till kycklingen är klar, tar bara några minuter.

Till slut häller ni i rostade cashewnötter och rör om.

Servera med ris och bordssoja.

  

Sönd:

 

Mandeltorsk
400 g torsk ( färsk torsk eller fryst annan vitfisk går också bra)
salt & peppar
½ msk pressad citron
Mandeltäcket:
1 gula lökar, medelstora
1 msk smör
1 dl ströbröd
½ dl hackad eller flagad sötmandel
2 msk dl finskuren persilja
1½ dl grädde
½ tsk salt
1 krm citronpeppar

Lägg fisken i smord ugnsform.
Krydda med salt och peppar.
Droppa citron över.
Hacka löken och fräs den i smör.
Blanda lök, ströbröd, mandel och persilja.
Tillsätt grädden och smaksätt med salt och citronpeppar.
Bred massan över fisken och gratinera i 175 - 200° ca 30 min.
Servera med pressad potatis och grönsaker.
  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards