Matsedeln

Direktlänk till inlägg 20 december 2015

V 52

Av Neta - 20 december 2015 22:24

 

Tillönskar er alla En Riktigt GOD JUL!

 

      

Veckans vego:

 

Svamp och nötbollar

 

Raw food

4 st stora portabellosvampar
2 st medelstora zucchini
½ ask(ar) Champinjoner
1 st liten gul lök
3-4 msk Tamari
1½ dl cashewnötter (kan ersättas med solrosfrön)
1½ dl Solrosfrön
svartpeppar

Vegansk "gräddsås":

blötlagda cashewnötter
vatten
tamari
lönnsirap
svartpeppar
ev. lite lök


Mixa frön och nötter till ett grovt mjöl.
Riv portobellon och zucchinin.
Mixa champinjoner, lök och tamari till en slät kräm.
Blanda allt och smaka av med svartpeppar och eventuellt mer tamari för mer sälta.
Gör inte smeten för salt, bullarna kommer krympa något och därmed bli lite saltare vid torkning.
Forma bullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Torka i torkugn på 40 grader i 8-10 timmar. Vänd och torka ytterligare 1-2 timmar.

Tips: Har du ingen torkugn? En vanlig ugn funkar finfint! Kör då på allra lägsta temperatur med ugnsluckan på glänt (med en träslev i kläm) i ca 6 timmar. Vänd och kör 1 timma till.

Servera med rårörda lingon (blanda lingon med agavesirap eller annan sötning) och ”gräddsås”, där samtliga ingredienser mixas helt slätt.

Tips: Vill du ha en juligare feeling så smaksätt gärna svampbullarna med kanel, kryddpeppar eller kanske lite nejlika.

  

Vegansk Skagenröra

 

2 paket naturell fast tofu
1 st Rödlök
1 burk(ar) Tångkaviar
200 g vegansk majonnäs
200 g soja crème fraiche
2 msk noriflingor, grön sort
½ st citron, det rivna skalet
Dill
salt och peppar

 

Finhacka rödlöken och lägg i en skål,
smula i tofun (inte för smått – du vill ha ”räkiga” bitar).
Tillsätt tångkaviar, majonnäs, creme fraiche, dill, citron, nori, salt och peppar och blanda.
Var generös med saltet, tofun är väldigt smaklös.

Tips: Har du tid låt gärna tofun ligga i saltbad en natt innan du gör röran för en ännu godare skagen.
Den här röran går absolut att äta direkt men är allra godast dagen efter när alla smaker fått gotta till sig lite.

   

Olivjansson

 

1,2 kg potatis, gärna av mjölig sort

1 gul lök

150 g svarta urkärnade oliver

salt efter smak

2,5 dl mellangrädde

1 dl mellanmjölk

2 msk ströbröd

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och skär potatisen i stavar.

Hacka löken.

Hacka eller mixa oliverna (spara gärna några att ha ovanpå).

Varva potatis, lök och oliver i en smord ugnsfast form. Strö på salt.

Häll på grädde och mjölk.

Avsluta med ströbröd och de sparade oliverna.

Grädda i ugnen i ca 45 minuter.

Potatisen ska vara mjuk när den är färdig.

   

VITLÖKSCHAMPINJONER

 

300 gr färska champinjoner

1 dl finhackad bladpersilja

2-3 vitlöksklyftor

1 dl olja

salt & peppar

 

Skär svampen i tunna skivor

Blanda med persilja och riven vitlök

Krydda lätt

Rör ner oljan

Gott på rostat bröd

       

Veckans sallad:


Grönkålsallad

 

1 paket grönkål (250g)
¼ st Rödkålshuvud
1-2 st Apelsiner
1 st Granatäpple
½ st citron, saften
valnötter
Olivolja
salt

Tahinidressing

1 dl vit tahini
½ dl vatten (eller mer)
1 st apelsin, saften och det rivna skalet
1 mskLönnsirap
1 msk Äppelcidervinäger
salt

 

Dra av de grova stammarna från grönkålen och riv den sedan i bitar.
Skölj och lägg i en skål.
Pressa citronen och häll juicen på grönkålen, ringla över lite olivolja och nu kommer tricket – massera in vätskorna i kålen.
Ner med händerna och massera bladen i ett par minuter!
När kålen absorberar citronen och oljan så mjuknar den och blir fantastiskt god.
Strimla rödkålen, filea apelsinerna, kärna ur granatäpplet.
Lägg upp allt snyggt på ett serveringsfat och avsluta med att strö över lite valnötter och eventuellt lite salt.
Servera gärna med en tahini- och apelsindressing alt en vanlig vinegrett.
Mixa i så fall samtliga ingredienser.

  

Råsallad med äpple

 

1/2 l strimlad röd eller vitkål

2 rivna äpplen

1/2 finhackad rödlök

 

Rörs ner i en sås av:

 

1 msk vinäger, ex. äppelcidervinäger

2 krm salt

lite sv.peppar

2 msk olja

1 msk vatten

1/2 dl gräddfil

       

Veckans bröd:

 

 Kumminbakade kesellabullar

Ca 24 st

 

 

50 gr jäst

6 dl ljummet vatten

4 msk olivolja

2 dl kesella

2 – 3 rivna morötter

2 tsk salt

4-5 tsk kumminfrö

4 dl grahamsmjöl

12-14 dl vetemjöl

olivolja till pensling

 

Smula jästen i bunken och lös upp den med vattnet som bör hålla 37 gr

Tillsätt olja, kesella, morot, salt, kummin och båda mjölsorterna.

Arbeta degen och jäs övertäckt 40 min.

 

Ställ ut 24 bullformar på en plåt.

Knåda till degen lätt och forma till 2 längder

Dela varje längd i 12 bitar och lägg i formarna

Jäs under duk i 30 min

Sätt ugnen på 225 gr

Pensla bullarna med olivolja och grädda mitti ugnen i ca 15 min

Låt svalna på galler under duk

  

KNÄCKEBRÖD

 

50 gr smör 
2 dl vatten
½ pkt jäst

½ tsk salt

½ msk anis

½ msk fänkål

3 dl fint rågmjöl

ca 3 dl vetemjöl

 

Till kavling: havrekli

 

Sätt ugnen på 250 gr

Smula jästen i bunken.

Smält smöret, häll i vattnet och låt allt bli fingervarmt.

Häll det över jästen och rör tills det löser sig.

Tillsätt salt och de stötta kryddorna, rör om.

Arbeta sedan ner rågmjölet och så mycket av vetemjölet att degen släpper bunken.

Ta upp den ojästa degen på mjölat bakbord och knåda den jämn, forma till en längd som delas i 20 delar.

Lägg bitarna åt sidan i havrekli, rulla en i taget till en rund bulle, kavla i rikligt med havrekli ut en kaka som är ca 20 cm.

Använd först en vanlig kavel, sen en kruskavel.

Degen ska bli flortunn, om den fastnar använd kli.

3 kakor på varje plåt.

Grädda 5 min, låt kallna på galler utan bakduk.

              

 

Månd:

 

Rimmad torskrygg med Tomat & Saffransfraiche, pressad potatis, sallad

 

Rimmad fisk 

 

600 g vit fiskfilé

1 tsk grovt salt

1 tsk strösocker

2 msk smör

peppar

 


 

Dela fisken i 4 portionsbitar.
Blanda salt och socker, och strö hälften på ett fat och lägg på fisken, hälften över fisken.

Låt rimmas i 20 min i rumstemperatur.
Torka fisken och stek i en stekpanna med smör, ca 3 min per sida.
Krydda med peppar.

      

Tisd:

 

Korvgulasch

 

500 g korv wiener eller prinskorv

3 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 röda paprikor

3 msk rapsolja

1 msk paprikapulver

1 tsk fänkålsfrö

1 buljongtärning

2 brk körsbärstomater eller hela tomater

1 dl vatten

1 msk smör

3 msk hackad persilja

salt & peppar

 

Skiva lök och vitlök fint

Kärna ur och skiva paprikorna

Fräs lök och vitlök nästan mjuka i en gryta med oljan utan att de tar färg

Tillsätt paprikan och låt den gå med en stund

Tillsätt paprikapulver, fänkålsfrö och smulad buljong, rör om

Häll i vatten och tomaterna, koka upp under omrörning och sjud ca 5 min

Dela korven i mindre bitar

Bryn i stekpanna och lägg sen över dem i grytan

Vänd ner persiljan och sjud på svag värme under lock 5-8 min

Smaka av och servera med ris och grönsaker.

      

Onsd:

Uppesittarkväll

 

Julig smörgåsstubbe

 

Recept se föregående inlägg.

      

Torsd:

Julafton

 

Traditionellt julbord

 

 

Fred:

Juldagen

 

Julfrunch

 

Se föregående inlägg

 

Apelsinmarinerade revbensspjäll

 

4-6 PORT | CA 6 TIM MARINERING +

CA 75 MINUTER I UGN

 

ca 1,2 kg revben, knäckta

1 1/2 dl rött vin

6 katrinplommon, grovt hackade

1/2 dl apelsinjuice

2 tsk torkad timjan

1/2 dl olivolja

1/2 dl vatten

4 msk strösocker

1 1/2 tsk salt

 

Blanda alla ingredienser till marinaden och marinera revbenen över natten, eller i minst 6 timmar.

Bryn revbenen gyllenbruna i en stekgryta på spisen.

Slå sedan på marinaden och efterstek i 125°C i ca 75 minuter, eller tills köttet lossnar från benen.
Servera revbenen varma eller kalla

  

Hemkokta bruna bönor


För 8 (eller dubbla och lägg i frysen)


1 paket torkade bruna bönor (à 500 g) + blötläggningsvatten

1 1/2 l vatten
2 tsk salt
3 - 3 1/2 msk ljus sirap
2 - 2 1/2 msk ättiksprit (12%)
ev 1 1/2 msk potatismjöl


Skölj bönorna väl under rinnande vatten.

Lägg dem i rikligt med kallt vatten över natten eller minst 10 timmar
Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna i en kastrull.
Häll på vattnet. Låt koka upp. Tillsätt salt.
Låt bönorna koka under lock ca 1 1/2 timme tills de är mjuka.
Smaka av bönorna med sirap och ättiksprit.
Red ev av med potatismjöl utrört i lite kallt vatten.

      

 

Lördag:

Annandag Jul

 

Kalkon i halvor

1 kalkon 3-5 kg

Rör hop:

1 dl smörolja

1 msk salt

1 tsk sv.peppar

1 msk kinesisk soja

3 tsk torkad timjan

1-2 msk pressad apelsin

 

Ugn 175 gr

Det första man får göra är att med en plattång dra ut senorna från lårbenet. Det är dom vita platta sakerna, känns som brosk ungefär. Jag klippte också bort det lösa skinnet i vingen, om du drar ut vingen från fågeln så ser du var det inte finns nåt kött. Är som en trekant av löst skinn.

Smorde en ugnspanna med ren smörolja.

Penslade sedan kalkonen, först på utsidan glöm inte att pensla under vingar och ben.

Vände den sen och penslade ganska ymningt på insidan. Använd gärna silikonpensel, det blir som mer på den.

Stekte den så med insidan upp i 45 min, då har det blidats en hel del vätska i ugnspannan.

Blaskade på lite vätska i halvorna och vände dom sen, om du öser eller penslar spelar inte så stor roll men även här föredrar jag silikonpensel.

Öser/penslar ordentligt även på utsidan och satt in den i 15 min

Tog ut och penslade/öste den igen och satt in den ytterligare 15 min innan jag gjorde samma sak igen men kollade den efter 10 min och då var den klar. Ca 45 min även med utsidan upp alltså.

Köttsaften ska vara klar där lårbenet möter kroppen, den är som tjockast där. Tar det mer än 15 min till när du gör din så fortsätt pensla var 15e minut

 

Lyfte upp och över fågeln i en annan form men lät varje halva droppa av ordentligt först.

Spädde plåten de legat på med ½ l vatten, rörde runt och silade skyn.


Sås till 8 pers:

5 dl sky (resten fryser man in)

2-3 msk mjöl + lite vatten

2 dl vispgrädde

1-2 msk gelé, t.ex sv. vinbärs men går bra med citrus, sherry eller portvinsgelé också.

 

Koka upp skyn, red av den och koka 3 min, tillsätt gelé och grädde, rör om och låt det bli varmt.

Jag behövde inte smaksätta min sås alls, men tycker du att det behövs så använd de kryddor du hade i marinaden

Servera kalkonen med ugnspotatis, såsen, brysselkål och gelé av den typ du har i såsen.

      

 

Söndag:

 

Resterna måste också tas till vara.

Skriver sen hur vi gjorde och vad det blev.

      

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards