Matsedeln

Direktlänk till inlägg 27 december 2015

God fortsättning

Av Neta - 27 december 2015 01:40

Har ni ledsnat på julmaten nu? Här åkte resterna i frysen idag efter att dottern gjort några matlådor med prinskorv eller köttbullar. Hon har minst en matlåda med sig varje pass. Två st när hon jobbar dygn.
Saffranssillen blev kanon, smakade precis som jag fick den på krogen. Själva saffranssmaken mognar dock i många dar så idag hade jag i varsin msk både julce och lag igen. Nu är den dock slut, men tänk på att spara lag från 5- minsill om ni gör den.

Skinkan får väl bli pålägg nu, ska göra nån liten till som jag inte griljerar men skivar och fryser in. Billigare pålägg går inte att få och man kan ju strimla den till såser och så med eller ha på pizza eller i paj.

Vi hade ju förutom sill, våra hemmagjorda på julafton och dom plus köpt senapssill på juldagen då familj och släkt var här. Gravlax med hovmästarsås, räkor, rom, rödlök och smetana på juldagen, sylta och rödbetssallad, skinka, senap och ananas, jansson, köttbullar, prinskorv, omelett med två stuvningar, kantarell och broccoli, minikroppkakor med rårörda lingon, spjäll med rödkål, sallad med granatäpple, apelsin och valnötter, ost och bröd. Delikatesspotatis som var som färskisar nästan. Vi glömde dock koka dom med dill. Dryckerna var som vanligt " vita" must, julöl och vatten. Hade en svagdricka med men vi upptäckte att det var sötningsmedel i den så den skippade vi.

Ingen desset på julafton men gjorde en ny variant på ris a la malta. Blandade ris och grädde men ist för apelsiner eller saftsås hade vi i resterna av juldagens dessert



Det här är " mormorsefterrätt" man häller olika sorter av frysta bär i en skål, här är det jordgubbar, hallon, björnbär och smultron. Sen har man i en eller två burkar med konseverad frukt + deras lag. Här är inte det tillsatt ännu men det blev mandariner och päronhalvor som vi tärnade. Vi tog en stor burk päron så vi tog bara den lagen och silade bort lagen från mandarinerna.
Resterna av detta hamnade alltså med rester av julaftonens gröt och grädde.
Blev som ett rosa fluff. Minst lika gott som apelsinmalta iaf.

När jag tog fram bären hade jag ett par st av varje sort + en citronskärva i mitt vatten. Har en sån sugrörsflaska. Ställde det sen i kylen över natten och upptäckte på kvällen dan efter att hallonen blivit gula och jordgubbarna vita. Smultron och björnbär höll dock färgen. Jättegott lite rosa vatten blev det iaf.

I morgon blir det nog kalkon här. Köpte 2 lårben ist för en hel för det var svenskt och dom hela franska. Lite skeptisk till fransk fågekhantering.
Nyår då! Blir nog mest skaldjur då, kanske även italienska charkuterier, bresola och lomo om dottern är här. Hon gillar inte skaldjur så mycket. Med bröd och ett par goda röror. Sen till 12-slaget brukar vi ha lite krustader med gott i till skumpan. Oftast smetana, rom, rödlök och nån räka ellr kräftstjärt. Alla vi grannar brukar skåla på gatan när vi går ut och kollar på fyrverkerierna. Ibland hänger nån med in o då kan det va kul att ha nåt ätbart tillhands. Annars går dom garanterat åt ändå. ;-)

Har även en nötstek i frysen jag ska göra tjälknöl av. Gör en med rödvin, lök, vitlök och 5 örter i förutom saltet. Blir så god. Blir bra till trettonhelgen med en potatisgratäng kanske. Kommer lite gäster då.

Ja sen är det vardag igen och vi får längta efter påsk. Då är det vår!
Nu avvecklar jag den här dagen! Solong!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards